Kysymys perunalaatikon imeltämisestä

Jopavuorokausi

Vanhanajan perinnekokit valmisti imelletyn perunalaatikon 6-8 tunnissa ja siitä tuli tarpeeksi imelää ja lisämakeutusta ei tarvittu.

Miksi nykyisin imelletään jopa reilustikin yli 10 tuntia, ja lisätään runsaastikin siirappia tai sokeria?

3

115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Manikai

      Ettei vaan perinnekokit olisi lurauttanut siirappia salaa sekaan :) Mene ja tiedä.

      Imeltymistä edesauttaa perunan korkea tärkkelyspitoisuus sekä imellyttämislämpötila 60-65 astetta. Lämpötila suosituksissa tuntuu tosin löytyvät jonkin varran vaihtelua, eli 50 asteesta 75 asteeseen, lienee koulukuntajuttuja.

    • KaikkiTalteen

      Soseutetaan peruna, keitinvettä ja jauho - 75asteisena, että jauho ei pala.

      Lämpöeristetään soseastia kunnolla sopivilla vällyillä ja laitetaan lämpimään paikkaan. Sose imeltyy 3-6 tunnissa. Paistetaan 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

      Nykyaikana sose voidaan laittaa imeltymään 65 asteiseen uuniin muutamaksi 3-6 tunniksi.

      Kokonaisaika jää helposti alle 8 tunnin.

    • Kokki1800luvulta

      Niinhän ne teki. Tässä yksinkertaistettu prosessi 1800 luvulta.

      1. Soseuta keitetytperunat ja vesi sekä lisää jauhot 75 asteiseen soseeseen. Eristä soseastia kunnon vällyillä ja laita lämpimään.

      2. 70-75 asteessa muodostuu makeimmat alfareaktioyhdisteet.

      3. 63-66 asteessa muodostuu beettareaktiossa maltoosi.

      4. Kun sose on jäähtynyt noin 60 asteiseksi 3-5 tunnissa Imeltäminen on valmis.

      5. Lisää imeltyneeseen soseeseen suola voi ja maito. Soseen tulee olla sakeaa velliä. Pinnalle voinokareita ja jos halutaan niin korppujauhoja.

      6. Paista 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      113
      2943
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      23
      2369
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      2006
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1368
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      251
      1057
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1044
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    Aihe