Lancetin rasvatutkimus

sillointällöint

Lancetissa julkaistua rasva-artikkelia kritisoidaan maailmalla laajasti.

Lancetin jutun päätekijä oli Harvardin yliopiston ravitsemustieteilijä herra Frank Hu, tyydytettyjen rasvojen mollaamisen pääarkkitehti. Kriitikot toteavat, aivan oikein, etteivät Hun ynnä muiden päätelmät oikeuta syysuhteen todistamiseen tyydytettyjen maaeläinrasvojen ja valtimotautien välillä. Kyseessä on pelkästään tilastollinen assosiaatio, aivan kuten jäätelön kulutuksen yhteys hukkumisonnettomuuksiin.

Artikkeliin liittyvässä Lancetin pääkirjoituksessa Russell de Souza, ScD, ja Sonia Anand, MD, PhD, (McMaster University in HAMILTON, Ontario) toteavat, ettei epidemiologinen tutkimusasetelma milloinkaan oikeuta kausaalisen syysuhteen päättelyyn. Väestötutkimukset ovat luonteeltaan havainnoivia (observational). Tässä tapauksessa ihmiset, jotka ilmoittivat syöneensä paljon tai vähän tyydytettyjä rasvoja tekivät myös monia muita asioita, jotka ovat voineet suurentaa tai pienentää sydäntautien riskiä.

Esimerkiksi näissä Lancetin selostamissa tutkimuksissa ne, jotka söivät paljon tyydytettyjä rasvoja syövät myös enemmän eläinperäistä proteiinia, raffinoituja hiilihydraatteja ja transrasvoja. Ja he söivät muita vähemmän kuituja, hedelmiä, vihanneksia ja kokojyväviljan hiilihydraatteja. He myös tupakoivat muita enemmän. Vaikka Hun ryhmä yritti kontrolloida monia näistä sekoittavista tekijöistä, residuaalisia sekoittavia tekijöitä jäi silti.

Lisämausteen kritiikkiin tuo se fakta, että neljä raportin kahdeksasta kirjoittajasta työskentelee Unileverillä (margariineja ja muita kevytlevitteitä valmistava jättiyritys) tai saa siltä rahoitusta. BMJ sanoo lopettaneensa tupakkateollisuuden sponsoroimien tutkimusten julkaisemisen, mutta jostakin syystä sama ei päde vielä margariiniteollisuuden rahoittamiin tutkimuksiin.

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hpv16

      Menetelmät ovat luonnollisesti tilastollisia koska mitenkään ei voida eristää isoa joukkoa ihmisiä pitkäksi aikaa ja muuttaa vain yhtä tekijää. Menetelmä on kuitenkin aivan toimiva vaikka se ei kausaliteettiä osoitakaan.

      Tupakan haitoista oli tilastollista näyttöä paljon ennen kun kausaalinen syy löytyi.

      Juu, rasvaajat eivät harrasta liikuntaa, ovat muita lihavampia, syövät eniten punaista lihaa, syövät kovaa rasvaa paljon, syövät vähän hedelmiä ja kasviksia. He myös kuolevat nuorempina. Kannattaa siis välttää kaikkia näitä rasvaajien elämäntapoja.

      Kyse on vähän muustakin kuin tilastollisesta assosiaatiosta. Jäätelön syönti ja hukkumiskuolemat on varsin surkea rinnakkaistus koska tuossa ei ole seurattu hukkuneiden elintapoja ja verrattu niitä ihmisiin, jotka eivät ole hukkuneet.

      Mihinköhän Lancetin artikkeliin tässä edes viitataan? Hu:lta ja kumppaneilta on tullut ulos parikin rasva-artikkelia viime aikoina. Niiden data on tullut hoitaja- ja terveysalan ammattilaiset tutkimuksista. Jos jollain on näyttöä (Heikkilä, Tolonen?), että dataa on manipuloitu niin kannattaa esittää näyttö tiedeyhteisölle.

    • hpv16

      Olisikohan tuo kuitenkin ollut BMJ eikä Lancet? Ei Lancetin julkaisuista löytynyt oikein mitään sopivaa mutta tämä äskettäinen BMJ:n artikkeli kyllä täsmää aika pitkälti:
      http://www.bmj.com/content/355/bmj.i5796

      Varsinkin kun siihen liittyy tämä mielipidekirjoitus (ei siis pääkirjoitus):
      http://www.bmj.com/content/355/bmj.i6257

      Jälkimmäisessä sitten kritisoidaan tutkimusmenetelmää (oikeutetustikin) ja huomauttavat että yhteen ravintoaineeseen ei kannata kiinittää huomiota koska esimerkiksi tyydyttyneen rasvan välttely voi johtaa huonojen hiilihydraattien lisääntyneeseen käyttöön.

      Muutenhan tuon mielipidekirjoituksen tekijät kannattavat samaa dieettiä mitä suomessakin virallinen taho suosittaa.

      Olisikohan aloitus kopioitu Heikkilän blogista? Sinnehän ei enää nykyään pääse jollei ole "terveysklubilainen".

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      452
      4901
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1742
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      94
      1478
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      53
      1369
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      23
      1357
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      53
      1248
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1085
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      1010
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      57
      905
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      62
      894
    Aihe