Ay lisää työttömyyttä?

faktaruutu

Kiky oli hyvä asia. Se antoi uskoa tulevaan ja yritykset ovat sopimuksen jälkeen työllistäneet. SAK jallitti kikyä vuodella, mutta onneksi tuli järkiinsä. Tuleva huolestuttaa. Jokainen palkankorotusprosentti vähentää työvoimaa vastaavasti.

Kannattaisi ammattiyhdityksen miettiä edistääkö työttömyyttä ja sitä kautta syrjäytymistä ja tuloeroja vai työllisyyttä. SAK on suurin liitto ja sen jäsenliitot ovat yleensä ymmärtämättömi näistä asioista. Metallin edesmennyt Lundh oli edistyksellinen ay-pomo. Hänenkin johdettavat olivat kerran yli 60% uudistusta vastaan, mutta Lundh runnoi esityksen läpi ja vastustus loppui, kun metallimiehet näkivät tilinauhassaan tuloksen.

Palkankorotus ei ole mitään. Vain käteen jäävä raha on merkittävä asia. Menneinä vuosina palkkoja on korotettu ja samalla SDP:n vetoisesti nostettu veroja. Käteen ei ole jäänyt tuskin enempää. Se on populismia ja viilausta. Esimerkiksi käteen jää enemmän, jos palkkoja lasketaan ja samalla lasketaan veroja, Niin tehtiin kikynkin yhteydessä. Hallitus laski veroja ja nettotulot eivät laskeneet. Ei ne populistiset prosentit vaan, mitä oikeasti on.

19

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aserfhsjtdgyutre

      haista sinä paska. Välilliset verot nousee....täyttä kusetusta. Rikkaat rikastuu ja duunarit köyhtyy

      • Yleutistet

        https://yle.fi/uutiset/3-9866065

        "Palkankorotuksista haittaa" – Kärsivätkö työttömät, jäävätkö etuuksien saajat jälkeen?

        Eläkeläiset ja työttömät köyhtyvät, kun palkansaajien liksat paranevat. Juha Sipilän (kesk.) hallitus on säästänyt jäädyttämällä etuuksien indeksikorotukset, joten kun hinnat nousevat, työttömien ja eläkeläisten etuudet eivät kohoa mukana kuten aiemmin.

        Seuraus on, että mitä suuremmat palkankorotukset ay-liike työntekijöille taistelee, sitä enemmän esimerkiksi kansaneläkkeen, työmarkkinatuen ja peruspäivärahan varassa olevat jäävät muista jälkeen.


      • VastausLöytyyVasemmalta
        Yleutistet kirjoitti:

        https://yle.fi/uutiset/3-9866065

        "Palkankorotuksista haittaa" – Kärsivätkö työttömät, jäävätkö etuuksien saajat jälkeen?

        Eläkeläiset ja työttömät köyhtyvät, kun palkansaajien liksat paranevat. Juha Sipilän (kesk.) hallitus on säästänyt jäädyttämällä etuuksien indeksikorotukset, joten kun hinnat nousevat, työttömien ja eläkeläisten etuudet eivät kohoa mukana kuten aiemmin.

        Seuraus on, että mitä suuremmat palkankorotukset ay-liike työntekijöille taistelee, sitä enemmän esimerkiksi kansaneläkkeen, työmarkkinatuen ja peruspäivärahan varassa olevat jäävät muista jälkeen.

        Miten se, että hallitus omilla päätöksillään ei korota etuuksia on palkansaajan vika? Ei ole kenenkään etu, että palkansaajat jäävät tulokehityksessä junnaamaan jonnekin 2000-luvun tasolle, vaikka firmojen tuottavuus ja tulokset paranevat. Jos työttömien ja eläkeläisten jäävät ansiokehityksessä "liikaa" työntekijöistä jälkeen, niin hallituksella on avain sen korjaamiseen, ei työntekijöillä.

        Jokainen palkankorotus on siunaus kotimaisen kulutukselle perustuvalle alalle, koska asiakkaiden ostovoima paranee. Ei välttämättä paljon, mutta paranee ja samalla voivat ostaa palveluita ja tuotteita joita valmistetaan suomessa.


    • PieniPiruVasempaan

      Kaikki, mikä lisää työn hintaa, vähentää työpaikkojen tarjontaa. Työhön pätee ihan samat markkinalait kuin muihinkin tuotteisiin.

      Työmarkkina on yhtä globaali kuin tuotteidenkin markkina. Palvelut ovat vaikeammin siirrettävissä asiakkaan luota, mutta sitäkin tehdään. Palveluiden automatisointikin on usein mahdollista.

      Esimerkiksi tietokone on lääkäriä parempi tekemään diagnooseja koska se muistaa kaikki sairaudet eikä oleta mitään. Lääkärin rooli tulee tulevaisuudessa olemaan oireiden välittäminen koneelle eikä itse diagnostointi. Leikkausrobotit mahdollistavat leikkauksen tekemisen vaikka maailman toiselta puolelta. Terveydenhoidossa on valtavasti mahdollisuuksia parantaa hoidon tasoa ja tuoda paras hoito yhä useampien ulottuville.

      Itse kulkevat autot tulevat mullistamaan julkisen liikenteen. Junat tai lentokoneet voisivat kulkea ilman ihmisen ohjausta turvallisemmin ja lähempänä toisiaan. Ainoastaan ihmiset tarvitsevat jonkun vahtimaan itseään koska ihminen on monessa asiassa se heikoin lenkki.

    • paikallinensopiminen

      Ilman ammattiliittoja saataisiin tehdä työt mieluusti puhdetöinä jos Ek :n annettaisiin asioista päättää. Ammattiliitot on vastaava taho työntekijöille ja valvoo ,sekä pyrkii pitämään työntekijöiden edusta kiinni ,aivan kuten Ek työnantajapuolen eduista. Nuo kikyt ja muut on Ek lähtöisiä juttuja ,kuten paikalliset sopimiset ja työajan pidentämiset jne jne..

      Tosin jokaisella on tänäpäivänäkin mahdollisuus sopia paikallisesti, pienemmästä palkasta jos tykkää että palkka on liian suuri,siitä ei tarvitse natista. Paikallista sopimista ei kiellä mikään, eikä sitä tarvitse erikseen vaatia,ellei halua että sen alle alistetaan kaikki pakosti. Tällöin se tarkoittaa yksinkertaistetusti työnantajan sanelu politiikkaa työehtojen ja palkkojen suhteen. Elinkustannukset on olleet nousussa jo pitkään ,markka ajasta ja sitä ei ole kyetty kompensoimaan veroituksen kautta ,se on täyttä puppua.

      • PieniPiruVasempaan

        Ammattiliitoilla on toki tavoitteet ja päämäärät, joita se ajaa. Työelämän laatua parantaneet asiat ovat kuitenkin toteutuneet elintason nousun myötä kaikkialla riippumatta siitä, kuinka voimakas AY-liike on kussakin maassa.
        Siksi ei ole perustelua sille, että parannukset ovat AY-liikkeen ansiota puhumattakaan siitä, että ne ovat toteutuneet vain AY-liikkeen ansiosta.

        Maissa, joissa työolot ovat huonot, ei yleensä ole AY-liikettäkään, mutta yleensä niissä ei ole demokratiaa tai edes toimivaa hallitusta. AY-liike on vain yksi elintason indikaattori eikä elintason myötä tapahtuva muu kehitys ole sen ansiota. Eihän jäätelön syöntikään lisää hukkumiskuolemia.
        Korrelaatio ei ole kausalitetti.


    • sekoomus-kepuli-kusetus

      Kuten arvata saattoikin, koko äärioikeistolaisen ss(s)-hallituksen propaganda Suomen kaamean heikosta taloustilanteesta ja sitten sen supernopeasta kääntymisestä nousuun pelkästään kiky-paperin ansiosta oli pelkkää kusetusta ja tilaustyö kaikenkarvaisilta (muka) talouskommentaattoreilta. Nyt nuo kommentaattorit vetäytyvät muka yllättävän talouskäänteen suojiin. Hahahahahah. Ja tottakai sekoomus ja Sipilä yrittävät naamioida kusetuksen omiksi saauvutuksikseen. Hahahah. Miten pelkän julkisen sektorin - kuten mm- kätilöiden vuostyöajan pidennys - on todella vähentänyt työttömyyttä?? Hyvä kysymys.
      Ja taas kaikki sari-sairaanhoitajat joukolla äänestämään sekoomusta.

      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/28/sipilan-katilot-suivaantuivat-kikyyn

    • vapaus-ja-oikeus

      Vapaus liittyä ammattiyhdistyksiin on turvattu Suomen perustuslain 13. pykälässä. Näin on, vaikka kaikenlaiset ns. yrittäjien pahimmat uikuttajatahot eivät jostain kumman syystä halua sitä ymmärtää. Pahimpien uikuttajien tavoitteena olisi kait saada orjatyövoimaa täysin vapaasti ja mielivaltaisilla palkoilla.
      Onneksi tuo sama 13. pykälä turvaa lisäksi vapauden järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi.
      Lisäksi YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 23. artiklan mukaan jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan.
      Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä.
      Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon ja jota tarpeen vaatiessa täydentävät muut sosiaalisen suojelun keinot.
      Jokaisella on OIKEUS PERUSTAA AMMATTIYHDISTYKSIÄ JA LIITTYÄ NIIHIN ETUJENSA PUOLUSTAMISEKSI.
      **
      Onhan tuon kaiken kumoamisessa aika lailla työsarkaa marisevilla ja uikuttavilla suomalaisyrittäjillä - onneksi,

      • PieniPiruVasempaan

        Miksi et maininnut sitä oleellista asiaa että yhdistymisvapaus tarkoittaa myös sitä, etä jokaisella on oikeus olla kuulumatta mihinkään yhdistykseen vaikka "kaikenlaiset ns. ammattiyhdistysten pahimmat uikuttajatahot eivät jostain kumman syystä halua sitä ymmärtää?"


    • vapauden-kaiho

      Nuo "vapaat Pihkalan kaartit eivät oikein tunnu ketään kiinnostavan" esim. verrattuna SAK:hon, joka edustaa noin m i l j o o n a a palkansaajaa ja 20 ammattiliittoa.
      Ole oikein tyytyväinen valitsemallasi "vapauden" tiellä varsinkin silloin, kun tulee ensimmäinen kunnon erimielisyys kilttien yrittäjien kanssa. Nehän ajattelevat aina ensimmäisenä nimenomaan palkansaajan ja Pihkalan kaartien parasta - Jyri Häkämiehen ja EK:n hengessä.

    • oho-onpas-uutta-tiatoo

      En ole vielä tiennytkään, että noita miljoonaa sak-laista pidetään ihanko väkisin liittonsa maksavina jäseninä. Onpa tosiaan hyvä että viimeistään nyt saivat kuulla pikkupirulta yhdistymisvapauden autuudesta.

      • PieniPiruVasempaan

        SAK:n jäsenistä on yli puolet eläkkeellä.
        Onhan toki 20% töissäkäyvistä paljon, mutta huomattavasti vähemmän kuin 40%.


      • kokeilejoskustyötä
        PieniPiruVasempaan kirjoitti:

        SAK:n jäsenistä on yli puolet eläkkeellä.
        Onhan toki 20% töissäkäyvistä paljon, mutta huomattavasti vähemmän kuin 40%.

        Jaahas, työn erikoistuntija arvailee:))
        SAK:n jäsenistä on eläkeläisiä vajaa kolmannes.


    • hoono-soomi-hoono-kiky

      On oikein mielenkiintoista neuvotella varsinkin sellaisen kivan yrittäjän kanssa työehdoista, palkasta ja työajoista, kun vapautta kitisevä yrittäjä ensi töikseen ilmoittaa tulijalle, että meidän firmassa ei sitten minkäänlaisia ay-juttuja kuunnella ollenkaan. Onkohan tällaisia kitisijäyrittäjiä maassamme yhä kuinka paljon? Ensimmäisiä juttuja niistä kuulin jo n. 15 vuotta sitten. Pian sen jälkeen alkoi varsinkin raksoilta löytyä jos jonkinlaista hoonosoomi-lankkupoikaa. Antoi uskoa tulevaan??

    • kaapeli12

      vitun verenimiät kuolaa orjatyö voiman perään . TYHJÄN SAA TEKEMÄTTÄKIN. palkat suomessa säälittätivä taskurahoja ,löytää enemmän päivässä. tehkööt ne työt jotka ottavat rahatkin.

    • Anonyymi

      ottamalla kommunisteilta/ateisteilta ja antamalla se hyvä köyhille voidaan luoda hyvinvointia

    • Anonyymi

      Onkohan työnantajat ilman painostusta, ikinä parantaneet työntekijöiden oikeuksia?
      Suomessakin juuri ay-liike on saanut sellaisia uudistuksia, kuin 5-päiväinen työviikko, lomarahat, palkalliset sairaslomat, pyhälisät, irtisanomissuoja, lomaedut jne...
      Ja aina työnantajapuoli on ollut vastaan moisia Suomen taloutta vaarantavia uudistuksia.

    • Anonyymi

      Rikkurit ovat kaikin keinoin yrittäneet avittaa niistä luopumisesta tekemällä lakonalaista työtä ja uskomalla työnantajan pupputehtaan tuotoksiin.
      Mutta lakkovahtien avustajat, ruuttaryhmämme, ruiskuttavat porteilla siantuotosta, ihka aitoa siankusta sankoruiskuin ja moottoriruiskuin rikkurien päälle. Tarvitessa munat tärpätillä suditaan myös.

      Tulevat taistelut ovat kovia

      Talkoo-Taavetti

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe