Työsuojelutarkastaja nauroi masennukselle?

pöyristynyt

Onko ihan okei, että työsuojelutarkastuksen merkeissä meidän työpaikassa käynyt tarkastaja viittasi kintaalla työntekijän henkiselle pahoinvoinnille?

Työntekijä kertoi työsuojelutarkastajalle olevansa pitkäaikaismasentunut ja todella henkisesti väsynyt työssä, koska häntä kohdellaan työpaikalla huonosti ja epäreilusti. Työntekijä sanoi kärsivänsä lähes burnoutin oireista. Työsuojelutarkastaja katsoi asiakseen naurahtaa tälle työntekijälle ja todeta "sellaista se on."

Samaisessa työpaikassa edellisessa työsuojelutarkastuksessa kerrottiin (eri) tarkastajalle, että työpaikalla kiusataan. Silloinen tarkastaja sanoi, ettei asia kuulu heille, eikä antanut minkään valtakunnan ohjeita asian selvittämiseen pois päiväjärjestyksestä.

Pomo ei ole halukas puuttumaan sen enempää kiusaamiseen kuin henkiseen jaksamiseenkaan. Hän vain latistaa työntekijöitä ja haukkuu heitä joko suoraan päin näköä tai selän takana. Tarkastajille hän esittää kannustavaa ja mukavaa.

Onko tällainen oikeasti oikein? :/

11

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aloitellaan_tällä

      Kunta vai yksityinen?

    • pöyristynyt

      AVIn aluehallintovirastosta, lukee ainakin sähköpostissa. Sen paremmin en tiedä mistä tyyppi tuli, kun oli esitellyt itsensä vain pomolle.

      Mielestäni vain masennus ja burnout ovat vakavasti otettavia asioita, eikä yleinen huono ilmapiiri töissä nyt sekään sinänsä sormien läpi katsottava asia ole. Mielestäni. Tosin vähemmän vakavahan se, kuin jokin masennus tai burnout. Mietin vaan, miltä työkaverista tuntuu, itsekin olin tuossa kyseisessä tilanteessa kuulemassa ja meinasin perseelleni lentää.

      • jatketaan_tällä

        Tarkoitin kyllä, että onko työnantaja yksityinen vai kunta.
        Mielenkiintoisemmaksi tämä kyllä meni kun olikin AVIn tyypistä puhe. Miksi tarkastus tehtiin? Perustuiko jonkun tekemään ilmoitukseen vai mihin? Harvemmin tulevat sattumalta, varsinkin kun kuulostaa pieneltä organisaatiolta.
        Minkä AVIn piiriin asia kuului?


      • pöyristynyt

        Ai jaa, no siis työnantaja yksityinen.

        Omistaja epäilee kyllä "ilmiantoa", mutta luultavasti nämä ovat niitä pienfirmoihin tehtäviä tarkastuksia - muistaisin kuulleeni, että kaikkiin alle 20 hengen firmoihin tehdään sellainen tässä 2016 aikana. Mutta voi ihan hyvin olla myös jonkun tekemä ilmianto, ei tuo työilmapiiri meillä paras mahdollinen ole.


      • Epäilevä.työnantaja

        Työnantaja epäilee "ilmiantoa", hahhahaha!
        - Sopii epäilläkin. Näitä mulkeroita kukaan nykyisin ilman ilmiantoa edes tarkasta, kun valvonnan resurssit vedetty alle minimin.


    • työorja

      nyt kun olet merkitty tulet kuulemaan tth lrin läsnäolessa aiheutat pahaa oloa työilmspiiriin toiset kärsii.nykäsevät kolme varotusta samalta istumslta jotka kuitattu ylimältä päälliköltä ja palaveri varattu muula nimelä.näin se rullaa koita jaksaa

    • orjuutettu

      Kuulostaa ihan entiseltä työpaikaltani. Minulle taas tarjottiin diagnoosiksi masennusta, vaikka minut niinsanotusti "ajettiin loppuun", elikkä työuupumus.

    • paskaa.täynnänsä

      Kyseisenlainen pomo ja "työsuojelutarkastaja" voisivat vetää henkilökohtaisen johtopäätöksen: Vetäisivät vitun päähänsä ja marssisivat suoraa päätä järveen!

    • tunnnustatuunari

      Työterveyshuollon kautta voit hyvin ottaa asian esille, elleivät omat keinosi selvittää työpaikan tilannetta ole johtaneet mihinkään.
      -Työn tuloksen kannalta on järkevää, että työntekijät jaksavat.
      -On myös työntekijän asia huolehtia työsuojelun toteutumisesta osaltaan, voit vedota tähän kun selvittelet asiaa.
      -Aloittajan kannattaisi ensin jutella pomonsa kanssa, vaikka nauhoittaen keskustelun, tai todistajan läsnäollessa. ellei näe sen jälkeen tilannetta, siirrytään... Kuten tuossa alla.

      Tarvittaessa otat itse yhteyttä aviin, ja kysyt neuvoja miten asiassa edetä. Mutta? Töissä ei tarvitse sinänsä olla kivaa, vaan siellä tehdään töitä, joita työnantajan pulju tekee, joten itse työn aiheuttamaan vitutukseen on etsittävä henkireikiä vapaa-ajan puolelta, että saa voimia.

      • kylläseoliskaikkienetu

        Meillä oli vastaavanlainen juttu, jossa pomo oli kuulemassakin. Hänestä sillä ei ole väliä, vaikka työntekijät nyt vähän olisivat "masentuneita tai väsyneitä". Tuollainen masennustapaus meidänkin töistä löytyy. Tunnen kohtuu hyvin, ja tiedän, ettei se masennus nyt suoraan sieltä töistä johdu, mutta ei se työpaikan yleinen ilmapiiri ainakaan auta sitä asiaa.

        Masentunut tai burnouttaava työntekijä on myös pomon huolenaihe: jos työntekijä ei jaksa, työn tulos laskee. Tuloksen huonontuminen ei ole edukasta työnantajalle itselleenkään, joten tältä kannalta pomojen olisi suotavaa edes vähän välittää siitä, miten henkisesti jaksavia ne työntekijät ovat, vaikkeivat muutoin heistä ihmisinä välittäisikään.

        Töissä ei tosiaan tartte olla "kivaa", mutta jos se on päivästä toiseen sellaista ikävää vittuilua ja pään aukomista, niin ryhmähenki kärsii. Tällaisiin asioihin kannattaisi puuttua, sillä vaikkei töissä tarvitse olla kivaa, niin ei siellä mielestäni myöskään ole tarpeellista kiusata toisia tai hankaloittaa työn sujumista jatkuvalla häirinnällä. Kyllä jokaisella on oikeus asialliseen työympäristöön.

        Masentuneet ja burnouttaavat yksilöt hiipuvat vähitellen eli tulos laskee kuin lehmän häntä (tai muut joutuvat tekemään enemmän, mikä ei ole reilua muita kohtaan), ja lopulta ne masentuneet ja burnouttaavat yksilöt jäävät firman kustantamalle sairaslomalle. Sekään ei ole hyväksi työnantajalle. Tosin ei se ole hyväksi yksilöllekään, sillä ongelmahan ei sairaslomalla poistu, vaan tullee luultavimmin takaisin heti, kun työkin taas alkaa.

        Siksi olisi kannattavaa, että työpaikka tukisi työntekijää sen verran, että kun näitä tarkastajia ja muita nyt kuitenkin on olemassa, työntekijää tuupattaisiin heidän suuntaansa, ellei työntekijä itse ymmärrä hakea itselleen apua.

        Vähän pöyristynyt olen aloittajan tavoin siitä, että työsuojelun ihminen on nauranut noinkin vakaville asioille. Vaikkei tarkastaja itse suoraan voisi asialle mitään tehdä, voisi hän kuitenkin ottaa sen siinä määrin tosissaan, että neuvoisi työntekijälle, mihin suuntaan kannattaisi mennä, jotta saisi apua ennen kuin se jaksaminen tosiaan loppuu ja sitten kärsii jo se työpaikkakin. Mitä nyt ihmisiä tunnen, niin se kynnys myöntää, ettei jaksa, on aika korkea. Kynnys hakea itselleen apua on myös todella korkea. On törkeää, että tuon kynnyksen selättäneelle ihmiselle nauretaan päin näköä!

        AP ehdotan, että ohjeistat työkaveria kääntymään työterveyshuollon puoleen, jos teillä on työpaikalla sopimusta, että sairaanhoidosta maksatte. Jos ei ole, niin sitten ne kyllä työterveydestäkin käännyttävät pois.... kuten kävi tälle minun työkaverilleni.


    • lamapellethaloo

      Tuntuu sille, että osa työpaikoista luulee menestyksen syntyvän sillä, että masennetaan työntekijät. Itse masennuin myös muista syistä, mutta työpaikka lisäsi sitä pahemmaksi. En saanut käyttää mitään osaamistani. Erilaiset haastattelut toivat järkyttäviä tuloksia työpaikalta, mutta yksikään johtaja ei tehnyt mitään. Tj nukkui (siis oikeasti) aina, kun puhuttiin työhyvinvoinnista. Ihmettelen tätä kulttuuria, miten tosiaan liiketoiminta voisi kukoistaa. - Lama on aivan suomalaisten omaa syytä. Nostaisin katseen hallituksiin, ettekö tiedä, mitä yrityksissänne tapahtuu. Turha sanoa, ettei taktiset asiat teille kuulu. Kyllä kuuluu, jos ne estävät liiketoiminnan menestyksen!

      Mitä tulee työsuojelutarkastajaan, noh, melko turhia tuollaiset ulkopuoliset systeemit. Syylliset viittaavat niille kintaalla. Vastuuhenkilöt tässä on nostettava kehiin. Viime kädessä se olet juuri sinä, joka istut hallituksessa lukemassa niitä samoja numeroita kuin viiden viimeisenkin vuoden aikana. Herätkää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1194
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1016
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      52
      716
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      700
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      674
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      660
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      614
    9. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      602
    10. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      588
    Aihe