Mämmi

Kinttu-polku

Oletko kokenut mämminlaittaja? Jaa ohjeesi ja vinkkisi, kiitos. Mahdollisimman perinteistä reseptiä etsisin.

9

2863

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anu

      eräs ohje...onnea kokeiluun...
      MÄMMI
      1. vaihe
      1½ l vettä
      250 g mämmimaltaita
      400-500 g ruisjauhoja
      2. vaihe
      2 l vettä
      250 g mämmimaltaita
      400-500 g ruisjauhoja
      3. vaihe
      1-2 dl siirappia
      2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
      1 tl suolaa
      Päälle
      sokerivettä (1 dl vettä/1/2 dl sokeria)

      1. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella. Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50 asteen lämmössä.
      2. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot. Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.
      3. vaihe. Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mausta.
      Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaanpalamista. Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai foliovuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.
      Paista uunin alatasossa 170 asteen lämmössä noin 2½ tuntia. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.

      • allergikko

        Hei ohjeesi kulosti hyvältä, mutta olisiko ideoita millä voisi korvata pomeranssin kuoren... vai voiko sen jättää vain pois? Sitrusallergisena tekisin mielelläni omaa mämmiä.


      • Senkka
        allergikko kirjoitti:

        Hei ohjeesi kulosti hyvältä, mutta olisiko ideoita millä voisi korvata pomeranssin kuoren... vai voiko sen jättää vain pois? Sitrusallergisena tekisin mielelläni omaa mämmiä.

        Ajattelisin pomeranssin olevan korvattavissa jollain kirpeällä ja happamansorttisella hedelmähillolla. Joihinkin teollisiin mämmeihin on lisätty appelsiininmarmeladia. Sitä on pantava tietysti enemmän kuin kuivattua pomeranssinkuorta.


    • kati

      6 litraa vettäää, 1 kilo ruismaltaita, 1,5 kiloa ruisjauhoja, 0,5 tl suolaa ja lisäksi jos haluaa (ei välttämätöntä) hienonnettua pomeranssinkuorta


      250g maltaita sekoitetaan litraan poreilevaa vettä ja ruisjauhoja levitetään runsaskerros puuron pinnalle. Pata peitetään ja laitetaan lämpimään paikkaan 2 tunniksi. Sitten sotketaan puuro huolellisesti hierimellä ja 1 litra poreilevaa vettä sekä uusi kerros maltaita ja ruisjauhoja levitetään pinnalle. Pata asetetaan uudelleen lämpimään paikkaan ja sotketaan tunnin kuluttua. Täten jatketaan aina tunnin väliajoin kunnes vesi, maltaat ja jauhot on kokonaan käytetty. Suola ja hienonnettuja pomeranssinkuoria lisätään maun mukaan ja mämmi saa kiehua 10 minuutiia sitä hyvin hämmennettäessä. Se jäähdytetään sitten sitä koko ajan vatkattaessa. Kun mämmi on täysin jäähtynyt , pannaan se tuohisiin, mutta niitä ei saa panna ihan täyteen, koska mämmi paistettaessa kuohuu. Tuohisia paistetaan uunissa n.3 tuntia. Mämmi on kypsää kun tuohisten reunat ovat kuin hienon homeen peittämät.
      Mämmi terjotaan kylmänä.


      Ohje on sana tarkasti mummon lähes sata vuotta vanhasta keittokirjasta. Itse pienentäisin ohjeen kuudes osaan tai neljäsosaan.... vaatii vähän matematiikkaa. Koska mämmi on ennen vanhaa paistettu leivinuunissa jälkilämmöllä, niin oletan että se kannattaisi paistaa aika alhaisessa lämpötilsaa esim 150-175 asteessa.

      Tiesitkö muuten että mämmi ei ole ollut alkujaan jälkiruokaa, vaan sitä levitettiin voin asemesta ruisleivänpäälle. Marjamämmi eli tirri on puolestaan ollut hyvin yleinen jälkiruoka.

      • Cat

        kokeilin ko ohjetta... tosin pienensin reseptin kolmannekseen ja lisäsin maustamisen yhteydessä lorauksen siirappia. Ja hyvää tuli! Nam.


    • Sinne

      Niin, mistä Helsingistä mämmimaltaat?

      • Anu

        maltaita löytyy ihan tavallisesta hyvin varustetusta ruokakaupasta.Onnea kokeiluun:)


    • Anonyymi

      Tässä perinteinen aidosti imelletty perunamämmi.

      Näin teet PERUNAMÄMMIÄ

      Perunamämmiin ei lisätä siirappia eikä sokeria. Perunamämmin makeus saadaan perinteisesti aidosti imeltämällä.

      Ainekset:
      3½ l vettä
      3 kg perunoita
      500 g mämmimaltaita
      500 g ruisjauhoja
      300-400 appelsiinikuorihilloa, valmistusvaiheessa tai lautaselle. Tai 2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssinkuorta.
      1 teelusikallista suolaa

      Päälle: Vettä tai siirappivettä, (1 dl vettä/½ dl siirappia)

      Valmistusohje:

      Kuori perunat, halkaise isot perunat niin mahdollinen vikaisuus tulee näkyviin. Keitä perunat suolattomassa vähässä vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen notkeaksi soseeksi.

      Kuumenna 6-7 litran kattilassa perunoiden kypsentämisen aikana 3½ litraa vettä 70-74 asteiseksi. Lisää veteen kaikki maltaat ja jauhot vähitellen koko ajan vispaamalla.

      Varmista että perunasoseen lämpötila on noin 70-74 astetta ja lisää perunasose mallas-jauhoseos kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.

      Laita kansi kattilaan ja laita kattila noin 69-70 asteiseen uuniin. Sekoita perunamämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Imeltyminen tapahtuu tehokkaimmin kun perunamämmisoseen lämpötila on 65-66 astetta. Soseen lämpötila on yleisesti muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi, joten uunin sopiva lämpötila on 69-70 astetta.

      Siirrä kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt perunamämmiseos kiehuvaksi. Lisää kiehumisen aikana, jos haluat, mausteet. Lisää suola. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.

      Laita perunamämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista aluksi noin 180-190 asteisessa uunissa. Kun perunamämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 125-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
      Paista perunamämmiä noin 3 tuntia.

      Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
      Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sirotesokerin kera. Myös vaniljakastike sopii mämmiin hyvin ja myös appelsiininkuorihillo

      • Anonyymi

        Ruismallasmämmi, perusohje.

        Tällä ohjeella vältetään sokeripommi. Sokeria voi lisätä lautaselle ja näin sokeri pysyy hallinnassa.
        Halutessa voit tietenkin makeuttaa mämmin siirapilla. Myös voit maustaa maun mukaan.

        Ainekset:

        3½ l vettä
        500 g ruismämmimaltaita
        1,1 kg ruisjauhoja
        1 teelusikallista suolaa

        Päälle: Vettä tai siirappivettä, (1 dl vettä/½ dl siirappia)

        Valmistusohje:

        Kuumenna 6-7 litran kattilassa 3½ litraa vettä noin 70 asteiseksi. Lisää veteen kaikki maltaat ja jauhot vähitellen koko ajan vispaamalla, niin että saat notkean puuromaisen seoksen. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.

        Laita kattila noin 69-70 asteiseen uuniin. Sekoita mämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä. Anna seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Imeltyminen tapahtuu tehokkaimmin kun perunamämmisoseen lämpötila on 65-66 astetta. Mämmiseoksen lämpötila on yleisesti muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi, joten uunin sopiva lämpötila on 68-70 astetta.

        Siirrä kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt mämmiseos varovasti koko ajan tehokkaasti sekoittaen pohjaan palamista varoen kiehuvaksi. Mämmiseos palaa erittäin helposti pohjaan. Jos haluat, niin lisää mausteet kiehumisen aikana. Lisää suola. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.

        Laita mämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista aluksi noin 180-190 asteisessa uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 135-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Täysiä vuokia paistettaessa korppuuntumisvaaraa ei juurikaan ole. Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
        Paista mämmiä noin 3 tuntia.

        Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-4 päivää. Mämmi on parhaimmillaan, kun se on saanut seisoa peiteettynä viileässä muutaman päivän.
        Tarjoa kylmänä kerman tai kermamaidon ja sirotesokerin kanssa. myös kermavaahto ja vaniljakastike sopii mämmiin hyvin ja myös appelsiininkuorihillo.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2661
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      148
      1208
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1105
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      988
    5. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      964
    6. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      205
      921
    7. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      13
      835
    8. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      296
      833
    9. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      825
    10. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      39
      812
    Aihe