Vanhoja vinkkejä ja reseptejä

Kerberos69

Tuli harrastettua paastoamista ja erilaisia ruokavalioita 80-luvulla ja sittemmin asioitua luontaistuotekaupoissa ja mm. GreenWayn ravintoloissa 80- ja 90-lukujen taitteessa, taisi olla enemmänkin 90-luvulla jälkimmäinen. Sieltä on varastoon tarttunut yhtä jos toista reseptiä ja vihkkiä. Jospas pistäisin aina muistaessa jotain kohdalle sopivaa mielestäni nykyäänkin käyttökelpoista reseptiä.

Salaatinkastikkeen korvaajaksi sopii mielestäni erinomaisesti siementahna, jossa ei ole mitään turhaa vaan se on erittäin ravitsevaa, proteiinipitoista ja itse asiassa osa ateriaa.

SIEMENKASTIKE tai -TAHNA

Terveellinen salaatin kanssa syötävä tahna syntyy, kun idättää auringonkukan- ja seesaminsiemeniä, jauhaa ne jollain sekoittimella tai vaikka halutesaan huhmarella ja lisää sekaan valkosipulinkynsiä maun mukaan. Maustamiseen voi käyttää (Bragg-)soijakastiketta ja sitruunamehua.

Esimerkki määristä:

3 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1-3 valkosipulinkynttä murskattuna
1-2 rkl sitruunamehua, voit käyttää limeäkin
soijakastiketta (suolatonta) maun mukaan
vettä

Liota siemeniä yön yli, 6 tuntia riittää. Anna siementen itää huoneenlämmössä muutama tunti, itujen ei tarvitse olla näkyviä.
Laita siemenet tehosekoittimeen. Lisää vettä sen verran että laite toimii. Sekoita kunnes tasaista. Lisää valkosipuli, sitruunamehu ja soija. Käytä mausteita mieluummin liian vähän kuin liian paljon, koska voit aina lisätä. Valkosipuliahan voi sen ystävä käyttää vähän reilumminkin, sitruunamehu tai soija saattaa dominoida liikaa jos ei ole varovainen. Lopuksi sekoita.

Jos seesaminsiemeniä ei ole tarjolla, voit tehdä tämän pelkästään auringonkukansiemenistäkin. Valkosipulin tai vaikka soijan voit korvata jollain yrtillä tai yrttiseoksella, vaikkapa basilikalla.

Tämä on täyttä tavaraa, hyvin ravinto- ja proteiinipitoista. Ei mikään lisuke vaan osa ateriaa. Säilytetään tietenkin kylmässä.

2

761

  Vastaukset

  • Jauhettuja siemeniä , miten jännää ja erikoista.
   Siihen turautetaan vielä sitruunamehua ja suolatonta soijjaa.. vau...varmaan hillitön makuelämys.
   Hyi helv.

   Ranskalainen salaattikastike vihreelle, Thousand Irlenadns äyriäisille, Valkosipulinen kannanmunaa sisätäville ja oliiviöljy-valkosipuli kreikkalaiselle.
   Tilli-kermaviili kalalle ja perunasalaattiin. Kartanon kastike sopii lähes kaikkeen.

   No mutta- jauhappa sinä siemeniä ja leiki että on hyvää, olethan paastonnut 80 luvulla.
   Meikä pruukaa antaa linuille siemenet tai laittaa sämpylän päälle.

  • Lisäaineet eli säilöntäsellaiset valmiskastikkeista helttaan, Takuuvarmasti avattuina yli-ikäisiä.
   Kukin staablaa tyylilllään.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   218
   5898
  2. Kuinka keskustella rikoksista Suomi24:ssä

   Hei kaikille! Suomi24 on aina ollut paikka, jossa keskustellaan laajasti monenlaisista aiheista. Uutiset, ihmissuhteet ja elämän koko kirjo näkyy pal
   Suomi24 Blogi ★
   56
   2411
  3. Maisa jatkaa Jari-Matin mollaamista

   Seiskassa avautuu Maisa taas JM:n ”pettämisestä” (kätevästi unohtuu että maisa oli se varsinainen pettäjä) ja ”taloussotkuista”. On kyllä muijalla po
   19
   1561