***Vaikoinen - Prinssi . . . Suu. . . ? ? ?

Virtsaamistarpeet

Hampaiden ja suun sairaudet
Karies – hampaan reikiintyminen
Gingiviitti – ientulehdus
Parodontiitti – hampaan kiinnityksen menetys
Hampaiden vihlominen
Hammasytimen tulehdus
Hampaasta leviävä tulehdus
Eroosio – hammaskiilteen liukeneminen
Purentavaivat
Halitoosi – pahanhajuinen hengitys
Kuiva suu
Aftat
Suun sieni-infektio
Lichen planus – punajäkälä
Karttakieli
Suupolte
Suusyöpä
Sukupuolitaudit suussa
Suun ja hampaiston tapaturmat
Suun hoitotoimenpiteet
Mistä hoitoa?
Usein kysyttyä
Syphilis eli kuppa
Sukupuolitaudit suussa

Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat esiintyä sukuelinten ohella myös suun limakalvoilla: herpes, kondylooma eli visvasyylä, tippuri, kuppa ja klamydia. Myös HIV ja B-hepatiitti voivat tarttua suun limakalvojen kautta. Sukupuolitaudit aiheuttavat erilaisia oireita. Tauti voi olla myös vähäoireinen tai oireeton. Koska sukupuolitaudit tarttuvat suorassa limakalvokontaktissa, ainoa keino estää tartunta on kondomin käyttö myös suuseksissä. Kuvassa kupan aiheuttama haavauma suunpohjassa.
Mitkä sukupuolitaudit voivat esiintyä suussa?

Sukupuolitaudit ovat yleisimpiä nuorilla aikuisilla. Lähes kaikki sukupuolitaudit voivat esiintyä sukuelinten ohella myös suun limakalvoilla: herpes, kondylooma eli visvasyylä, tippuri, kuppa ja klamydia. Myös HIV ja B-hepatiitti voivat tarttua suun limakalvojen kautta. Syyhypunkki ja satiaiset sen sijaan eivät tartu suuhun.

Miten sukupuolitaudit tarttuvat suuhun?

Tartunta edellyttää suuseksissä tapahtuvaa suojaamatonta limakalvokontaktia. Tauti voi tarttua sekä sukuelimen limakalvolta suuhun että suusta sukuelimeen. HIV voi tarttua myös syvälle nieluun tunkeutuvissa kielisuudelmissa, jos sylki on veristä ja HIV-infektio on tuore tai AIDS-vaiheessa.

Mikä aiheuttaa sukupuolitaudin?

Herpes ja kondylooma ovat virusinfektioita. Herpesvirusta on kahta tyyppiä. HSV-1 aiheuttaa yleensä huulessa tai nenänpielessä esiintyvän huuliherpeksen, ja HSV-2 sukupuoliherpeksen. HSV-1:n aiheuttama huuliherpes voi kuitenkin tarttua myös sukuelimiin ja HSV-2:n aiheuttama sukupuoliherpes huuliin. Kondylooman aiheuttaja on papilloomavirus. Kupan, tippurin ja klamydian aiheuttajat ovat bakteereja.

Mitä oireita sukupuolitaudit aiheuttavat suuhun?

Sukupuolitaudit aiheuttavat hyvin erilaisia oireita. Tauti voi olla myös vähäoireinen tai oireeton. Usein tartunnan saakin oireettomalta taudinkantajalta, joka ei edes tiedä sairastavansa sukupuolitautia. Tartunnan jälkeen oireita ei tule heti, vaan taudille tyypillisen itämisajan jälkeen.

Papilloomavirusinfektion oireet vaihtelevat. Suun limakalvoilla voi esiintyä sekä iholle että sukuelinten limakalvoille syyliä aiheuttavia virustyyppejä. Kondylooma voi olla piilevänä täysin oireeton. Se voi myös näkyä suun limakalvoilla kukkakaalimaisina, sileä- tai rosopintaisina, alustastaan koholla olevina muutoksina.

Kupan aiheuttava spirokeettabakteeri tunkeutuu elimistöön vaurioituneen ihon tai limakalvon kautta. 3–4 viikon kuluttua tartuntakohtaan syntyy ns. ensihaava. Se on yleensä aristamaton, kovareunainen ja kiinteän tuntuinen, läpimitaltaan 2–20 mm. Se sijaitsee usein huulessa, kielessä tai nielurisassa. Usein myös leuanalus- ja kaulan alueen imusolmukkeet turpoavat. Ensihaava paranee itsestään.

Jos kuppaa ei hoideta, tauti siirtyy piilevään vaiheeseen, kunnes se muutaman kuukauden kuluttua tartunnasta aktivoituu uudelleen. Tässä ns. toisen vaiheen kupassa oireita ei välttämättä aina ole tai ne voivat olla hyvin moninaisia. Suun limakalvoille voi ilmaantua esimerkiksi vaaleita läikkiä. Jos tauti jää edelleen hoitamatta, oireet häviävät, ja tauti muuttuu piileväksi jopa vuosikymmenten ajaksi. Kuppa voi kuitenkin myöhemmin taas aktivoitua ja aiheuttaa mm. vakavia hermostovaurioita.

Gonokokkibakteerin aiheuttama nielutippuri on useimmiten oireeton. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa kurkkukipua ja imusolmukkeiden turpoamista. Nielurisoihin voi kertyä märkää.

Klamydia esiintyy muita sukupuolitauteja harvemmin suussa ja nielussa, koska klamydiabakteeri lisääntyy huonosti suun limakalvoilla. Nieluklamydia voi olla oireeto, tai se voi aiheuttaa melko vähäisiä oireita, kuten nielun punoitusta ja imusolmukkeiden turvotusta.

Miten sukupuolitautien tarttumisen suuhun voi estää?

Koska sukupuolitaudit tarttuvat suorassa limakalvokontaktissa, ainoa keino estää tartunta on kondomin käyttö myös suuseksissä.

Valkoinen. . . Prinnssi . . . ?

Miksi Virtsaa . . . Useasti . . . ?

info Palauteet .

Anonyymisti ?

3

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Seksi-Sekä-Taudit

      Luulitko, etteivät taudit tarttusi suuseksissä? Tässä 6 harhaluuloa sukupuolitaudeista
      Jaa artikkeli Jaa artikkeli
      Jotkut saattavat luulla, että aiemmat taudit parantavat sietokykyä ja estävät uusien sukupuolitautien tarttumisen. Se ei pidä paikkaansa.

      Kesäkumi 2015
      Kesäkumikampanjalla pyritään ehkäisemään nuorten sukupuolitautien leviämistä. Julius Konttinen
      Onko eri ikäisille eri sukupuolitauteja? Tarvitseeko kondomia käyttää, jos kumppani vakuuttaa olevansa puhdas? Kannattaako mennä testeihin, jos epäilee kantavansa sukupuolitautia?

      Yle Uutisten haastattelema iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back ampuu alas joukon sukupuolitauteihin liittyviä väärinkäsityksiä – ja patistaa kaikki tartuntaa yhtään epäilevät rohkeasti testeihin.

      Väite 1: Kaikki sukupuolitaudit ovat yhtä tarttuvia

      Ei pidä paikkaansa. Yleisimpien sukupuolitautien tartuntaherkkyys vaihtelee selvästi. Hiltunen-Back luonnehtii seuraavanlaisen järjestyksen:

      1. Tippuri on kaikkein tarttuvin, erityisesti runsaiden oireiden aikaan, jos miehen virtsaputkesta vuotaa eritettä.

      2. Sukuelinherpes tarttuu herkästi varsinkin oireisessa vaiheessa, kun herpesrakkuloissa on runsaasti virusta. Tartunta voi tapahtua yhdynnän sijaan myös suuseksissä huuliherpeksen siirtyessä kumppanin genitaaleihin.

      3. Kuppa tarttuu erityisesti silloin, kun kantajalla on taudin aiheuttama haavauma esimerkiksi häpyhuulissa tai peräaukon lähellä.

      4. Klamydia. Testeissä löytyy noin 13 000 klamydiatartuntaa vuodessa, muita sukupuolitauteja löytyy muutama sata tapausta tautia kohti. Yleisyydestään huolimatta klamydia ei ole helpoiten tarttuva tauti.

      5. Hi-virus tarttuu sukupuolitaudeista heikoiten.

      Tarttuvuudesta ei kuitenkaan ole olemassa aukotonta "ranking-listaa". Sukupuolitaudin tarttuminen kun on kiinni ainakin siitä, kuinka ärhäkässä vaiheessa tartuttajan tauti on, onko vastaanottajalla rikkoumia limakalvoissa tai vastustuskyky sillä hetkellä heikentynyt, monestiko tartuttajan kanssa harrastaa seksiä, ja missä päin maailmaa kohtaaminen tapahtuu, sillä tautien esiintyvyys vaihtelee.

      2. Tartunta riippuu seksin harrastustavasta

      Kaikki sukupuolitaudit tarttuvat niin emätinyhdynnässä, anaaliyhdynnässä kuin suuseksissäkin.

      Suuseksissä osa taudeista tarttuu hieman heikommin, koska nielussa on erilainen limakalvorakenne ja sylkikin antaa suojaa tartunnalta. Kumppanin genitaalialueelta voi kuitenkin saada tartunnan nieluun. Klamydia ja tippuri voivat ilmetä nielutulehduksena.

      Suuseksin antaja ottaa suuremman tartuntariskin hyväillessään suullaan penistä kuin vaginaa.

      Anaaliseksi on tartunnalle otollista, sillä peräsuolen limakalvot rikkoutuvat helposti rasituksesta, mikä lisää alttiutta.

      3. Klamydia on vain nuorten tauti, kuppaa kantavat ikämiehet

      Seksitaudit eivät katso ikää, eikä niitä vastaan kehity vastustuskykyä. Kumppanin vaihtaminen tiuhaan lisää tartunnan mahdollisuutta – iästä riippumatta.

      Tippuria löytyy nuoriltakin. Klamydia tarttuu yhtä lailla 70-vuotiaalle, vaikka 80 prosenttia tartunnoista todetaankin alle kolmekymppisillä.

      Käsitys ikäkohtaisista taudeista perustuu siihen, että tietty seksitauti on ensin levinnyt tietyssä rajatummassa populaatiossa pienen epidemian tavoin. Esimerkiksi klamydiaa esiintyy nuorilla paljon, koska he harrastavat seksiä keskimääräisesti enemmän kuin iäkkäämmät ja vaihtavat kumppania useammin ja kumppani on useimmiten toinen nuori.

      4. Tietyt taudit vain seksituristien riesa

      Aikanaan tippuri oli Kaukoidän-tuliainen, kulki lähinnä matkailijoiden mukana. Nykyään tartunnan voi saada yhtä lailla reissaamattomilta suomalaisilta. Kuppakin oli pitkälti tuontitavaraa, Venäjältä, mutta se ei pidä enää paikkaansa vaan tauti on yleistynyt.

      5. Kondomi suojaa aivan kaikelta

      Vaikka kondomi pysyisi paikoillaan ja ehjänä, se ei välttämättä peitä kaikkia herpesrakkuloita tai kondyloomia. Ne voivat oireilla ja tartuttaa esimerkiksi kivespussien iholta tai välilihan alueelta.

      6. Lääkityksellä pääsee eroon taudista kuin taudista

      Ei pääse. Herpesvirus ei poistu kokonaan elimistöstä. Hiv pysyy yhä paremmin aisoissa lääkityksellä, mutta lääkkeet eivät siitä paranna. Tietyillä papilloomavirustyypeillä on yhteys useisiin syöpiin, ja niistä ei pääse lääkkeillä eroon.

      Lääkehoito on kuitenkin vaikuttanut suomalaisten asenteisiin myös kielteisesti. Kondomista saatetaan luopua, koska tautivaaraa ei muka lääkkeiden ansiosta ole. Edes kumppanin tartuttaminen ei välttämättä huolestuta, sillä "onhan lääkkeet hänellekin".

      Lääkitys on arkipäiväistänyt sukupuolitauteja. Asiantuntijat näkevät sen hyvänäkin asiana: lääkittävyys voi hälventää seksitauteja ympäröiviä tabuja. Hoitohenkilökunta pääsee kertomaan testissä käyneille hyviäkin uutisia: "Sinulla on tartunta, mutta sen voi hoitaa lääkekuurilla."

      Lue myös:

      Yle Kioskin tekemä suomalaismiehen HIV-video leviää ulkomailla – nousi BuzzFeedin suosituimpien uutisten joukkoon

      Kannatko tietämättäsi sukupuolitautia – oireettomuus ei ole tae terveydestä

      Brittiteinit keksivät kondomin, joka

    • Kerrotokaa-se-hänelle

      Valkoinen. . . Prinnssi . . . ?

      Miksi Virtsaa . . . Useasti . . . ?

      info Palauteet .

      Anonyymisti ?

    • Avoin-Keskustelu

      Terve.fiRaskaus & LapsetRavinto ja PainonhallintaKauneusVoi HyvinTerveyden ABC

      Etusivu

      Käyttäjätunnus

      Salasana
      Kirjaudu
      Luo tunnus

      Hae sivustolta
      Haku
      ArtikkelitKeskustelutBlogitNovellitKysyAsiantuntijat ja palvelutKauppa
      Tunnista sukupuolitaudit
      Sukupuolitaudin voi saada tutultakin kumppanilta. Moni muistaa raskauden ehkäisyn, mutta sukupuolitaudeilta suojautuminen saattaa unohtua aikuisiltakin, varsinkin humalassa ja puolituttujen sekä entisten kumppanien kanssa.

      – Klamydiatartuntoja todetaan myös aikuisilla, vaikka se on perinteisesti ollut nuorten tauti. Kuppaa ja tippuria puolestaan löydetään yhteensä noin 400 tapausta vuodessa koko maassa, sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HYKS:n Iho- ja allergiasairaalan sukupuolitautien poliklinikalta kertoo.

      Uusien sukupuolitartuntojen määrä on pysynyt Suomessa tasaisena muutaman viimeisen vuoden ajan. Klamydiaa todetaan edelleen runsaasti kuten ennenkin, eikä kyseessä ole pelkästään nuorten aikuisten päänvaiva.

      Viime vuonna klamydiatartuntoja todettiin yhteensä reilut 13 300. Heistä reilut 4 600 oli yli 24-vuotiaita aikuisia.


      Moni laittaa pään pensaaseen

      Sairastuneiden todellinen lukumäärä jää tosin pimentoon, sillä testeihin menoa vältellään ja pelätään. Moni unohtaa, että kyseessä on oman turvallisuudentunteen lisäksi kumppanin terveys.





      – On surullista, että niin monet elävät sukupuolitautien suhteen niin sanotulla pää pensaassa -asenteella. Eli ei haluta ajatella mahdollista tartuntaa, eikä kumppanin kanssa uskalleta puhua asiasta, sanoo erikoislääkäri Hiltunen-Back.


      Humalassa kondomi unohtuu

      Humalassa kondomi usein unohtuu, varsinkin jos kumppani on ennestään tuttu.
      Raskaudenehkäisy vielä voidaan muistaa, mutta tautien mahdollisuus saatetaan unohtaa esimerkiksi suuseksin yhteydessä. Esimerkiksi huuliherpes voi tarttua myös sukuelimiin.

      – Tuttujen, puolituttujen tai entisten kumppanien kanssa ei aina tule mieleen tartunnan mahdollisuus, Turun yliopistollisen keskussairaalan sukupuolitautipoliklinikan erikoislääkäri Niina Hieta sanoo.

      Sukupuolitauteja eivät kiinnosta status, ulkonäkö tai lompakon paksuus. Kenellä tahansa, myös tutulla, voi olla sukupuolitauti, mahdollisesti tietämättäänkin.

      – Se, että kumppani on hyvännäköinen, miellyttävä ja hyvässä ammatissa, ei mitenkään tarkoita, etteikö hänellä voisi olla sukupuolitautia, Hieta muistuttaa.

      Useimmat taudit ovat oireettomia ja löytyvät vain testaamalla. Esimerkiksi herpes voidaan parhaiten todeta, jos lääkärikäynnin yhteydessä nähdään herpesrakkuloita. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, jolla voidaan välttää sukupuolitautien leviäminen.



      Elämää kondylooman kanssa

      Kauppatieteiden opiskelija Mari, 25, ihmetteli keväällä alapäähänsä ilmaantunutta pattia.

      – Luulin patin tulleen sheivauksesta ja yritin rasvata sitä. Pian yhdestä patista tuli kaksi ja silloin soitin gynekologille, Mari kertoo.

      Lääkärikäynti paljasti karun totuuden; Marille oli puhjennut kondylooma. Kondylooman aiheuttaa tietyt papilloomavirustyypit. Ohimenevän papilloomavirustartunnan saa noin 80 prosenttia nuorista naisista, mutta monella se on piilevänä.

      – Gyneltä marssin suoraan apteekkiin resepti kourassa. Patteihin piti sivellä kolme kertaa päivässä lähes 100-prosenttista alkoholiliuosta, ja se oli yhtä tuskaa.

      Papilloomavirus on voinut tarttua Mariin vuosia sitten ennen nykyisen kumppanin tapaamista, ja kumppani on voinut saada viruksen Marilta.

      Sukupuolitautitestejä otetaan sukupuolitautien klinikoilla sekä terveyskeskuksissa. Ne ovat ilmaisia.


      PIHLA HAKALA/RAKKAUDEKSI.FI


      FAKTA: Yleisimmät sukupuolitaudit


      Klamydia
      Itämisaika: noin 1-3 viikkoa.
      Chlamydia trachomatis on yleisin seksitauteja aiheuttava bakteeri. Usein klamydia on kuitenkin täysin oireeton. Yksi sen ilmenemismuodoista on kohdunkaulan tulehdus eli servisiitti.
      Naisilla oireina esiintyy poikkeavaa valkovuotoa, ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa ja virtsakirvelyä. Miehillä puolestaan virtsaputken tulehdusta ja lisäkiveksen tulehdusta.
      Klamydia on hoidettavissa antibiootilla. Se voi hoitamattomana johtaa hedelmättömyyteen.

      Kondylooma
      Itämisaika: vaihtelee kuukausista vuosiin.
      Papilloomaviruksia tunnetaan yli 100 erilaista, joista ainakin 30 voi tehdä sukuelinten limakalvoille sekä peräaukkoon ja siittimeen kondyloomia. Arviolta 30-50 prosenttia aikuisista kantaa jossain vaiheessa papilloomavirusta.
      Miehillä suurin osa kondyloomista näkyy vaaleanpunaisina syylinä siittimen varressa, terskassa, kivespussissa tai peräaukon seudulla. Ne voivat sijaita myös virtsaputkessa. Naisilla vastaavia muutoksia voi olla emättimessä, häpyhuulissa tai peräaukon seudulla. Kondylooman hoitoon käytetään muun muassa podofyllotoksiiniliuosta- tai voidetta, imikimodivoidetta, jäädytystä tai laserkäsittelyä.

      Kuppa
      Itämisaika: tavallisesti 3-4 viikkoa, mutta se voi venyä jopa muutamaksi kuukaudeksi.
      Kuppa-bakteeri tarttuu limakalvolta toiselle, mutta ei pysty tunkeutumaan terveen ihon läpi. Pääasiassa kuppa tarttuu suojaamattomassa seksissä,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1785
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1174
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1163
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1161
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1116
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1111
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1084
    Aihe