Kysymys perunalaatikon imeltämisestä

Jopavuorokausi

Vanhanajan perinnekokit valmisti imelletyn perunalaatikon 6-8 tunnissa ja siitä tuli tarpeeksi imelää ja lisämakeutusta ei tarvittu.

Miksi nykyisin imelletään jopa reilustikin yli 10 tuntia, ja lisätään runsaastikin siirappia tai sokeria?

3

312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Manikai

      Ettei vaan perinnekokit olisi lurauttanut siirappia salaa sekaan :) Mene ja tiedä.

      Imeltymistä edesauttaa perunan korkea tärkkelyspitoisuus sekä imellyttämislämpötila 60-65 astetta. Lämpötila suosituksissa tuntuu tosin löytyvät jonkin varran vaihtelua, eli 50 asteesta 75 asteeseen, lienee koulukuntajuttuja.

    • KaikkiTalteen

      Soseutetaan peruna, keitinvettä ja jauho - 75asteisena, että jauho ei pala.

      Lämpöeristetään soseastia kunnolla sopivilla vällyillä ja laitetaan lämpimään paikkaan. Sose imeltyy 3-6 tunnissa. Paistetaan 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

      Nykyaikana sose voidaan laittaa imeltymään 65 asteiseen uuniin muutamaksi 3-6 tunniksi.

      Kokonaisaika jää helposti alle 8 tunnin.

    • Kokki1800luvulta

      Niinhän ne teki. Tässä yksinkertaistettu prosessi 1800 luvulta.

      1. Soseuta keitetytperunat ja vesi sekä lisää jauhot 75 asteiseen soseeseen. Eristä soseastia kunnon vällyillä ja laita lämpimään.

      2. 70-75 asteessa muodostuu makeimmat alfareaktioyhdisteet.

      3. 63-66 asteessa muodostuu beettareaktiossa maltoosi.

      4. Kun sose on jäähtynyt noin 60 asteiseksi 3-5 tunnissa Imeltäminen on valmis.

      5. Lisää imeltyneeseen soseeseen suola voi ja maito. Soseen tulee olla sakeaa velliä. Pinnalle voinokareita ja jos halutaan niin korppujauhoja.

      6. Paista 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      295
      4804
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      135
      3085
    3. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      53
      2995
    4. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1551
    5. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      227
      1252
    6. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1209
    7. Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa

      Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.
      Maailman menoa
      11
      1036
    8. Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?

      Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu
      Ikävä
      78
      1011
    9. Paskalaista valokuitulakiin

      Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais
      Maailman menoa
      52
      989
    10. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      58
      981
    Aihe