Tietoa papaijasta pliis...

elainaktivisti

Nii, tarviisin mahollisimman paljon tietoa PAPAIJASTA köksän kirjotelmaa varten... Joten jos on sivu tiedossa nii tänne vaa linkki... :)

4

3207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • elainaktivisti

        Katoppa ku on jo pari päivää ettiny esim. googlella mut oon vaa saanu jonkun pikku pätkän... Mut kiitti nyt noista sivuista, vaikka oon jo käyny kaikilla paitsi kahella niistä...


    • tässä jotain

      Mä teen aina tälleen että kerään kaikkee tietoo copy pastella netistä kyseisestä aiheesta esim wordiin ja sitten alan vaan lukee läpi mitä niissä on ja lyhentelen sen kivaksi tekstiksi..tietenki sillai että ei oo koko ajan samoja juttuja..

      PAPAIJA
      (Carica papayaedulis)
      Papaija on kotoisin trooppisesta Amerikasta. Nykyään se on levinnyt maailman kaikille trooppisille vyöhykkeille.

      Papaija on soikea tai päärynänmuotoinen hapoton hedelmä. Paksu kuori, jota ei syödä, on kellanvihreä tai -oranssi. Hedelmäliha on oranssia tai lohenpunaista, aromaattista, mehukasta ja pehmeää. Hedelmän sisällä on runsaasti pieniä siemeniä, jotka poistetaan ennen syömistä. Kypsä papaija tuntuu kevyesti painettaessa pehmeältä. Raaka papaija kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Papaijassa on paljon C-vitamiinia ja karoteenia.

      Koska papaija on hapoton voidaan se maustaa ennen syömistä sitruuna-, appelsiini- tai limemehulla. Näin sen maku tulee paremmin esille. Papaijaa käytetään samalla lailla kuin meloneita. Se sopii jälkiruokiin ja maistuu hyvältä myös kylmän lihan lisäkkeenä. Liharuokien kanssa se onkin suositeltava yhdistelmä, sillä papaija sisältää ruuansulatusta edistäviä entsyymejä.

      Papaijaa säilytetään viileässä, 8 - 12 asteessa. Papaija tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Papaijaa ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.



      Ison ja mehevän papaijan voi hyvin kuvitella roikkumaan puussa alkuperäisessä kasvuympäristössään Etelä-Amerikan trooppisessa metsässä. Nykyisin sitä viljellään trooppisilla alueilla ympäri maailman.

      Ulkoapäin paipaija eli paw-paw muistuttaa suurta päärynää ja maultaan persikkaa ja melonia. Kauniin lohenpunaisen hedelmälihan voi nauttia sellaisenaan lohkoina tai suoraan kuoresta koverrettuna. Halkaistun papaijan pinnalle sirotellaan hieman inkivääriä ja puristetaan muutama tippa limen tai sitruunan mehua. Myös mustapippuria muistuttavia siemeniä voi syödä, mutta ne ovat maultaan väkeviä. Siemenet on helppo kovertaa irti lusikalla.

      Kypsän papaijan tunnistaa tasaisen keltaisesta väristä. Vihertävän hedelmänkin voi ostaa kotiin kypsymään. Tarkista kuitenkin, että väri on kannan ympäriltä keltainen. Käsittele hedelmää varovasti, sillä sen ohut kuori rikkoontuu helposti.

      Monikäyttöinen papaija sopii yhteen niin makeiden kuin suolaistenkin ruoka-aineiden kanssa. Se piristää jäätelöannoksia, hedelmäsalaatteja sekä rahka- ja jogurttivälipaloja. Kokeile papaijaa myös maustetun grillatun kanan tai äyriäisten kanssa.

      Papaijassa on runsaasti A-vitamiinia ja papaini-entsyymiä, joka pilkkoo proteiinia ja tekee hedelmästä helposti sulavan.

      Papaija
      Papaija tulee meille trooppisesta Amerikasta. Papaijan oranssinkeltainen hedelmän maku muistuttaa makeata melonia. Kuoret eivät ole syötäviä, kun taas siemenet voi syödä. Papaija sisältää paljon A- ja C-vitamiinia. Tarjoile papaijaa esim. sitrusmehulla tai rommilla kostutettuna jälkiruuaksi.

      Papaija


      Papaija on päärynän muotoinen ja muistuttaa maultaan melonin ja persikan sekoitusta. Hedelmä on kypsää silloin kun kuori on kellanoranssi. Hedelmäliha on mainiota joko sellaisenaan tai salaateissa. Papaijassa on entsyymiä, joka estää liivatetta hyytymästä, joten liivatetta sisältäviin ruokiin sitä ei kannata käyttää. Lihan mureuttajana se sen sijaan on erinomainen. Papaijan siemenetkin voi syödä, mutta useimmiten ne kaavitaan pois. Papaija kärsii kolhuista, joten sitä on syytä käsitellä varoen

      Papaija
      Trooppisesta Amerikasta kotoisin olevan melonipuun Carica papaya tummasiemeninen hedelmä on suosittu aamiaisruoka kuumissa maissa. Oranssinvärinen hedelmäliha tarjotaan viipaloituna sokerin ja sitruuna- tai limettimehun kanssa. Sitä syödään kinkun kanssa alkuruokana, tai hedelmäsalaatissa ilman kinkkua. Papaija voidaan myös keittää ja tarjota kuten kurpitsa. Kuoren ei tarvitse olla kaunis ja laikuton, kunhan hedelmä tuntuu pehmeältä. Hedelmän koko vaihtelee eri lajikkeilla huomattavasti, pienen omenan koosta aina yhdeksänkiloiseen. Kauppaa varten viljellään tavallisimmin puolen kilon painoisia hedelmiä.

      Makeiskaupoista saa kuivattua papaijaa, josta lapset näyttävät pitävän kovasti. Minulle se toi mieleen sota-ajan "namimurut", jotka olivat kuivattuja, joskus sakariinilla makeutettuja vihanneksia.

      Melonipuusta ja sen raaoista hedelmistä saadaan tihkumaan maitiaisnestettä, josta valmistetaan mm. elintarviketeollisuuden käyttämää papaiini-nimistä entsyymiä. Se edistää ruoansulatusta hajoittamalla valkuaisaineita. Tähän ominaisuuteen perustuu esimerkiksi mureuttajasuola, jota sirotellaan lihan päälle ennen paistamista. Suosittelevatpa jotkut papaijan tai mureuttajasuolan käyttämistä hyönteisten puremiin - pahkurat pehmenevät ja lakkaavat kutiamasta! Olemme kokeilleet, mutta ilman havaittavaa tulosta. Sitävastoin muistan tulosta syntyneen, kun lapsena jouduin syömään papaiinia kihomatolääkkeenä.

      Talvella 1994 kiersi päivälehdissä uutinen, jonka mukaan Englannissa olisi havaittu papaijan toimivan ehkäisylääkkeenä. "Mitä uutta se nyt on", oli joku intialainen sanonut. "Aasiassa ovat naiset kautta aikain syöneet joka päivä papaijaa, paitsi silloin, kun halusivat lapsen!"

      Populaaritieteellinen ravitsemusalan teos - mikä, en muista - kertoo papaiinin, samoinkuin ananaksen, kiivin ja viikunan samantapaisten entsyymien, toimivan valkuaisaineita hajoittavasti vain 60-77 asteen lämpötila-alueella. Ehkäpä oli hyvä, ettemme kokeilleet papaiinina hyttyspahkuroihin saunassa oltaessa! Niin, ja jossakin on ankarasti varoitettu kokeilemasta papaiinia, jos on allerginen mehiläisen ja muiden hyönteisten myrkylle.

      Papaijan nimi tulee eräiden intiaanien käyttämästä nimityksestä ababai, josta on johdettu myös kirjoitustapa pawpaw. Sitä ei pidä sekoittaa pohjoisamerikkalaiseen hedelmään papaw (Asimina triloba), joka on Suomessakin joskus nähdyn cherimoyan sekä Amerikassa yleisten hedelmien sugar apple ja sour sop lähisukulainen. Näistä hedelmistä käytetään myös englanninkielistä nimeä custard apple.

      • elainaktivisti

        Tein just tollee itekkii, MUTTA, oon jo palauttanu sen esitelmän johon tota tietoa tarvitsin... 8C
        Potuttaa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla

      Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e
      Pirkanmaa
      179
      4757
    2. Jos olisit täällä

      Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä
      Ihastuminen
      40
      2536
    3. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      156
      2192
    4. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      16
      1719
    5. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      81
      1348
    6. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      24
      1281
    7. Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!

      Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https
      Euroviisut
      32
      1193
    8. Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea

      Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.
      Maailman menoa
      145
      1180
    9. Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista

      Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.
      Maailman menoa
      103
      945
    10. Pirre vaatii nyt karhuja ammuttavaksi

      Ylellä taas hauskaa lieksa uutista. Karhujen kannan­hoidollinen metsästys on Lieksan kaupungin mielestä välttämätöntä.
      Lieksa
      117
      887
    Aihe