Oletko kokenut mämminlaittaja? Jaa ohjeesi ja vinkkisi, kiitos. Mahdollisimman perinteistä reseptiä etsisin.
Mämmi
9
3224
Vastaukset
- Anu
eräs ohje...onnea kokeiluun...
MÄMMI
1. vaihe
1½ l vettä
250 g mämmimaltaita
400-500 g ruisjauhoja
2. vaihe
2 l vettä
250 g mämmimaltaita
400-500 g ruisjauhoja
3. vaihe
1-2 dl siirappia
2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
1 tl suolaa
Päälle
sokerivettä (1 dl vettä/1/2 dl sokeria)
1. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella. Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50 asteen lämmössä.
2. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot. Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.
3. vaihe. Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mausta.
Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaanpalamista. Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai foliovuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.
Paista uunin alatasossa 170 asteen lämmössä noin 2½ tuntia. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.- allergikko
Hei ohjeesi kulosti hyvältä, mutta olisiko ideoita millä voisi korvata pomeranssin kuoren... vai voiko sen jättää vain pois? Sitrusallergisena tekisin mielelläni omaa mämmiä.
- Senkka
allergikko kirjoitti:
Hei ohjeesi kulosti hyvältä, mutta olisiko ideoita millä voisi korvata pomeranssin kuoren... vai voiko sen jättää vain pois? Sitrusallergisena tekisin mielelläni omaa mämmiä.
Ajattelisin pomeranssin olevan korvattavissa jollain kirpeällä ja happamansorttisella hedelmähillolla. Joihinkin teollisiin mämmeihin on lisätty appelsiininmarmeladia. Sitä on pantava tietysti enemmän kuin kuivattua pomeranssinkuorta.
- kati
6 litraa vettäää, 1 kilo ruismaltaita, 1,5 kiloa ruisjauhoja, 0,5 tl suolaa ja lisäksi jos haluaa (ei välttämätöntä) hienonnettua pomeranssinkuorta
250g maltaita sekoitetaan litraan poreilevaa vettä ja ruisjauhoja levitetään runsaskerros puuron pinnalle. Pata peitetään ja laitetaan lämpimään paikkaan 2 tunniksi. Sitten sotketaan puuro huolellisesti hierimellä ja 1 litra poreilevaa vettä sekä uusi kerros maltaita ja ruisjauhoja levitetään pinnalle. Pata asetetaan uudelleen lämpimään paikkaan ja sotketaan tunnin kuluttua. Täten jatketaan aina tunnin väliajoin kunnes vesi, maltaat ja jauhot on kokonaan käytetty. Suola ja hienonnettuja pomeranssinkuoria lisätään maun mukaan ja mämmi saa kiehua 10 minuutiia sitä hyvin hämmennettäessä. Se jäähdytetään sitten sitä koko ajan vatkattaessa. Kun mämmi on täysin jäähtynyt , pannaan se tuohisiin, mutta niitä ei saa panna ihan täyteen, koska mämmi paistettaessa kuohuu. Tuohisia paistetaan uunissa n.3 tuntia. Mämmi on kypsää kun tuohisten reunat ovat kuin hienon homeen peittämät.
Mämmi terjotaan kylmänä.
Ohje on sana tarkasti mummon lähes sata vuotta vanhasta keittokirjasta. Itse pienentäisin ohjeen kuudes osaan tai neljäsosaan.... vaatii vähän matematiikkaa. Koska mämmi on ennen vanhaa paistettu leivinuunissa jälkilämmöllä, niin oletan että se kannattaisi paistaa aika alhaisessa lämpötilsaa esim 150-175 asteessa.
Tiesitkö muuten että mämmi ei ole ollut alkujaan jälkiruokaa, vaan sitä levitettiin voin asemesta ruisleivänpäälle. Marjamämmi eli tirri on puolestaan ollut hyvin yleinen jälkiruoka.- Cat
kokeilin ko ohjetta... tosin pienensin reseptin kolmannekseen ja lisäsin maustamisen yhteydessä lorauksen siirappia. Ja hyvää tuli! Nam.
- Sinne
Niin, mistä Helsingistä mämmimaltaat?
- Anu
maltaita löytyy ihan tavallisesta hyvin varustetusta ruokakaupasta.Onnea kokeiluun:)
- Anonyymi
Tässä perinteinen aidosti imelletty perunamämmi.
Näin teet PERUNAMÄMMIÄ
Perunamämmiin ei lisätä siirappia eikä sokeria. Perunamämmin makeus saadaan perinteisesti aidosti imeltämällä.
Ainekset:
3½ l vettä
3 kg perunoita
500 g mämmimaltaita
500 g ruisjauhoja
300-400 appelsiinikuorihilloa, valmistusvaiheessa tai lautaselle. Tai 2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssinkuorta.
1 teelusikallista suolaa
Päälle: Vettä tai siirappivettä, (1 dl vettä/½ dl siirappia)
Valmistusohje:
Kuori perunat, halkaise isot perunat niin mahdollinen vikaisuus tulee näkyviin. Keitä perunat suolattomassa vähässä vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen notkeaksi soseeksi.
Kuumenna 6-7 litran kattilassa perunoiden kypsentämisen aikana 3½ litraa vettä 70-74 asteiseksi. Lisää veteen kaikki maltaat ja jauhot vähitellen koko ajan vispaamalla.
Varmista että perunasoseen lämpötila on noin 70-74 astetta ja lisää perunasose mallas-jauhoseos kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.
Laita kansi kattilaan ja laita kattila noin 69-70 asteiseen uuniin. Sekoita perunamämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Imeltyminen tapahtuu tehokkaimmin kun perunamämmisoseen lämpötila on 65-66 astetta. Soseen lämpötila on yleisesti muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi, joten uunin sopiva lämpötila on 69-70 astetta.
Siirrä kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt perunamämmiseos kiehuvaksi. Lisää kiehumisen aikana, jos haluat, mausteet. Lisää suola. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
Laita perunamämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista aluksi noin 180-190 asteisessa uunissa. Kun perunamämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 125-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
Paista perunamämmiä noin 3 tuntia.
Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sirotesokerin kera. Myös vaniljakastike sopii mämmiin hyvin ja myös appelsiininkuorihillo- Anonyymi
Ruismallasmämmi, perusohje.
Tällä ohjeella vältetään sokeripommi. Sokeria voi lisätä lautaselle ja näin sokeri pysyy hallinnassa.
Halutessa voit tietenkin makeuttaa mämmin siirapilla. Myös voit maustaa maun mukaan.
Ainekset:
3½ l vettä
500 g ruismämmimaltaita
1,1 kg ruisjauhoja
1 teelusikallista suolaa
Päälle: Vettä tai siirappivettä, (1 dl vettä/½ dl siirappia)
Valmistusohje:
Kuumenna 6-7 litran kattilassa 3½ litraa vettä noin 70 asteiseksi. Lisää veteen kaikki maltaat ja jauhot vähitellen koko ajan vispaamalla, niin että saat notkean puuromaisen seoksen. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
Laita kattila noin 69-70 asteiseen uuniin. Sekoita mämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä. Anna seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Imeltyminen tapahtuu tehokkaimmin kun perunamämmisoseen lämpötila on 65-66 astetta. Mämmiseoksen lämpötila on yleisesti muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi, joten uunin sopiva lämpötila on 68-70 astetta.
Siirrä kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt mämmiseos varovasti koko ajan tehokkaasti sekoittaen pohjaan palamista varoen kiehuvaksi. Mämmiseos palaa erittäin helposti pohjaan. Jos haluat, niin lisää mausteet kiehumisen aikana. Lisää suola. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
Laita mämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista aluksi noin 180-190 asteisessa uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 135-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Täysiä vuokia paistettaessa korppuuntumisvaaraa ei juurikaan ole. Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
Paista mämmiä noin 3 tuntia.
Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-4 päivää. Mämmi on parhaimmillaan, kun se on saanut seisoa peiteettynä viileässä muutaman päivän.
Tarjoa kylmänä kerman tai kermamaidon ja sirotesokerin kanssa. myös kermavaahto ja vaniljakastike sopii mämmiin hyvin ja myös appelsiininkuorihillo.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan
Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k16210094Marinin tuhojen korjaaminen kestää kahdeksan vuotta
Nyt on vasta neljännes mennyt ja ensimmäiset korjausliikkeet saatu liikkeelle. Innokkaimmat olivat odottaneet että jo t877465Miksi persuilla ei ole firmoja?
Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?1067357Se oli Orpo joka rynni Eagle S -alukselle
Vastoin kaikkia kansainvälisen merenkäynnin sääntöjä. Kunpa olisi ollut purjehtija Harkimo Suomen johdossa silloin. ht37326Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015
Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit427259Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta
Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t217248Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?
Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik1126652Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä
"Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv296486Demarikultin uhri kertoo
Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa845720Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä
Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?485495