Arkeologian ja Raamatun ristiriitoja

hassuamuttatotta

https://m.youtube.com/watch?v=ZxEJHO8KIXY

Arkeologian ja Raamatun pieniä ristiriitoja on esimerkiksi se, että kun Raamattu kirjoitettiin Rooman vallan aikana niin kirjoittajat eivät ottaneet huomioon sitä, että Nasarethin kaupunkia\kylää ei oltu perustettu Jeesuksen eläessä. Ainakaan siihen missä se nykyään sijaitsee

Uskovaiset tietenkin kieltävät todisteet mutta muuta emme odotakaan..

Hassua.

21

67

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jaabes11

      Vaikka Nasaret ei esiinnykään muissa lähteissä, esiintyy se yhdessä erittäin varmasa lähteessä. Nimittäin uudessa testamentissa. Ja jos jotain Raamatussa mainittavaa paikkaa ei ole löydetty, ei se tarkoita sitä, ettei sitä olisi ollut. Ehkä se löydetään tulevaisuudessa. Esim. eräs tanskalainen kirjoitti kirjan aikoinaan siitä, ettei Daavidia ole koskaan ollut. Pari viikkoa kirjan ilmestymisen jälkeen löydettiin Raamatun ulkopuolisia todisteita Daavidista. Muitakin esimerkkejä riittäisi. Tiedmiehet eivät vain halua uskoa Raamattua todeksi.
      https://www.netikka.net/mpeltonen/arkeologia.htm

      • Epäjumalienkieltäjä

        Ihanko oikeasti joku uskoo tuota soopaa jota tuolta linkkaamallasi löytyy? Nooan arkki on taas kerran löytynyt ja Israelin kadonneet sukukunnat vaeltaneet ties minne. No ei tarvitse ihmetellä uskovaisten tietotasoa.


      • Lähdekritiikki olisi paikallaan. Katsos noita vuosilukuja ihan lukiolaisen oppimateriaalista

        http://www02.oph.fi/etalukio/uskonto/kurssi1/sivu_1_5_3.html

        Tuosta on helppo päätellä koko ut:n olevan sepitettyä satua. Lisäät vielä soppaan sen tosiasian, että historia ei tunne koko jeesushahmoa!

        Ja vielä kehtaat ja kyllähän sinä valehtelija kehtaat väittää sitä luotettavaksi lähteeksi! Häpeällistä!


      • Epäjumalienkieltäjä
        he-ma kirjoitti:

        Lähdekritiikki olisi paikallaan. Katsos noita vuosilukuja ihan lukiolaisen oppimateriaalista

        http://www02.oph.fi/etalukio/uskonto/kurssi1/sivu_1_5_3.html

        Tuosta on helppo päätellä koko ut:n olevan sepitettyä satua. Lisäät vielä soppaan sen tosiasian, että historia ei tunne koko jeesushahmoa!

        Ja vielä kehtaat ja kyllähän sinä valehtelija kehtaat väittää sitä luotettavaksi lähteeksi! Häpeällistä!

        Uuden Testamentin "historiallinen tarkkuus" paljastuu helposti: mikä oli evankeliumissa lueteltujen hallitsijoiden (keisari, maaherrat jne) perusteella Jeesuksen syntymävuosi? Vastaus: ei mikään, koska evankeliumeissa mainitut hallitsijat eivät koskaan olleet yhtä aikaa vallassa.

        Kun viimeistään vuonna 250 kirjoitetetuissa Uuden Testamentin teksteissä on noin suuria epätarkkuuksia vain parisataa vuotta aiemmin tapahtuneista asioista, niin jokainen voi päätellä miten tarkkaa historiankirjoitusta on noin 400-100 eaa kirjoitettu Vanha Testamentti, kun se kertoo muka 2000 vuotta aikaisemmin tapahtuneista asioista.


    • hhtvjhgjh

      Jos Raamattu on oikeassa niin nykyinen "Nasareth" on väärä.
      Jos kaupunki on oikea ja todellakin perustettu Jeesuksen syntymän jälkeen niin Raamattu on väärässä

      • Jaabes111

        Sinun uskosi Raamattuun tuskin on kiinni tästä asiasta. Jos joskus löytyy kaikille kelpaava tieto Nasaretista, niin tuskin annat kuitenkaan sydäntäsi Nasaretilaiselle. Tässä kuitenkin yksi lainaus antamastani linkistä:
        "Vuonna 1962 Avi Jonahin Johtama israelilainen arkeologiryhmä suoritti kaivauksia Cesarea Marittimassa, roomalaisten maaherrojen kesäpalatsissa. Sen raunioista he löysivät harmaan marmorilaatan, jossa oli hepreankielistä kirjoitusta. Sen on todettu olevan vähintään 300-luvulta eKr., ja siihen on kaiverrettu juuri Nasaretin nimi."
        Jos arvostelet linkkiä, sinulla pitäisi olla jotain näyttöä siitä miksi se ei ole pätevä. Pelkkä mututuntumahan ei riitä.


      • kysymysherää

        Eli siis kaupunki on oikea mutta väärässä paikassa.

        Kysymys. Olivatko Roomalaiset 300 luvulla ekr. jo Israelissa? Ilmeisesti eivät. Miten voidaan todistaa laatan ikä ja kuka sen on määrittänyt?


      • Jaabes1111
        kysymysherää kirjoitti:

        Eli siis kaupunki on oikea mutta väärässä paikassa.

        Kysymys. Olivatko Roomalaiset 300 luvulla ekr. jo Israelissa? Ilmeisesti eivät. Miten voidaan todistaa laatan ikä ja kuka sen on määrittänyt?

        Miten yleensä arkeologit todistavat ikää? Jostain kivenmurikasta osaavat sanoa olevan 70 0000 vuotta vanha. En minäkään tosin usko evoluutioteorian ikämäärityksiin.


      • ihmiskunnansuurinvalhe

        Mutuilet?
        Tieteellä kuten arkeologialla on metodit, jotka voidaan koetella ja kyseenalaistaa. Mutta uskonnon mutuilu ei ole pitävä keino. Mutta asiaan.
        Nykyisen Nasarethin sijainti ja historia on arkeologisesti ja maantieteellisesti ristiriidassa siihen mitä Raamatussa kerrotaan. Molemmat eivät voi olla samaan aikaan oikeassa. Sinun olettamasi on se,että Raamattu on oikeassa. Siinä tapauksessa jonkun ehkä kannattaa alkaa etsimään sitä paikkaa missä se oikeasti on.
        Ne jotka eivät usko Raamatun kirjoituksiin voivat epäillä, että kun sitä kirjoitettiin Rooman vallan aikana niin kirjoittajalle kävi yksinkertainen virhe ja sijoitti tapahtuman päähenkilön sellaiseen paikkaan jota ei vielä oltu perustettu.


      • fda
        Jaabes1111 kirjoitti:

        Miten yleensä arkeologit todistavat ikää? Jostain kivenmurikasta osaavat sanoa olevan 70 0000 vuotta vanha. En minäkään tosin usko evoluutioteorian ikämäärityksiin.

        Mutta kun löydät kaivosta 1400 luvun kolikon ja väität että kyseessä on 2000 vuotta kaupunki johon rakennetaan kristillisten lafkojen toimesta 60 miljoonan lahjoituksilla Jeesuslandia, luulisi sinunkin päässäsi heräävän kysymyksiä? Vai ei...


    • fda

      Tuskin kovin montaa haittaa, että tämä "nazareth" jossa oli vain pelkkä kaivo on huijausta, menevät sinne nauttimaan ja kuuntelemaan muita satuja jotka kirjoitettiin joskus yli satakin vuotta oletetun "Jeesuksen" jälkeen.

    • epikuroseikirj

      Huvittava tarina on se Baabelin-tornin pikapurkaminen ja se kun herra hetkessä sokoitti puhutut kielet.
      No onneksi nyt on Google Translator - ähäkutti.

    • Ei ole Raamatun syy, jos arkeologialla tai muulla tieteellä ei ole todistetta Nasaretin kaupungin olemassaolosta Jeesuksen aikana. Se todistaa vain sen, että Raamattu on tässäkin asiassa tiedemiehiä viisaampi.

      • etsiimutteilöydä

        Siinäpä olisi tärkeä työ etsiä oikea paikka kun nykyinen on väärä.


      • fda

        Pikemminkin, että tarinat kun kirjoitettiin kymmeniä vuosia tai sata vuotta oletettujen tapahtumien jälkeen, niin siinä oli hevosmiesten uutistoimiston tasoinen luotettavuus. Tittelistä tuli kaupungin nimi josta ollaan kotoisin ("nazaretiläinen") ja kuviteltiin kokonainen kaupunki. Jumalan poika oli yleinen termi aatelisista, siitä tulikin kirjaimellinen koska kreikkalaiset ja roomalaiset eivät olleet lähi-idän käytäntöjen tasalla... jnejne.

        Saati sitten kun alettiin hävittämään kristillistä kirjallisuutta ja valittiin vain muutamat suosikit sinne Rooman UT:hen. Siinähän katosi melkein koko tarina, no keisarin valitut palat Roomalta ovat hyvin kelvanneet...


      • "Ei ole Raamatun syy, jos arkeologialla tai muulla tieteellä ei ole todistetta Nasaretin kaupungin olemassaolosta Jeesuksen aikana. Se todistaa vain sen, että Raamattu on tässäkin asiassa tiedemiehiä viisaampi."


        Onko silloin myös Kalevala tiedemiehiä viisaampi, kun osaa mainita Ruotsin ja Venäjän, muttei itse Kalevalan sijaintia pohjolassa?

        Tai Kuningas Arthurin legenda Avalonista, jota ei vain ole vielä löydetty?


      • Tavallaan olet oikeassa. Raamattua ei voi satuihin pitää syyllisenä, vaan syypäitä tuohon sekavaan satukirjaan ovat sen kirjoittajat.

        Jos väität itse jumalan olleen edes tuon naurettavan kirjan innoittaja, on sinun samalla myönnettävä jumalasi olevan psykiatrisen hoidon tarpeessa.


    • 12_13

      "Uskovaiset tietenkin kieltävät todisteet mutta muuta emme odotakaan.."

      Mielestäni et tuonnut esiin yhtään oikeaa todistetta, joka osoittaisi Raamatun vääräksi. Enintään onnistuit todistamaan, ettet ymmärrä mikä todiste on. :)

      • luetunymmärtäminennolla

        Katsoitko videon? Tässä ei pyritä osoittamaan Raamattua vääräksi.
        Tässä on kysymyksessä se, että nykyinen Nasarethin kaupunki ei voi olla se minkä Raamattu mainitsee. Todisteena käytetään maantiedettä/geomorfologiaa ja arkeologiaa.
        Toki omituisen lisämausteen antaa se, että kyseistä kaupunkia ei löydy Jeesuksen ajan muista kirjallisista lähteistä.

        Ehkäpä joku löytää aidon Nasarethin kaupungin rauniot, jos sellaiset ovat olemassa.


    • DRHouse

      Onhan niitä muitakin. Vaikkapa että exoduksessa Egyptistä poistui juutalaisia enemmän kuin koko maassa oli asukkaita... Exodusta ei pidetäkään todellisena tapahtumana. Tai kuningas Salomo, jolla piti olla yli tuhat jalkavaimoa, vaikka hänen oletetulla ( Salomohan ei välttämättä ole historiallinen henkilö) asuinalueellaan ei ollut tuhatta asukasta. Tai se miten Joosua valloittaa olemattoman Jerikon. Jeriko itsessään on totta, mutta kaupunki tuhoitui 300 vuotta ennen israelilaisten ilmestymistä alueelle. Sitten on tietysti Nooa, jonka tarina ei pidä paikkaansa. Joonan tarina ei voi pitää apikkaansa, koska valaiden fysiologia estää sen. Kaskelotti olisi ainoa tarpeeksi suurella nielulla varustettu valas, mutta sen neljässä vatsassa ei ole lainkaan happea.

    • Pierre.Vutton

      Nämä Jeesustarinat on kirjoitettu 100 vuotta jälkeen oletetun elämän.

      Se on vähän sama kun me nyt alettaisiin kirjoittamaan miten Ensimmäisen maailmansodan aikainen "Pierre Vutton" seikkaili Verdunin juoksuhaudoissa.
      Minä voisin kirjoittaa ekan luvun ja DRHouse ja he-ma sekä atac kirjoittavat vauhdikkaat jatkomuistelmat, kuvitellut sankariteot ja sen jälkeen traaginen kuolema Punaista Paronia ja Mata Haria taistellessa - yhtä aikaa ilmassa ja bordellissa.
      Mikäpä ei olisi mahdollista kun jälkeenpäin mietitään ja jos jotain "mahdottomuuksia" tulisi raapustettua niin mitäs siitä.

      Ja lohdutuksen sanana Myöhäisempien aikojen Pierre Vuttonin seuraajille..
      Me ei haluta teidän sielujanne - vain rahanne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Se ääni ja

      Olemus vaan, kyl teis jotain samaa on ja samoja luonteenpiirteitäkin löytyy vaikka paljon on höpöäkin mukana 😍😂🤭 vaik
      Ikävä
      34
      3296
    2. Kotipizza Hyllykallio

      Meniköhän jotain pieleen? Arveletteko, että lisää arvostusta teitä kohtaan?Arveletteko, että ei vaikuta myyntiä vähentäv
      Seinäjoki
      114
      2618
    3. Ville Mykkänen, sankari vai typerys?

      Tietenkin typerys. Lähteä nyt toisten sotaan ottamaan vapaaehtoisesti luotia päähänsä. Kuvitteli raukka, että saa hyvän
      Maailman menoa
      207
      2184
    4. Mopomiitissä vakava loukkaantuminen

      IMATRAN mopomiitistä lauantai-iltana sairaalaan joutuneet kuljettajat ovat loukkaantuneet vakavasti, Kaakkois-Suomen pol
      Imatra
      137
      1566
    5. Mitä nainen ajattelet?

      Miten viettäisimme iltaa juuri nyt jos olisimme yhdessä?
      Ikävä
      135
      984
    6. Viikonlopun päätteeksi löytäisin

      paikkani sinun kainalossasi. Telkkarissa joku leffa, sarja, ehkä ihan mielenkiintoinenkin tai sitten ei enää jaksaisi ke
      Ikävä
      7
      858
    7. Rupesin oikeasti odottamaan

      Että toteutuuko se meidän pusu ensiviikolla. Olisin niin onnellinen se merkitsisi paljon.
      Ikävä
      52
      754
    8. Palauta kaivinkone varastamasi Kari Mannelin.

      Milloin aiot palauttaa sen lainaan ottamasi kaivinkoneen ,josta et ole maksanut mitään , myöskään , siten kuinka kävit s
      Kajaani
      22
      728
    9. J-miehelle

      Miksi kaikki päättyi näin? Vain sinut olisin halunnut, on ikävä sua. Älä ajaudu väärille teille, olet mulle Rakas.
      Ikävä
      39
      721
    10. Minulla on poikaystävä!!!

      Uskokaa nyt jo! En halua vanhaa kääkkää!!!
      Ikävä
      127
      710
    Aihe