Ruokavalion muutokseen apuja. Mikä terveellistä?

Terveyteenpyrkivä

Tarkoitus olisi pudottaa vähän painoa ja vaihtaa ruokavaliokin terveellisempään nyt kun löytyi työpaikkakin ja varaa muuttaa ruokavaliota monipuolisemmaksi. Liikuntaa on säännöllisesti mm. pyöräilen aina joka paikkaan tai sitten kävelen. Kotona myös perus vatsalihasliikkeitä ja punnerruksia. Työttömänä ollessa ruokavalio ollut aika yksipuolista: ruisleipää, kanaa ja riisiä (joskus pelkkää kanaa), jauhelihaa ja makaronia (joskus pelkkää jauhelihaa), purkkitonnikalaa, silloin tällöin viinirypäleitä (vihreitä ja siemenettömiä) tai tuoretta ananasta, perjantaisin pullo coca-colaa ja ruokajuomana silloin tällöin rasvaton maito, mutta useimmiten vesi ja vettä juon muutenkin janoon. Kalaa tulee harvakseltaan syötyä ja useimmiten on niitä kaupan lohisuikaleita mitkä maksaa sen about 3e paketti. Joskus jos on kunnon lohta tarjouksessa ollut niin olen sitäkin ostanut.

Eli mitä ihmiset suosittelette monipuoliseen ruokavalioon jonka avulla saa kaikki mahdolliset tarvittavat raaka-aineet (kuitu, kalium, vitamiinit, proteiinit jne.) ja joka on kaiken kukkuraksi oikeasti terveellinen? Saa heittää esimerkkejä vaikka omasta ruokavaliosta mitä syö aamuisin, töissä, kotona työpäivän jälkeen yms. Lisäinfona, että vatsa ei siedä hernekeittoa eikä tofu mene alas ja perunakin lähinnä keitoissa.

Itse ajattelin suurinpiirtein jotain semmoista, että aamupalaksi ruisleipää (päälle voita, kurkkua ja juustoa tai kananmunaa) ja marjoja ja hedelmä (banaani, appelsiini tai omena). Töihin evääksi banaani ja ruisleipää jossa vastaavat päälliset tai jotain muuta. Kotona sitten lämpimänä ruokana 2 kertaa viikossa lohta, siikaa tai silliä. Muina päivinä vaihtelevasti kanaa (sitä kuitenkin pääasiassa ja lisukkeena kasviksia ja tummaa riisiä ja ananasta) ja muita liharuokia joiden kanssa luonnollisesti myös kasviksia ja perunaa tai riisiä tai pastaa. Välipalana marjoja tai hedelmiä ja iltapalaksi ruisleipää tai keitetty kananmuna ja hedelmä. Ruokajuomana ajattelin täysmaitoa sillä vaikka se on rasvaisempaa niin se kuulemma saa olon helpommin kylläiseksi niin ei tule juotuakaan yhtä paljon, kuin rasvatonta. Janojuomana sitten vesi ja joskus satunnaisesti jotain täysmehua. Miltä tämmöinen kuulostaa?

Tähän voi kanssa listata mitkä ruuat ovat terveellisiä, miksi ja mitä haittoja niistä on jos nyt sellaisia löytyy. Ja epäterveellisiäkin totta kai, mutta pikaruokia ja valmisruokia tuskin tarvitsee erikseen mainita. Olen innokas kokki joten teen mielelläni ruuan alusta loppuun itse jos vain mahdollista.

3

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vitamiinejä_lisäksi

      Liikaa hedelmiä, niissä on ihan turhaa sokeria, käytä mielummin marjoja. Maidon jättäisin pelkästään kahviin, ei aikuinen tarvia sitä ruokajuomana, juuustosta saat kalsiumia (tai tableteista).

      Mun esimerkki ei vissiin ole kovin hyvä-- mutta vain kerran elämässä olen laihduttanut karppaamalla. Hävisi parissa kuukaudessa 12 kg ..

      No mutta "mun tämä päivä"

      Aamu: kuppi kahvia ja koirien kanssa pitkä lenkki niin että syke nousee
      sen päälle toinen kupillinen ja jotain leipää , kinkku juusto kurkku tomaatti
      Kotihommat, päivällä kevyttä, no tänään kyllä oli eilen tehtyä lanttukukkoa
      Uudelleen ulos, sen jälkeen nakkistroganoffia, kukkakaalia, paprikaa
      Iltalenkin jälkeen sitä uutta juuresleipää , tämä punajuurella ja appelsiinijogurtti

      Näin talvella tulee syötyä enempi , kesällä / syksyllä saattaa eka safka mennä reilusti yli puolen päivän kun liikutaan metsissä niin paljon. Autossa mukana aina joku juotava jogurtti, varoilta. Niin siis marjastetaan- sienestetään-vesijuostaan-vaelletaan.

      Kaikki light jutut on jäänet pois, samoin karppauksen myötä peruna ja pasta,
      ruokajuomana soda streamer vesi ja viikonloppuisin valkoviiniä laimennettuna samalla.

      Keväisin vedän keittopaastoa , semmosen 1-2 kk.

      Oon kohta 50v kahden ison koiran yksinhuoltaja .. haha.. ja ns työtön paitsi että syksyllä elätin itseni marjankeruulla. Pituus 172, paino heiluu 65-70 välillä, en oikein tiiä muuta kun siitä miten vaatteet mahtuu päälle . Peli kertoo enempi kuin vaaka.

      Ei kannata ehkä liikaa keskityä siihen syömiseen. Hyvä pontti on se että syö ku on nälkä ja heivaa pois kaikki mikä on turhaa. Liike on lääke, varsinkin hyötylikkunta. Syömistä monesti päivään, pieninä annoksina, siit se lähtee !

    • Ravey

      Täytä vatsa kasviksilla ei maidolla. Täysmaidosta saat ihan turhaa huonoa rasvaa jota et tarvitse. Ruokajuomana vesi jos ruuan kanssa pitää jotain juoda. Itse en juo koska en tarvitse yhtään ylimääräistä täytettä vatsaan.

      Itse olen opetellut syömään aamulla puuroa veteen tai maitoon keitettynä, marjoja ja yhden kananmunan. Tämä on halpaa, jos marjoja ei ole niin voipi jättää pois mutta itse haalin aina mustikat metsästä. Jos keitän puuroon maitoon, jätän kananmunan pois sillä maidosta tulee jo tarvittavat proteiinit.

      Minusta sinun suunnitelma kuullostaa ihan hyvälle mutta muista että riisin ja pastan määrä on tosi vähäinen eli 1/4 lautasesta ja se on noin 0,5 dl keittämätöntä riisiä ja pasta/makaronia n 1 dl/45 g (tämä riippuu niin pastan koosta).
      Proteiini n 100 g eli 1/4 lautasesta ja loput sitten vähäkalorisia/energisiä kasviksia.

      Kukaan ei ole varmasti lihonnut hedelmien syönnillä eli jos ne maistuvat välipalana niin syö ihmeessä.

    • Kyllämahtuu

      Tuossa sinun listassa särähti korvaan "tulee helpommin kylläinen olo". Syö vai sen verran kuin tarvit, kun olo tulee kylläiseksi syödessä, niin silloin on syöty liikaa. Lautas malli on ihan hyvä, kun ymmärät että aterian aineet mahtuu jälkiruokalautasen kokoiselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      263
      2583
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      192
      1652
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1434
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1159
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1156
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      223
      1022
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      990
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      895
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      729
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      720
    Aihe