Miksi vaahto pitää "kuoria" lihaa keittäessä?

suuvaahto

Lähes kaikissa keitto-ohjeissa pyydetään lusikoimaan keittoliemen pinnalle alkuvaiheessa muodostuva vaahto pois. Miksi?

Jos sama liha ajetaan jauhelihamyllyn läpi ja paistetaan, niin silloinhan tämä keittäessä poistettava aines jää ruokaan.

Eikö vaahdon mukana saata hävitä siis hyviä ravinteita?

13

12820

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuoripois

      keitettäessä lihaneste nousee pintaan, siinä saattaa olla epäpuhtauksia, siksi se kuoritaan pois, samoin jos jätät sen esim lihakeittoon se lyhentää keiton säilymistä. Myös hilloa keitettäessä kuoritaan vaahto-epäpuhtaudet pois, se on verrannollinen säilyvyyteen. Liha paistetaan, tai ainakin pitäisi paistaa, sen verran korkeassa lämpötilassa ettei ilmiötä synny, epäpuhtaudet voisi sanoa "palavat" pois.

      • Lepsämä

        *tirsk*


      • Kottariope

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.


      • keittiötyönainen

        aivan samaa mieltä Kottariopen kanssa


      • Omena_opelle
        Kottariope kirjoitti:

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.

        Hyvä ope!


      • Arkiruokailija
        Kottariope kirjoitti:

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.

        Ihme ihminen!
        Joskus jupisee joku joka juttua jehuna johtaa!
        Kirkkaan keiton kerää kuitukankaallakin.
        Liemen loihtijan luo lounaalle lennetään.
        Mu-tu märehtijät menköön männikköön.


      • vaahtoanko
        keittiötyönainen kirjoitti:

        aivan samaa mieltä Kottariopen kanssa

        Kuin myös - liemi on kirkkaampaa vaahdon poistamisen jälkeen ja ruoka on esteettisempää syödä - ei sen ihmeellisempää.

        Mitään haitallista vaahdossa ei ole - vain raaka-aineista muodostunutta ainesta ja jopa kasviskeitoksista sitä muodostuu.

        Kuori pois tai anna olla - ei se ole kuitenkaan haitallista.


      • vaahdotunkosuotta
        vaahtoanko kirjoitti:

        Kuin myös - liemi on kirkkaampaa vaahdon poistamisen jälkeen ja ruoka on esteettisempää syödä - ei sen ihmeellisempää.

        Mitään haitallista vaahdossa ei ole - vain raaka-aineista muodostunutta ainesta ja jopa kasviskeitoksista sitä muodostuu.

        Kuori pois tai anna olla - ei se ole kuitenkaan haitallista.

        Ja jos kasviskeiton soseuttaa niin vaahdon poistamisessa ei ole mitään järkeä - menettää vain makuja.


      • Anonyymi

        Itse olen arvellut kuohun olevan verestä perisin eikä sinänsä epäpuhtautta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse olen arvellut kuohun olevan verestä perisin eikä sinänsä epäpuhtautta.

        Veri kuitenkin pilaantuu nopeammin.


    • mamma_jo
    • Anonyymi

      Vaahto on terveellistä täynnä ravintoaineita itse keitän ruoholla ruokitun naudan lihaa enkä todellakaan kuori vaahtoa pois!

    • Anonyymi

      Tuskinpa siitä haittaa on, mutta muistelen lukeneeni että jos on vanhempaa lihaa ja enemmän bakteereja niin sitä vaahtoakin kertyy enemmän. Vaahtoa tulee pinnalle ihan kasviksia tai marjojakin keittäessä.

      Kirkkaassa keitossa voi olla esteettinen haitta, mutta suurustetussa ei haittaa, voi käyttää vaikka vanhan kastikkeen lopun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ei se mene ohi ajan kanssa

      Näin se vaan on.
      Ikävä
      131
      2339
    2. Ajattelen sinua nyt

      Ajattelen sinua hyvin todennäköisesti myös huomenna. Sitten voi mennä viikko, että ajattelen sinua vain iltaisin ja aamu
      Ikävä
      29
      2328
    3. Vaistoan ettei sulla kaikki hyvin

      Odotatko että se loppuu kokonaan ja avaat vasta linjan. Niin monen asian pitäisi muuttua että menisi loppu elämä kivasti
      Ikävä
      13
      1695
    4. Yritys Kannus

      Mää vaan ihmettelen, julkijuopottelua. Eikö tosiaan oo parempaa hommaa, koittas saada oikeasti jotain aikaiseksi. Hävett
      Kannus
      14
      1532
    5. Olen huolissani

      Että joku päivä ihastut/rakastut siskooni. Ja itseasiassa haluaisin, ettei hän olisi mitenkään sinun tyyppiäsi ja pitäis
      Ikävä
      70
      1251
    6. Oletko täällä mies?

      Mitä mietit? ❤️ varmistan vielä, että onhan kaikki ok meidän välillä?
      Ikävä
      105
      1198
    7. Mies kadonnut

      Kukas siellä kolarissa on kadonnut
      Kolari
      17
      1142
    8. Eikö ole jo ihan sama luovuttaa

      Meidän suhde ei ikinä toimisi.
      Ikävä
      93
      957
    9. Kuin sonnilauma

      Taas on Virkatiellä kova meteli keskellä päivää. Ei siinä kyllä toisia asukkaita yhtään ajatella. Tullaan yhden asuntoon
      Kuhmo
      19
      858
    10. Syrjintäskandaali Lieksan kaupungin johdossa

      Ylen valpas toimittaja kirjoittaa: Lieksan kaupunki kieltäytyi hyväksymästä Vihreiden venäläistaustaista ehdokasta Lieks
      Lieksa
      130
      845
    Aihe