Miltä synnytys tuntuu?

tällainenTarina

Mulla on muutaman vuoden takaa kokemus synnytyksestä joka päätyi hätäsektioon. Ilmeisesti en ollenkaan päässyt ponnistusvaiheeseen. Nyt mietin josko yrittäisin vielä lasta ja haluaisin tietoa alatiesynnytyksen tuntemuksista, kivun laadusta, miltä tuntuu ym. ym. kaikkea mitä mieleenne juolahtaa mahdollisimman seikkaperäisesti kuvailtuna. ;)
Voin tähän kertoa omasta kokemuksestani, jos vaikka jotain ensisynnyttäjää kiinnostaa. Eli fyysisinä tuntemuksina en kokenut synnytystä mitenkään kamalana. Synnytin ulkomailla ja siellä kaikki menikin sitten taas henkisen puolen kannalta ihan tosi oudosti. Mun synnytys kesti 5 päivää (!) jolloin en nukkunut hetkeäkään enkä syönyt kun ehkä puolikkaan muffinssin jonka "kotikätilö" mulle kiikutti. Sairaalassa kävin noin 1vrk synnytyksen alusta, pitivät yön ja käännyttivät pois. Sitten tää kotikätilö puhui mut joka kerta ympäri, että en mee sairaalaan, kun silloin kuulemma synnytys ei enää etene. 4vrk jälkeen hän vei mut kävelylle ja ekaa kertaa suostui kopeloimaan sisältä ja sen jälkeen suht pian tuli lapsivedet. Ajattelin, että jes nyt saan mennä sairaalaan. Kotikätilö sanoi puhelimessa, että ei vielä 24h. Odotin sen vielä ja hän sanoi taas, että et mee. Menin kuitenkin. Siellä ne yritti vielä käännyttää mua pois, mutta esitin puol-raatoa. Lopulta tosi tympääntynyt kätilö tuli paikalle ja sanoi, että hän joutui mun takia tulee liiaan aikasin töihin. Muistan ajatelleeni, että on hän ainakin saanut kiiltävät huulipunat laitettua naamaansa. Hän sit laittoi mulle epiduraalin ja sen supistuksia kiihdyttävän aineen. Sitten koklas sisältä ja sen silmät laajeni. Ilmeisesti vauva oli huonossa asennossa. Soitti hälytyskelloa, hätäsektio ja vauva oli 8 minsan päästä ulkona. Minä olin vuorokauden tehoseurannassa (yleensä vaan pari tuntia) ja kaikki mittarit hälytti vähän väliä. Sairaala ei suostunut antaa mulle potilastietoja. Eli voitte kuvitella kuinka outo ja käsittämätön tämä tapahtumien kulku oli mulle koko ajan. Ei ollenkaan sellainen josta oltiin synnytysvalmennuksessa puhuttu.
Mutta fyysiseltä puolelta ok. Tekisin, vaikka heti uudestaan. Eli supistuksia mulla oli ne 5 vrk ihan tasaisesti noin 5 minsan välein. Niitä kuvailisin sellaisiksi isoiksi krampeiksi, kun ois joku paha vatsatauti, norovirus. Muistan miettineeni, että onko tämä yhtä kivuliasta kuin juurihoito vai ei. Olin tietenkin valmistautunut vielä pahempiin vaiheisiin. Supistusten välissä oli suht normaali olo tosin päivien kuluessa tietenkin yhä väsyneempi. En pystynyt ollenkaan torkahtamaan siinä 5 minsan tauoilla (kuten kotikätilö ehdotti, hah)...ei, ei...ei tosiaankaan. Kai sitä sen aikaa toipui edellisestä ja valmistautui seuraavaan. Ja kun niitä piti kellolla mitata niin mulla oli joku excel siinä auki koko ajan. Mulla oli sellainen selkään tarroilla laitettava sähköisku kone käytössä ja sitä käytin muistaakseni koko sen 5 vrk. Eli se vei pahimman kivun pois. Sitä pystyi muistaakseni säätää pyörylästä, että kuinka kovaa sähköiskua antaa itselleen. En muista koko tätä vaihetta kuitenkaan mitenkään ylitsepääsemättömän kivuliaaksi. Jotenkin kai sen kivun kanssa pystyi myös kikkailla - hengityksillä, asennonvaihdoilla. Jos kuvittelis, että ois norovirus. Jotain pientä saa asennoillakin aikaseksi. No sitten sairaalassa epiduraalihan tuntui ihan vaan rokotukselta selkään. Sen jälkeen olin onneni kukkuloilla ja aika hilpeällä tuulella, kivut lähti kokonaan. Kai ne jotain muutakin koktailia mulle antoi. Sektio ei sattunut ollenkaan. Tuntui vähän oudolta kuin joku ronkkisi sisuskaluja. Muistaakseni sekin vain siinä vaiheessa kun vauvaa otettiin ulos. Ja sektio kokonaisuudessaan kesti tosiaan vain hetken aikaa.

1

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tällainenTarina

      Ai niin...pari fyysistä juttua meinas unohtua. Synnytyksen jälkeen kun olin ollut siellä tehovalvonnassa niin yksi lääkäri oppilaineen tutki mua. Olin nähnyt sen lääkärin joskus odotusaikana ja vähän äkäisesti sanonut sille, kun sairaala ei ollut toimittanut mulle sellaisia papruja kun piti, vaikka oltiin heidän kanssa sovittu ja mä sen takia pois töistä. Niin tämä sama lääkäri olikin nyt siinä ja aluksi ihan asiallinen. Sitten se teki jotain sisätutkimusta ja alkoi touhukkaasti runnomaan mua "mikä tätä kohtua vaivaa..." Työnsi useita kertoja muistaakseni ihan vaan kädellään nopeasti ja voimakkaasti sieltä sisältä. En tiedä sattuiko se kovin vai oliko vaan mun yllättyneisyyttä, mutta muistan aika ilkeänä. Vähän kuin suuhun yht'äkkiä väkisin runottais jotain. Mulla alkoi jalat heti kiemurrella, kuin haluaisin perääntyä sängyllä kohti tyynyä. Se olikin koko synnytyksen ainoa kipu pimpparaudassa mikä on aika hassua, kun jotain muutahan sitä synnytykseltä odottaa. Ja toinen fyysinen kipumuisto oli ihan vaan sitä, kun mulla oli ollut tippaa ja sitä ja tätä. Sitten jonain päivänä lääkäri halus laittaa mulle antibioottia suoneen. Hoitsu ei meinannut ulkokämmenestä löytää millään hyvää kohtaa. Piikitteli mua kuin neulatyynyä ja lopulta muistaakseni laittoi johonkin vanhaan pistokohtaan joten se jomotti koko ajan. Sektion jälkeen toki on kipuja kuten missä tahansa leikkauksessa. Mutta ne oli mun mielestä ihan siedettäviä. Ne antoikin ihan älyttömän vahvoja kipulääkkeitä niin että minä ja moni muu alettiin kuulemaan harhoja. Olihan sitä aika usvassa koko tän pari viikkoa synnytystä ja sairaalaa. Kotona vedin niitä lääkkeitä monta päivää ennen kun tajusin katsoa ohjeita. Oli mulle sanallisesti sanottu, että tätä otat näin paljon ja tätä näin, mutta siis normi-minä ois oman kodin uumenissa ihan uteliaisuuttaan lukenut edes ne reseptit. Normi-minä kuoriutui vasta monen päivän päästä jolloin huomasin, että kirjoitettu ohje monen lääkkeen kohdalla oli ottaa vain tarvittaessa. Olin vetänyt monta päivää maksimiannokset kaikkia lääkkeitä, vaikkei tuntunut että ois tarvinnut, kun olo oli koko ajan hyvä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3411
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      173
      1449
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      62
      1228
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1112
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      795
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      782
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      757
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      41
      739
    Aihe