Mistä aitoa kananpoikaa?

sjk

Kertokaa hyvät ihmiset, mistä saa ostaa aitoa ja oikeaa kananpoikaa, ei siis broileria? Asun Turun seudulla, mutta kauempaakin voisi suurempaa määrää tilata tai noutaa, jos kuranttia tavaraa on saatavilla. Jos jollakulla on vinkkiä, mukava olisi kuulla myös tietoa hinnasta jos saatavilla on.

14

4194

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kanan ystävä

      Terve,

      olen painiskellut saman ongelman kanssa. Ratkaisuni oli helppo, vaikkakin työläs, kanaloista kanat vaihdetaan uusiin vajaan vuoden välein ja "vanhat" munijat ovat ongelmajätettä, joka hävitetään yleensä polttamalla. Olen muutaman vuoden hakenut naapurin kanalasta parikymmentä ruskeaa, hyvää ja lihavaa kanaa ja teurastanut ne itse. Tänäänkin meillä syödään todella maistuvaa kanaviillokkia, oikeasta kanasta tehtyä. Kustannuksia tästä hankintatavasta ei synny, hieman työtä teettää.

      Terveisin
      ei mikään kanavaras

    • tarkennusta kaipaava

      "Kertokaa hyvät ihmiset, mistä saa ostaa aitoa ja oikeaa kananpoikaa, ei siis broileria?"

      Mikä on kananpojan ja broilerin ero?

      Minun ymmärtääkseni nuo tarkoittavat aivan samaa asiaa.

      Vai onko teillä päin broilerit jotain muuta eläintä kuin nuorta kanaa/kukkoa?

      • sjk

        Broileriksi ymmärän tehotuotetun, jalostetun eläimen. Kananpoika on aivan tavallinen, tavallisessa kanalassa kasvanut nuori kana.


      • chikenmäknukets
        sjk kirjoitti:

        Broileriksi ymmärän tehotuotetun, jalostetun eläimen. Kananpoika on aivan tavallinen, tavallisessa kanalassa kasvanut nuori kana.

        Tyypillinen broilerin maku syntyy kyllä enemmänkin rehusta. Jos saat jostain hankittua broiler-kananpoikia, niin ruokkimalla niitä luonnonmukaisesti madoilla ja hyönteisillä ja jyvillä, syntyvä lihan maku on aivan eri kuin teollisella rehulla ruokitulla. Maatiaiskanarotuja on vielä joillain paikkakunnilla, mutta niiden poikastuotanto taitaa olla aika heikolla hapella. Munantuotantokanat taitavat nekin olla vain yhtä rotua, white leghorn, jota ei kannata käyttää ravinnoksi muninnan jälkeen, niissä kun ei ole paljon syömistä tehotuotannon seurauksena.


      • kanan ystävä
        sjk kirjoitti:

        Broileriksi ymmärän tehotuotetun, jalostetun eläimen. Kananpoika on aivan tavallinen, tavallisessa kanalassa kasvanut nuori kana.

        Tervehdys taasen,

        ero kanan ja broiskun välillä on ratkaiseva. Broileri on tehokasvatettu, erityisesti nopeasti teuraaksi kelpaavaksi jalostettu rotu. Broiskun elinikä on vain 5 !!! viikkoa, siinä ajassa se kasvaa syötävän kokoiseksi, suuri osa niistä on jalkavammaisia, luusto ei pysy lihamäärän kasvun mukana ja jalat katkeilevat ym. Kana taasen on pitkänlinjan kulkija, kananpoika on kivasti sanottu, mutta "poika" on lähes vuoden vanha (ja silti kana eli "tyttö") eli broiskupiireissä jo vanhainkotikamaa. Oleellinen ero on lihan laadussa ja maussa; kanassa on itsessään makua ja se kestää esim. keittämisen (ks. iltalehti 13.1. ja kanaviillokin valmistusohje) ja broisku taas on lähes aina maustettu, kypsyy muutamassa minuutissa ja maku perustuu marinadiin.

        Edellinen viestini kananlihan hankinnasta ei varmaan sovi monellekaan, jo peratun kalan paloittelu on nykyisille uusavuttomille mahdotonta, saatika sitten kanan teurastus. Valmiita kanoja löytyy kauppojen pakastealtaista noin 2.5 E/kpl ja painavat n. 1.2 kg/kpl. Siitä voi lähteä helposti laittamaan kanaruokaa.

        Kana on hyvää....


      • Pollo
        kanan ystävä kirjoitti:

        Tervehdys taasen,

        ero kanan ja broiskun välillä on ratkaiseva. Broileri on tehokasvatettu, erityisesti nopeasti teuraaksi kelpaavaksi jalostettu rotu. Broiskun elinikä on vain 5 !!! viikkoa, siinä ajassa se kasvaa syötävän kokoiseksi, suuri osa niistä on jalkavammaisia, luusto ei pysy lihamäärän kasvun mukana ja jalat katkeilevat ym. Kana taasen on pitkänlinjan kulkija, kananpoika on kivasti sanottu, mutta "poika" on lähes vuoden vanha (ja silti kana eli "tyttö") eli broiskupiireissä jo vanhainkotikamaa. Oleellinen ero on lihan laadussa ja maussa; kanassa on itsessään makua ja se kestää esim. keittämisen (ks. iltalehti 13.1. ja kanaviillokin valmistusohje) ja broisku taas on lähes aina maustettu, kypsyy muutamassa minuutissa ja maku perustuu marinadiin.

        Edellinen viestini kananlihan hankinnasta ei varmaan sovi monellekaan, jo peratun kalan paloittelu on nykyisille uusavuttomille mahdotonta, saatika sitten kanan teurastus. Valmiita kanoja löytyy kauppojen pakastealtaista noin 2.5 E/kpl ja painavat n. 1.2 kg/kpl. Siitä voi lähteä helposti laittamaan kanaruokaa.

        Kana on hyvää....

        Olet ymmärtänyt väärin. Ei se ns. broilerikananpoika kasva kovinkaan paljon nopeammin kuin ns. tavallinenkaan. Tehotuotannossa rehun määrä ja laatu sekä liikkumistila on optimoitu niin, että kasvu on mahdollisimman tehokasta.

        Vapaasti ruokansa etsivät ja liikkuvat kananpojat käyttävät osan ravinnon energiasta liikkeesen ja tällöin kasvu hidastuu. Ns. tavallisella kananpojalla tulee samanlaisia kasvuongelmia, jos se ängetään 10000 muun kanssa samaan halliin, missä liikkumistila on muutama kymmenen neliösenttiä. Totta tietenkin on, että ross 208 e on jalostuksella saatu nopeasti kasvavaksi, mutta suuri tekijä on myös tehotuotantoympäristö. Ja kyllä se broilerikananpoikakin eläisi enemmän kuin tuon 5 viikkoa, jos sitä ei pakattaisi suojakaasuun hieman etuajassa. Kasvavathan broileriemotkin täysikasvuisiksi munijoiksi.


      • Anonyymi
        Pollo kirjoitti:

        Olet ymmärtänyt väärin. Ei se ns. broilerikananpoika kasva kovinkaan paljon nopeammin kuin ns. tavallinenkaan. Tehotuotannossa rehun määrä ja laatu sekä liikkumistila on optimoitu niin, että kasvu on mahdollisimman tehokasta.

        Vapaasti ruokansa etsivät ja liikkuvat kananpojat käyttävät osan ravinnon energiasta liikkeesen ja tällöin kasvu hidastuu. Ns. tavallisella kananpojalla tulee samanlaisia kasvuongelmia, jos se ängetään 10000 muun kanssa samaan halliin, missä liikkumistila on muutama kymmenen neliösenttiä. Totta tietenkin on, että ross 208 e on jalostuksella saatu nopeasti kasvavaksi, mutta suuri tekijä on myös tehotuotantoympäristö. Ja kyllä se broilerikananpoikakin eläisi enemmän kuin tuon 5 viikkoa, jos sitä ei pakattaisi suojakaasuun hieman etuajassa. Kasvavathan broileriemotkin täysikasvuisiksi munijoiksi.

        älä jauha paskaa kyllä se kasvaa!


      • Anonyymi
        sjk kirjoitti:

        Broileriksi ymmärän tehotuotetun, jalostetun eläimen. Kananpoika on aivan tavallinen, tavallisessa kanalassa kasvanut nuori kana.

        Eikö kanapoika olekaan kukko?


      • Anonyymi

        Prismassa on ainakin pllut.


    • Erämies

      Ostaisin myös luomukasvatettua kukon/kananpoikaa. Vuosia sitten opiskelukaveri jonka kotona oli pieni kanala toi maistiaisiksi kanojen seassa, kananrehulla kasvaneita kukonpoikia. Erittäin maukkaita ja vähärasvaisia.
      Myös lomamatkoilla esim. Kanariansaarilla olen syönyt paikallista grillattua kanaa ja ero on selvä Suomen broilereihin. Kana on maukasta ja mehevää mutta lähes rasvatonta. Suomessa broilerit on tehotuotetut nopeasti ja liha ylirasvaista.

      Olen kerran nähnyt Citymarketin kylmäaltaassa luomubroileria. Oli ihan hyvää. Kannattaa kysyä paikkakunnan kaupoista ja kauppahallista löytyykö luomukanaa/broileria. Tai sitten suoraan kanankasvattajilta kuten edellä on neuvottu.

    • kanisti
      • kananpojan_maku

    • nami_herkkuja

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5450
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3497
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1622
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1564
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1038
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe