Jumalanpalvelus ja uskonnonopetus kaksi eri asiaa

LukijanHuomioita

13

97

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ateisti1982EiKirj

      Jokatapauksessa jumalanpalvelukseen on jokaisella pakollista osallistua jollei ole esittää syytä joko kuuluu toiseen uskontoon tai on sairaana. Samoin kouluissa on uskonnollisia hartauksia, aamunavauksia tai jopa ruokarukouksia. Lisäksi kevät- ja joulujuhlat ovat kouluissa hyvin uskonnollisia.
      Monissa toisen asteen oppilaitoksissa on jumalanpalvelus kevät- ja joulujuhlissa joka on hyvin käsittämätöntä ja jos on pois niin tulee luvaton poissaolo.

    • LukijanKomentti
      • Suvivirressä esiintyy sanoja, jotka eivät kuulu kouluun kuten jumala!


      • lfrantisek

        Miksi "Jumala" sanaa ei saa käyttää koulussa?


    • TuleeMieleen

      ET-opetuksen vahvistaminen ja avaaminen kaikille valittavaksi vaikuttaisi myös tuohon uskonnonharjoitusrulettiin hillitsevästi.

    • Ei sinne kouluun kuulu oikein se uskonnonopetuskaan! Uskovat alkais tosin levottomiksi, jos se uskonnonopetus otettaisi pois, kunnei ymmörrö sitä että ET-opetus olisi ihan riittävä.

    • SilläSipuli

      Nyt ilmoitus kouluun, että oppilas ei osalllistu tunnustukselliseen uskonnnharjoitukseen.

    • TietääköäRehtorikin

      Tiedäthän, että myös uskonnonopetukssessa oleva oppilas voi olla pois jumalanpalveluksista?

      • SitouttaMatonta

        Uskononopettajan pitää kunnioittaa lasten perheiden ratkaisuja, joiden mukaan oppilas ei osallistu jumalanpalveluksiin koulupäivän aikana, vaan osallistuu ei-uskonolliseen, uskonnollisesti sitouttamattomaan toimintaan.
        Opetuksenhan pitää ops:n mukaan olla uskonnollisesti sitouttamatonta.


    • Saniinpa.vaan

      Koulun ei pitäisi järjestää, ympätä ja tyrkyttää jumalanpalveluksia lapsille.
      Opetuksen pitäisi olla uskonnollisesti sitouttamatonta.
      Mikä on sitouttavaa, jos ei jumalanpalvelus??
      Kunnallinen vaihtoehtoinen tilaisuus on vähintä, jos rehtori kuitenkin ymppää jumalanpalveluksia lukuvuoden ohjelmaaan.
      Hyvä tiedotus huoltajille ja oppilaille vaihtoehdoista. Kirkon jäsenetkin voivat valita ei-uskonnollisen ohjelman.

    • Lukija.huomioit

      ”Joulukirkko” on eri asia kuin koulun joulujuhla!
      Koulupäivään liitetty ”joulukirkko” eli jumalanpalvelus kirkossa tai päiväkodin pikkukirkko ovat eri asioita kuin yksittäinen virsi perinteisessä koulun joulujuhlassa. Jumalanpalvelus ja hartaus ovat Opetushallituksen mukaan uskonnonharjoitusta, ja koko tilaisuuden luonne on silloin uskonnollinen, toisin kuin koulun yhteisessä juhlassa.
      Suomalaiseen tapakulttuuriin eivät kuulu työnantajan järjestämät jumalanpalvelukset työajalla. Ei niitä enää tarvita kouluihinkaan. Ev.lut. kirkon toimintatilastojen mukaan perheiden enemmistö ei käy jumalanpalveluksissa edes kerran vuodessa, joulunakaan. Koulun ei pidä olla uskonnollisempi kuin suomalainen yhteiskunta. Perheillä ja nuorilla on mahdollisuus ”joulukirkkoihin” ja muihin jumalanpalveluksiin vapaa-ajallaan.
      Jumalanpalvelusten ja hartauksien liittäminen koulun ja päiväkodin päiväohjelmaan rikkoo lasten yhdenvertaista kohtelua ja uskonnonvapautta. Se asettaa toisuskoiset, uskonnottomat, ei-uskonnolliset ja uskontojen suhteen välinpitämättömät perheet eri asemaan ja siten rikkoo julkisen vallan neutraliteettiperiaatetta. Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä uskonnon tai vakaumuksen perusteella.
      Jumalanpalvelusten organisointi ja markkinointi eivät kuulu kouluviranomaisten tehtäviin. Rehtoreilla ja opettajilla on kylliksi muuta työtä kuin kahden rinnakkaisen ohjelman järjestäminen. Niukoilla resursseilla monikulttuuristuvassa yhteiskunnassa tulee keskittyä koulun yhteisen toiminnan kehittämiseen katsomusten kirjo huomioon ottaen.
      Uskonnonharjoitus, kuten rukoileminen, on perusluonteeltaan intiimiä. Uskonnonvapauteen liittyy yksityisyyden suoja. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT on katsonut, että julkisen vallan ei tule järjestää tilannetta, joissa joutuu vasten tahtoaan julkiseen valintaan, josta voidaan suoraan tai välillisesti päätellä, onko hän uskonnollinen tai uskonnoton.
      Jos jumalanpalveluksia on koulujen lukuvuoden ohjelmassa koulupäivän liitettynä, monille vanhemmille on todella kiusallista valita, osallistuuko heidän lapsensa jumalanpalvelukseen vai jääkö siitä pois. Monet kokevat, että rehtori suosittaa eli tuputtaa jumalanpalveluksiin osallistumista, vaihtoehtoisesta päiväohjelmasta ei tiedoteta eikä siihen ole panostettu. Tilanteen painostavuus koskee niin ei-uskonnollisia kuin toisuskoisia, niin kantasuomalaisia kuin uussuomalaisia perheitä.
      Vaikka hyvä ja hyvin tiedotettu vaihtoehtoinen ohjelma on parempi kuin huono ohjelma, josta ei kerrota, paras ja kestävä ratkaisu nyky-Suomessa on, että koulut keskittyvät rajallisilla resursseilla kaikille yhteiseen toimintaan.
      Perusopetuksen valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa todetaan näin: ”Opetus on oppilaita uskonnollisesti, katsomuksellisesti ja puoluepoliittisesti sitouttamatonta.” Mitäpä jos rehtorit ja opettajakunta suunnittelevat ja toteuttavan koulun toiminnan tältä pohjalta?

      • Lukija.kommentt

        Tärkeä puheenvuoro!


    • äitykkä

      Uskonnon opetus kuuluisi vanhemmille ja seurakunnille joihin lapset kuuluvat.Koulu pitäisi pitää erillään jottei tulisi islamistien ja kristittyjen kahnauksia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1174
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1006
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      13
      691
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      48
      687
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      674
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      660
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      604
    9. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      602
    10. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      35
      575
    Aihe