Mistä aitoa kananpoikaa?

sjk

Kertokaa hyvät ihmiset, mistä saa ostaa aitoa ja oikeaa kananpoikaa, ei siis broileria? Asun Turun seudulla, mutta kauempaakin voisi suurempaa määrää tilata tai noutaa, jos kuranttia tavaraa on saatavilla. Jos jollakulla on vinkkiä, mukava olisi kuulla myös tietoa hinnasta jos saatavilla on.

17

5143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kanan ystävä

      Terve,

      olen painiskellut saman ongelman kanssa. Ratkaisuni oli helppo, vaikkakin työläs, kanaloista kanat vaihdetaan uusiin vajaan vuoden välein ja "vanhat" munijat ovat ongelmajätettä, joka hävitetään yleensä polttamalla. Olen muutaman vuoden hakenut naapurin kanalasta parikymmentä ruskeaa, hyvää ja lihavaa kanaa ja teurastanut ne itse. Tänäänkin meillä syödään todella maistuvaa kanaviillokkia, oikeasta kanasta tehtyä. Kustannuksia tästä hankintatavasta ei synny, hieman työtä teettää.

      Terveisin
      ei mikään kanavaras

    • tarkennusta kaipaava

      "Kertokaa hyvät ihmiset, mistä saa ostaa aitoa ja oikeaa kananpoikaa, ei siis broileria?"

      Mikä on kananpojan ja broilerin ero?

      Minun ymmärtääkseni nuo tarkoittavat aivan samaa asiaa.

      Vai onko teillä päin broilerit jotain muuta eläintä kuin nuorta kanaa/kukkoa?

      • sjk

        Broileriksi ymmärän tehotuotetun, jalostetun eläimen. Kananpoika on aivan tavallinen, tavallisessa kanalassa kasvanut nuori kana.


      • chikenmäknukets
        sjk kirjoitti:

        Broileriksi ymmärän tehotuotetun, jalostetun eläimen. Kananpoika on aivan tavallinen, tavallisessa kanalassa kasvanut nuori kana.

        Tyypillinen broilerin maku syntyy kyllä enemmänkin rehusta. Jos saat jostain hankittua broiler-kananpoikia, niin ruokkimalla niitä luonnonmukaisesti madoilla ja hyönteisillä ja jyvillä, syntyvä lihan maku on aivan eri kuin teollisella rehulla ruokitulla. Maatiaiskanarotuja on vielä joillain paikkakunnilla, mutta niiden poikastuotanto taitaa olla aika heikolla hapella. Munantuotantokanat taitavat nekin olla vain yhtä rotua, white leghorn, jota ei kannata käyttää ravinnoksi muninnan jälkeen, niissä kun ei ole paljon syömistä tehotuotannon seurauksena.


      • kanan ystävä
        sjk kirjoitti:

        Broileriksi ymmärän tehotuotetun, jalostetun eläimen. Kananpoika on aivan tavallinen, tavallisessa kanalassa kasvanut nuori kana.

        Tervehdys taasen,

        ero kanan ja broiskun välillä on ratkaiseva. Broileri on tehokasvatettu, erityisesti nopeasti teuraaksi kelpaavaksi jalostettu rotu. Broiskun elinikä on vain 5 !!! viikkoa, siinä ajassa se kasvaa syötävän kokoiseksi, suuri osa niistä on jalkavammaisia, luusto ei pysy lihamäärän kasvun mukana ja jalat katkeilevat ym. Kana taasen on pitkänlinjan kulkija, kananpoika on kivasti sanottu, mutta "poika" on lähes vuoden vanha (ja silti kana eli "tyttö") eli broiskupiireissä jo vanhainkotikamaa. Oleellinen ero on lihan laadussa ja maussa; kanassa on itsessään makua ja se kestää esim. keittämisen (ks. iltalehti 13.1. ja kanaviillokin valmistusohje) ja broisku taas on lähes aina maustettu, kypsyy muutamassa minuutissa ja maku perustuu marinadiin.

        Edellinen viestini kananlihan hankinnasta ei varmaan sovi monellekaan, jo peratun kalan paloittelu on nykyisille uusavuttomille mahdotonta, saatika sitten kanan teurastus. Valmiita kanoja löytyy kauppojen pakastealtaista noin 2.5 E/kpl ja painavat n. 1.2 kg/kpl. Siitä voi lähteä helposti laittamaan kanaruokaa.

        Kana on hyvää....


      • Pollo
        kanan ystävä kirjoitti:

        Tervehdys taasen,

        ero kanan ja broiskun välillä on ratkaiseva. Broileri on tehokasvatettu, erityisesti nopeasti teuraaksi kelpaavaksi jalostettu rotu. Broiskun elinikä on vain 5 !!! viikkoa, siinä ajassa se kasvaa syötävän kokoiseksi, suuri osa niistä on jalkavammaisia, luusto ei pysy lihamäärän kasvun mukana ja jalat katkeilevat ym. Kana taasen on pitkänlinjan kulkija, kananpoika on kivasti sanottu, mutta "poika" on lähes vuoden vanha (ja silti kana eli "tyttö") eli broiskupiireissä jo vanhainkotikamaa. Oleellinen ero on lihan laadussa ja maussa; kanassa on itsessään makua ja se kestää esim. keittämisen (ks. iltalehti 13.1. ja kanaviillokin valmistusohje) ja broisku taas on lähes aina maustettu, kypsyy muutamassa minuutissa ja maku perustuu marinadiin.

        Edellinen viestini kananlihan hankinnasta ei varmaan sovi monellekaan, jo peratun kalan paloittelu on nykyisille uusavuttomille mahdotonta, saatika sitten kanan teurastus. Valmiita kanoja löytyy kauppojen pakastealtaista noin 2.5 E/kpl ja painavat n. 1.2 kg/kpl. Siitä voi lähteä helposti laittamaan kanaruokaa.

        Kana on hyvää....

        Olet ymmärtänyt väärin. Ei se ns. broilerikananpoika kasva kovinkaan paljon nopeammin kuin ns. tavallinenkaan. Tehotuotannossa rehun määrä ja laatu sekä liikkumistila on optimoitu niin, että kasvu on mahdollisimman tehokasta.

        Vapaasti ruokansa etsivät ja liikkuvat kananpojat käyttävät osan ravinnon energiasta liikkeesen ja tällöin kasvu hidastuu. Ns. tavallisella kananpojalla tulee samanlaisia kasvuongelmia, jos se ängetään 10000 muun kanssa samaan halliin, missä liikkumistila on muutama kymmenen neliösenttiä. Totta tietenkin on, että ross 208 e on jalostuksella saatu nopeasti kasvavaksi, mutta suuri tekijä on myös tehotuotantoympäristö. Ja kyllä se broilerikananpoikakin eläisi enemmän kuin tuon 5 viikkoa, jos sitä ei pakattaisi suojakaasuun hieman etuajassa. Kasvavathan broileriemotkin täysikasvuisiksi munijoiksi.


      • Anonyymi
        Pollo kirjoitti:

        Olet ymmärtänyt väärin. Ei se ns. broilerikananpoika kasva kovinkaan paljon nopeammin kuin ns. tavallinenkaan. Tehotuotannossa rehun määrä ja laatu sekä liikkumistila on optimoitu niin, että kasvu on mahdollisimman tehokasta.

        Vapaasti ruokansa etsivät ja liikkuvat kananpojat käyttävät osan ravinnon energiasta liikkeesen ja tällöin kasvu hidastuu. Ns. tavallisella kananpojalla tulee samanlaisia kasvuongelmia, jos se ängetään 10000 muun kanssa samaan halliin, missä liikkumistila on muutama kymmenen neliösenttiä. Totta tietenkin on, että ross 208 e on jalostuksella saatu nopeasti kasvavaksi, mutta suuri tekijä on myös tehotuotantoympäristö. Ja kyllä se broilerikananpoikakin eläisi enemmän kuin tuon 5 viikkoa, jos sitä ei pakattaisi suojakaasuun hieman etuajassa. Kasvavathan broileriemotkin täysikasvuisiksi munijoiksi.

        älä jauha paskaa kyllä se kasvaa!


      • Anonyymi
        sjk kirjoitti:

        Broileriksi ymmärän tehotuotetun, jalostetun eläimen. Kananpoika on aivan tavallinen, tavallisessa kanalassa kasvanut nuori kana.

        Eikö kanapoika olekaan kukko?


      • Anonyymi

        Prismassa on ainakin pllut.


    • Erämies

      Ostaisin myös luomukasvatettua kukon/kananpoikaa. Vuosia sitten opiskelukaveri jonka kotona oli pieni kanala toi maistiaisiksi kanojen seassa, kananrehulla kasvaneita kukonpoikia. Erittäin maukkaita ja vähärasvaisia.
      Myös lomamatkoilla esim. Kanariansaarilla olen syönyt paikallista grillattua kanaa ja ero on selvä Suomen broilereihin. Kana on maukasta ja mehevää mutta lähes rasvatonta. Suomessa broilerit on tehotuotetut nopeasti ja liha ylirasvaista.

      Olen kerran nähnyt Citymarketin kylmäaltaassa luomubroileria. Oli ihan hyvää. Kannattaa kysyä paikkakunnan kaupoista ja kauppahallista löytyykö luomukanaa/broileria. Tai sitten suoraan kanankasvattajilta kuten edellä on neuvottu.

    • kanisti
    • nami_herkkuja
      • Anonyymi

        Oli varmaan kania ? Ei siis jänistä, hiukan eri juttu ? Taitaa olla cittarin kanit ranskalaisia ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oli varmaan kania ? Ei siis jänistä, hiukan eri juttu ? Taitaa olla cittarin kanit ranskalaisia ?

        Ainakin Turun seudun kaupoissa olen nähnyt ajoittain ihan suomalaista lihakania. Tarkistin erityisesti, koska asia kiinnostaa henkilökohtaisesti.


    • Anonyymi

      Tilasin kerran ranskalaisia kananpoikia tuoreena. Ja löysin netistä firman , joka niitä toimitti. Eli kananpojat haettiin Pariisin torilta aamutuimaan ja tulivat ensimmäisenä Fnnairin lennolla kylmäkuljetukena suomeen (ei siis pakasteessa), sieltä auto heitti kananpojat kotiovelle. Viellä ennen klo: 11.00:sta...
      En vaan muista ko. firmna nimeä..sääli...

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      21
      6705
    2. Malmin tapaus on järkyttävä

      Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi
      Maahanmuutto
      556
      2303
    3. Mitä haluaisit kysyä

      Kaivatultasi?
      Ikävä
      147
      1867
    4. Mitkä asiat teidän elämässänne on

      Tällä hetkellä parasta?
      Ikävä
      85
      1261
    5. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      98
      1055
    6. Mitä haluaisit nähdä

      Kaivatullasi päällä?
      Ikävä
      72
      980
    7. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      89
      953
    8. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      10
      843
    9. Kaupunki ostaa Kauppamatin

      Joutuukohan yrittäjät lähteen muualle?
      Haapavesi
      32
      840
    10. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      147
      767
    Aihe