Mämmi

Kinttu-polku

Oletko kokenut mämminlaittaja? Jaa ohjeesi ja vinkkisi, kiitos. Mahdollisimman perinteistä reseptiä etsisin.

9

1410

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anu

   eräs ohje...onnea kokeiluun...
   MÄMMI
   1. vaihe
   1½ l vettä
   250 g mämmimaltaita
   400-500 g ruisjauhoja
   2. vaihe
   2 l vettä
   250 g mämmimaltaita
   400-500 g ruisjauhoja
   3. vaihe
   1-2 dl siirappia
   2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
   1 tl suolaa
   Päälle
   sokerivettä (1 dl vettä/1/2 dl sokeria)

   1. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella. Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50 asteen lämmössä.
   2. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot. Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.
   3. vaihe. Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mausta.
   Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaanpalamista. Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai foliovuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.
   Paista uunin alatasossa 170 asteen lämmössä noin 2½ tuntia. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.

   • allergikko

    Hei ohjeesi kulosti hyvältä, mutta olisiko ideoita millä voisi korvata pomeranssin kuoren... vai voiko sen jättää vain pois? Sitrusallergisena tekisin mielelläni omaa mämmiä.


   • Senkka
    allergikko kirjoitti:

    Hei ohjeesi kulosti hyvältä, mutta olisiko ideoita millä voisi korvata pomeranssin kuoren... vai voiko sen jättää vain pois? Sitrusallergisena tekisin mielelläni omaa mämmiä.

    Ajattelisin pomeranssin olevan korvattavissa jollain kirpeällä ja happamansorttisella hedelmähillolla. Joihinkin teollisiin mämmeihin on lisätty appelsiininmarmeladia. Sitä on pantava tietysti enemmän kuin kuivattua pomeranssinkuorta.


  • kati

   6 litraa vettäää, 1 kilo ruismaltaita, 1,5 kiloa ruisjauhoja, 0,5 tl suolaa ja lisäksi jos haluaa (ei välttämätöntä) hienonnettua pomeranssinkuorta

   250g maltaita sekoitetaan litraan poreilevaa vettä ja ruisjauhoja levitetään runsaskerros puuron pinnalle. Pata peitetään ja laitetaan lämpimään paikkaan 2 tunniksi. Sitten sotketaan puuro huolellisesti hierimellä ja 1 litra poreilevaa vettä sekä uusi kerros maltaita ja ruisjauhoja levitetään pinnalle. Pata asetetaan uudelleen lämpimään paikkaan ja sotketaan tunnin kuluttua. Täten jatketaan aina tunnin väliajoin kunnes vesi, maltaat ja jauhot on kokonaan käytetty. Suola ja hienonnettuja pomeranssinkuoria lisätään maun mukaan ja mämmi saa kiehua 10 minuutiia sitä hyvin hämmennettäessä. Se jäähdytetään sitten sitä koko ajan vatkattaessa. Kun mämmi on täysin jäähtynyt , pannaan se tuohisiin, mutta niitä ei saa panna ihan täyteen, koska mämmi paistettaessa kuohuu. Tuohisia paistetaan uunissa n.3 tuntia. Mämmi on kypsää kun tuohisten reunat ovat kuin hienon homeen peittämät.
   Mämmi terjotaan kylmänä.

   Ohje on sana tarkasti mummon lähes sata vuotta vanhasta keittokirjasta. Itse pienentäisin ohjeen kuudes osaan tai neljäsosaan.... vaatii vähän matematiikkaa. Koska mämmi on ennen vanhaa paistettu leivinuunissa jälkilämmöllä, niin oletan että se kannattaisi paistaa aika alhaisessa lämpötilsaa esim 150-175 asteessa.

   Tiesitkö muuten että mämmi ei ole ollut alkujaan jälkiruokaa, vaan sitä levitettiin voin asemesta ruisleivänpäälle. Marjamämmi eli tirri on puolestaan ollut hyvin yleinen jälkiruoka.

   • Cat

    kokeilin ko ohjetta... tosin pienensin reseptin kolmannekseen ja lisäsin maustamisen yhteydessä lorauksen siirappia. Ja hyvää tuli! Nam.


  • Sinne

   Niin, mistä Helsingistä mämmimaltaat?

   • Anu

    maltaita löytyy ihan tavallisesta hyvin varustetusta ruokakaupasta.Onnea kokeiluun:)


  • Anonyymi

   Tässä perinteinen aidosti imelletty perunamämmi.

   Näin teet PERUNAMÄMMIÄ

   Perunamämmiin ei lisätä siirappia eikä sokeria. Perunamämmin makeus saadaan perinteisesti aidosti imeltämällä.

   Ainekset:
   3½ l vettä
   3 kg perunoita
   500 g mämmimaltaita
   500 g ruisjauhoja
   300-400 appelsiinikuorihilloa, valmistusvaiheessa tai lautaselle. Tai 2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssinkuorta.
   1 teelusikallista suolaa

   Päälle: Vettä tai siirappivettä, (1 dl vettä/½ dl siirappia)

   Valmistusohje:

   Kuori perunat, halkaise isot perunat niin mahdollinen vikaisuus tulee näkyviin. Keitä perunat suolattomassa vähässä vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen notkeaksi soseeksi.

   Kuumenna 6-7 litran kattilassa perunoiden kypsentämisen aikana 3½ litraa vettä 70-74 asteiseksi. Lisää veteen kaikki maltaat ja jauhot vähitellen koko ajan vispaamalla.

   Varmista että perunasoseen lämpötila on noin 70-74 astetta ja lisää perunasose mallas-jauhoseos kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.

   Laita kansi kattilaan ja laita kattila noin 69-70 asteiseen uuniin. Sekoita perunamämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Imeltyminen tapahtuu tehokkaimmin kun perunamämmisoseen lämpötila on 65-66 astetta. Soseen lämpötila on yleisesti muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi, joten uunin sopiva lämpötila on 69-70 astetta.

   Siirrä kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt perunamämmiseos kiehuvaksi. Lisää kiehumisen aikana, jos haluat, mausteet. Lisää suola. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.

   Laita perunamämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista aluksi noin 180-190 asteisessa uunissa. Kun perunamämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 125-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
   Paista perunamämmiä noin 3 tuntia.

   Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
   Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sirotesokerin kera. Myös vaniljakastike sopii mämmiin hyvin ja myös appelsiininkuorihillo

   • Anonyymi

    Ruismallasmämmi, perusohje.

    Tällä ohjeella vältetään sokeripommi. Sokeria voi lisätä lautaselle ja näin sokeri pysyy hallinnassa.
    Halutessa voit tietenkin makeuttaa mämmin siirapilla. Myös voit maustaa maun mukaan.

    Ainekset:

    3½ l vettä
    500 g ruismämmimaltaita
    1,1 kg ruisjauhoja
    1 teelusikallista suolaa

    Päälle: Vettä tai siirappivettä, (1 dl vettä/½ dl siirappia)

    Valmistusohje:

    Kuumenna 6-7 litran kattilassa 3½ litraa vettä noin 70 asteiseksi. Lisää veteen kaikki maltaat ja jauhot vähitellen koko ajan vispaamalla, niin että saat notkean puuromaisen seoksen. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.

    Laita kattila noin 69-70 asteiseen uuniin. Sekoita mämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä. Anna seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Imeltyminen tapahtuu tehokkaimmin kun perunamämmisoseen lämpötila on 65-66 astetta. Mämmiseoksen lämpötila on yleisesti muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi, joten uunin sopiva lämpötila on 68-70 astetta.

    Siirrä kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt mämmiseos varovasti koko ajan tehokkaasti sekoittaen pohjaan palamista varoen kiehuvaksi. Mämmiseos palaa erittäin helposti pohjaan. Jos haluat, niin lisää mausteet kiehumisen aikana. Lisää suola. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.

    Laita mämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista aluksi noin 180-190 asteisessa uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 135-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Täysiä vuokia paistettaessa korppuuntumisvaaraa ei juurikaan ole. Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
    Paista mämmiä noin 3 tuntia.

    Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-4 päivää. Mämmi on parhaimmillaan, kun se on saanut seisoa peiteettynä viileässä muutaman päivän.
    Tarjoa kylmänä kerman tai kermamaidon ja sirotesokerin kanssa. myös kermavaahto ja vaniljakastike sopii mämmiin hyvin ja myös appelsiininkuorihillo.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia miksi soitit torstaina Stefanil ja pyysit käymään kun muka olet ahdistunut.?

   Oliko asia suunniteltu, kun pyysi käymään ja varmasti tiesi et miten Stefan asiaan suhtautuu.Oliko myös Seiskan toimittaja pyydetty tarkoituksella pai
   Kotimaiset julkkisjuorut
   136
   3872
  2. Stepuli itkee facessa

   Haluaisin pyytää julkisesti karseaa käytöstäni anteeksi lähimmiltä, naapureilta ja etenkin Sofialta! Ei ole missään olosuhteissa hyväksyttävää käyttä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   163
   3500
  3. Suomi teki typeryyttään Venäjästä nyt konkreettisesti vihollisen, jota se ei aiemmin ollut.

   Venäjä ei ole uhannut Suomen turvallisuutta, eikä Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti ole signaloinut minkäänlaista uhkaa Suomelle. Se "uhka" luotii
   Maailman menoa
   721
   1998
  4. Minä menetän sinut kokonaan

   Siksi olen paniikissa, sekaisin ja surullinen. Taitaa olla jonkinasteinen stressitila päällä. Toivottavasti sinulla on kaikki hyvin.
   Ikävä
   76
   1596
  5. Sofia juoksi huvikseen puolimaratonin 10min nopeammin kuin Martina

   Siinä se nyt sitten nähtiin... Hahhaaa... Sofia ei ole kulkenut missään "harjoitusleireillä" ja heitti kylmiltään 10 minsaa nopeamman ajan puolimarato
   Kotimaiset julkkisjuorut
   81
   1430
  6. Neljä viidestä on valmis luopumaan venäläisestä energiasta

   hinnannoususta huolimatta. Suomalaiset vastustavat tiukasti putinismia. https://yle.fi/uutiset/3-12446857
   Maailman menoa
   107
   1155
  7. Martina on niin nolo

   Nyt vetää teatteria et on hyvä äiti ja on lasten kanssa lintsillä. Pitäähän lippispojalle näyttää, että touhuaa lasten kanssa kaikkea kivaa. Lippispoj
   Kotimaiset julkkisjuorut
   104
   1000
  8. Surettaa sun vuoksesi

   Minusta tuntuu, että olet jollain lailla luovuttanut elämän suhteen. Et ehkä tarkoituksellisesti, mutta pikkuhiljaa elämäsi on luiskahtanut käsistäsi.
   Tunteet
   99
   989
  9. Juristi Jaana Kavonius valmistelee maanpetossyytteitä Niinistölle ja Marinille

   Hän myös kannattaa kuolemanrangaistuksen palautusta maanpetoksesta
   Maailman menoa
   226
   952
  10. Oon päättänyt että palstailu loppuu kohta

   Aion lähestyä sinua oikeasti ja ottaa selvää onko sulla tunteita. Loppuu nämä arpomiset, toivomiset ja kuvittelut.
   Ikävä
   98
   927
  Aihe