Vasikanlihasta

apukokki

Ärsyttää kun monissa ihan uusissa, tietysti huippukokkien, laatimissa ruokaohjeissa vielä tarjotaan vasikanlihaa raaka-aineeksi. Kun sitä ei ole useampaan vuosikymmeneen edes saanut kun ehkä lihatiskiltä mutta nykyään ei ainakaan tavallisilta. Eri asia jos vanha kanttura muuttuu lihapakkaukseen mennessään tai ravintolassa vasikaksi tai jopa häräksi, mutta lihapakkauksessa en tiedä onko saanut edes koskaan vasikanlihaa ostaa?

Vasikanlihahan on parasta mitä moniin leikkeisiin voi käyttää, rakenne ja makutuntuma on jollain tavalla erilainen. Vielä esim. 60-luvulla ei ollut juurikaan näin erikoistunutta lihanaudankasvatusta kun nykyään vaan lypsylehmien poikimat sonnivasikat kuten myös ne lehmävasikat joita ei jätetty itselle teurastettiin kotona hyvin nuorena tai myytiin teuraaksi ja homma kannatti taloudellisestikin jollain tavalla. Tänäpäivänä on ongelmana niin pienestä otuksesta saatava olematon hinta joten siksi kyseistä lihaa ei täällä saa, unohtunutkin on monilta kuluttajilta että kyseessä erilainen liha kun aikuisen naudan.

Ravintolakeittiössä arvostettu raaka-aine oli ns. valkoinen vasikanliha jota saadaan sellaisesta muutaman viikon ikäisestä pikkuvasikasta jota ei ole vielä ruokittu muilla rehuilla kun maidolla ja vain hieman karkearehua saanut lisäksi, ulkomailla tätä lihaa tuotetaan "teollisemmin" jossa äkkimuistikuvani mukaan vasikoita kasvatellaan aika vanhaksi tuolla rehulla ja pidetään hämärässä navetassa jollain lailla tehostaakseen lihan vaaleaa väriä, se ei ole eettistä mutta se alunperäinen vasikanliha mielestäni on hyvinkin. Mutta näillä hinnoilla ja ehkä alkuvaiheeseen kankealla kysynnällä sitä ei saada.

Että kokkeina laittaisin edelleen vain naudanlihan sinne reseptiin...

8

3197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hellitä

      Kikka kakkonen ei ärsytä eli laivalippu lahden yli ja jo pääsee vasikka-apajille.
      Vaaleaa lihaa, kun en koske broileriin. Raavaan syönti loppui jo alku-elmässä.
      Mies saa turnadonsa. Lempiruoka Fransun Tafelspitz
      Liemi alkuruokana ja pääruokana viipale lihaa, jonka kanssa monenlaiset lisukkeet kuten paistetut perunat, silputtu ruohosipuli jogurttikastikkeessa, omena-piparjuuriseos- Tallinnasta õuna-mädaroigas sekä muhennettu pinaatti.
      Pakaste-kana kiehuu usein painekattilassa ja siitä moneksi.

      • apukokki

        En olekaan vielä perehtynyt Eestin lihavalikoimiin. Meidän kaikkien yhteisenä vastuuasiana on kyllä olla tuomatta sieltä mitään sianlihaa sisältävää tuotetta johtuen afrikkalaisesta sikarutosta jota on siellä, muttei vielä Suomessa.

        Naudanlihan pitäisi olla siellä kyllä turvallista. Sen vain olen kuullut virolaisesta kulttuurista etteivät he ainakaan perinteisesti juuri arvosta naudanlihaa vaan kaikki tehdään sianlihasta. Tästä mieltymyksestä johtuu vielä sekin, ettei siellä ole lihanaudan loppukasvatusta juurikaan vaan suurtilojen vasikat kuljetetaan autorahdilla mm. Espanjaan. Kävin erään ryhmän mukana eräällä entisellä kolhoosilla ja sillä reissulla tästä kuulin.

        Ja muissa baltianmaissa kierrellessäni en kyllä juuri naudanlihaa nähnytkään, hienoissa ravintoloissa en käynyt vaan juurikin tavallisissa paikallisten paikoissa ja jopa kouluruokaloissa. Latvialaisessa ja Liettualaisessa arkiruokakulttuurissa kaikki uppopaistettu ruoka tuntuu olevan suosittua, Virossa en ole tätä huomannut niin voimakkaasti ainaakaan. Ja varsinkin Liettuassa näkyi olevan kulttuuri tarjota jo aamusta hyvin tuhti, esimerkiksi rahkatäytteisiä blinejä tai lämpimiä kinkku-juustovoileipiä tai peräti oikein peruna-lihapitoinen ateria. Syynä lienee paikallinen kulttuuri ruoka-ajoissa, sillä aamuruualla pitää pärjätä pitkälle päivään ennen seuraavaa lämminruokataukoa. Vastaavaa kulttuuria aamuruuasta esiintyi tosin Suomessakin ainakin maalla vielä 1960-luvulla.

        Mutta nämä nyt oli sivuversoja tuohon Tallinnan lihatiskivalikoimaan. Harvinaiseksi herkuksi tosin käy jos pitää sieltä asti vasikanliha hakea.


    • uskonkyse
    • Kotikokki62

      Vasikanlihaa löytyy monesta hyvin varustetusta kaupasta - itse ostan aina silloin tällöin. Paras lihakastike tai wienerleike syntyy vasikanlihasta.
      Esim Ruoholahti CM myy lähes poikkeuksetta aina vasikanlihaa eikä ole mikään poikkeus, tiedän monta muutakin kauppaa jotka myyvät. Toki otan kotimaista jos on tarjolla.

    • kalle_vasi
      • Ville.Eerola

        Lihatiloilta saa esimi rekojakelu , kukaan viisas ei edes kaupoista osta, vaan korkeintaan kauppahallista


    • kalleKumihanska

      Mitä tarkoitat huippukokeilla? Jos tarkoita Sukulaa, sitä tatuoitua kusipääpelleä Björkiä vai mikä se oli, Aihista ja mitä niitä nyt on? Ne ovat julkkiskokkeja eivätkä HUIPPUKOKKEJA. Riittämätön hygienia todistaa tämän.

      • Anonyymi

        Ja höpöhöpö. Täällä wannabe-kokki tilittää, kun ei itse pysty.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1622
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe