Magellanin pilven supernova

r0lle

Suuressa Magellanin pilvessä havaittiin vuonna 1987 supernova nimeltään 1987A. mutta miksi sen supernovan sanotaan tapahtuneen tuona vuonna? tosi asiassahan se on tapahtunut satojatuhansia vuosia sitten? ja 30 valovuotta aurinkokunnastamme poispäin tuo supernova havaitaan vasta tällä hetkellä? ja 31 valovuoden päässä meistä vuoden kuluttua?

7

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KuSainTurpiini
    • Supernovat nimetään sen vuoden mukaan jolloin ne havaitaan. Astronomiassa on käytössä tälläiset tavat nimetä kohteita:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Astronomical_naming_conventions#Supernovae

      SN = supernova, 1987 = vuosi ja A = vuoden ensimmäinen havaittu supernova tokan ollessa B ja kolmannen C. Kun ollaan päästy 26 kohdalle niin sitten loppuun tulee kaksi kirjainta eli aa, ab, ac, ... az, ba, bb, bc, ...

      Supernovan räjähtäessä siitä lähtee pallomainen valokuori liikkeelle avaruuden jokaiseen suuntaan. Tuon pallon pinta saavutti meidät vuonna 1987. Jos sijaitsisimme 30 valovuotta kauempana supernovasta niin siitä olisi tullut SN 2017 jotakin.

      Nykyisellään supernovia havaitaan vuosittain luokkaa 100 kpl tai enemmän. Mitä paremmat teleskoopit sitä enemmän niitä nähdään. Vuoden alusta helmikuun lopulle mennessä supernovia on nykyisellään havaittu vuosittain jo parinkymmenen luokkaa eli kyseessä ei tosiaankaan olisi ollut SN 2017 A vaan ehkä SN 2017 W.

      • KABOOOM

        Jep.
        Toisaalt ois kyl hyvä (ainaki mun mielestäni) et noitten supernovien notaatiossa otettais jotenki huomioon myös jotenkin toi posauksen tyyppi, ku varsinki noi Ia-tyypin SNt on vaa tollasia "tuhnuja" ja nää kunnon core-collapset on sit niitä kunnon miehekkäitä pamauksia.


      • Poks_hihihi
        KABOOOM kirjoitti:

        Jep.
        Toisaalt ois kyl hyvä (ainaki mun mielestäni) et noitten supernovien notaatiossa otettais jotenki huomioon myös jotenkin toi posauksen tyyppi, ku varsinki noi Ia-tyypin SNt on vaa tollasia "tuhnuja" ja nää kunnon core-collapset on sit niitä kunnon miehekkäitä pamauksia.

        Kannatetaan. Ei se haittais, vaiks sitte muokkaisivat merkintää myöhemmin jos tarvii.
        Näkyvät kyllä pelkäävän tuhnuja enemmän kuin kovia paukkuja, kun tuhnut on ilmeisen hankalia tunnistaa ennalta. Ei tiedetä mikä suhteellisen tavanomaisen näkönen tähti on jo sytytyslanka palamassa valmistelemassa paukkua meidän takapihalla. Huonolla tuurilla menee otsonikerros ja saa sitte käyttää lopun ikäänsä tosi tuhtia aurinkovoidetta ulos mennessä.


    • rajatonriamu

      Eikö tuollaiset pikku possaukset mustat aukot nialaise aika nopeasti ja röyhtäile ulos punasiirtyminä? Sitten taas mennään aivan älytöntä vauhtia jonnekin ja kaikki pyörii toistensa ympärillä että huiskista vaan!

      • 8765

        Varmasti se mustalle aukolle maistuu, jos liian lähelle sattuu menemään. Punasiirtymällä ei ole sen kanssa mitään tekemistä.


    • OnSeVaanNiinHianoa

      Valtavia punasiirtymäpilviä syntyy kun menemme kauhiassa pyärimisliikkeessä miljoonan kilometrin tuntivauhdilla jonnekin,. On sitä mukavaa katella.
      NASAn taiteilijat ovat maalanneet siitä paljon kuviakin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkälainen ihminen

      kaivattusi on?
      Ikävä
      135
      2242
    2. Sullahan oli ihan valtavat t...., nainen

      Aivan suunnattomat ja hyvin muodostuneet. Luulisi että olisit uskaltanut tehdä selvän aloitteen jos jotain haluat. Miksi
      Ikävä
      69
      1864
    3. Minkä ikäinen

      Kaivattusi on?.
      Ikävä
      100
      1815
    4. Minkä näköinen

      Kaivattunne on?
      Ikävä
      70
      1565
    5. Mitä haluaisit sanoa

      kaivatullesi juuri nyt?
      Ikävä
      83
      1440
    6. Miten sulla meni niin tunteisiin yksi mies?

      Hyvässä ja pahassa? Tähän voit tilittää, jos aavistat kuka minä olen.
      Ikävä
      97
      1201
    7. Kepun kansanedustaja Aittakumpu loikkasi persuihin!

      Purran hallitus saa lisävahvistuksen! Oppositiota taatusti kismittää! https://www.is.fi/politiikka/art-2000010774118.
      Maailman menoa
      286
      1187
    8. 296
      1040
    9. En halua puolustella valheitani

      jne jne... Olen ollut ihan sekaisin sinusta. Haluan vaan vastauksen haluatko minut vai et??? Vain yksi asia on totta ja
      Ikävä
      35
      879
    10. IS Viikonloppu 19.-20.10.2024

      2 ½ -tasoiseksi merkitty Kovis Arto Kuivaselta. Kiva ristikko, jonka vaikeustaso en mielestäni 2+. Pääkuvasta johdetut s
      Sanaristikot
      59
      846
    Aihe