Kysymys perunalaatikon imeltämisestä

Jopavuorokausi

Vanhanajan perinnekokit valmisti imelletyn perunalaatikon 6-8 tunnissa ja siitä tuli tarpeeksi imelää ja lisämakeutusta ei tarvittu.

Miksi nykyisin imelletään jopa reilustikin yli 10 tuntia, ja lisätään runsaastikin siirappia tai sokeria?

3

186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Manikai

      Ettei vaan perinnekokit olisi lurauttanut siirappia salaa sekaan :) Mene ja tiedä.

      Imeltymistä edesauttaa perunan korkea tärkkelyspitoisuus sekä imellyttämislämpötila 60-65 astetta. Lämpötila suosituksissa tuntuu tosin löytyvät jonkin varran vaihtelua, eli 50 asteesta 75 asteeseen, lienee koulukuntajuttuja.

    • KaikkiTalteen

      Soseutetaan peruna, keitinvettä ja jauho - 75asteisena, että jauho ei pala.

      Lämpöeristetään soseastia kunnolla sopivilla vällyillä ja laitetaan lämpimään paikkaan. Sose imeltyy 3-6 tunnissa. Paistetaan 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

      Nykyaikana sose voidaan laittaa imeltymään 65 asteiseen uuniin muutamaksi 3-6 tunniksi.

      Kokonaisaika jää helposti alle 8 tunnin.

    • Kokki1800luvulta

      Niinhän ne teki. Tässä yksinkertaistettu prosessi 1800 luvulta.

      1. Soseuta keitetytperunat ja vesi sekä lisää jauhot 75 asteiseen soseeseen. Eristä soseastia kunnon vällyillä ja laita lämpimään.

      2. 70-75 asteessa muodostuu makeimmat alfareaktioyhdisteet.

      3. 63-66 asteessa muodostuu beettareaktiossa maltoosi.

      4. Kun sose on jäähtynyt noin 60 asteiseksi 3-5 tunnissa Imeltäminen on valmis.

      5. Lisää imeltyneeseen soseeseen suola voi ja maito. Soseen tulee olla sakeaa velliä. Pinnalle voinokareita ja jos halutaan niin korppujauhoja.

      6. Paista 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jäätävä epävarmuus

      Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko
      Ikävä
      82
      1625
    2. Ainakin hän on elossa

      ehdin jo huolestua.
      Ikävä
      40
      1269
    3. En malta odottaa mies että tulet minuun

      Sykkivänä ja intohimon palossa ujutat hitaasti upean rakkauden miekkasi minuun, ja antaudutaan kiihkeään rakasteluun. Hu
      Ikävä
      87
      966
    4. Siltojen varjoissa

      Siltojen varjoissa Yksinäinen susi kulkee, hiljaisuudessa sanoja punnitsee. Sydän auki, paljas liekki rinnassa, siltoja
      Ikävä
      201
      926
    5. Mitä hellittelynimiä

      Sinulla on kaivatustasi?
      Ikävä
      61
      853
    6. Mitä meille oikein

      Tapahtuu vai tapahtuuko mitään?
      Ikävä
      53
      845
    7. Pitsaa selliiä

      Onko uudet pitsat hyviä, kannatteooko käyvä vai suosiollako pittää hilipasta sotkamoon
      Kuhmo
      20
      830
    8. Vanhemmalle naiselle

      Ihastuin sinuun kauan sitten. Luonteeseen, ulkonäköön ja iloisuuteen. Olen haaveillut sinusta sen jälkeen monet kerrat.
      Ikävä
      60
      805
    9. Olet vain kiltimpi

      Ja rauhallisempi ja rakastavampi. Se vetoaa
      Ikävä
      37
      779
    10. Tiedätkö et olet

      Ärsyttävän hyvännäköinen.
      Ikävä
      33
      769
    Aihe