ikivanha muistiinpano kalakeitto

kala_tyttö

AGUSTININ KALAKEITTO
(aina jäkiuunileipalat voideltuina pinnalle killumaan )
Kovasti mieluisasti suosin saaristolaisia ruokia. Niin nyt taas eikä melkein koskaan ennen. Olemme jokavuotisella matkallamme Intian valtameren hymyjen saarella, Ceylonilla, talvikodissamme. Samalla auttaen niitä, jotka muut ovat unohtaneet. Tänään kävelin kalasatamassa ja nuuhkin meren viljaa. Mieleeni muistui resepti, jonka julkaisin nelisen vuotta sitten. Suurin osa nykyisistä lukijoistani ei tätä reseptiä ole koskaan saanut tietouteensa.

Sen alkuperä on myös saaristosta. Afrikan länsirannikolta, Teneriffalta. Sain sen kauan sitten sen aikaiselta parhaalta ystävältäni Agustinilta, joka oli saapunut luoksemme vierailulle Suomeen. Nautimme Suomen saaristosta Ina-troolarillamme. Agustin ystäväni oli samanlainen harrastelijakokki kuin minäkin. Kalasta me pidimme ja siitä nautimme. Eräänä suvisena Luojan helluisena päivänä Agustin halusi valmistaa kalakeiton oman Rio Frio-nimisen vuoriston reunalla sijaitsevan kotikylänsä perinteen mukaan. Hän teki sen. Voi miten yksinkertaista se oli. Ja voi miten hyvää. Monesti olen tehnyt sitä fiineille vierailleni saariston sylissä. Ja hyvillä mielin kaikki olemme olleet. Hauskinta tässä reseptissä on se, että se ei ole yhtään merkillinen. Kuinka voikaan olla yksinkertainen. Ja silti hyvää. Ehkäpä juuri siksi.

Tarveaineet 4: lle
-vettä
-perunoita 4-5 kpl
-sipulia 1 iso tai 2 pientä
-isoja tomaatteja 2-3 kpl
-valkosipulia 2-3 kynttä
-ruodotonta tuoretta tai kylmä-tai lämminsavustettua kalaa
-öljyä 1 ruokalusikallinen.
-merisuolaa /ruususuolaa maun mukaan. Ei liikaa, sillä makua tulee muutenkin.
Agustin viipaloi rymättyläläiset perunat ohuiksi siivuiksi. Samoin tomaatit ja sipulit. Muutaman valkosipulin kynnen hän viipaloi niinikään ohuiksi siivuiksi. Sitten hän laittoi perunan-, tomaatin ja sipulinviipaleet kattilaan vuorotellen kerroksittain ja valkosipulin siivut hän ripotteli väliin. Kattila täyttyi puolilleen. Lisäsi vettä ja suolaa maun mukaan sekä keitti lähes kypsäksi. Haarukalla on helppo kokeilla perunan kypsyys. Tämän jälkeen hän asetteli edellispäivänä ylitse jääneitä savukalan paloja keitoksen pinnalle. Myös tuore kala, kylmäsavukala tai mikä tahansa kala missä tahansa muodossa (ilman ruotoja) sopii tähän keittoon. Myös silakkafilee toimii mainiosti. Päällimmäiseksi tomaatin siivuja. Lopuksi hän lorautti öljyä ruokalusikallisen joukkoon ja lisäsi vettä tarpe en mukaan. Koko satsi sai kiehua "hymyillen" eli hiljaa poreillen 5-10 minuuttia. (perunat, sipulit, valkosipuli kieputetaan öljyssä ja nestettä / puljonki kalaliemi perään )
Nostetaan reikäkauhalla pinnalta kalat ja tomaatit ja sen jälkeen vielä "pohjan kautta" perunat ja sipulit. Sitten nautitaan Teneriffan saaren kalakeittoa ah
OLYMPIAKALAA á la Ina
Tällä reseptillä sain itsetuntoni nousukiitoon Tallinnan purjehdusolympialaisten aikaan vuonna 1980, kun tarjosin tekemääni ruokaa VIP-vieraille.
0,5 kg nahattomia kalan fileitä (melkein mitä kalaa tahansa: silakkaa, lohta, siikaa, haukea, ahventa, kuhaa...)
Reippaasti tillisilppua
Mausteseos:
3 tl hienoa merisuolaa
3 tl hunajaa
Vähän valkopippurirouhetta myllystä

Öljyseos:
2 rkl rypsiöljyä (virgin Olive)
2 tl etikkaa

Sekoita edellä mainitut seokset. Sivele vuoan pohjalle ohuelti öljyseosta. Lado silakkafileet tai ohuiksi siivuiksi viipaloidut isomman kalan fileet kerroksittain vuokaan. Jokaisen kerroksen väliin ja viimeksi päälle sekä öljyseosta että mausteseosta ja tillisilppua. Anna mutustua muutaman tunnin, niin ovat syömäkelpoisia. Jollet syö heti, laita jääkaappiin (2–5 astetta): kala säilyy siellä monta päivää.

Nautiskellaan graavikalan tapaan. Itse tarjosin voilla voidellun ruisleivän päällä. Sain paljon urheiluhenkisiä, kulinaarisia ystäviä ympäri maailmaa. Vieraani nimikoivat sen troolarini mukaan: ”Toast à la Ina” (ruotsinkielinen versio Iina-nimestä). Ihana alus. Ei mistä tahansa ruoasta olisi voitu Inan nimeä käyttää. Tyttäreni tytär on myös nimeltään Iina. Ihana tyttö. Ei ihme, että olen Onnellinen mies.

http://www.emaileri.fi/g/l/94341/0/0/106/34/7

0

127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Mira Luoti ja Julkkisselviytyjät 2017 - Ketä kuumottaa juuri nyt?

        HS: Tässä ohjelmassa Mira Luoti kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa "PMMP-yhtyeen Mira Luoti kertoo Ylen uudessa
        Kotimaiset julkkisjuorut
        71
        1956
      2. Mietin että

        Onko tarinallamme vielä luvussa tilaa kohtaamiselle vai jääkö se tähän.
        Ikävä
        100
        1849
      3. Kaipaatko sinä

        Yhtään meidän katseita
        Ikävä
        142
        1753
      4. Oletko samaa mieltä

        Että on parempi olla erillään?
        Ikävä
        97
        1421
      5. Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä

        Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo
        Sonkajärvi
        35
        1369
      6. MESTARI SIVALTAA JÄLLEEN

        https://www.is.fi/politiikka/art-2000011436243.html Suomen ainoa Mestari lausuu tosiasiat Sannasta , Tuomiojasta ja hil
        Kajaani
        317
        1255
      7. Kirjallinen varoitus

        On annettu eräälle henkilölle. hyssytellään kuitenkin asiasta
        Äänekoski
        60
        1219
      8. Jotkut ihmiset pelkäävät syöpää sairastavaa

        On hauskaa, kun kertoo jollekin, että "minulla on syöpä". Jotkut käyttäytyvät kuin se olisi tarttuva tauti. Eivät uskall
        Sinkut
        130
        1102
      9. Julkisuuden henkilön päiväin päätös

        Sitä vaan, että kyllä nyt kaikki tietävät kuka oli Eemeli Peltola (kansanedustaja, joka päätti päivänsä eduskuntatalossa
        Sinkut
        276
        1056
      10. Kuulin juttua että Jeesus on kopioitu krishnasta

        Pitääkö paikkansa että kertomukset ovat samat kummankin uskonnon kirjoissa
        Hindulaisuus
        446
        953
      Aihe