Onnitteluista

LykkyäTykö

Onnea! kirkuu iltapäivälehden lööppi presidenttiparin vauvauutisen johdosta. Tavaksi on tullut toivottaa onnea tai onneksi olkoon, kun jotain hyvää on tapahtunut: voitto kilpailussa, kihlautuminen, ylioppilaaksitulo, ylennys työssä. Tuo toivotus mielestäni sisältää toivomuksen, että kohdetta onnestaa jatkossa eikä pahoja asioita tapahdu, eikä niinkään viestiä iloitsen kanssasi että sinua on onnestanut.

Esim. ruotsin ja englannin kielessä on paremmin erotettu onnittelut tapahtuneen johdosta ja onnentoivotukset tulevalle (grattis - lycka till, congratulations - good luck). Mielestäni termi onnittelut/onnitteluni sopisi termejä onnea/onneksi olkoon paremmin tilanteisiin, joissa onnetellaan tapahtuneen johdosta.

3

<50

Vastaukset

 • No joo Onnea ja Onnittelut on kaksi eri asiaa... Onnea toivotetaan silloin kun on syntymäpäivä tai on valmistunut yms. Ja sitten jos on voittanut tai muuten onnistanut niin pitää Onnitella eikä toivottaa lisää onnea! Tietekin erojahan on. Mutta esim jos on voittanut arpajaissa niin kannattaako voittajalle toivotta "lisää onnea" sanomalla Onnea , silloin pitää vain Onnitellaan voitosta!

  • Minä kyllä käytän ilmaisua onnittelut silloin, kun on kyseessä syntymäpäivät, valmistujaiset tms tapahtuma. Jos hääparille toivotta onnea, siihen sisältyy vihjaus, että avioliitto tuskin tulee kestämään muutoin kuin hyvällä onnella. Toivottaisín onnea, jos joku on aloittamassa opinnot, perustanut uuden yrityksen, lähtemässä pitkälle matkalle tai muissa vastaavanlaisissa tilanteissa.


 • Kun itse sain kuulla onnitteluja siitä että yksi tyttöystäväni oli synnyttänyt lapsen, niin se oli kylläkin täysi katastrofi minulle. Olenkin aina sen jälkeen lähettänyt pelkät osanottoni sellaisille joita sama onnettomuus on kohdannut.
  Ja sitten puhutaan muka iloisesta perhetapahtumasta! Kuinkahan moni näistä "iloisista" tapahtumista myös avioliitossa oleville on mikään ilo? Veikkaan että melkonen osa on paremminkin konkurssin alkusoittoa.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  93
  3741
 2. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  77
  514
 3. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  86
  406
 4. Martinan virheelliset ravitsemusneuvot

  Tänään antaa vinkkejä sitruunavedestä, jonka teksti "lainattu" mtv3-sivulta, jossa sentään on mainittu lähde(toisin kun Martinalla) Toisekseen sitruun
  34
  406