Miksi vaahto pitää "kuoria" lihaa keittäessä?

suuvaahto

Lähes kaikissa keitto-ohjeissa pyydetään lusikoimaan keittoliemen pinnalle alkuvaiheessa muodostuva vaahto pois. Miksi?

Jos sama liha ajetaan jauhelihamyllyn läpi ja paistetaan, niin silloinhan tämä keittäessä poistettava aines jää ruokaan.

Eikö vaahdon mukana saata hävitä siis hyviä ravinteita?

9

12360

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuoripois

      keitettäessä lihaneste nousee pintaan, siinä saattaa olla epäpuhtauksia, siksi se kuoritaan pois, samoin jos jätät sen esim lihakeittoon se lyhentää keiton säilymistä. Myös hilloa keitettäessä kuoritaan vaahto-epäpuhtaudet pois, se on verrannollinen säilyvyyteen. Liha paistetaan, tai ainakin pitäisi paistaa, sen verran korkeassa lämpötilassa ettei ilmiötä synny, epäpuhtaudet voisi sanoa "palavat" pois.

      • Lepsämä

        *tirsk*


      • Kottariope

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.


      • keittiötyönainen

        aivan samaa mieltä Kottariopen kanssa


      • Omena_opelle
        Kottariope kirjoitti:

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.

        Hyvä ope!


      • Arkiruokailija
        Kottariope kirjoitti:

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.

        Ihme ihminen!
        Joskus jupisee joku joka juttua jehuna johtaa!
        Kirkkaan keiton kerää kuitukankaallakin.
        Liemen loihtijan luo lounaalle lennetään.
        Mu-tu märehtijät menköön männikköön.


      • vaahtoanko
        keittiötyönainen kirjoitti:

        aivan samaa mieltä Kottariopen kanssa

        Kuin myös - liemi on kirkkaampaa vaahdon poistamisen jälkeen ja ruoka on esteettisempää syödä - ei sen ihmeellisempää.

        Mitään haitallista vaahdossa ei ole - vain raaka-aineista muodostunutta ainesta ja jopa kasviskeitoksista sitä muodostuu.

        Kuori pois tai anna olla - ei se ole kuitenkaan haitallista.


      • vaahdotunkosuotta
        vaahtoanko kirjoitti:

        Kuin myös - liemi on kirkkaampaa vaahdon poistamisen jälkeen ja ruoka on esteettisempää syödä - ei sen ihmeellisempää.

        Mitään haitallista vaahdossa ei ole - vain raaka-aineista muodostunutta ainesta ja jopa kasviskeitoksista sitä muodostuu.

        Kuori pois tai anna olla - ei se ole kuitenkaan haitallista.

        Ja jos kasviskeiton soseuttaa niin vaahdon poistamisessa ei ole mitään järkeä - menettää vain makuja.


    • mamma_jo

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?

      Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      651
      8874
    2. Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen

      KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      360
      3446
    3. Pikkunaiselle terkkuja

      Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi
      Ikävä
      465
      2397
    4. Kuinka paljon on

      Merkitystä seksillä kun valitset kumppania?
      Ikävä
      131
      1430
    5. Kauniit naiset

      Ketkä ne on suomussalamen kauniimpie naisie?
      Suomussalmi
      34
      1415
    6. Kuvataiteilija Johanna Oras lataa mielipiteensä Miina Äkkijyrkästä Farmilla: "Miinahan oli..."

      Oho! Johanna Oras ottaa kantaa kollega-Äkkijyrkän Farmi-puuhiin. Farmi Suomi -realityssä koettiin v. 2024 todellinen yl
      Tv-sarjat
      15
      1325
    7. Kuka on mystinen heppamies?

      Nyt tänne vinkkejä siitä kuka on Martinan seurassa viihtyvä hevosmiljonääri. On tullut jo muutamia nimiä esiin keskustel
      Kotimaiset julkkisjuorut
      109
      1271
    8. Muutto ei ratkaise mitään.

      Sielläkin on naapurit. 😉 Nähdään?
      Ikävä
      94
      1177
    9. Olet vieläkin täällä

      Tunnen energiasi. Tunnen että ajattelet minua. En aio koskaan enää ottaa sinuun yhteyttä. Voit ottaa minuun, jos itse h
      Ikävä
      65
      1117
    10. Hyvät valeet myllyistä

      Tuuliviirit valehtelee myllyjen vaikutusta. Äänet kuuluu jopa kilometrien päähän. Se ei pidä paikkaansa. Eläimet häviää
      Puolanka
      72
      1006
    Aihe