ikivanha muistiinpano kalakeitto

kala_tyttö

AGUSTININ KALAKEITTO
(aina jäkiuunileipalat voideltuina pinnalle killumaan )
Kovasti mieluisasti suosin saaristolaisia ruokia. Niin nyt taas eikä melkein koskaan ennen. Olemme jokavuotisella matkallamme Intian valtameren hymyjen saarella, Ceylonilla, talvikodissamme. Samalla auttaen niitä, jotka muut ovat unohtaneet. Tänään kävelin kalasatamassa ja nuuhkin meren viljaa. Mieleeni muistui resepti, jonka julkaisin nelisen vuotta sitten. Suurin osa nykyisistä lukijoistani ei tätä reseptiä ole koskaan saanut tietouteensa.

Sen alkuperä on myös saaristosta. Afrikan länsirannikolta, Teneriffalta. Sain sen kauan sitten sen aikaiselta parhaalta ystävältäni Agustinilta, joka oli saapunut luoksemme vierailulle Suomeen. Nautimme Suomen saaristosta Ina-troolarillamme. Agustin ystäväni oli samanlainen harrastelijakokki kuin minäkin. Kalasta me pidimme ja siitä nautimme. Eräänä suvisena Luojan helluisena päivänä Agustin halusi valmistaa kalakeiton oman Rio Frio-nimisen vuoriston reunalla sijaitsevan kotikylänsä perinteen mukaan. Hän teki sen. Voi miten yksinkertaista se oli. Ja voi miten hyvää. Monesti olen tehnyt sitä fiineille vierailleni saariston sylissä. Ja hyvillä mielin kaikki olemme olleet. Hauskinta tässä reseptissä on se, että se ei ole yhtään merkillinen. Kuinka voikaan olla yksinkertainen. Ja silti hyvää. Ehkäpä juuri siksi.

Tarveaineet 4: lle
-vettä
-perunoita 4-5 kpl
-sipulia 1 iso tai 2 pientä
-isoja tomaatteja 2-3 kpl
-valkosipulia 2-3 kynttä
-ruodotonta tuoretta tai kylmä-tai lämminsavustettua kalaa
-öljyä 1 ruokalusikallinen.
-merisuolaa /ruususuolaa maun mukaan. Ei liikaa, sillä makua tulee muutenkin.
Agustin viipaloi rymättyläläiset perunat ohuiksi siivuiksi. Samoin tomaatit ja sipulit. Muutaman valkosipulin kynnen hän viipaloi niinikään ohuiksi siivuiksi. Sitten hän laittoi perunan-, tomaatin ja sipulinviipaleet kattilaan vuorotellen kerroksittain ja valkosipulin siivut hän ripotteli väliin. Kattila täyttyi puolilleen. Lisäsi vettä ja suolaa maun mukaan sekä keitti lähes kypsäksi. Haarukalla on helppo kokeilla perunan kypsyys. Tämän jälkeen hän asetteli edellispäivänä ylitse jääneitä savukalan paloja keitoksen pinnalle. Myös tuore kala, kylmäsavukala tai mikä tahansa kala missä tahansa muodossa (ilman ruotoja) sopii tähän keittoon. Myös silakkafilee toimii mainiosti. Päällimmäiseksi tomaatin siivuja. Lopuksi hän lorautti öljyä ruokalusikallisen joukkoon ja lisäsi vettä tarpe en mukaan. Koko satsi sai kiehua "hymyillen" eli hiljaa poreillen 5-10 minuuttia. (perunat, sipulit, valkosipuli kieputetaan öljyssä ja nestettä / puljonki kalaliemi perään )
Nostetaan reikäkauhalla pinnalta kalat ja tomaatit ja sen jälkeen vielä "pohjan kautta" perunat ja sipulit. Sitten nautitaan Teneriffan saaren kalakeittoa ah
OLYMPIAKALAA á la Ina
Tällä reseptillä sain itsetuntoni nousukiitoon Tallinnan purjehdusolympialaisten aikaan vuonna 1980, kun tarjosin tekemääni ruokaa VIP-vieraille.
0,5 kg nahattomia kalan fileitä (melkein mitä kalaa tahansa: silakkaa, lohta, siikaa, haukea, ahventa, kuhaa...)
Reippaasti tillisilppua
Mausteseos:
3 tl hienoa merisuolaa
3 tl hunajaa
Vähän valkopippurirouhetta myllystä

Öljyseos:
2 rkl rypsiöljyä (virgin Olive)
2 tl etikkaa

Sekoita edellä mainitut seokset. Sivele vuoan pohjalle ohuelti öljyseosta. Lado silakkafileet tai ohuiksi siivuiksi viipaloidut isomman kalan fileet kerroksittain vuokaan. Jokaisen kerroksen väliin ja viimeksi päälle sekä öljyseosta että mausteseosta ja tillisilppua. Anna mutustua muutaman tunnin, niin ovat syömäkelpoisia. Jollet syö heti, laita jääkaappiin (2–5 astetta): kala säilyy siellä monta päivää.

Nautiskellaan graavikalan tapaan. Itse tarjosin voilla voidellun ruisleivän päällä. Sain paljon urheiluhenkisiä, kulinaarisia ystäviä ympäri maailmaa. Vieraani nimikoivat sen troolarini mukaan: ”Toast à la Ina” (ruotsinkielinen versio Iina-nimestä). Ihana alus. Ei mistä tahansa ruoasta olisi voitu Inan nimeä käyttää. Tyttäreni tytär on myös nimeltään Iina. Ihana tyttö. Ei ihme, että olen Onnellinen mies.

http://www.emaileri.fi/g/l/94341/0/0/106/34/7

0

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Oletko mokannut?

        Oletko omasta mielestäsi mokannut jotain kaivattusi suhteen?
        Ikävä
        182
        2168
      2. Oletko ymmärtänyt

        Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?
        Ikävä
        164
        1866
      3. Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin

        "Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I
        Perussuomalaiset
        45
        1844
      4. Ottaisitko miten

        Kaivattusi?
        Ikävä
        123
        1543
      5. Ikäero suhteessa

        Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia
        Parisuhde
        64
        1399
      6. Liian paljon hylättyjä ääniä

        Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus
        Maailman menoa
        175
        1385
      7. Tiedän kyllä sen

        Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen
        Ikävä
        77
        1191
      8. Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat

        Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P
        Ähtäri
        31
        1024
      9. Ärsyttää et olet

        Niin välinpitämätön suhteeni
        Ikävä
        71
        1023
      10. Tämä Kuhmon valtuusto

        Pöh, sanon minä.
        Kuhmo
        15
        949
      Aihe