Ruusunlehdet ruoanlaitossa

Jossakin päinhän ruusuja käytetään ruokana, josta saa aikaiseksi erittäin vahvan kukkaisaromin. Oletteko te koskaan kokeilleet jälkiruoka- tai leivonnaisreseptejä jossa on ainesosana ruusun terälehdet?

Turkish delight- eli lokum-konvehdit ainakin perinteisesti käyttävät ruusua: http://www.punmiris.com/himg/o.33428.jpg

Kreikassa ruusuvettä käytetään leivonnaisiin: http://i.ndtvimg.com/i/2015-11/rose-water-625_625x350_71446579351.jpg

Niitä voi myös hillota: http://www.confiserieflorian.co.uk/media/catalog/product/cache/2/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/4/2/42.802_7.jpg

4

720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tässä on ruusuhillon resepti: http://english.turkishcookbook.com/2010/07/rose-jam.html

      100 g tuoksuvia, lehteviä ruusun terälehtiä
      6 dl sokeria
      4¾ dl vettä
      2 2 rkl sitruunamehua

      Laita terälehdet, sokeri ja 2 rkl sitruunamehua keskikokoiseen kulhoon. Murskaa terälehdet hyvin sokerin ja sitruunamehun avulla käsilläsi. Laita sivuun neljäksi tunniksi.

      Lisää vesi ja keitä 20-25 minuuttia keskilämmöllä välillä sekoittaen.

      Ota lusikallinen hilloa kylmälle lautaselle. Jos se ei juokse ja pysyy paikallaan, se on valmista. Sammuta liesi kahden minuutin kuluttua. Anna hillon jäähtyä ja valuta se puhtaaseen purkkiin säilytystä varten.

    • Tässä vielä lisää reseptejä... toinen ruusuhillo joka on Venetsiasta, ja vähän samankaltainen: http://www.emikodavies.com/blog/rose-petal-jam/

      🌹

      Käännös:

      600 g sokeria (6,3 dl)
      200 g ruusun terälehtiä, mieluusti punaisia tai tumman vaaleanpunaisia ja vahvasti tuoksuvia
      6 dl vettä
      yhden sitruunan mehu (keskimäärin 1 dl)

      Huuhtele ja kuivaa ruusun terälehdet hellästi ja laita ne kulhoon 200 g sokerin ja sitruunamehun kanssa. Hiero terälehtiä seokseen kunnes muodostuu jonkinlainen tahna. Terälehtien tulisi säilyä kokonaisina eikä revittyinä. Sokeri ja sitruuna tulee vapauttamaan ruususta väriä ja tuoksua.

      Aseta seos sivuun ja laita sillä välin loppu sokeri veden kanssa suureen kasariin. Keitä seosta kunnes sokeri on liuonnut. Lisää ruususeos ja kiehauta. Jatka keittämistä kunnes siitä tulee siirappimainen ja terälehdet eivät enää kellu (suurin piirtein 30 minuuttia). Muista että tämä on kukista tehty hillo, ei hedelmäsose! Tulos ei ole marmeladimainen vaan silkkinen siirappi. Vahdi seosta ja sekoita sitä aina vähän väliä.

      Kun hillo on vielä kuumaa, laita se steriileihin purkkeihin ja anna sen jäähtyä. Tämä hienoarominen hillo on ihanaa valkoisen leivän tai pullan päällä, voin kanssa tai ilman. Luomujogurttiin yhdistettynä se on taivaallista!

      🌹

      Luulen, että tuota venetsialaista ohjetta voi vähän mukailla tuon turkkilaisen kanssa. ja kuka tietää mitä tapahtuu jos sen tekeekin juhannusruusuista.

      Ruusuvettä saa hyvin varustetuista herkkuliikkeistä Suomestakin, mutta tässä ruusuveden ohje jos ei hyllyiltä löydy: https://youtu.be/mnn-4rdam1s

      Tarvitaan vain ruusun lehtiä ja (tislattua) vettä.

      Poista ruusuista kaikki lehdet - lähes kuihtuvista ruusuista ne lähtevät hyvin irti. Laita terälehdet haalean lämpimään, mutta ei kiehuvaan veteen.

      Käytä vettä vain sen verrat että terälehdet juuri ja juuri peittyvät, sillä liika vesi laimentaa tuoksun ja maun. Ota huomioon myös se, että ruusut kelluvat, joten käytä esim. lasikulhoa painoksi painaaksesi ruusut veteen tiiviimmin, mutta älä anna sen olla niin painava niin että ne koskevat kattilan pohjaa.

      Ruusut tulee keittää hellästi, suurin piirtein 45 minuuttia kunnes terälehdet tummuvat. Älä keitä pidempään, sillä silloin väri ja vitamiinit häipyvät.

      Siivilöi vesi painellen sen myös terälehdistä pois. Jäähdytä ruusuvesikulho nopeasti jäävesihauteessa, jotta haihtuva höyry ei poista hyviä aineita. Säilö pulloon.

      Ruusuvesi on sellaisenaan terveellistä, ja se käy ruoanlaiton lisäksi myös ihonhoitoon tai "parfyymiksi".

      🌹

      Tässä on esimerkkejä siitä, mihin resepteihin ruusivettä voi käyttää: http://www.brit.co/rosewater-sweets/

      • Ilmeisesti tuossa ruusuvesireseptissä jonka laitoin ei ole niinkään kyse varsinaisesta ruusuvedestä, vaan ruusu-uutteesta.

        Varsinaiseen ruusuveteen käytetään tietyn lajikkeen pallomaisia, vaaleanpunaisia ruusuja, lisätään sokeria ja sitruunamehua, ja sitten annetaan kypsyä kuumassa auringossa viikon ajan, jona aikana se muuttuu syvän punaiseksi. Sen maku ja tuoksu poikkeaa ruusu-uutteesta.

        Lienee helpompaa ostaa sitä kuin yrittää antaa sen käydä itse...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      26
      2434
    2. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      57
      2274
    3. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      76
      2153
    4. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      16
      1969
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      82
      1655
    6. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      20
      1291
    7. En tiedä ymmärrätkö

      Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
      Ikävä
      7
      1249
    8. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      14
      1224
    9. Kenenkä halli se on tulessa nelostiellä

      11 yksikköä paikalla
      Pyhäjärvi
      4
      1033
    10. Se on siinä

      Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna
      Lappajärvi
      29
      918
    Aihe