otsake harhaa -kyseessä broileri

on-kana

Broilerit ovat skotlantilaista Ross-rotua. Kansallinen laatujärjestelmämme turvaa broilereiden elämää kasvatuksen kaikissa vaiheissa.

Kansallisen käytännön mukaisesti jo broilereiden isovanhemmat tuodaan Suomeen ja kasvatetaan tautiriskien minimoimiseksi karanteenissa. Isovanhempais- ja vanhempaispolven linnut kuuluvat kansalliseen terveystarkkailuun ja niitä tutkitaan useiden lintutautien varalta.

EU:ssa on pakollista tutkia broilereista kahta salmonellatyyppiä (ihmisillä yleisimmät Typhimurium ja Enteritidis serotyypit). Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa tutkitaan kaikki tyypit. Suomessa ei saa rokottaa lintuja salmonellan varalta, mikä on joissain EU-maissa sallittua salmonellan ehkäisemiseksi. Salmonellatutkimukset toteutetaan Suomessa kaikissa tuotantoketjun vaiheissa ja jokainen tuotantoerä tutkitaan ennen teurastusta. Kasvatuksen aikana linnuista otetaan valvontaverinäytteitä tärkeimpien lintutautien sekä salmonellan varalta ennen kuin ne vapautuvat untuvikkojen tuotantoon.

EU:ssa käytetään kahdenlaista kasvatusmenetelmää lintujen kasvatuksessa. Monissa maissa käytetään yleisesti harvennusmenetelmää (thinning out). Tämä tarkoittaa sitä, että lintuja joko siirretään toiseen halliin tai lähetetään teurastukseen eri aikoina. Eläinten liikuttelu paikasta toiseen kasvatuksen aikana nostaa tautien leviämisriskiä ja saattaa lisätä samalla myös ihmisten sairastumista.

Suomessa tuodaan kaikki untuvikot kerralla kasvatustilalle ja koko parvi lähetetään myös yhtä aikaa teurastettavaksi (all in-all out -menetelmä). Kasvatustilat tyhjennetään, pestään, kuivatetaan ja desinfioidaan huolellisesti kasvatuserien välillä.

kasvu2Kansallisen laatujärjestelmän mukaisesti lintujen hyvinvointia ja terveyttä edistetään tarkalla, 24 tunnin olosuhdevalvonnalla (kasvattamon kosteus, lämpötila ym.) ja poikkeamat korjataan heti. Sopimusten mukaan poikkeamista ilmoitetaan myös tuotannosta vastaaville neuvojille tai eläinlääkärille. Olosuhteiden korjaamisella ehkäistään myös käyttäytymisongelmia, joita joissakin maissa voidaan peittää esim. nokan typistyksellä. EU:ssa lintujen nokkien typistäminen on sallittua, mutta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on kiellettyä.

Kansallisen laatujärjestelmän mukaan rehut hankitaan kaikissa kasvatusvaiheissa positiivilistan toimittajilta (salmonellattomat toimittajat). Rehut suojataan tarkasti luonnoneläimiltä, mikä turvaa kasvatettavien lintujen terveyttä.

Suomalainen broilerintuottaja on myös sitoutunut ulkomaanmatkalta paluun
”48 tunnin sääntöön”. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvattamoon mennään vasta 2 vrk kuluttua kotimaahan saapumisesta; hätätapauksessa saunominen matkavaatteet päällä tappaa taudinaiheuttajat matkan jälkeen.

EU:ssa lintujen kasvualustana käytetään olkea, purua tai turvetta. Suomessa suurin osa broilereista kasvaa turvepehkun päällä. Turvepehku imee kosteutta hyvin ja auttaa pitämään kasvattamon ilmanlaadun hyvänä. Lisäksi turvepehku on hapanta, mikä estää haitallisten bakteerien kasvua. Hyvä kuivike auttaa pitämään broilerien jalkapohjat kunnossa.

Broilerinkasvatuksen tuotantoketju Suomessa
kts kevätkananpoika, Kananpoikaa viiniss� (4:lle)
3 kevätkananpoikaa
(tai 4 broilerin rintafilettä ja 2 reisikoipea)
1 pkt Amerikan pekonia
6 salottisipulia viipaleina
15-20 pientä herkkusientä
2 valkosipulin kynttä viipaleina
2-3 laakerinlehteä
1 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia
1 tl hienonnettua timjamia
4 dl punaviintä
mustapippuria ja suolaa

Irrota kananpojista rintapalat ja leikkaa tervillä saksilla irti toisistaan. Leikkaa siivet nivelen kohdalta irti ja poista siiven k¨ärki kokonaan. Halkaise koivet erilleen ja leikkaa 2 osaan reisinivelen kohdalta. Sekoita kaikki muut aineet paitsi pekoni keskenään ja kaada kananpalojen päälle. Anna maustua pari tuntia kylmäss.

Kuumenna pannu ja ruskista silputtu pekoni. Siirrä sivuun. Ruskista kanapalat pekonin rasvassa kauniin värisiksi joka puolelta. Lisää marinadista mukaan sipulit ja herkkusienet ja kypsennä eman lisää pekoni ja loput marinadista mukaan. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kypsyä hymyillen. hiljaa kannen alla noin tunnin verran kunnes liha on pehmeää.
tai helmikana

4

1541

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Erkkiepätietoinen

      Saisinko muutomaan kohtaan tarkennuksen ja selvennyksen?
      Olen ymmärtänyt,että Tanskalainen Danhatch tuo vanhempais polven Suomeen jolloin isovanhemmat ei ole suuomessa,onko näin vai ei? Ja onko tauti tilanne pysynyt hyvänä?

      Onko tuotsnto linnun kasvatuksessa nykyään verikokeet ,montako näytettä otetaan 60 000:n linnun hallista ja minkä ikäisenä?

      Eikö nokan typistys olen kieletty koko euroopassa ?

      Onko tutkittu turpeen noston ja käytön yhteydessä vapautuvaa hiilidioksidia kasvihuone kaasuja),miten se vaikuttaa hiilijalan jällkeen broileri tuotannossa?

      • broikkuruikku

        Kansallisen laatujärjejestelmän mukaan broilerit ajetaan honkajoelle tuhottavaksi kun ovat laadultaan niin huonoja


    • Tositv

      MOT 11.07.2018

    • Anonyymi

      Johtuuko huonontunut laatu siitä että niille on alettu syöttää GMO-rehua tai palmuöljyä? Ainakin kananmunien maku on hirveä tai täysin mauton nykyään.
      Ennen ostin usein kananmunia, nykyään en melkein koskaan.

      Myös broilerin lihan ulkonäkö on muuttunut vastenmieliseksi. Ennen se oli kiinteää normaalin lihan näköistä. Nykyään se on täynnä uria ikäänkuin se olisi hajoamispisteessä. Iljettävää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe