Ruusunlehdet ruoanlaitossa

Jossakin päinhän ruusuja käytetään ruokana, josta saa aikaiseksi erittäin vahvan kukkaisaromin. Oletteko te koskaan kokeilleet jälkiruoka- tai leivonnaisreseptejä jossa on ainesosana ruusun terälehdet?

Turkish delight- eli lokum-konvehdit ainakin perinteisesti käyttävät ruusua: http://www.punmiris.com/himg/o.33428.jpg

Kreikassa ruusuvettä käytetään leivonnaisiin: http://i.ndtvimg.com/i/2015-11/rose-water-625_625x350_71446579351.jpg

Niitä voi myös hillota: http://www.confiserieflorian.co.uk/media/catalog/product/cache/2/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/4/2/42.802_7.jpg

4

688

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tässä on ruusuhillon resepti: http://english.turkishcookbook.com/2010/07/rose-jam.html

      100 g tuoksuvia, lehteviä ruusun terälehtiä
      6 dl sokeria
      4¾ dl vettä
      2 2 rkl sitruunamehua

      Laita terälehdet, sokeri ja 2 rkl sitruunamehua keskikokoiseen kulhoon. Murskaa terälehdet hyvin sokerin ja sitruunamehun avulla käsilläsi. Laita sivuun neljäksi tunniksi.

      Lisää vesi ja keitä 20-25 minuuttia keskilämmöllä välillä sekoittaen.

      Ota lusikallinen hilloa kylmälle lautaselle. Jos se ei juokse ja pysyy paikallaan, se on valmista. Sammuta liesi kahden minuutin kuluttua. Anna hillon jäähtyä ja valuta se puhtaaseen purkkiin säilytystä varten.

    • Tässä vielä lisää reseptejä... toinen ruusuhillo joka on Venetsiasta, ja vähän samankaltainen: http://www.emikodavies.com/blog/rose-petal-jam/

      🌹

      Käännös:

      600 g sokeria (6,3 dl)
      200 g ruusun terälehtiä, mieluusti punaisia tai tumman vaaleanpunaisia ja vahvasti tuoksuvia
      6 dl vettä
      yhden sitruunan mehu (keskimäärin 1 dl)

      Huuhtele ja kuivaa ruusun terälehdet hellästi ja laita ne kulhoon 200 g sokerin ja sitruunamehun kanssa. Hiero terälehtiä seokseen kunnes muodostuu jonkinlainen tahna. Terälehtien tulisi säilyä kokonaisina eikä revittyinä. Sokeri ja sitruuna tulee vapauttamaan ruususta väriä ja tuoksua.

      Aseta seos sivuun ja laita sillä välin loppu sokeri veden kanssa suureen kasariin. Keitä seosta kunnes sokeri on liuonnut. Lisää ruususeos ja kiehauta. Jatka keittämistä kunnes siitä tulee siirappimainen ja terälehdet eivät enää kellu (suurin piirtein 30 minuuttia). Muista että tämä on kukista tehty hillo, ei hedelmäsose! Tulos ei ole marmeladimainen vaan silkkinen siirappi. Vahdi seosta ja sekoita sitä aina vähän väliä.

      Kun hillo on vielä kuumaa, laita se steriileihin purkkeihin ja anna sen jäähtyä. Tämä hienoarominen hillo on ihanaa valkoisen leivän tai pullan päällä, voin kanssa tai ilman. Luomujogurttiin yhdistettynä se on taivaallista!

      🌹

      Luulen, että tuota venetsialaista ohjetta voi vähän mukailla tuon turkkilaisen kanssa. ja kuka tietää mitä tapahtuu jos sen tekeekin juhannusruusuista.

      Ruusuvettä saa hyvin varustetuista herkkuliikkeistä Suomestakin, mutta tässä ruusuveden ohje jos ei hyllyiltä löydy: https://youtu.be/mnn-4rdam1s

      Tarvitaan vain ruusun lehtiä ja (tislattua) vettä.

      Poista ruusuista kaikki lehdet - lähes kuihtuvista ruusuista ne lähtevät hyvin irti. Laita terälehdet haalean lämpimään, mutta ei kiehuvaan veteen.

      Käytä vettä vain sen verrat että terälehdet juuri ja juuri peittyvät, sillä liika vesi laimentaa tuoksun ja maun. Ota huomioon myös se, että ruusut kelluvat, joten käytä esim. lasikulhoa painoksi painaaksesi ruusut veteen tiiviimmin, mutta älä anna sen olla niin painava niin että ne koskevat kattilan pohjaa.

      Ruusut tulee keittää hellästi, suurin piirtein 45 minuuttia kunnes terälehdet tummuvat. Älä keitä pidempään, sillä silloin väri ja vitamiinit häipyvät.

      Siivilöi vesi painellen sen myös terälehdistä pois. Jäähdytä ruusuvesikulho nopeasti jäävesihauteessa, jotta haihtuva höyry ei poista hyviä aineita. Säilö pulloon.

      Ruusuvesi on sellaisenaan terveellistä, ja se käy ruoanlaiton lisäksi myös ihonhoitoon tai "parfyymiksi".

      🌹

      Tässä on esimerkkejä siitä, mihin resepteihin ruusivettä voi käyttää: http://www.brit.co/rosewater-sweets/

      • Ilmeisesti tuossa ruusuvesireseptissä jonka laitoin ei ole niinkään kyse varsinaisesta ruusuvedestä, vaan ruusu-uutteesta.

        Varsinaiseen ruusuveteen käytetään tietyn lajikkeen pallomaisia, vaaleanpunaisia ruusuja, lisätään sokeria ja sitruunamehua, ja sitten annetaan kypsyä kuumassa auringossa viikon ajan, jona aikana se muuttuu syvän punaiseksi. Sen maku ja tuoksu poikkeaa ruusu-uutteesta.

        Lienee helpompaa ostaa sitä kuin yrittää antaa sen käydä itse...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      42
      2822
    2. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

      Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
      Maailman menoa
      356
      2600
    3. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      56
      2335
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      35
      2204
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      25
      1733
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      25
      1639
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1526
    8. Sokea "ystävälle"

      Oletko oikeasti noin sokea?
      Ikävä
      100
      1449
    9. En ymmärrä käytöstäsi

      Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
      Ikävä
      139
      1405
    10. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1309
    Aihe