Ruusunlehdet ruoanlaitossa

Jossakin päinhän ruusuja käytetään ruokana, josta saa aikaiseksi erittäin vahvan kukkaisaromin. Oletteko te koskaan kokeilleet jälkiruoka- tai leivonnaisreseptejä jossa on ainesosana ruusun terälehdet?

Turkish delight- eli lokum-konvehdit ainakin perinteisesti käyttävät ruusua: http://www.punmiris.com/himg/o.33428.jpg

Kreikassa ruusuvettä käytetään leivonnaisiin: http://i.ndtvimg.com/i/2015-11/rose-water-625_625x350_71446579351.jpg

Niitä voi myös hillota: http://www.confiserieflorian.co.uk/media/catalog/product/cache/2/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/4/2/42.802_7.jpg

4

639

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tässä on ruusuhillon resepti: http://english.turkishcookbook.com/2010/07/rose-jam.html

      100 g tuoksuvia, lehteviä ruusun terälehtiä
      6 dl sokeria
      4¾ dl vettä
      2 2 rkl sitruunamehua

      Laita terälehdet, sokeri ja 2 rkl sitruunamehua keskikokoiseen kulhoon. Murskaa terälehdet hyvin sokerin ja sitruunamehun avulla käsilläsi. Laita sivuun neljäksi tunniksi.

      Lisää vesi ja keitä 20-25 minuuttia keskilämmöllä välillä sekoittaen.

      Ota lusikallinen hilloa kylmälle lautaselle. Jos se ei juokse ja pysyy paikallaan, se on valmista. Sammuta liesi kahden minuutin kuluttua. Anna hillon jäähtyä ja valuta se puhtaaseen purkkiin säilytystä varten.

    • Tässä vielä lisää reseptejä... toinen ruusuhillo joka on Venetsiasta, ja vähän samankaltainen: http://www.emikodavies.com/blog/rose-petal-jam/

      🌹

      Käännös:

      600 g sokeria (6,3 dl)
      200 g ruusun terälehtiä, mieluusti punaisia tai tumman vaaleanpunaisia ja vahvasti tuoksuvia
      6 dl vettä
      yhden sitruunan mehu (keskimäärin 1 dl)

      Huuhtele ja kuivaa ruusun terälehdet hellästi ja laita ne kulhoon 200 g sokerin ja sitruunamehun kanssa. Hiero terälehtiä seokseen kunnes muodostuu jonkinlainen tahna. Terälehtien tulisi säilyä kokonaisina eikä revittyinä. Sokeri ja sitruuna tulee vapauttamaan ruususta väriä ja tuoksua.

      Aseta seos sivuun ja laita sillä välin loppu sokeri veden kanssa suureen kasariin. Keitä seosta kunnes sokeri on liuonnut. Lisää ruususeos ja kiehauta. Jatka keittämistä kunnes siitä tulee siirappimainen ja terälehdet eivät enää kellu (suurin piirtein 30 minuuttia). Muista että tämä on kukista tehty hillo, ei hedelmäsose! Tulos ei ole marmeladimainen vaan silkkinen siirappi. Vahdi seosta ja sekoita sitä aina vähän väliä.

      Kun hillo on vielä kuumaa, laita se steriileihin purkkeihin ja anna sen jäähtyä. Tämä hienoarominen hillo on ihanaa valkoisen leivän tai pullan päällä, voin kanssa tai ilman. Luomujogurttiin yhdistettynä se on taivaallista!

      🌹

      Luulen, että tuota venetsialaista ohjetta voi vähän mukailla tuon turkkilaisen kanssa. ja kuka tietää mitä tapahtuu jos sen tekeekin juhannusruusuista.

      Ruusuvettä saa hyvin varustetuista herkkuliikkeistä Suomestakin, mutta tässä ruusuveden ohje jos ei hyllyiltä löydy: https://youtu.be/mnn-4rdam1s

      Tarvitaan vain ruusun lehtiä ja (tislattua) vettä.

      Poista ruusuista kaikki lehdet - lähes kuihtuvista ruusuista ne lähtevät hyvin irti. Laita terälehdet haalean lämpimään, mutta ei kiehuvaan veteen.

      Käytä vettä vain sen verrat että terälehdet juuri ja juuri peittyvät, sillä liika vesi laimentaa tuoksun ja maun. Ota huomioon myös se, että ruusut kelluvat, joten käytä esim. lasikulhoa painoksi painaaksesi ruusut veteen tiiviimmin, mutta älä anna sen olla niin painava niin että ne koskevat kattilan pohjaa.

      Ruusut tulee keittää hellästi, suurin piirtein 45 minuuttia kunnes terälehdet tummuvat. Älä keitä pidempään, sillä silloin väri ja vitamiinit häipyvät.

      Siivilöi vesi painellen sen myös terälehdistä pois. Jäähdytä ruusuvesikulho nopeasti jäävesihauteessa, jotta haihtuva höyry ei poista hyviä aineita. Säilö pulloon.

      Ruusuvesi on sellaisenaan terveellistä, ja se käy ruoanlaiton lisäksi myös ihonhoitoon tai "parfyymiksi".

      🌹

      Tässä on esimerkkejä siitä, mihin resepteihin ruusivettä voi käyttää: http://www.brit.co/rosewater-sweets/

      • Ilmeisesti tuossa ruusuvesireseptissä jonka laitoin ei ole niinkään kyse varsinaisesta ruusuvedestä, vaan ruusu-uutteesta.

        Varsinaiseen ruusuveteen käytetään tietyn lajikkeen pallomaisia, vaaleanpunaisia ruusuja, lisätään sokeria ja sitruunamehua, ja sitten annetaan kypsyä kuumassa auringossa viikon ajan, jona aikana se muuttuu syvän punaiseksi. Sen maku ja tuoksu poikkeaa ruusu-uutteesta.

        Lienee helpompaa ostaa sitä kuin yrittää antaa sen käydä itse...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.

      Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke
      Helsinki
      64
      3194
    2. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      137
      2246
    3. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      92
      1838
    4. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      168
      1513
    5. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      85
      1408
    6. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      65
      1406
    7. Mitä harrastuksia kaivatullasi on?

      Mitä harrastuksia sinulla? Onko teillä yhteisiä harrastuksia?
      Ikävä
      73
      1371
    8. Tiedän että käyt täällä

      Eräälle naiselle älä huoli en kerro kellekkään
      Ikävä
      69
      1162
    9. Mitäs jos hyökkään rakastuneesti kimppuusi

      Tuleeko painimatsi vai "painimatsi". Jää nähtäväksi 😂
      Ikävä
      77
      1120
    10. Kannattaako suomalaisen nuoren lähteä Thaimaahan au pairiksi? Mitä olet mieltä?

      Chiang Mai Pohjois-Thaimaassa kutsuu neljä suomalaista au pairia elämänsä seikkailuun. Arki toisella puolella maailmaa t
      Thaimaa
      34
      1058
    Aihe