Mistä amylaasia?

ainaonhapantunut

Tekeillä olisi imelletty gluteeniton perunalaatikko ja siihen tarvittaisiin amylaasia, mutta missä sitä mahtaisi olla kotitarpeiksi.

Kaura on sallittujen listalla, samoin tärkkelykset sekä tattari, hirssi plus sen kaltaiset.

18

5110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EiMuutaKuinKokeilemaan

      Olen tehnyt pari kokeilua jauhottomalla imellyttämisellä ja kummallakin kerralla olen saanut hyvin imeltyneen tuloksen. Imellyttäminen perustuu perunan oman amylaasientsyymin hyväksikäyttöön.

      Tässä vielä viimeistelyä kaipaava ohje.

      Raasta raa'at perunat hienoksi raastavalla raastimella hienoksi soseeksi. Hierrä sosetta perunanuijalla. Tässä vaiheessa voit lisätä jotain sallittua jauhoa ruokalusikallisen tai pari, vaikka siitä ei amylaasia olisikaan. Lisää vettä niin että raasteesta noin puolet peittyy veteen. Säädä uunin lämpötila noin 80 asteeseen ja imellytä niin kauan että imelä maku tulee esiin. Vertailuksi maista raakasosetta. Pari tuntia imellyttämisen aloittamisesta voi sosetta hiertää lisää. Voit korottaa uunin lämpöä hiukan imellyttämisen loppuvaiheessa.

      Lisää soseeseen voisula, suola ja maito.
      Tästä eteenpäin vaatii vielä säätämistä ja kokeilua. Minu erät olivat aika karkeita ja tässä vaiheessa sose oli aika notkeaa velliä, mutta ihmeesti se kuitenkin tuli lähes "perinteisesti valmistetun" kaltaiseksi.

      Jos haluat, pinnalle muutama voinokare.

      Paista normaaliin tapaan 2-3 tuntia ja tarvittaessa kauemmin.

      Siitä kokeilemaan.

      Mikä on ensivaikutelma ensilukemalla ???

    • EiMuutaKuinKokeilemaan

      Varmaan hyviä amylaasilähteitä on sallituissakin jauhoissa.

    • potut_pottuina
    • ainaonhapantunut

      Täytyypä kokeilla ohjetta.
      Sen verran on selvinnyt, että amylaasia mudostuu jyviä idättäessä, mutta ehkä pelkkä peruna ajaa saman asian, ja esimerkiksi Atrian valmislaatikossa ei näytä olevan sen paremmin jauhoja kuin lisättyä amylaasiakaan, tai jos ne määrät jäävät alle ilmoitettavien. Epäilen vaan, että oikeanlainen konsistenssi vaatii kuitenkin jonkinsortin jauholisäyksen.

      • EiMuutaKuinKokeilemaan

        Kaksi kokeilua tein ja perunan oma amylaasientsyymi toimi. Oli mielestäni makeampaa kuin perinteisellä tavalla imellytetty.

        Raaka peruna raastamalla hienoksi soseeksi vettä sekaan ja ensimmäisessä vaiheessa 65-70 asteiseen uuniin 1-2 tunniksi. Toisessa vaiheessa lämpö nostetaan 75-78 asteiseen uuniin 1-2 tunniksi. Imellyksen loppuvaiheessa voi lämpöä nostaa muutaman asteen.

        Valmistellaan paistoa varten normaaliin tapaan ja paistetaan 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

        Vaatii vielä hiukan kokeilua ja säätämistä.


      • EiMuutaKuinKokeilemaan

        Nyt epäonnistui täydellisesti. Taidan jättää kokeilun ainakin toistaiseksi.


      • ainaonhapantunut
        EiMuutaKuinKokeilemaan kirjoitti:

        Nyt epäonnistui täydellisesti. Taidan jättää kokeilun ainakin toistaiseksi.

        Ehkä pitäisi vetää lärvit. Tämä amylaasi näyttääkin olevan varsin ovela veijari.


      • EiMuutaKuinKokeilemaan
        ainaonhapantunut kirjoitti:

        Ehkä pitäisi vetää lärvit. Tämä amylaasi näyttääkin olevan varsin ovela veijari.

        Normisti kun tekee ja jos pitää soseen lämpötilan yli 60 asteessa, niin ei happane. Etsit sellaisen jauhon mikä sinulle käy.

        Toi minun yritys oli aika poikkeava.


    • Anonyymi

      Aidosti imelletty gluteeniton perunalaatikko.

      Aito meltäminen antaa riittävän makeuden. Siirappia tai sokeria ei tarvi lisätä.
      Gluteenittomaan imeltämiseen ei juurikaan vaihtoehtoja ole. Mutta on sentään yksi mahdollisuus aitoon imeltämiseen - "puhdas kaura" kaurajauho.
      Väitetään yleisesti että imeltyminen onnistuu millä tahansa gluteenittomalla jauhoilla, mutta väite perustuu siirapilla makeuttamiseen.

      Näistä valmistuu "puhdas kaura" kaurajauholla imelletty perunalaatikko:

      2 kg lapin puikulaa, tai jotain muuta hyvin soseutuvaa perunaa
      60-100 g voita
      4-5 rkl luontaisesti gluteenittomia ”puhdas kaura” kaurajauhoja
      0,8 litraa maitoa, osa nesteestä voi olla kermaa
      2-3 tl suolaa

      Näin valmistuu:

      1. Kuori ja keitä perunat kattilassa täysin kypsiksi niin vähässä suolattomassa vedessä, että vesi voi jäädä soseeseen. Vesi tehostaa imeltymistä. Tönkkösose ei aina edes imelly.

      2. Soseuta peruna kuumina suoraan keittoveteen. Ei saa lisätä rasvaa eikä suolaa eikä muitakaan aineita estämään imeltymistä. Varsinkin rasva, suola ja maito ovat tehokkaita imeltymisen estäjiä. Maito ja kerma myös happanevat helposti.

      3. Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä sekoittaen 70-75 asteiseksi.

      4. Lisää jauhot hyvin sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa tilkka 70-75 asteista vettä.

      5. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta haihduttamalla makeutta ”taivaan tuuliin”, eli makeus pilkkoutuu pitkästä imeltymisajasta johtuen vähemän makeiksi ainesosiksi.

      6. Lisää voi imeltyneeseen soseeseen ohuina siivuina sulamaan. Lisää kerma. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose. Lisää suola. Sekoita hyvin.

      7. Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita.

      8. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu, näin voit paistaa lähes täysiä vuokia.
      Paista noin 3 tuntia.

      • Anonyymi

        Voi harmi. Ei imeltnyt ollenkaan yli neljässä tunnissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi harmi. Ei imeltnyt ollenkaan yli neljässä tunnissa.

        Jos "puhdas kaura" kaurajauhot on lämpökäsitelty, niin silloin imeltävä entsyymi on saattanut tuhoutua. Pitäisi olla jokin tapa tunnistaa imeltävä "puhdas kaura" kaurajauho.

        On sattunut niin että vehnäjauhokaan ei ole imeltänyt, koska se on lämpökäsiteltyä. Tämä on kuitenkin onneksi aika harvinaista.


    • Anonyymi

      Amylaasiahan löytyy jopa ihmisen syljestä, eli varmastikaan kaurajauho ei ole ainoa, josta sitä voi saada. Uskoisin, että melkein missä tahansa tuoreessa, vastajauhetussa jauhossa on amylaasia.

      Iduissa on sitä erityisen paljon, joten testasin kerran mung-pavun iduilla. Imeltyi kyllä, mutta valitettavasti iduista tulee niin voimakas maku, että seos meni sen takia roskiin.

      • Anonyymi

        Mutta mistää saadaan gluteenitonta jauhoa, mikä sisältää amylaasia - Ainakaan suomessa ei muuta vaihtoehtoa ole kuin "puhdas kaura" kaurajauho. Ja niistäkin on amylaasi usein tuhoutunut lämpökäsittelyissa.
        Imeltävää amylaasia sisältäviin jauhopakkauksiin pitäisi saada maininta "sisältää imeltävää amylaasia".

        Yksi vaihtoehto on lisäaineamylaasin lisääminen gluteenittomaan "puhdas kaura" kaurajauhoon.


    • Anonyymi

      Ja keittäminen taitaa tuhota perunan omat amylaasit. eli pitäisi lisätä joukkoon raakaa perunaa, jos haluaa perunan amylaasia käyttää.

    • Anonyymi

      Puhdas kaura ei ainakaan viimeksi saanut muusia imeltymään. 2022 löysin alfa-amylaasi eräästä kotimallastarvikkeita myyvästä nettiliikkeestä ja tilaukseen meni ja kokeiluunkin heti kun vaan saapuu. Toivottavasti tämä nyt sitten toimii kuten pitää,

      • Anonyymi

        Kokeilin myös "puhdasta kauraa", eikä se toiminut.
        Testasitko nestemäistä alfa-amylaasia? Toimiko?


      • Anonyymi

        Jumankekka. Tämä alfa-amylaasi toimi kuin HÄKÄ! Lisäsin amylaasi liosta 95 asteiseen veteen ja lisäsin muussin joukkoon, joka muutti muotoaan silmissä kiinteästä juoksevaksi. Tämän jälkeen laitoin amylaasimuussin (jossa myös gl-jauhot sekoitettuna) 95 asteiseen uuniin tunniksi ja sieltä yöksi lämpimälle lattialle vilttien alle. Aamulla vähän jännitin mitä kävi ja lopputulos oli supermakeaa ja makeus vain voimistui uunissa. Arvata saattaa että olen enemmän kuin tyytyväinen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jumankekka. Tämä alfa-amylaasi toimi kuin HÄKÄ! Lisäsin amylaasi liosta 95 asteiseen veteen ja lisäsin muussin joukkoon, joka muutti muotoaan silmissä kiinteästä juoksevaksi. Tämän jälkeen laitoin amylaasimuussin (jossa myös gl-jauhot sekoitettuna) 95 asteiseen uuniin tunniksi ja sieltä yöksi lämpimälle lattialle vilttien alle. Aamulla vähän jännitin mitä kävi ja lopputulos oli supermakeaa ja makeus vain voimistui uunissa. Arvata saattaa että olen enemmän kuin tyytyväinen!

        Vau, taidan kokeilla. MIten paljon sinulla oli eri aineita; paljonko vettä, montako millilitraa amylaasiliuosta ja paljonko perunoita?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3392
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      46
      3212
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      125
      2781
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      45
      2564
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1963
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1860
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1636
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      87
      1505
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1330
    10. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      39
      1260
    Aihe