Nesteen jäähdyttäminen

Viinintekijä

Kaverin kanssa kinattiin kumpi on nopeampi tapa jäähdyttää neste.
Astia on noin puolillaan 60 asteista nestettä. Ja tavoite noin 25 astetta.
Viedä ulos jäätymään - ilman lämpötila noin 10 astetta.
ja sitten lisätä kylmää vetää kraanasta.

Vai täyttää astia kylmällä vedellä ja viedä sitten ulos
jäähtymään.

Huoneenlämmössähän (20) jäähtyminen kestää pitkään.
varmaan liki vuorokauden.

10

2560

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SeSeOnUskoPois

      Jälkimmäinen.

    • NäisItseTekisin

      Jos viet astian ulos kuumana, on lämpötilaero astian ja ukoilman välillä suurempi ja lämpövirtaus astiasta ulos suurempi. Lämmön siirtyminen hidastuu, kun nesteen lämpötila lähenee ulkoilman lämpötilaa. Eli ensin ulos ja sitten lanttaus. Tosin kylmällä vedellä täytettynä lämpöä siirtävä pinta-ala nousee vähän.

    • Pontikankeittäjä

      Jos kraanavesi on riittävän kylmää ja neste kevyttä ja sen lämpökapasiteetti on paljon vettä pienempi (esim etanoli), niin nopein tapa on lisätä kylmää vettä kunnes seos on 25 C ja sitten loput 25 C asteista kraanavettä.

      • Etanoli_on_kumma_aine

        On kuitenkin huomattava, että etanolin ja veden sekoituksessa tapahtuu eksoterminen reaktio, eli kylmää vettä pitää sekoittaa enemmän kuin pelkkä lämpötasapaino edellyttäisi.


      • DrinkinSekoittaja
        Etanoli_on_kumma_aine kirjoitti:

        On kuitenkin huomattava, että etanolin ja veden sekoituksessa tapahtuu eksoterminen reaktio, eli kylmää vettä pitää sekoittaa enemmän kuin pelkkä lämpötasapaino edellyttäisi.

        Tässä pelataan "noin" arvoilla ja riittää saada astia täyteen. Litramääriä ei tiedetä.

        Vedes ominaislämpökapasiteetti on 4,186 kj/Kxkg ja etanolin 2,43. Etanolin tiheys on 0,89 g/cm3. Veden ominaislämpö on siis n. 2,28 kertainen etanoliin verrattuna. Lisättävän veden lämpötila voi olla jopa n. 10 C (päässä laskien).


      • DrinkinSekoittaja
        DrinkinSekoittaja kirjoitti:

        Tässä pelataan "noin" arvoilla ja riittää saada astia täyteen. Litramääriä ei tiedetä.

        Vedes ominaislämpökapasiteetti on 4,186 kj/Kxkg ja etanolin 2,43. Etanolin tiheys on 0,89 g/cm3. Veden ominaislämpö on siis n. 2,28 kertainen etanoliin verrattuna. Lisättävän veden lämpötila voi olla jopa n. 10 C (päässä laskien).

        Etanolin tiheys on tietysti n. 0,79 g/cm3


    • Viinintekijä

      Itse olen myös sitä mieltä, että ulos kuumana ja jäähtymisen jälkeen veden lisäys. Lämpötilaero nopeuttaa. Lopulta tehtiin niin, että vietiin ulos ja löytyi tarpeeksi iso saavi joka sitten täytettiin puutarhaletkulla. Siinä jäähtyi melko nopeasti kun vettä välillä vaihtoi. Viinimarjat ovat ainakin lähteneet käymään.

      • Harrastin itsekin nuorempana kotiviinin tekemistä. Se oli sitä aikaa, kun viiniä käytettiin yli yhdeksisen kuukautta ja sen jälkeen kypsytettiin vähintään vuosi.
        Saavitekniikkaa käytin toisin päin. En halunnut käyttää pysäyttäjiä hiivan tappamiseen, koska pyrin mahdollisimman vähiin kemikaaleihin. Tapoin hiivan lämmöllä. Pänikkä isoon saaviin ja saavi täyteen niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Kun saavissa vesi jäähtyi, eikun uusi satsi. Viimeisiin lisäilin vielä vähäbn kiehuvaa vettä saadakseni lämpötilaeroa nousemaan. Kun viinipöntön sisältö alkoi olla yli 40 astetta, vein sen vielä saunomisen jälkeen yöksi lauteille, jolloin lämpö vielä nousi ja pysyi niin pitkään ylhäällä, että hiiva varmasti kuoli. Ja aprikoos, ilman kemikaaleja.

        Mukava harrastus sekin, mutta nykyään olen siirtynyt viinin kohdalla ammattilaisten tuotteisiin. Heiltä viinin valmistuskin luonnistuu paremmin, vaikka ei hyvä kotiviinikään ainakaan silloin nuorempana sylettänyt.


    • Maalla saunavesi muuripadassa on tarkoitus saada säilymään lämpöisenä seuraavalle päivälle. Paras tapa tuntuu olevan se, että pataan lisätään kylmää vettä. Jäähtyvän veden lämpökapasiteetti kasvaa, kun vettä on lisätty ja jäähtymistä aiheuttava lämpötilaero vastaavasti pienenee. Lisättävän veden määrälle on varmaan olemassa optimi. Kymmenkertainen määrä kylmää vettä jäähdyttäisi seoksen saman tien kylmäksi.

      Jos on tarkoitus jäähdyttää kuumaa juomaa niin ensin antaa sen jäähtyä mahdollisimman kuumana ja vasta sitten lisää kylmää vettä. Mitä vähemmän jäähtyvää materiaalia eli pienempi lämpökapasiteetti sitä nopeammin se jäähtyy.

      • Viinintekijä

        Muuripadassa vettä pitänee lämpimänä myös saunan lämpö. Se, että aamulla klo 8 on sopivan lämpöistä pesuvettä lienee hankala laskea. Se on helppo arvioida minkä lämpöistä vesi on seuraavana iltana. Hyviä kommentteja on tullut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alahan tulla paikkaamaan tekojas

      Ja lopeta se piilossa oleminen. Olet vastuussa mun haavoista. Vien asian eteenpäin jos ei ala kuulumaan.
      Suhteet
      28
      4548
    2. Ei tunnu, että välität yhtään

      Tuntuu, että et edes muista minua koko ihmistä. 😢
      Ikävä
      34
      3326
    3. Onko kenellekään muulle käynyt niin

      Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk
      Ikävä
      182
      3135
    4. Ketä tietää

      Missä ammuttiin pyssyllä.
      Kotka
      10
      2168
    5. Tietääkö kaivattusi että

      olet häneen ihastunut? 🤠
      Ikävä
      157
      1730
    6. Näytitpä taas niin hyvältä!

      Nautit tilanteesta täysin rinnoin. Sinä olet kuin
      Tunteet
      12
      1718
    7. Veikeä Satu

      Tuu jutteleen, kaipaan sua. Oot kuuma nainen.
      Ikävä
      25
      1681
    8. Terveiset kaivatullesi

      kesän aluksi tähän ketjuun.
      Ikävä
      101
      1257
    9. Nainen, vaikka olen ja asun yksin

      Saan silti seksiä aina kun tahdon. :/
      Ikävä
      137
      1097
    10. Mua ei ole rengastettu, vaikka asunkin jonkun kanssa

      Siihen on esteitä. Sinä taas olet rengastettu yksilö. En jaa aviovuodetta kenenkään kanssa, enkä mitään muutakaan.
      Ikävä
      14
      954
    Aihe