Mitä on fasismi?

Reiska_

Vasemmistolaiset, tai kuten ennen tavattiin sanoa: sosialistit, viljelevät ahkerasti sanaa "fasisti". http://keskustelu.suomi24.fi/t/14774331/fasismi---mita-se-todella-on

Puuttumatta tämän enempää fasismin olemukseen, haluaisin kysyä, mitä todella tarkoittaa sana "fasces", suomeksi "vitsakimppu".

Fasismihan on saanut nimensä Rooman valtakunnan hallitsijoiden palvelijoiden kantamasta "vitsakimpusta". Miksi sellaisia kannettiin? Miksi vitsojen sisälle piti sijoittaa kirves? Mitä symbolisoivat vitsa ja kirves?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vitsakimppu

10

268

Vastaukset

 • Kuten suomenkielisen Wikipedian artikkelista jo ilmeni, oli kirveen sisältämä vitsakimppu muinaisten etruskien ilmeinen vallan merkki, joka adoptoitiin roomalaisten valtiaiden ja edusmiesten symboliksi.

  Etruskeista tiedetään valitettavan vähän, ja siitäkin vähästä suuri osa on roomalaisten perimätietoa, joka todennäköisesti on jo antiikin Rooman aikoina vuosisatojen varrella vääristynyttä. Edes fascesin etruskilaista nimeä ei tiedetä.

  • Nyt herääkin kysymys: MIKSI? Miksi etruskeilla oli vitsakimppu, ja miksi sen sisällä kirves? Sellainen viritelmä ei ainakaan voi olla minkäänlainen hallitsijoiden henkivartijoiden käyttämä ase, sen verran suurikokoinen ja kömpelö se on.


  • Reiska_ kirjoitti:

   Nyt herääkin kysymys: MIKSI? Miksi etruskeilla oli vitsakimppu, ja miksi sen sisällä kirves? Sellainen viritelmä ei ainakaan voi olla minkäänlainen hallitsijoiden henkivartijoiden käyttämä ase, sen verran suurikokoinen ja kömpelö se on.

   Saattaa olla, että emme koskaan saa sitä tietää.

   Ehkäpä kolmentuhannen vuoden kuluttua historiantutkijat ihmettelevät sitä, mitä virkaa on mitaleilla. Mikä sai arvostetut kansalaiset kanniskelemaan rintapielissään koreasti emaloituja ja pikkuisin, värikkäin kangaspaloin koristeltuja pieniä metalliprenikoita? Valtaako se symboloi, vai esimerkiksi taitavuutta?


 • Pyydän vielä anteeksi palstalle kirjoittavilta arvokkaasti harmaantuneilta vanhemmilta herrasmiehiltä sananvalintaani. En siis tarkoittanut otsikossa kysyä, mitä on fasismi, vaan mistä ja miksi on fasismi saanut nimensä. Miksi vitsakimppu, miksi vitsat, miksi kirves? Pahoitteluni vielä kerran.

 • Mussolini tahtoi leikkiä muinaista roomalaista.

 • Vasemmistolaiset ovat samanlaisia kuin venäläiset, eli he syyttävät muita siitä mitä itse ovat ja tekevät.

 • - Miettisit mieluummin ,sitä miksi suomi liputtaa " golgatan kakkosnelosilla " ????

 • IHME JA KUMMA
  Auringossa aina varjo seuraa kulkijaa. Kun päivä painuu pilveen, niin varjo katoaa.
  Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa.

 • Kun aatesuunnat seisovat rivissaä ja siitä muodostavat ympyrän niin ääripäät kohtaavat ja mistään ei selviä missä on alku ja missä loppu.

 • Englanninkielisessä fasismia käsittelevässä Wikipedian artikkelissa on kerrottu etymologia ja annettu linkki. Ensimmäinen maininta Sisiliasta vuodelta 1870, jolloin "vallankumoukselliset demokraatit" kutsuivat ryhmäänsä nimellä "F_a_s_c_i_o". Tuon sanan kohdalla englanninkielisessä Wikipediassa on lisää historiaa.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.