ikivanha muistiinpano kalakeitto

kala_tyttö

AGUSTININ KALAKEITTO
(aina jäkiuunileipalat voideltuina pinnalle killumaan )
Kovasti mieluisasti suosin saaristolaisia ruokia. Niin nyt taas eikä melkein koskaan ennen. Olemme jokavuotisella matkallamme Intian valtameren hymyjen saarella, Ceylonilla, talvikodissamme. Samalla auttaen niitä, jotka muut ovat unohtaneet. Tänään kävelin kalasatamassa ja nuuhkin meren viljaa. Mieleeni muistui resepti, jonka julkaisin nelisen vuotta sitten. Suurin osa nykyisistä lukijoistani ei tätä reseptiä ole koskaan saanut tietouteensa.

Sen alkuperä on myös saaristosta. Afrikan länsirannikolta, Teneriffalta. Sain sen kauan sitten sen aikaiselta parhaalta ystävältäni Agustinilta, joka oli saapunut luoksemme vierailulle Suomeen. Nautimme Suomen saaristosta Ina-troolarillamme. Agustin ystäväni oli samanlainen harrastelijakokki kuin minäkin. Kalasta me pidimme ja siitä nautimme. Eräänä suvisena Luojan helluisena päivänä Agustin halusi valmistaa kalakeiton oman Rio Frio-nimisen vuoriston reunalla sijaitsevan kotikylänsä perinteen mukaan. Hän teki sen. Voi miten yksinkertaista se oli. Ja voi miten hyvää. Monesti olen tehnyt sitä fiineille vierailleni saariston sylissä. Ja hyvillä mielin kaikki olemme olleet. Hauskinta tässä reseptissä on se, että se ei ole yhtään merkillinen. Kuinka voikaan olla yksinkertainen. Ja silti hyvää. Ehkäpä juuri siksi.

Tarveaineet 4: lle
-vettä
-perunoita 4-5 kpl
-sipulia 1 iso tai 2 pientä
-isoja tomaatteja 2-3 kpl
-valkosipulia 2-3 kynttä
-ruodotonta tuoretta tai kylmä-tai lämminsavustettua kalaa
-öljyä 1 ruokalusikallinen.
-merisuolaa /ruususuolaa maun mukaan. Ei liikaa, sillä makua tulee muutenkin.
Agustin viipaloi rymättyläläiset perunat ohuiksi siivuiksi. Samoin tomaatit ja sipulit. Muutaman valkosipulin kynnen hän viipaloi niinikään ohuiksi siivuiksi. Sitten hän laittoi perunan-, tomaatin ja sipulinviipaleet kattilaan vuorotellen kerroksittain ja valkosipulin siivut hän ripotteli väliin. Kattila täyttyi puolilleen. Lisäsi vettä ja suolaa maun mukaan sekä keitti lähes kypsäksi. Haarukalla on helppo kokeilla perunan kypsyys. Tämän jälkeen hän asetteli edellispäivänä ylitse jääneitä savukalan paloja keitoksen pinnalle. Myös tuore kala, kylmäsavukala tai mikä tahansa kala missä tahansa muodossa (ilman ruotoja) sopii tähän keittoon. Myös silakkafilee toimii mainiosti. Päällimmäiseksi tomaatin siivuja. Lopuksi hän lorautti öljyä ruokalusikallisen joukkoon ja lisäsi vettä tarpe en mukaan. Koko satsi sai kiehua "hymyillen" eli hiljaa poreillen 5-10 minuuttia. (perunat, sipulit, valkosipuli kieputetaan öljyssä ja nestettä / puljonki kalaliemi perään )
Nostetaan reikäkauhalla pinnalta kalat ja tomaatit ja sen jälkeen vielä "pohjan kautta" perunat ja sipulit. Sitten nautitaan Teneriffan saaren kalakeittoa ah
OLYMPIAKALAA á la Ina
Tällä reseptillä sain itsetuntoni nousukiitoon Tallinnan purjehdusolympialaisten aikaan vuonna 1980, kun tarjosin tekemääni ruokaa VIP-vieraille.
0,5 kg nahattomia kalan fileitä (melkein mitä kalaa tahansa: silakkaa, lohta, siikaa, haukea, ahventa, kuhaa...)
Reippaasti tillisilppua
Mausteseos:
3 tl hienoa merisuolaa
3 tl hunajaa
Vähän valkopippurirouhetta myllystä

Öljyseos:
2 rkl rypsiöljyä (virgin Olive)
2 tl etikkaa

Sekoita edellä mainitut seokset. Sivele vuoan pohjalle ohuelti öljyseosta. Lado silakkafileet tai ohuiksi siivuiksi viipaloidut isomman kalan fileet kerroksittain vuokaan. Jokaisen kerroksen väliin ja viimeksi päälle sekä öljyseosta että mausteseosta ja tillisilppua. Anna mutustua muutaman tunnin, niin ovat syömäkelpoisia. Jollet syö heti, laita jääkaappiin (2–5 astetta): kala säilyy siellä monta päivää.

Nautiskellaan graavikalan tapaan. Itse tarjosin voilla voidellun ruisleivän päällä. Sain paljon urheiluhenkisiä, kulinaarisia ystäviä ympäri maailmaa. Vieraani nimikoivat sen troolarini mukaan: ”Toast à la Ina” (ruotsinkielinen versio Iina-nimestä). Ihana alus. Ei mistä tahansa ruoasta olisi voitu Inan nimeä käyttää. Tyttäreni tytär on myös nimeltään Iina. Ihana tyttö. Ei ihme, että olen Onnellinen mies.

http://www.emaileri.fi/g/l/94341/0/0/106/34/7

0

97

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Merikarvian nuoriso

        taitaa olla persukasvatuksen tuotosta kun jopa kirkkoherralla palaa käämit näihin paskahousuihin :D
        Yleistä Satakunnasta
        19
        3534
      2. Pimahdan kohta ihan kunnolla

        Entä, jos otan sitten yhteyttä sinuun? 🫨🫥🥴
        Ikävä
        69
        3129
      3. Naiselle, rakkaalle!

        Pitäiskö nyt vähän jutella, on se sitten mitä tahansa. Mä oon sun puolella, hiljaisuutes aion rikkoa. Tulen vaikka karmi
        Tunteet
        41
        2577
      4. Antaisitko mies minulle jonkun vinkin

        Että tietäisin, että minun kannattaa uskoa vielä meihin. Nyt just heikko hetki ja usko meinaa loppua. Pelkään, että tila
        Ikävä
        92
        2512
      5. Toivottavasti vielä kohdataan mies

        Ja aloitetaan juttelu. Nyt olisin valmis.
        Ikävä
        151
        1983
      6. Aitolais-kirkkoherran rippileirille tyly loppu

        Merikarvian rippileiriä vetänyt kirkkoherra Tom Broberg ajautui törmäyskurssille rippileiriläisten kanssa ja ylempi taho
        Luterilaisuus
        104
        1649
      7. Morning has broken

        Simmut aukaistaan. Ja noustaan päivään valkeaan. Hyvää huomenta. 😊☀️🍳☕❤️
        Ikävä
        149
        1530
      8. Nainen, minkä kappaleen laittaisit nyt miehelle

        kuunneltavaksi tietäen, että hän ikävöi sinua ja kipuilee päästäkseen yhteyteen kanssasi. Jotain, joka kertoo...
        Ikävä
        133
        1518
      9. Tästä tiedämme että raamattu ON muutettu

        https://rivalnations.org/censored-bible/ Raamattusi on sensuroitu Raamattu, joka sinulla on kotonasi tai taskussasi, on
        Hindulaisuus
        552
        1486
      10. Jos et kaipaakaan minua täällä

        Niin miksi sinua ehkä häiritsee se, että minä kaipaan sinua? Miehelle.
        Ikävä
        18
        1264
      Aihe