Perinteisen hämäläisen imelletyn perunalaatikon amylaasi-imellyttäminen.
Imellyttäminen perustuu kahtee eri optimilämpötiloissa tapahtuvaan amylaasireaktioon. 62-70 asteessa beetta-amylaasireaktioon ja 70-80 asteessa alfa-amylaasireaktioon. Amylaasireaktiot on helppo hallita kun perunasose jäähdytetään 60 asteeseen ja jäähtymisen aikana lisätään amylaasireaktion vaatima vilja - yleensä vehnäjauho, mutta muukin amylaasientsyymiä sisältävä jauho käy. Amylaasireaktio nopeutuu jos soseeseen lisätään vesi esim. perunoiden keitinvettä. Keitinveden lisääminen on tarpeen soseen notkeuttamiseksi, mutta soseen on kuitenkin jäätävä kovahkoksi. Perunat voi keittää kuorittuina vähässä vedessä ja survotaan suoraan keitinveteen.
60 asteiseksi jäähtynyt sose laitetaan sähköuuniin ja uunin lämpötila asetetaan 70 asteeseen tai aavistuksen yli. Tässä lämpötilassa muodostuu beetta-amylaasi ja annetaan imeltyä 2-3 tuntia. Tämän jälkeen lämpö asetetaan 80 asteeseen. Tässä lämpötilassa muodostuu alfa-amylaasi ja jatketaan imeltymistä 2-3 tuntia.
Lisätään suola ja maito. Soseen tulee olla notkean puuron tai sakean vellin kaltaista. Paistetaan 2-3 tuntia.
Perinteinen hämäläinen imelletty perunalaatikko
1
813
Vastaukset
- Anonyymi
Hämäläinen arkinen imelletty perunalaatikko.
Hämäläinen perunalaatikko on imelletty perunalaatikko, joka valmistetaan perinteiseen tapaan arkisen imelletyn perunalaatikon aineksista . Hämäläinen arkinen imelletty perunalaatikko sopii viikonloppuaterioille ja arkiaterioille .
Hämäläinen imelletty perunalaatikko.
Ainekset:
Ota huomioon, että niukka keittovesi jää soseeseen!
1000 g jauhoisia perunoita. Jos haluat kuoria kypsinä, silloin kiinteitä perunoita.
2 rkl vehnäjauhoja
noin 50 g voita
3 dl kevytmaitoa
1 tl suolaa
Jos maustat, mausta harkiten. Vältä arkisessa imelletyssä perunalaatikossa jouluisia mausteita.
Hämäläinen perunalaatikko valmistuu näin:
Kuori jauhoiset ja helposti kypsennettäessä hajoavat perunat raakoina ja halkaise isot perunat. Keitä jauhoiset perunat niukassa suolattomassa vedessä kypsiksi. Survo ne kuumina suoraan kattilaan niukkaan keittoveteen tasaiseksi soseeksi. Jäähdytä sose sekoittaen ja suurta tarkkuutta noudattaen 70-75 asteiseksi soseeksi. Lisää vehnäjauhot vähitellen ripottelemalla ja samalla sekoittaen noin 74 asteiseen soseeseen. Lisää tarvittaessa noin 74 asteista vettä. Jätä sose imeltymään 3-4 tunniksi noin 70 asteiseen uuniin. Sekoita välillä ja seuraa maistelemalla imeltymistä. Ylipitkä imeltäminen huonontaa imeltymistulosta.
Lisää soseeseen voisiivut sulamaan. Lisää maito niin että saat sakean,hiukan vellimäisen soseen ja lisää suola. Jos haluat, niin mausta harkiten! Laita sose voideltuun imelletyn perunalaatikon arvolle sopivaan lasiseen tai posliiniseen vuokaan. Paista aluksi 190-210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista hämäläistä imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Tarjoa hämäläinen imelletty perunalaatikko viikonloppu ja arkiaterialla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu
Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)1108116- 352492
- 1212223
- 181876
Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?
Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais141634- 111469
Kyllä poisto toimii
Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa151435"Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..
"Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla141379- 151262
Kristityt "pyhät"
Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.121143