Ruusunlehdet ruoanlaitossa

Jossakin päinhän ruusuja käytetään ruokana, josta saa aikaiseksi erittäin vahvan kukkaisaromin. Oletteko te koskaan kokeilleet jälkiruoka- tai leivonnaisreseptejä jossa on ainesosana ruusun terälehdet?

Turkish delight- eli lokum-konvehdit ainakin perinteisesti käyttävät ruusua: http://www.punmiris.com/himg/o.33428.jpg

Kreikassa ruusuvettä käytetään leivonnaisiin: http://i.ndtvimg.com/i/2015-11/rose-water-625_625x350_71446579351.jpg

Niitä voi myös hillota: http://www.confiserieflorian.co.uk/media/catalog/product/cache/2/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/4/2/42.802_7.jpg

4

559

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tässä on ruusuhillon resepti: http://english.turkishcookbook.com/2010/07/rose-jam.html

      100 g tuoksuvia, lehteviä ruusun terälehtiä
      6 dl sokeria
      4¾ dl vettä
      2 2 rkl sitruunamehua

      Laita terälehdet, sokeri ja 2 rkl sitruunamehua keskikokoiseen kulhoon. Murskaa terälehdet hyvin sokerin ja sitruunamehun avulla käsilläsi. Laita sivuun neljäksi tunniksi.

      Lisää vesi ja keitä 20-25 minuuttia keskilämmöllä välillä sekoittaen.

      Ota lusikallinen hilloa kylmälle lautaselle. Jos se ei juokse ja pysyy paikallaan, se on valmista. Sammuta liesi kahden minuutin kuluttua. Anna hillon jäähtyä ja valuta se puhtaaseen purkkiin säilytystä varten.

    • Tässä vielä lisää reseptejä... toinen ruusuhillo joka on Venetsiasta, ja vähän samankaltainen: http://www.emikodavies.com/blog/rose-petal-jam/

      🌹

      Käännös:

      600 g sokeria (6,3 dl)
      200 g ruusun terälehtiä, mieluusti punaisia tai tumman vaaleanpunaisia ja vahvasti tuoksuvia
      6 dl vettä
      yhden sitruunan mehu (keskimäärin 1 dl)

      Huuhtele ja kuivaa ruusun terälehdet hellästi ja laita ne kulhoon 200 g sokerin ja sitruunamehun kanssa. Hiero terälehtiä seokseen kunnes muodostuu jonkinlainen tahna. Terälehtien tulisi säilyä kokonaisina eikä revittyinä. Sokeri ja sitruuna tulee vapauttamaan ruususta väriä ja tuoksua.

      Aseta seos sivuun ja laita sillä välin loppu sokeri veden kanssa suureen kasariin. Keitä seosta kunnes sokeri on liuonnut. Lisää ruususeos ja kiehauta. Jatka keittämistä kunnes siitä tulee siirappimainen ja terälehdet eivät enää kellu (suurin piirtein 30 minuuttia). Muista että tämä on kukista tehty hillo, ei hedelmäsose! Tulos ei ole marmeladimainen vaan silkkinen siirappi. Vahdi seosta ja sekoita sitä aina vähän väliä.

      Kun hillo on vielä kuumaa, laita se steriileihin purkkeihin ja anna sen jäähtyä. Tämä hienoarominen hillo on ihanaa valkoisen leivän tai pullan päällä, voin kanssa tai ilman. Luomujogurttiin yhdistettynä se on taivaallista!

      🌹

      Luulen, että tuota venetsialaista ohjetta voi vähän mukailla tuon turkkilaisen kanssa. ja kuka tietää mitä tapahtuu jos sen tekeekin juhannusruusuista.

      Ruusuvettä saa hyvin varustetuista herkkuliikkeistä Suomestakin, mutta tässä ruusuveden ohje jos ei hyllyiltä löydy: https://youtu.be/mnn-4rdam1s

      Tarvitaan vain ruusun lehtiä ja (tislattua) vettä.

      Poista ruusuista kaikki lehdet - lähes kuihtuvista ruusuista ne lähtevät hyvin irti. Laita terälehdet haalean lämpimään, mutta ei kiehuvaan veteen.

      Käytä vettä vain sen verrat että terälehdet juuri ja juuri peittyvät, sillä liika vesi laimentaa tuoksun ja maun. Ota huomioon myös se, että ruusut kelluvat, joten käytä esim. lasikulhoa painoksi painaaksesi ruusut veteen tiiviimmin, mutta älä anna sen olla niin painava niin että ne koskevat kattilan pohjaa.

      Ruusut tulee keittää hellästi, suurin piirtein 45 minuuttia kunnes terälehdet tummuvat. Älä keitä pidempään, sillä silloin väri ja vitamiinit häipyvät.

      Siivilöi vesi painellen sen myös terälehdistä pois. Jäähdytä ruusuvesikulho nopeasti jäävesihauteessa, jotta haihtuva höyry ei poista hyviä aineita. Säilö pulloon.

      Ruusuvesi on sellaisenaan terveellistä, ja se käy ruoanlaiton lisäksi myös ihonhoitoon tai "parfyymiksi".

      🌹

      Tässä on esimerkkejä siitä, mihin resepteihin ruusivettä voi käyttää: http://www.brit.co/rosewater-sweets/

      • Ilmeisesti tuossa ruusuvesireseptissä jonka laitoin ei ole niinkään kyse varsinaisesta ruusuvedestä, vaan ruusu-uutteesta.

        Varsinaiseen ruusuveteen käytetään tietyn lajikkeen pallomaisia, vaaleanpunaisia ruusuja, lisätään sokeria ja sitruunamehua, ja sitten annetaan kypsyä kuumassa auringossa viikon ajan, jona aikana se muuttuu syvän punaiseksi. Sen maku ja tuoksu poikkeaa ruusu-uutteesta.

        Lienee helpompaa ostaa sitä kuin yrittää antaa sen käydä itse...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      112
      2917
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2354
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1996
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      250
      1040
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    Aihe