Kaiken teoria?

Suhteellisuusteoria (GR) ja kvanttiteoria voitaisiin ehkä yhdistää kaiken teoriaksi, kun GR:stä otettaisiin pois se asia, että koko universumilla on aika- avaruus. Aika- avaruus ehkä on vain kappaleilla, säteillä, energialla ja voimilla tämän universumin sisällä, eikä universumin avaruudella ole aikaa, vain tila.

Kun äärettömän pienille ja äärettömän suurille asioille oletetaan tällä tavoin ja muutenkin erilainen logiikka ja matematiikka kuin tavallisille ajan ja paikan asioille, kvanttiteorian kummallisuudet tulevat ymmärrettäviksi ja nämä teoriat voidaan yhdistää, ainakin GR:ää tällä tai muulla tavoin muuntaen. Varmaan molemmissa jotain pitää muutta että ne sopisivat yhteen.

Loogisesti ajatelle jotain vikaa on jommassa kummassa tai molemmissa, koska ne eivät sovi yhteen. Tai sitten mitään kaiken teoriaa ei ole olemassakaan, löydettävissä.

7

161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä viesti olisi pitänyt aloittaa viimeisestä lauseesta. Koska kvanttiteoriaa ja GR:ää ei voi yhdistää, tulisi jompaa kumpaa tai molempia korjata, koska ne kuitenkin käsittelevät samaa todellisuutta ja yhtenäinen teoria pitäisi olla muotoiltavissa.

      Siksi tämä asia tässä on logiikkaa ja filosofiaa, vaikka asian kehitteleminen sitten vaatii fysiikkaa. Mutta tämä asia kuuluu ennenkaikkea filosofiaan, fysiikan filosofisiin perusteisiin. Minä en pysty keskustelemaan asiantuntevasti fysiikka- palstalla ja tähtitieteessäkin ajatukseni aina lyödään lyttyyn, että turha siellä on keskustella.

    • kaikki.kaikesta

      Kilpailevia teorioita ei tietenkään voi yhdistää ja osittain ristiriidassa olevat toisiaan täydentävät teoriat eivät voi yhdistyä "kaiken teoriaksi" ennen kuin ristiriitaisuudet eliminoidaan tavalla tai toisella.
      Eli työtä riittää ennen kuin ennen kuin "kaiken teoria" muuttuu teoriaksi. Muutenkin nimi "kaiken teoria" on turhan korskea, valmis tämä maailmankaikkeus toimintoineen ei suinkaan ole, vaikka iso kirja toisin väittää.

    • aikanäyttää

      Olemme vielä kaukana kaiken teoriasta. Maailmankaikkeudesta suurin on vielä satunnaisvaihtelua
      mitä tulee ymmärrykseemme (eli nk. pimeää energiaa eli ainetta).

      Tiedämme fysiikasta ja maailmankokonaisuudesta vain osasia.

      Tieteellinen optimismi tässä on sinänsä psykologisesti ymmärrettävää.

    • Niin, edes GR:n ja QT:n yhdistävä teoria ei olisi vielä välttämättä kaiken teoria, ja sellaiseen voi olla paljon pidempi matka.

      GR:n kyseenalaistaminen, eli kehittäminen samoinkuin BB:n, vaan aiheuttaa aina katkeraa niiden puolustamista ikäänkuin ne olisivat jotain jumalan sanaa, kun ne kuitenkin ovat vain tieteellisiä teorioita ja filosofisesti suorastaan tiedämme, että teoriat tulevat ennenpitkää korvautumaan paremmilla teorioilla.

      Minusta GR:n vika on siinä ainakin, että koko universumille oletetaan aika- avaruus, kun todellisuudessa aika- avaruus on vain kappaleilla universumissa. Mitä tästä voisi ajatella eteenpäin ja onko se validi ajatus?

      • closer_to_truth

        "Minusta GR:n vika on siinä ainakin, että koko universumille oletetaan aika- avaruus, kun todellisuudessa aika- avaruus on vain kappaleilla universumissa. Mitä tästä voisi ajatella eteenpäin ja onko se validi ajatus?"

        Ihan hyvin noin voisi mielestäni ajatella. Kyse on lähinnä siitä mitkä filosofiset perusoletukset valitsee sen kaikenteorian pohjaksi.

        ' Closer to truth' on harvinaisen laadukas tieteen ja filosofian peruskysymyksiä käsittelevä Youtuben videosarja jossa käsitellään juurikin tällaisia kysymyksiä. Kolmessa viimeisimmässä jaksossa käsitellään nimenomaan ajan ja tapahtumien perusluonnetta ja haastellaan Max Tegmarkia, Carlo Rovellia ja Sean Carrollia. Kaikilla heillä on erilainen näkemys ajan ja tapahtumien perusluonteesta.

        "Are events measured by time? Or is time created by sequences of events? Which is more fundamental, events or time? Worse, we may get different answers from quantum mechanics and general relativity."

        https://www.youtube.com/user/CloserToTruth1/videos


    • Näyttää hyvältä kokoelmalta. Kannattaa tutustua ajan kanssa.

      • lkj34

        Saas nähdä...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1113
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      966
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      860
    4. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      769
    5. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      15
      760
    6. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      751
    7. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      750
    8. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      77
      748
    9. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      744
    10. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      47
      728
    Aihe