Missä raja?

ilmaan.piirretty.viiva

Missä on Maapallon ilmakehän ja Avaruuden raja, ei kai tuo raja voi olla tarkka vai onko, siis ilmakehä loppuisi kuin seinään ja siitä alkaa tyhjiö.

19

515

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei ole tarkka. Se raja voidaan varmaankin määritellä monellakin tapaa.

    • Jonkinlainen virallinen raja on 100 km eli ns. Kármánin raja. Nimi tulee siitä, että Theodore von Kármán aikanaan laski tuossa korkeudessa ilmasta aiheutuvan nosteen varassa lentämisen vaativan niin suuren nopeuden, että kone olisi jo Maata kiertävällä radalla.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Kármánin_raja

      Paine pienenee ylöspäin mentäessä aluksi barometrisen kaavan mukaan tasaisesti, mutta missään kohdassa myöhemminkään se ei putoa äkkijyrkästi. Ilmakehä on kaasua ja kaasu käyttäytyy gravitaatiokentässä toisin kuin neste eli ei muodostu mitään hyvin määriteltyä rajapintaa jonka alapuolelle kaasu jäisi.

      Matalimmat satelliittien stabiilit radat (LEO = L.o.w_E.a.r.t.h_O.r.b.i.t) ovat noin 160 km korkeudessa.

      • Täysin uusi tieto minulle. Kiitos.
        Olin aina ajatellut, että raja on määritelty mukavaan tasalukuun korkeudessa, jossa ilmakehä on jo varsin harvaa. Kármánin pyörrerataan olin tutustunut lueskellessani aerodynamiikka ( josta en paljoa ymmärrä).

        Näiden palstojen paras anti on mahdollisuus oppia uutta. Tuollaistakaan tietoa ei olisi tullut itse haetuksi. Joka päivä pitäisi kuulemma oppia ainakin yksi uusi asia. Mitä' vanhemmaksi tulee, sen vaikeampaa se on.


    • Tuohan on sopimuskysymys, koska ilmakehä harvenee asymptoottisesti kohti nollaa. Vielä Kansainvälisen Avaruusaseman kiertoradalla (n. 400 km) joudutaan ilmakehän kitkan vuoksi tekemään korjausliikkeitä, vaikka ilmakehä on jo niin harvaa, ettei Maan päällä laboratorioissa saada aikaan vastaavaa tyhjiötä.

      Euroopassa ilmakehän ja avaruuden rajana pidetään Kármánin rajaa, joka on otettu aerodynamiikasta: Kármánin rajalla lentävä lentokone ei enää pysty kehittämään lentämiseen tarvittavaa aerodynaamista nostetta lentonopeudella, joka olisi alle ko. korkeuden luontaisen kiertoratanopeuden. Tuolla korkeudella lentävästä aluksesta tulee siis vääjäämättömästi avaruusalus.

      Kármánin raja on toki sikäli puhtaasti teoreettinen, että käytännössä ei olisi järkeä yrittääkään suunnitella ja lentää lentokonetta noin korkealle.

      Yhdysvalloissa on sovittu jokaisen yli 50 mailin, n. 80 km yläpuolelle lentäneen olevan astronautin, eli käyneen avaruudessa.

    • star.science.rules

      Avaruus tietysti alkaa siitä, mihin Maan painovoima loppuu.

    • ThinkFirst

      Älä kysele liian vaikeita. Kohta voit joutua miettimään selityksiä mitä meille on kerrottu.
      Teorian mukaan ilmakehä pyörii maan mukana, siksi et voi matkustaa vain hyppäämällä kohtisuoraan ilmaan ja laskeutuisit eri kohtaan. Eli selkeä raja on oltava korkeudessa x.
      Jos rajapintaa ei ole vaan ilmakehä ohenee saavuttaen tyhjiön, niin mietipä uudelleen miten käy painesäiliössä johon tulee reikä? Asiaa ei tunneta niin heitellään akateemisia arvauksia.

      • "Jos rajapintaa ei ole vaan ilmakehä ohenee saavuttaen tyhjiön, niin mietipä uudelleen miten käy painesäiliössä johon tulee reikä?"

        Ilmakehällä on massa ja gravitaatio vetää kyseistä massaa kohti Maan massakeksipistettä. Vertaus painesäiliöön ei ole mitenkään validi.


      • ReflectorScope
        agnoskepo kirjoitti:

        "Jos rajapintaa ei ole vaan ilmakehä ohenee saavuttaen tyhjiön, niin mietipä uudelleen miten käy painesäiliössä johon tulee reikä?"

        Ilmakehällä on massa ja gravitaatio vetää kyseistä massaa kohti Maan massakeksipistettä. Vertaus painesäiliöön ei ole mitenkään validi.

        Selitä gravitaatio. Neil DeGrasse Tysonkaan ei osaa selittää vaan sanoo we dont know.


      • ReflectorScope kirjoitti:

        Selitä gravitaatio. Neil DeGrasse Tysonkaan ei osaa selittää vaan sanoo we dont know.

        Miksi pitäisi osata selittää gravitaatio? Suhtiksen mukaan se johtuu siitä, että avaruus kaareutuu massojen vaikutuksesta. Mutta miksi se kaareutuu, sitä ei tiedetä.

        Gravitaation vaikutukset sen sijaan tunnetaan aivan hyvin. Gravitaatio pitää massallisen kaasukehän Maan ympärillä. Talon räystäältäkään ei kannata hypätä, vaikka emme tiedä tarkasti, mitä gravitaatio on. Sen kuitenkin tiedämme, että tällöin potentiaalienergia muuttuu tällöin liike-energiaksi gravitaation takia . Liikemäärän äkillinen muutos törmätessä maan pintaan voi aiheuttaa kivuilaita vammoja, koska kyseinen energia vapautuu hyvin lyhyessä ajassa.


    • KohtaValtavirtatietoa

      Koko Maapallo ja sen mukana pyörivine ilmakehinen on täysin järjetön ajatus.
      Me emme liiku yhtään minnekään.

    • en.ole.ihminen

      Kyllä me liikutaan, ulos kun menee niin jo on tukka putkella.

      Oikeastaan maapalloa pitäisi hieman kääntää että täällä pohjoisessa olisi lämpöisempää ja esimerkiksi Afrikassa saisi olla pakkasta, voisiko gatepillareilla työntää maamassoja niin palon johonkin kohtaan että maapallon tasapaino järkkyisi ja maapallo kellahtaisi uuteen asentoon, olisi vaihtelua kun täällä olisi pitkä kesä ja 45 astetta lämmintä ja jos kyllästyttää niin voisi taas survoa maamassoja eri paikkaan jotta taas kellahdettaisiin eri asentoon.

    • fysiikkaonkaikki
      • ValettaOnKaikki

      • fysiikkaonkaikki

        Mitä aineita sä oot vetänyt kun tuollaista skeidaa esität?Mene katkaisuhoitoon


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkälainen ihminen

      kaivattusi on?
      Ikävä
      137
      2404
    2. Sullahan oli ihan valtavat t...., nainen

      Aivan suunnattomat ja hyvin muodostuneet. Luulisi että olisit uskaltanut tehdä selvän aloitteen jos jotain haluat. Miksi
      Ikävä
      69
      2154
    3. Minkä ikäinen

      Kaivattusi on?.
      Ikävä
      102
      1956
    4. Mitä haluaisit sanoa

      kaivatullesi juuri nyt?
      Ikävä
      100
      1644
    5. Minkä näköinen

      Kaivattunne on?
      Ikävä
      70
      1615
    6. Kepun kansanedustaja Aittakumpu loikkasi persuihin!

      Purran hallitus saa lisävahvistuksen! Oppositiota taatusti kismittää! https://www.is.fi/politiikka/art-2000010774118.
      Maailman menoa
      325
      1319
    7. Miten sulla meni niin tunteisiin yksi mies?

      Hyvässä ja pahassa? Tähän voit tilittää, jos aavistat kuka minä olen.
      Ikävä
      98
      1291
    8. 342
      1224
    9. En halua puolustella valheitani

      jne jne... Olen ollut ihan sekaisin sinusta. Haluan vaan vastauksen haluatko minut vai et??? Vain yksi asia on totta ja
      Ikävä
      35
      939
    10. IS Viikonloppu 19.-20.10.2024

      2 ½ -tasoiseksi merkitty Kovis Arto Kuivaselta. Kiva ristikko, jonka vaikeustaso en mielestäni 2+. Pääkuvasta johdetut s
      Sanaristikot
      63
      936
    Aihe