Ajan kulumisen kokeminen

KuluttelenAikaa

Aika tuntuu kuluvan näin vanhemmiten nopeammin kuin nuorempana ja menneet tapahtumat tuntuvat olevan suhteessa lähempänä kuin ennen.

Muistan hyvin kun teini-iässä muisteli menneitä tapahtumia jotka saattoi olla vain muutama vuosi sitten tapahtuneita, ne tuntuivat tosi kaukaisilta. Esimerkiksi jos tapasi entisen koulukaverin, jota tapasi muutama vuosi sitten päivittäin, se väliaika tuntui tosi pitkältä. Nyt jos tapaa entisen työkaverin 10 v takaa, joissain tapauksissa se aika tuntuu hyvinkin lyhyeltä, kuin olisi tavattu viimeksi joitain viikkoja sitten. Jos nyt muistelen 10 v takaisia tapahtumia, ne eivät tunnu kovin kaukaisilta. Teininä 10 v takaiset tapahtumnat tuntuivat tosi kaukaisilta.

Itse olen ajatellut syyksi sen, että ihmisen myöhemmässä elämässä on vähemmän merkittäviä tapahtumia/kokemuksia ja toisaalta ihminen itse ei enää juurikaan muutu (ainakaan omasta näkökulmastaan) 10 vuodessa. Elämäntilanne saattaa pysyä hyvinkin stabiilina pitkiäkin aikoja. Perhesuhteissa ei ole muutoksia, työ on pysynyt entisellään, asuinpaikka on muuttumaton jne., ei mitään merkittäviä muutoksia ja toisaalta ei enää mitään etappeja joita odottaa kuten nuorena: koulun päättyminen ja siirtyminen seuraavalle tasolle, ajokortti-iän täyttyminen ja ajokortin saaminen, armeija, perheen perustaminen jne. jne.

Kaiketikin todellinen aika kuitenkin kuluu samaa vakaata tahtia, vain ajan kokeminen muuttuu.

10

97

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laskee

      Meillä on muistoja tietyn pituiselta aikaikkunalta, jonka pituus on suhteessa ikään. Nuoren ja ikääntyneen mielessä "puoli elämää" sitten tapahtuneeseen on sama kokemusaika. Silti suuri kalenteriaikaero, vaikka se tapahtuikin molemmilla suhteellisen muistojanan puolivälissä.

      • jhygjhgjhgjhg

        Karkea<sti sanottuna ihminen suhtautuu aikaan kuin murtolukuun. Kymmenenkesäiselle 1 v on kymmenesosa iästä ja viisikymppiselle viideskymmenesosa. Myös kokemuksien karttuminen on samassa suhteessa.


    • Myöskin aivot rappeutuvat, kuten muukin ruumis.

      • 56v_kokemuksella

        Tuskinpa ajan kokeminen eri ikäkausina aivojen rappeutumisesta johtuu. Alle 10 -vuotiaana yksi vuosi tuntuu lähes ikuisuudelta, ja parikymppisenä se jo tuntuu vähän lyhyemmältä jaksolta, ja edelleen siitä eteenpäin vuodet tasaisesti tuntuvat lyhenevän.


      • 56v_kokemuksella kirjoitti:

        Tuskinpa ajan kokeminen eri ikäkausina aivojen rappeutumisesta johtuu. Alle 10 -vuotiaana yksi vuosi tuntuu lähes ikuisuudelta, ja parikymppisenä se jo tuntuu vähän lyhyemmältä jaksolta, ja edelleen siitä eteenpäin vuodet tasaisesti tuntuvat lyhenevän.

        Pentuna ehti vartin välitunnin aikana kiusata yläasteen tyttöjä, pelata hiukan jalista, painia kaverin kanssa ja vaihdella keräilykortteja. Nykyään tuntuu, että vartissa ei saisi kuin ulkovaatteet päälle kun jo pitäisi palata sisälle.

        Pentuna meinasi kuolla ikävään jos joutui odottelemaan bussia kymmenen minuuttia. Nykyään tunti kuluu hujauksessa.


      • 56v_kokemuksella

        Ehkä ajan kuluminen tuntuu nopeammalta jos päässä on enemmän ajatuksia. Lapsena päässä oli ehkä niin vähän ajatuksia. Jatkuvasti oli vaan pää kuhmuilla ja haavoilla ahkeran sähläämisen seurauksena.


    • Einari-K-P

      Entäs ihan puhdas pitkästyminen? Ihminenhän käy elämänsä alkuvuosina peruskoulua ja istuu siitä ison osan ajasta kiltisti pulpetissa vähintään n. 9 vuotta. Sen jälkeen valtaosalla opiskelu jatkuu, jonka jälkeen vasta alkaa se "todellinen arki tai elämä miten vaan". Jos nyt joku niin, teoriaopiskelu on valtaosalle totaalisen pitkästymisen aikaa. Työkin voi olla pitkästyttävää mutta harvoin yhtä pitkästyttävää kuin pulpetissa istuskelu. Ilmeisesti aika ei kuitenkaan tunnu hidastuvan eläkkeelle jäämisen jälkeen. Ehkä se pitkästyminen silloin on taas eri luonteista ja toki monihan kertoo kiireiden vasta alkaneen eläkkeellä.

    • neuvokasta

      Olen mielestäni ratkaissut pitkästymisen puuttumisen vanhempana. Koska ihmisellä on vanhemmalla iällä enemmän mitä ajatella, eli muistoja, ideoita jne. niin hän ei helposti enää koe ajan kuluvan hitaasti, vaikkei mitään erityistä ohjelmaa ja tekemistä olisikaan. Hän viihdyttää itseään aivojensa varastoilla eikä pitkästy kuten nuorempana, jolloin aivot olivat tyhjemmät. Koska ihmisellä riittää puuhaa aivojensa sisällön kanssa miltei jatkuvasti, hänestä tuntuu että aika hujahtaa nopeammin.

      • älylaitteiden_ansiota

        Nuorempana ei ollut mitään ajankulua, älypuhelimia, tabletteja yms. Korkeintaan rannekellon sekuntiviisari jonka tikitystä pystyi tuijottamaan. Joten kaikki auto- ja bussimatkat ja muut odottelut tuntuivat todella pitkiltä ja hitailta.
        Nykyisin roikuu somessa tai pelaa Candy crushia jolloin ei ole pitkäveteisiä odotteluitakaan -  5 tuntiakin menee tarvittaessa ihan nopeasti ja juna on perillä ennen kuin huomakaan.


    • Aikasuure

      Aika on vertikaalinen suure. Nuorempana (lyhyempänä) aika kuluu hitaasti ja mitä pidemmäksi kasvaa, sitä nopeammin aika kuluu.
      Toisaalta ajan kulumiseen vaikuttaa myös gravitaatio, eli painovoima.
      Nuorempana (kevyempänä) aika kuluu verrattain hitaasti ja mitä enemmän kiloja karttuu, sitä nopeammin aika kuluu. Eli, ajan kuluminen on suoraan suhteessa painoon ja pituuteen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5225
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3267
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1847
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1820
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1675
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1521
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1395
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1287
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe