Miksi vaahto pitää "kuoria" lihaa keittäessä?

suuvaahto

Lähes kaikissa keitto-ohjeissa pyydetään lusikoimaan keittoliemen pinnalle alkuvaiheessa muodostuva vaahto pois. Miksi?

Jos sama liha ajetaan jauhelihamyllyn läpi ja paistetaan, niin silloinhan tämä keittäessä poistettava aines jää ruokaan.

Eikö vaahdon mukana saata hävitä siis hyviä ravinteita?

13

12982

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuoripois

      keitettäessä lihaneste nousee pintaan, siinä saattaa olla epäpuhtauksia, siksi se kuoritaan pois, samoin jos jätät sen esim lihakeittoon se lyhentää keiton säilymistä. Myös hilloa keitettäessä kuoritaan vaahto-epäpuhtaudet pois, se on verrannollinen säilyvyyteen. Liha paistetaan, tai ainakin pitäisi paistaa, sen verran korkeassa lämpötilassa ettei ilmiötä synny, epäpuhtaudet voisi sanoa "palavat" pois.

      • Lepsämä

        *tirsk*


      • Kottariope

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.


      • keittiötyönainen

        aivan samaa mieltä Kottariopen kanssa


      • Omena_opelle
        Kottariope kirjoitti:

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.

        Hyvä ope!


      • Arkiruokailija
        Kottariope kirjoitti:

        Saat keittoon kirkkaamman liemen kun kuorit ns. verivaahdon pois. Ei vaikuta säilyvyyteen, koska usein se vaahto sakeutuu siinä olevan valkuaisaineen takia keittoastian reunoihin, jos ei ole kerätty pois. Ei siinä mitään epäpuhtauksia ole, höpön höpön, vaan vaahto kuoritaan pois aivan esteettisistä syistä. Vaahto kuoritaan ennen mausteiden lisäämistä siksi kun pippurit lähtee vaahdon keruussa mukaan. Ei soppa ole sen epäterveellisempää vaikka et kuorisikaan vaahtoa pois.

        Säilönnässä eri asia, silloin vaikuttaa säilyvyyteen. Vaahto on niin höttöä hillossa, että sisältää ilmaa ja säilykkeethän pyritään saamaan mahdollisimman ilmatiiviiksi.
        Ei siinäkään ole kyse mistään epäpuhtauksista.

        Kun paistat lihaa, se mikä keitettäessä irtoaa keitinveteen, tavallaan palaa lihan pintaan kiinni paistamisen aikana. Jokainen joka on keittänyt lihaa, huomaa varmasti sen, että kattilan reunaan jää hyvinkin helposti tuosta vaahdosta muodostunut jälki.

        Taitaa olla nimim." kuoripois" nukkunut kotitaloustunneilla, kun mutu tietoa syytää. Sorry ikävä kommenttini, mutta minulla on oikeaa tietoa ja minua ärsyttää höpinä epäpuhtauksista.

        Ihme ihminen!
        Joskus jupisee joku joka juttua jehuna johtaa!
        Kirkkaan keiton kerää kuitukankaallakin.
        Liemen loihtijan luo lounaalle lennetään.
        Mu-tu märehtijät menköön männikköön.


      • vaahtoanko
        keittiötyönainen kirjoitti:

        aivan samaa mieltä Kottariopen kanssa

        Kuin myös - liemi on kirkkaampaa vaahdon poistamisen jälkeen ja ruoka on esteettisempää syödä - ei sen ihmeellisempää.

        Mitään haitallista vaahdossa ei ole - vain raaka-aineista muodostunutta ainesta ja jopa kasviskeitoksista sitä muodostuu.

        Kuori pois tai anna olla - ei se ole kuitenkaan haitallista.


      • vaahdotunkosuotta
        vaahtoanko kirjoitti:

        Kuin myös - liemi on kirkkaampaa vaahdon poistamisen jälkeen ja ruoka on esteettisempää syödä - ei sen ihmeellisempää.

        Mitään haitallista vaahdossa ei ole - vain raaka-aineista muodostunutta ainesta ja jopa kasviskeitoksista sitä muodostuu.

        Kuori pois tai anna olla - ei se ole kuitenkaan haitallista.

        Ja jos kasviskeiton soseuttaa niin vaahdon poistamisessa ei ole mitään järkeä - menettää vain makuja.


      • Anonyymi

        Itse olen arvellut kuohun olevan verestä perisin eikä sinänsä epäpuhtautta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse olen arvellut kuohun olevan verestä perisin eikä sinänsä epäpuhtautta.

        Veri kuitenkin pilaantuu nopeammin.


    • mamma_jo
    • Anonyymi

      Vaahto on terveellistä täynnä ravintoaineita itse keitän ruoholla ruokitun naudan lihaa enkä todellakaan kuori vaahtoa pois!

    • Anonyymi

      Tuskinpa siitä haittaa on, mutta muistelen lukeneeni että jos on vanhempaa lihaa ja enemmän bakteereja niin sitä vaahtoakin kertyy enemmän. Vaahtoa tulee pinnalle ihan kasviksia tai marjojakin keittäessä.

      Kirkkaassa keitossa voi olla esteettinen haitta, mutta suurustetussa ei haittaa, voi käyttää vaikka vanhan kastikkeen lopun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suuri tulipalo

      Missä mikä palaa?
      Kiuruvesi
      12
      3199
    2. Mies! Lupaatko

      enskerral kertoo mis mennään..? :D <3
      Ikävä
      18
      1811
    3. Muistatko vielä viime kesän "sutinat"?

      Kohtalo vai mikä lie järjesti, että törmäiltii jatkuvasti toisiimme. Ihan uskomatonta, koska eihän me mitään ikinä sovit
      Ikävä
      19
      1702
    4. En tullut, koska käytit päätäsi.

      Ja koska ihmiset pilaavat sillä mahdollisuudet, kaikki mikä toimii vaatii oman lähestymistapani. Kun levittää punaisia m
      Ikävä
      32
      1595
    5. Yksi "sometähti" vähemmän

      Ei tunnu missään.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      73
      1573
    6. Tuliko ikävä

      Vai miksi laitoit viestin? Soittamalla voisi saada kiinni. Mutta et sä uskalla
      Ikävä
      23
      1511
    7. Saitko ne viestit

      Silloin viime kuussa? Vai etkö lukemut niitä.
      Ikävä
      28
      1370
    8. Miten lasketaan?

      Ompa ollut valtava ihmismassa taas Folkkaajia liikenteessä. Miten noin 2200 lipunostaneesta muodostuu 11000 kävijää?.
      Haapavesi
      9
      1344
    9. Hyvää Huomenta Rakas Neiti

      Hyvää Huomenta Nainen🤗 Kaikkea hyvää toivon sinun päivääsi😘 Näin toivoo mies
      Ikävä
      11
      1284
    10. Kulta, sovitetaanko joku ilta avainta lukkoon?

      Musta tuntuu että me ollaan pari. Olisi ihana saada asialle sinetöinti viemällä suhde päätyyn asti. ❤️ Rakastan sua ikui
      Ikävä
      34
      1262
    Aihe