Tietoa papaijasta pliis...

elainaktivisti

Nii, tarviisin mahollisimman paljon tietoa PAPAIJASTA köksän kirjotelmaa varten... Joten jos on sivu tiedossa nii tänne vaa linkki... :)

4

3339

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • elainaktivisti

        Katoppa ku on jo pari päivää ettiny esim. googlella mut oon vaa saanu jonkun pikku pätkän... Mut kiitti nyt noista sivuista, vaikka oon jo käyny kaikilla paitsi kahella niistä...


    • tässä jotain

      Mä teen aina tälleen että kerään kaikkee tietoo copy pastella netistä kyseisestä aiheesta esim wordiin ja sitten alan vaan lukee läpi mitä niissä on ja lyhentelen sen kivaksi tekstiksi..tietenki sillai että ei oo koko ajan samoja juttuja..

      PAPAIJA
      (Carica papayaedulis)
      Papaija on kotoisin trooppisesta Amerikasta. Nykyään se on levinnyt maailman kaikille trooppisille vyöhykkeille.

      Papaija on soikea tai päärynänmuotoinen hapoton hedelmä. Paksu kuori, jota ei syödä, on kellanvihreä tai -oranssi. Hedelmäliha on oranssia tai lohenpunaista, aromaattista, mehukasta ja pehmeää. Hedelmän sisällä on runsaasti pieniä siemeniä, jotka poistetaan ennen syömistä. Kypsä papaija tuntuu kevyesti painettaessa pehmeältä. Raaka papaija kypsyy huoneenlämmössä muutamassa päivässä. Papaijassa on paljon C-vitamiinia ja karoteenia.

      Koska papaija on hapoton voidaan se maustaa ennen syömistä sitruuna-, appelsiini- tai limemehulla. Näin sen maku tulee paremmin esille. Papaijaa käytetään samalla lailla kuin meloneita. Se sopii jälkiruokiin ja maistuu hyvältä myös kylmän lihan lisäkkeenä. Liharuokien kanssa se onkin suositeltava yhdistelmä, sillä papaija sisältää ruuansulatusta edistäviä entsyymejä.

      Papaijaa säilytetään viileässä, 8 - 12 asteessa. Papaija tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Papaijaa ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.



      Ison ja mehevän papaijan voi hyvin kuvitella roikkumaan puussa alkuperäisessä kasvuympäristössään Etelä-Amerikan trooppisessa metsässä. Nykyisin sitä viljellään trooppisilla alueilla ympäri maailman.

      Ulkoapäin paipaija eli paw-paw muistuttaa suurta päärynää ja maultaan persikkaa ja melonia. Kauniin lohenpunaisen hedelmälihan voi nauttia sellaisenaan lohkoina tai suoraan kuoresta koverrettuna. Halkaistun papaijan pinnalle sirotellaan hieman inkivääriä ja puristetaan muutama tippa limen tai sitruunan mehua. Myös mustapippuria muistuttavia siemeniä voi syödä, mutta ne ovat maultaan väkeviä. Siemenet on helppo kovertaa irti lusikalla.

      Kypsän papaijan tunnistaa tasaisen keltaisesta väristä. Vihertävän hedelmänkin voi ostaa kotiin kypsymään. Tarkista kuitenkin, että väri on kannan ympäriltä keltainen. Käsittele hedelmää varovasti, sillä sen ohut kuori rikkoontuu helposti.

      Monikäyttöinen papaija sopii yhteen niin makeiden kuin suolaistenkin ruoka-aineiden kanssa. Se piristää jäätelöannoksia, hedelmäsalaatteja sekä rahka- ja jogurttivälipaloja. Kokeile papaijaa myös maustetun grillatun kanan tai äyriäisten kanssa.

      Papaijassa on runsaasti A-vitamiinia ja papaini-entsyymiä, joka pilkkoo proteiinia ja tekee hedelmästä helposti sulavan.

      Papaija
      Papaija tulee meille trooppisesta Amerikasta. Papaijan oranssinkeltainen hedelmän maku muistuttaa makeata melonia. Kuoret eivät ole syötäviä, kun taas siemenet voi syödä. Papaija sisältää paljon A- ja C-vitamiinia. Tarjoile papaijaa esim. sitrusmehulla tai rommilla kostutettuna jälkiruuaksi.

      Papaija


      Papaija on päärynän muotoinen ja muistuttaa maultaan melonin ja persikan sekoitusta. Hedelmä on kypsää silloin kun kuori on kellanoranssi. Hedelmäliha on mainiota joko sellaisenaan tai salaateissa. Papaijassa on entsyymiä, joka estää liivatetta hyytymästä, joten liivatetta sisältäviin ruokiin sitä ei kannata käyttää. Lihan mureuttajana se sen sijaan on erinomainen. Papaijan siemenetkin voi syödä, mutta useimmiten ne kaavitaan pois. Papaija kärsii kolhuista, joten sitä on syytä käsitellä varoen

      Papaija
      Trooppisesta Amerikasta kotoisin olevan melonipuun Carica papaya tummasiemeninen hedelmä on suosittu aamiaisruoka kuumissa maissa. Oranssinvärinen hedelmäliha tarjotaan viipaloituna sokerin ja sitruuna- tai limettimehun kanssa. Sitä syödään kinkun kanssa alkuruokana, tai hedelmäsalaatissa ilman kinkkua. Papaija voidaan myös keittää ja tarjota kuten kurpitsa. Kuoren ei tarvitse olla kaunis ja laikuton, kunhan hedelmä tuntuu pehmeältä. Hedelmän koko vaihtelee eri lajikkeilla huomattavasti, pienen omenan koosta aina yhdeksänkiloiseen. Kauppaa varten viljellään tavallisimmin puolen kilon painoisia hedelmiä.

      Makeiskaupoista saa kuivattua papaijaa, josta lapset näyttävät pitävän kovasti. Minulle se toi mieleen sota-ajan "namimurut", jotka olivat kuivattuja, joskus sakariinilla makeutettuja vihanneksia.

      Melonipuusta ja sen raaoista hedelmistä saadaan tihkumaan maitiaisnestettä, josta valmistetaan mm. elintarviketeollisuuden käyttämää papaiini-nimistä entsyymiä. Se edistää ruoansulatusta hajoittamalla valkuaisaineita. Tähän ominaisuuteen perustuu esimerkiksi mureuttajasuola, jota sirotellaan lihan päälle ennen paistamista. Suosittelevatpa jotkut papaijan tai mureuttajasuolan käyttämistä hyönteisten puremiin - pahkurat pehmenevät ja lakkaavat kutiamasta! Olemme kokeilleet, mutta ilman havaittavaa tulosta. Sitävastoin muistan tulosta syntyneen, kun lapsena jouduin syömään papaiinia kihomatolääkkeenä.

      Talvella 1994 kiersi päivälehdissä uutinen, jonka mukaan Englannissa olisi havaittu papaijan toimivan ehkäisylääkkeenä. "Mitä uutta se nyt on", oli joku intialainen sanonut. "Aasiassa ovat naiset kautta aikain syöneet joka päivä papaijaa, paitsi silloin, kun halusivat lapsen!"

      Populaaritieteellinen ravitsemusalan teos - mikä, en muista - kertoo papaiinin, samoinkuin ananaksen, kiivin ja viikunan samantapaisten entsyymien, toimivan valkuaisaineita hajoittavasti vain 60-77 asteen lämpötila-alueella. Ehkäpä oli hyvä, ettemme kokeilleet papaiinina hyttyspahkuroihin saunassa oltaessa! Niin, ja jossakin on ankarasti varoitettu kokeilemasta papaiinia, jos on allerginen mehiläisen ja muiden hyönteisten myrkylle.

      Papaijan nimi tulee eräiden intiaanien käyttämästä nimityksestä ababai, josta on johdettu myös kirjoitustapa pawpaw. Sitä ei pidä sekoittaa pohjoisamerikkalaiseen hedelmään papaw (Asimina triloba), joka on Suomessakin joskus nähdyn cherimoyan sekä Amerikassa yleisten hedelmien sugar apple ja sour sop lähisukulainen. Näistä hedelmistä käytetään myös englanninkielistä nimeä custard apple.

      • elainaktivisti

        Tein just tollee itekkii, MUTTA, oon jo palauttanu sen esitelmän johon tota tietoa tarvitsin... 8C
        Potuttaa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Vassarina hymyilyttää vaurastuminen persujen kustannuksella

      Olen sijottanut määrätietoisesti osan Kelan tuista pörssiosakkeisiin, ja salkku on paisunut jo toiselle sadalle tuhanne
      Maailman menoa
      20
      2227
    2. Riikka runnoo: Elisalta potkut 400:lle

      Erinomaisen hallitusohjelman tavoite 100 000 työllistä lisää yksityisellä sektorilla on kohta saavutettu. Toivotaan toiv
      Maailman menoa
      28
      2088
    3. Niinistö neliraajajarrutteli Natoon liittymistä vielä sodan alettua

      Myöntää nyt itsekin, mikä jo aikaisemmin tiedettiin. Marin vei Suomen ja Ruotsin Natoon. "”Myönnän auliisti jarruttelle
      Maailman menoa
      194
      1647
    4. Pääseekö kuka tahansa hoitaja katselemaan kenen tahansa ihmisen terveystietoja?

      "Meeri selaili puhelinta uteliaisuuttaan ja katuu nyt – Moni hoitaja on tehnyt saman rikoksen Tuttujen ihmisten asiat k
      Maailman menoa
      52
      1609
    5. Kokoomus on Suomen kommunistisin puolue

      "Hallituksessa on erimielisyyttä siitä, kuinka suuri osa veronkiristyksestä hyvitetään datakeskuksille uudella erillisel
      Maailman menoa
      76
      1580
    6. Nainen rakas

      Mulle on alkanut tulla sellainen olo että meistä tulee ehkä pariskunta vielä 😌
      Ikävä
      113
      1430
    7. Jalankulkija kuoli. Poliisi etsii mustaa BMW Coupe -autoa, jossa on punertavat vanteet.

      Jalankulkija kuoli jäätyään auton alle Joensuussa – kuljettaja pakeni, poliisi pyytää havaintoja https://www.mtvuutiset.
      Joensuu
      50
      1368
    8. Pyyntö Teelle

      Voisitko nyt vaan ystävällisesti laittaa viestin?
      Ikävä
      83
      1129
    9. Martina haluaa tasoisensa miehen

      Seiskassa juttu minkälaisen miehen Martina haluaa. Kumppanin pitää tuoda hänen herkkyytensä ja vahvuutensa esiin sekä ol
      Kotimaiset julkkisjuorut
      240
      997
    10. Voi ei! Katja Ståhl joutui sairaalaan - Syynä tämä vitsaus - Koskettava päivitys sairaalasängystä

      Pikaista paranemista, Katja! Katja Ståhl on kertonut somessa joutuneensa sisään sairaalaan. Lue lisää: https://www.suom
      Suomalaiset julkkikset
      21
      885
    Aihe