Tosiasioita MR-sopimuksen synnystä

18.8.2017 klo 8:42 aloitamassa ketjussa nimimerkki rapama selittää omasta mielestän hyviä syitä MR-sopimuksen synnylle. Esitetyt väitteet pitää oikaista.

rapama: "Syy miksi neukku tämän sopimuksen teki oli yksinkertaisesti pelko. Se pelkäsi joutuvansa yksin sotaan Saksaan vastaan eikä ollut valmis minkälaiseen sotaan vaikka aseita ja miehiä olikin runsaasti."
Tietääkseni Moskovasta ei ole löytynyt lähdettä, josta ilmenisi neuvostojohdon peläneen jotakin.
Neuvottelut 1939 kesäkuukaiusina kariutui selvästi N-liiton haluun loukata reunavaltiotensa itsemäärämisoikeuta tavalla jonka Kansainliiton peruskirja kielsi. Stalinin tarkoituksena oli miehittää naapurimaat sinä aikana kun Länsiliittoutuneet lisivat sotineet Saksaa vastaan.

rapama: " Pakka oli muutenkin ihan levällään kuten sitten Talvisodassa se nähtiinkin."

Jos puna-armeijan tilanne olisi nähty sillä tavalla, niin sotaan Suomea vastaan ei olisi ryhdytty. (vrt: NL " ei ollut valmis minkäänlaiseen sotaan".) Talvisota osoitti ettei syynä etupiirisopimujkseen ollut armeijan heikko tilanne.
r: " Tällä sopimuksella se tiesi saavansa turvan Saksan hyökkäystä vastaan ainakin joksikin aikaa muttei pysyvästi."

Sopimuksen piti kestää vuoteen 1945. V. 1989 Neuvostoliiton kansanedustajien kongressi totesi ettei tavoiteta Saksan uhan poistamiseksi saavutettu vaan se johti N-liiton " vaikeisiin valintatilanteisiin".

rapama: " Jos samalla oli mahdollista saada myös puskurivyöhykettä ottamalla takaisin vanhoja Venäjälle kuuluneita alueita miksi se siitä olisi kieltäytynyt."

Kansojen itsemääräämisoikeuden perusteella. NL oli Leninin ajoista asti korostanut kansojen oikeuta itsenäisyytteen ja oikeuta päättää omista asioista. Sen lisäksi Kansainliiton peruskirja kielsi " salaiste sopimusten" (jollaisia etupiirisopimukset pääasassa olivat). Sen lisäksi NL oli solminut hyökkämättömyyssopimujksia kolmen Baltian valtion, suomen ja Puolan kanssa samoin kuin rauhansopimuksia, joiden piti taata sopimuspuolten alueellista koskemattomuuta. Lisäksi minkään valtion liitäminen toiseen valtioon ei luo puskurivyöhykettä vaan päinvastoin johtaa kahden osapuolen armeijat toisiaan lähelle. liitämällä Baltian valtiot Neuvostoliitto loi tilanteen, jossa Saksan raja ja sotajoukot tgulivat sitä lähelle.
Sinänsä myönteistä, että tunnustat NL:n johdon ajatelleen myös Suomen liitämistä Neuvostoliittoon, koska Suomikin oli kuulunut aikaisemmin Venäjälle. Mutta Suomi ei olisi muodostanut mitään " puskurivyöhykettä"Neuvostoliittoon liitämällä.

rapama: " Kannataisi muistaa sekin, että neukku oli jo lähes koko 30-luvun pyrkinyt saamaan aikaan laajan Saksan vastaista liittoumaa mutta aina se oli kaatunut Englannin venkoiluun..."

Samaan aikaan neukku piti yllä Kommentaria, jonka kauta se johti muiten maiten kommunistisia puolueita ja julisti kansainvälistä vallankumousta. NL liityi vasta v.1935 Kansainliittoon, jonka tarkoituksena oli rauhan ylläpito.

rapama:" Kuten kaatuivat yritykset myös kesällä -39."

NL yritti saada länsimailta ( Englannilta ja Ranskalta) oikeuden miehittää vasta itsenäistyneet naapurimaat. ( Huomaa omaa kysymystäsi: " Jos samalla oli mahdolista saada myös... takaisin vanhoja Venäjälle kuuluneita alueita....")

rapama: " Tämäkin juttu on jotensakin arka asia ja siitä on vaiettu hyvin perusteellisesti neukun vastaisessa kiihkoilussa."

Etupiirisopimus oli arka asia Neuvostoliitolle ja kansainväliselle kommunistiselle liikkeelle 50 vuotta. Mikään muu taho ei ole kiistänyt MR-sopimuksen olemassaoloa kuin NL. Kommunistit yrittivät vaientaa asiasta keskustelun.

2

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toinen.näkemys

      En ole lukenut tuota toista ketjua.

      Valloittamalla Puolan, Baltian maat ja Suomen ( kirjoitetaan muuten isolla ) saatiin Itämeren herruus ja ei suinkaan lähentymään vihollisen armeijaa vaan sodankäynti valloittajan kanssa siirtymään "omalta maalta" näihin reunavaltioihin säästäen omaa infraa ja enemmän aikaa vastaiskuun.
      ---

      En tunnista Kommentaria. Tarkoittanet Kominternia?
      ---

      Stalin vihasi sosialisti Hitleriä kilpailijanaan ja Trotskin tukijana. MR antoi Stalinille aikaa aavistamansa/suunnittelemansa kahden sairaan sosialistimurhaajan keskinäisen sodan suhteen.
      Suomea pidettiin lapsellisen helppona nakkina kuten marssikäskyistä ja muuten on ilmennyt.
      ---

      NL/Venäjä ei ole koskaan kunnioittanut sopimuksia. Noudattaa niitä vain siltä osin kuin itselle on hyötyä.
      Lenin saattoi korostaa "kansojen oikeuta itsenäisyytteen ja oikeuta päättää omista asioista", mutta ei ollut torumassa Stalinia näiden välttämisestä.

    • 4tatg

      -----Tietääkseni Moskovasta ei ole löytynyt lähdettä, josta ilmenisi neuvostojohdon peläneen jotakin.---

      Jos ei pelännyt Saksaa niin miksi sitten ei hyökännyt Suomeen marraskuussa -40 kun Hitler sen kielsi. Miksi ylipäätään kysyi lupaa hyökkäykseen. Ainakin kesällä -41 Stalin Saksan hyökättyä pelkäsi hullun lailla niin että taisi kaali seota joksikin aikaa.

      ------Neuvottelut 1939 kesäkuukaiusina kariutui selvästi N-liiton haluun loukata reunavaltiotensa itsemäärämisoikeuta tavalla jonka Kansainliiton peruskirja kielsi.----

      Tuo on läsnimaiden eli neuvottelut vesittäneen osapuolen kertomusta. Tunnettua on se kun Englanti ja Ranska lähettivät ratkaisevaksi tarkoitettuun neuvotteluun kesällä -39 porukan, jolla ei tosiasiassa ollut valtuuksia päättää yhtään mistään. Neukulla oli paikalla korkein mahdollinen taso ja tämä Englannin ja Ranskan menettely tulkittiin diplomaattiseksi loukkaukseksi. Neukulle tuli käsityt, etteivät ne tosissaan edes halunneet sopimusta.

      .......Stalinin tarkoituksena oli miehittää naapurimaat sinä aikana kun Länsiliittoutuneet lisivat sotineet Saksaa vastaan---

      Nyt alkaa taas tulla mihinkään faktaan liittymätöntä propagandaa, sinun itsesi keksimää. Neukusta tehtiin syntipukki kun se kertoi sen jokaisen täysijärkisen tajuaman tosiasian, ettei se voi sotia Saksaa vastaan ellei se saa kuljettaa joukkojaan mitään reittiä pitkin Saksan rajalle. Tämä pyrittiin vääntämään länsivaltain taholta kieroon selitykseksi että neukku haluaa miehittää nuo maat vaikka länsi itse vain pyrki pelaamaan aikaa ja vedättämään neukkua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      266
      2647
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      205
      1710
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1444
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1191
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1166
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      230
      1053
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      79
      1005
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      44
      910
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      64
      768
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      730
    Aihe