Lähes kaikissa keitto-ohjeissa pyydetään lusikoimaan keittoliemen pinnalle alkuvaiheessa muodostuva vaahto pois. Miksi?
Jos sama liha ajetaan jauhelihamyllyn läpi ja paistetaan, niin silloinhan tämä keittäessä poistettava aines jää ruokaan.
Eikö vaahdon mukana saata hävitä siis hyviä ravinteita?
Miksi vaahto pitää "kuoria" lihaa keittäessä?
13
13597
Vastaukset
- kuoripois
keitettäessä lihaneste nousee pintaan, siinä saattaa olla epäpuhtauksia, siksi se kuoritaan pois, samoin jos jätät sen esim lihakeittoon se lyhentää keiton säilymistä. Myös hilloa keitettäessä kuoritaan vaahto-epäpuhtaudet pois, se on verrannollinen säilyvyyteen. Liha paistetaan, tai ainakin pitäisi paistaa, sen verran korkeassa lämpötilassa ettei ilmiötä synny, epäpuhtaudet voisi sanoa "palavat" pois.
- Lepsämä
*tirsk*
- Kottariope
Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.
Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.
Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.
Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista. - keittiötyönainen
aivan samaa mieltä Kottariopen kanssa
- Omena_opelle
Kottariope kirjoitti:
Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.
Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.
Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.
Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.Hyvä ope!
- Arkiruokailija
Kottariope kirjoitti:
Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.
Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.
Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.
Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.Ihme ihminen!
Joskus jupisee joku joka juttua jehuna johtaa!
Kirkkaan keiton kerää kuitukankaallakin.
Liemen loihtijan luo lounaalle lennetään.
Mu-tu märehtijät menköön männikköön. - vaahtoanko
keittiötyönainen kirjoitti:
aivan samaa mieltä Kottariopen kanssa
Kuin myös - liemi on kirkkaampaa vaahdon poistamisen jälkeen ja ruoka on esteettisempää syödä - ei sen ihmeellisempää.
Mitään haitallista vaahdossa ei ole - vain raaka-aineista muodostunutta ainesta ja jopa kasviskeitoksista sitä muodostuu.
Kuori pois tai anna olla - ei se ole kuitenkaan haitallista. - vaahdotunkosuotta
vaahtoanko kirjoitti:
Kuin myös - liemi on kirkkaampaa vaahdon poistamisen jälkeen ja ruoka on esteettisempää syödä - ei sen ihmeellisempää.
Mitään haitallista vaahdossa ei ole - vain raaka-aineista muodostunutta ainesta ja jopa kasviskeitoksista sitä muodostuu.
Kuori pois tai anna olla - ei se ole kuitenkaan haitallista.Ja jos kasviskeiton soseuttaa niin vaahdon poistamisessa ei ole mitään järkeä - menettää vain makuja.
- Anonyymi
Itse olen arvellut kuohun olevan verestä perisin eikä sinänsä epäpuhtautta.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Itse olen arvellut kuohun olevan verestä perisin eikä sinänsä epäpuhtautta.
Veri kuitenkin pilaantuu nopeammin.
- mamma_jo
keittotaito lihan keittäminen tarkat ohjeet
http://www.keittotaito.com/lihan_keittaminen.html
painekeittämine n oma osio - Anonyymi
Vaahto on terveellistä täynnä ravintoaineita itse keitän ruoholla ruokitun naudan lihaa enkä todellakaan kuori vaahtoa pois!
- Anonyymi
Tuskinpa siitä haittaa on, mutta muistelen lukeneeni että jos on vanhempaa lihaa ja enemmän bakteereja niin sitä vaahtoakin kertyy enemmän. Vaahtoa tulee pinnalle ihan kasviksia tai marjojakin keittäessä.
Kirkkaassa keitossa voi olla esteettinen haitta, mutta suurustetussa ei haittaa, voi käyttää vaikka vanhan kastikkeen lopun.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jaaha, sitä on vasemmistoryhmä käynyt häiriköimässä Purran kodin vieressä
On näköjään iso lakana levitetty puiden väliin, jossa lukee mm. "Haista vi*** Riikka Purra". Tunkekaa leikkaukset pers..2326730Päivi Räsänen vs. Abbas Bahmanpour
(Bahmanpour on imaami Helsingissä) Syyttäjä siis jahtaa edelleen Räsästä tämän H-puheista, joissa hän on ilmeisesti vaa1225066Demokratian uhka: Perussuomalaiset ja polarisoiva "me ja muut" -ajattelu
Laurence Rees varoittaa, kuinka demokratian heikkeneminen ja autoritaaristen liikkeiden nousu voidaan liittää "me ja muu1694849"Rauhanomainen" miekkari hesassa: "Eläköön aseellinen vastarinta" - lakana
Kyseessä on Suomen Palestiinalaisten yhdistyksen viime perjantaina järjestämä ”Hiljainen kynttiläkulkue Palestiinalaiste643306Palkansaajan oikeus nauttia työuransa hedelmistä
Työeläkejärjestelmä on verrattavissa pyramidihuijaukseen, jossa alemmat tasot, eli nykyiset palkansaajat, toimivat maksa1052913En koskaan tule sinulle tätä kertomaan
Kun kirjoitin sinulle viimeisintä viestiä, huomasin kyynelten valuvan poskiani pitkin.652359- 711946
Saatoin tehdä elämäni isoimman virheen
Otsikko kertoo kaiken. Miksei kaikki voi olla yksinkertaisempaa?1391930odotatko vielä viestiä minulta...
Mies...? En tiedä mitä sanoa 😔 auta vähän naista ja tule enemmän vastaan1391764Onko rajojen kiinnipitäminen ihmisoikeuksien vastaista?
Maahanmuutosta puhutaan usein niin kuin kyse olisi vain numeroista ja rajoista. Kyse on kumminkin ihmisistä, jotka halua2271652