Miksi vaahto pitää "kuoria" lihaa keittäessä?

suuvaahto

Lähes kaikissa keitto-ohjeissa pyydetään lusikoimaan keittoliemen pinnalle alkuvaiheessa muodostuva vaahto pois. Miksi?

Jos sama liha ajetaan jauhelihamyllyn läpi ja paistetaan, niin silloinhan tämä keittäessä poistettava aines jää ruokaan.

Eikö vaahdon mukana saata hävitä siis hyviä ravinteita?

13

13107

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuoripois

      keitettäessä lihaneste nousee pintaan, siinä saattaa olla epäpuhtauksia, siksi se kuoritaan pois, samoin jos jätät sen esim lihakeittoon se lyhentää keiton säilymistä. Myös hilloa keitettäessä kuoritaan vaahto-epäpuhtaudet pois, se on verrannollinen säilyvyyteen. Liha paistetaan, tai ainakin pitäisi paistaa, sen verran korkeassa lämpötilassa ettei ilmiötä synny, epäpuhtaudet voisi sanoa "palavat" pois.

      • Lepsämä

        *tirsk*


      • Kottariope

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.


      • keittiötyönainen

        aivan samaa mieltä Kottariopen kanssa


      • Omena_opelle
        Kottariope kirjoitti:

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.

        Hyvä ope!


      • Arkiruokailija
        Kottariope kirjoitti:

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.

        Ihme ihminen!
        Joskus jupisee joku joka juttua jehuna johtaa!
        Kirkkaan keiton kerää kuitukankaallakin.
        Liemen loihtijan luo lounaalle lennetään.
        Mu-tu märehtijät menköön männikköön.


      • vaahtoanko
        keittiötyönainen kirjoitti:

        aivan samaa mieltä Kottariopen kanssa

        Kuin myös - liemi on kirkkaampaa vaahdon poistamisen jälkeen ja ruoka on esteettisempää syödä - ei sen ihmeellisempää.

        Mitään haitallista vaahdossa ei ole - vain raaka-aineista muodostunutta ainesta ja jopa kasviskeitoksista sitä muodostuu.

        Kuori pois tai anna olla - ei se ole kuitenkaan haitallista.


      • vaahdotunkosuotta
        vaahtoanko kirjoitti:

        Kuin myös - liemi on kirkkaampaa vaahdon poistamisen jälkeen ja ruoka on esteettisempää syödä - ei sen ihmeellisempää.

        Mitään haitallista vaahdossa ei ole - vain raaka-aineista muodostunutta ainesta ja jopa kasviskeitoksista sitä muodostuu.

        Kuori pois tai anna olla - ei se ole kuitenkaan haitallista.

        Ja jos kasviskeiton soseuttaa niin vaahdon poistamisessa ei ole mitään järkeä - menettää vain makuja.


      • Anonyymi

        Itse olen arvellut kuohun olevan verestä perisin eikä sinänsä epäpuhtautta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse olen arvellut kuohun olevan verestä perisin eikä sinänsä epäpuhtautta.

        Veri kuitenkin pilaantuu nopeammin.


    • mamma_jo
    • Anonyymi

      Vaahto on terveellistä täynnä ravintoaineita itse keitän ruoholla ruokitun naudan lihaa enkä todellakaan kuori vaahtoa pois!

    • Anonyymi

      Tuskinpa siitä haittaa on, mutta muistelen lukeneeni että jos on vanhempaa lihaa ja enemmän bakteereja niin sitä vaahtoakin kertyy enemmän. Vaahtoa tulee pinnalle ihan kasviksia tai marjojakin keittäessä.

      Kirkkaassa keitossa voi olla esteettinen haitta, mutta suurustetussa ei haittaa, voi käyttää vaikka vanhan kastikkeen lopun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Archie ja Iida ero.

      Suuri kohujen saattelema rakkaustarina on ohi?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      120
      2091
    2. Olen levoton takiasi

      Enkä saa itseäni rauhoittumaan
      Ikävä
      157
      1984
    3. Olen miettinyt kauan

      miten reagoisin, kun näen sinut taas. Ehkä ladannut tuohon hetkeen liikaa odotuksia. Ja sitten kun lopulta olit siinä, h
      Ikävä
      28
      1946
    4. Ostiko maailma sinut minulta?

      Kun et enää resonoi kuin ennen. Kun et enää ihmetellen katso ympärillesi ja pohdi mitä mäen takana on? Ymmärrän ja tue
      Ikävä
      14
      1202
    5. Älä stressaa. Rakastan sua

      Eikä tämä tunne mene pois, se on varmaan jo huomattu kumpikin ❤️
      Ikävä
      51
      997
    6. Mitä sanoisit mulle?

      Niin, mitä sanoisit mulle! Sille ainoalle, jota rakastat..
      Ikävä
      85
      946
    7. Minna Kuukka joutui jekuttamaan ovelasti TTK:n takia - Tästä oli kyse - Tunnustaa: "No joo, joo..."

      Symppis Minna Kuukka! Minna on kyllä erinomainen valinta Tanssii Tähtien Kanssa -oppilaaksi - vai mitä mieltä olet? To
      Tanssii tähtien kanssa
      23
      875
    8. Onneksi meidän välillä ei ole mitään negatiivista

      Olen tosi iloinen siitä.
      Ikävä
      114
      834
    9. Minä tunnen sinut

      Ja mitä enemmän sinua opin tuntemaan, niin sitä enemmän sinusta pidän. Aivan kaikessa näen hyvän. Upean, vahvan, täydell
      Rakkaus ja rakastaminen
      50
      811
    10. Mihin olet kadonnut kaivattuni?

      Mulla on niin ikävä sua että järki lähtee😔 Pakoilit, pakoilet vieläkin ja nyt susta ei näy merkkiäkään. Tätä päivää oon
      Ikävä
      33
      789
    Aihe