Kuluttaja luovii sumuisessa sokeriviidakossa: Paketissa lukee Dansukker, mutta sokeri on suomalaista ja omistus Saksassa
Yle: Talous ja politiikka -
Kaupan sokerihyllyllä kuluttajaa tervehtii sekava kokonaisuus.
Suomalaisessa sokerintuotannossa vaikuttavat nimet Dansukker, Suomen Sokeri, Sucros, Apetit, Nordic Sugar ja Nordzucker.
Erotatko ne kaikki toisistaan ja tiedät, mitä minkäkin nimen takaa löytyy?
Harva erottaa.
Unohda Tanska, nyt jyllää Saksa
Kaiken keskiössä on Nordzucker. Se on saksalainen Euroopan toiseksi suurin sokeriyritys, joka toimii Suomessa nimellä Nordic Sugar ja käytännössä omistaa suomalaisen sokerintuotannon.
Sillä: Nordzucker eli Nordic Sugar omistaa 80 prosenttia Sucroksesta, joka on Säkylässä toimiva Suomen ainoa juurikassokeritehdas. Loput 20 prosenttia Sucroksesta omistaa esimerkiksi pakastevihanneksista tuttu kotimainen Apetit.
Sucros puolestaan omistaa kokonaan Suomen Sokerin, joka pyörittää Kirkkonummen Porkkalassa toimivaa sokeripuhdistamoa. Siellä valmistetaan ja pakataan sokeri- ja siirappituotteet kuluttajille säkyläläisestä sokerista.
Kaupasta löytyvien sokeripakkausten kyljessä ei kuitenkaan ole Suomen Sokerin nimeä vaan yleensä Dansukker. Se on pelkkä jäänne, sillä tanskalaisomistuksesta ei ole enää tietoakaan.
Tanskalainen Danisco osti suomalaisen sokerintuotannon vuonna 1999 ja myi sen Nordzuckerille kymmenen vuotta myöhemmin eli vuonna 2008. Tanskalaisvuosina paketinkylkeen ilmestynyt tuotenimi Dansukker jäi kuitenkin elämään pohjoisilla markkinoilla.
Osa Suomessa myytävistä Dansukker-tuotteista valmistetaan ulkomaisesta sokerista tai ulkomailla, kuten Ruotsissa. Valmistusmaa ilmoitetaan tuotetiedoissa.
Omavaraisuus on pudonnut alle puoleen
Etelä-Suomessa oli 2000-luvulle tultaessa vielä neljä juurikassokeritehdasta: Säkylä, Salo ja Turenki.
Niistä Turenki suljettiin vuonna 1998, ja Salon vuoro tuli vuonna 2006. Jälkimmäisen taustalla oli EU:ssa tehty päätös keskittää tuotantoa etelämmäs Eurooppaan. Suomen 146 miljoonan kilon vuosikiintiö leikattiin ensin 90 miljoonaan kiloon ja myöhemmin 81 miljoonaan kiloon.
Samalla Suomen omavaraisuusaste sokerissa on pudonnut noin 60–70 prosentista nykyiseen 40–45 prosenttiin.
Pääkaupunkiseudun viimeinen sokeritehdas suljettiin Helsingissä jo vuonna 1965. Sen paikalle Töölönlahden rannalle rakennettiin 1990-luvulla Oopperatalo.
SUOMEN SOKERI ONKIN SAKSALAISTA
ISÄNMAATONSOKERI
2
291
Vastaukset
- Salthopiggen
Suolan kanssa pitää olla myös tarkkana. Esimerkiksi suomalaista vuorisuolaa en ole löytänyt mistään.
- makia_tappaa
sokurin sijaan hinajata, kuten Puh, tai luomuna
http://www.luomuruokatukku.fi/sokeri/sokeri-alkupera
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1026638
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t313980törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/303425Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3831817- 331418
- 271360
Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi471113Anteeksi kulta
En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv111006Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."
Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:11940- 42899