Mämmi

Kinttu-polku

Oletko kokenut mämminlaittaja? Jaa ohjeesi ja vinkkisi, kiitos. Mahdollisimman perinteistä reseptiä etsisin.

9

2749

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anu

      eräs ohje...onnea kokeiluun...
      MÄMMI
      1. vaihe
      1½ l vettä
      250 g mämmimaltaita
      400-500 g ruisjauhoja
      2. vaihe
      2 l vettä
      250 g mämmimaltaita
      400-500 g ruisjauhoja
      3. vaihe
      1-2 dl siirappia
      2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
      1 tl suolaa
      Päälle
      sokerivettä (1 dl vettä/1/2 dl sokeria)

      1. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella. Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50 asteen lämmössä.
      2. vaihe. Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot. Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.
      3. vaihe. Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mausta.
      Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaanpalamista. Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai foliovuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.
      Paista uunin alatasossa 170 asteen lämmössä noin 2½ tuntia. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.

      • allergikko

        Hei ohjeesi kulosti hyvältä, mutta olisiko ideoita millä voisi korvata pomeranssin kuoren... vai voiko sen jättää vain pois? Sitrusallergisena tekisin mielelläni omaa mämmiä.


      • Senkka
        allergikko kirjoitti:

        Hei ohjeesi kulosti hyvältä, mutta olisiko ideoita millä voisi korvata pomeranssin kuoren... vai voiko sen jättää vain pois? Sitrusallergisena tekisin mielelläni omaa mämmiä.

        Ajattelisin pomeranssin olevan korvattavissa jollain kirpeällä ja happamansorttisella hedelmähillolla. Joihinkin teollisiin mämmeihin on lisätty appelsiininmarmeladia. Sitä on pantava tietysti enemmän kuin kuivattua pomeranssinkuorta.


    • kati

      6 litraa vettäää, 1 kilo ruismaltaita, 1,5 kiloa ruisjauhoja, 0,5 tl suolaa ja lisäksi jos haluaa (ei välttämätöntä) hienonnettua pomeranssinkuorta


      250g maltaita sekoitetaan litraan poreilevaa vettä ja ruisjauhoja levitetään runsaskerros puuron pinnalle. Pata peitetään ja laitetaan lämpimään paikkaan 2 tunniksi. Sitten sotketaan puuro huolellisesti hierimellä ja 1 litra poreilevaa vettä sekä uusi kerros maltaita ja ruisjauhoja levitetään pinnalle. Pata asetetaan uudelleen lämpimään paikkaan ja sotketaan tunnin kuluttua. Täten jatketaan aina tunnin väliajoin kunnes vesi, maltaat ja jauhot on kokonaan käytetty. Suola ja hienonnettuja pomeranssinkuoria lisätään maun mukaan ja mämmi saa kiehua 10 minuutiia sitä hyvin hämmennettäessä. Se jäähdytetään sitten sitä koko ajan vatkattaessa. Kun mämmi on täysin jäähtynyt , pannaan se tuohisiin, mutta niitä ei saa panna ihan täyteen, koska mämmi paistettaessa kuohuu. Tuohisia paistetaan uunissa n.3 tuntia. Mämmi on kypsää kun tuohisten reunat ovat kuin hienon homeen peittämät.
      Mämmi terjotaan kylmänä.


      Ohje on sana tarkasti mummon lähes sata vuotta vanhasta keittokirjasta. Itse pienentäisin ohjeen kuudes osaan tai neljäsosaan.... vaatii vähän matematiikkaa. Koska mämmi on ennen vanhaa paistettu leivinuunissa jälkilämmöllä, niin oletan että se kannattaisi paistaa aika alhaisessa lämpötilsaa esim 150-175 asteessa.

      Tiesitkö muuten että mämmi ei ole ollut alkujaan jälkiruokaa, vaan sitä levitettiin voin asemesta ruisleivänpäälle. Marjamämmi eli tirri on puolestaan ollut hyvin yleinen jälkiruoka.

      • Cat

        kokeilin ko ohjetta... tosin pienensin reseptin kolmannekseen ja lisäsin maustamisen yhteydessä lorauksen siirappia. Ja hyvää tuli! Nam.


    • Sinne

      Niin, mistä Helsingistä mämmimaltaat?

      • Anu

        maltaita löytyy ihan tavallisesta hyvin varustetusta ruokakaupasta.Onnea kokeiluun:)


    • Anonyymi

      Tässä perinteinen aidosti imelletty perunamämmi.

      Näin teet PERUNAMÄMMIÄ

      Perunamämmiin ei lisätä siirappia eikä sokeria. Perunamämmin makeus saadaan perinteisesti aidosti imeltämällä.

      Ainekset:
      3½ l vettä
      3 kg perunoita
      500 g mämmimaltaita
      500 g ruisjauhoja
      300-400 appelsiinikuorihilloa, valmistusvaiheessa tai lautaselle. Tai 2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssinkuorta.
      1 teelusikallista suolaa

      Päälle: Vettä tai siirappivettä, (1 dl vettä/½ dl siirappia)

      Valmistusohje:

      Kuori perunat, halkaise isot perunat niin mahdollinen vikaisuus tulee näkyviin. Keitä perunat suolattomassa vähässä vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen notkeaksi soseeksi.

      Kuumenna 6-7 litran kattilassa perunoiden kypsentämisen aikana 3½ litraa vettä 70-74 asteiseksi. Lisää veteen kaikki maltaat ja jauhot vähitellen koko ajan vispaamalla.

      Varmista että perunasoseen lämpötila on noin 70-74 astetta ja lisää perunasose mallas-jauhoseos kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä.

      Laita kansi kattilaan ja laita kattila noin 69-70 asteiseen uuniin. Sekoita perunamämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Imeltyminen tapahtuu tehokkaimmin kun perunamämmisoseen lämpötila on 65-66 astetta. Soseen lämpötila on yleisesti muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi, joten uunin sopiva lämpötila on 69-70 astetta.

      Siirrä kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt perunamämmiseos kiehuvaksi. Lisää kiehumisen aikana, jos haluat, mausteet. Lisää suola. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.

      Laita perunamämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista aluksi noin 180-190 asteisessa uunissa. Kun perunamämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 125-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
      Paista perunamämmiä noin 3 tuntia.

      Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
      Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sirotesokerin kera. Myös vaniljakastike sopii mämmiin hyvin ja myös appelsiininkuorihillo

      • Anonyymi

        Ruismallasmämmi, perusohje.

        Tällä ohjeella vältetään sokeripommi. Sokeria voi lisätä lautaselle ja näin sokeri pysyy hallinnassa.
        Halutessa voit tietenkin makeuttaa mämmin siirapilla. Myös voit maustaa maun mukaan.

        Ainekset:

        3½ l vettä
        500 g ruismämmimaltaita
        1,1 kg ruisjauhoja
        1 teelusikallista suolaa

        Päälle: Vettä tai siirappivettä, (1 dl vettä/½ dl siirappia)

        Valmistusohje:

        Kuumenna 6-7 litran kattilassa 3½ litraa vettä noin 70 asteiseksi. Lisää veteen kaikki maltaat ja jauhot vähitellen koko ajan vispaamalla, niin että saat notkean puuromaisen seoksen. Lisää tarvittaessa noin 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.

        Laita kattila noin 69-70 asteiseen uuniin. Sekoita mämmiseosta imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja seuraa maistamalla imeltymisen edistymistä. Anna seoksen imeltyä noin 3 tuntia. Imeltyminen tapahtuu tehokkaimmin kun perunamämmisoseen lämpötila on 65-66 astetta. Mämmiseoksen lämpötila on yleisesti muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi, joten uunin sopiva lämpötila on 68-70 astetta.

        Siirrä kattila liedelle ja kuumenna imeltynyt mämmiseos varovasti koko ajan tehokkaasti sekoittaen pohjaan palamista varoen kiehuvaksi. Mämmiseos palaa erittäin helposti pohjaan. Jos haluat, niin lisää mausteet kiehumisen aikana. Lisää suola. Siirrä kattila sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.

        Laita mämmiseos lasisiin tai posliinisiin uunivuokiin. Paista aluksi noin 180-190 asteisessa uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 135-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Täysiä vuokia paistettaessa korppuuntumisvaaraa ei juurikaan ole. Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä tai 1-2 kertaa muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
        Paista mämmiä noin 3 tuntia.

        Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-4 päivää. Mämmi on parhaimmillaan, kun se on saanut seisoa peiteettynä viileässä muutaman päivän.
        Tarjoa kylmänä kerman tai kermamaidon ja sirotesokerin kanssa. myös kermavaahto ja vaniljakastike sopii mämmiin hyvin ja myös appelsiininkuorihillo.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      33
      7571
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4506
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      66
      3073
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2156
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1699
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1677
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      351
      1463
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      14
      1399
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1109
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      276
      1070
    Aihe