Geoterminen lämpö 4,5 miljardia vuotta vanhaa?

onkohannoin

Iltasanomien jutussa väitetään geotermisen lämmön jääneen maapallon sisälle 4,5 miljardia vuotta sitten. Minä olen ollut siinä uskossa, että maapallon ytimessä on käynnissä jatkuvasti radioaktiivisia reaktioita, jotka tuottavat lämpöä.

Luulisi lämmön karanneen jo tuossa ajassa avaruuteen, jos maan sisällä ei olisi enää lämmöntuotantoa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005401467.html

"Geoterminen lämpö eroaa monelle pientaloasujalle tutusta maalämmöstä siinä, että se on maapallon sisälle sen syntymän aikaan 4,5 miljardia vuotta sitten jäänyttä lämpöä. Maalämpö on aurinkoenergiaa, joka on varastoitunut maaperän pintakerroksiin."

3

59

Vastaukset

  • Maapalloon on kertynyt lämpöenergiaa monin eri tavoin koko sen syntyhistorian ajan ja syntyy lisää koko ajan radioaktiivisesta hajoamisesta. Yhdessä lyhyessä vaiheessa jopa lähellä pintakerroksia olevien raskaiden aineiden potentiaalienegia on muuttunut lämmöksi niiden valuessa kohti ydintä. Miljoonia kuutiokilometrejä laskeutui tuhansia kilometrejä ja kevyet aineet nousivat lähemmäs pintaa.

    Suuri osa lämpöenergiasta on peräisin törmäävien kappaleiden kineettisestä energiasta.

  • Ilmakehä on tehokas lämmöneriste, että lämpö karkaa hitaasti. Varsinkin, kun kotitähtemme ei maapalloa jäähdytä, vaan päin vastoin lämmittää.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.