otsake harhaa -kyseessä broileri

on-kana

Broilerit ovat skotlantilaista Ross-rotua. Kansallinen laatujärjestelmämme turvaa broilereiden elämää kasvatuksen kaikissa vaiheissa.

Kansallisen käytännön mukaisesti jo broilereiden isovanhemmat tuodaan Suomeen ja kasvatetaan tautiriskien minimoimiseksi karanteenissa. Isovanhempais- ja vanhempaispolven linnut kuuluvat kansalliseen terveystarkkailuun ja niitä tutkitaan useiden lintutautien varalta.

EU:ssa on pakollista tutkia broilereista kahta salmonellatyyppiä (ihmisillä yleisimmät Typhimurium ja Enteritidis serotyypit). Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa tutkitaan kaikki tyypit. Suomessa ei saa rokottaa lintuja salmonellan varalta, mikä on joissain EU-maissa sallittua salmonellan ehkäisemiseksi. Salmonellatutkimukset toteutetaan Suomessa kaikissa tuotantoketjun vaiheissa ja jokainen tuotantoerä tutkitaan ennen teurastusta. Kasvatuksen aikana linnuista otetaan valvontaverinäytteitä tärkeimpien lintutautien sekä salmonellan varalta ennen kuin ne vapautuvat untuvikkojen tuotantoon.

EU:ssa käytetään kahdenlaista kasvatusmenetelmää lintujen kasvatuksessa. Monissa maissa käytetään yleisesti harvennusmenetelmää (thinning out). Tämä tarkoittaa sitä, että lintuja joko siirretään toiseen halliin tai lähetetään teurastukseen eri aikoina. Eläinten liikuttelu paikasta toiseen kasvatuksen aikana nostaa tautien leviämisriskiä ja saattaa lisätä samalla myös ihmisten sairastumista.

Suomessa tuodaan kaikki untuvikot kerralla kasvatustilalle ja koko parvi lähetetään myös yhtä aikaa teurastettavaksi (all in-all out -menetelmä). Kasvatustilat tyhjennetään, pestään, kuivatetaan ja desinfioidaan huolellisesti kasvatuserien välillä.

kasvu2Kansallisen laatujärjestelmän mukaisesti lintujen hyvinvointia ja terveyttä edistetään tarkalla, 24 tunnin olosuhdevalvonnalla (kasvattamon kosteus, lämpötila ym.) ja poikkeamat korjataan heti. Sopimusten mukaan poikkeamista ilmoitetaan myös tuotannosta vastaaville neuvojille tai eläinlääkärille. Olosuhteiden korjaamisella ehkäistään myös käyttäytymisongelmia, joita joissakin maissa voidaan peittää esim. nokan typistyksellä. EU:ssa lintujen nokkien typistäminen on sallittua, mutta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on kiellettyä.

Kansallisen laatujärjestelmän mukaan rehut hankitaan kaikissa kasvatusvaiheissa positiivilistan toimittajilta (salmonellattomat toimittajat). Rehut suojataan tarkasti luonnoneläimiltä, mikä turvaa kasvatettavien lintujen terveyttä.

Suomalainen broilerintuottaja on myös sitoutunut ulkomaanmatkalta paluun
”48 tunnin sääntöön”. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvattamoon mennään vasta 2 vrk kuluttua kotimaahan saapumisesta; hätätapauksessa saunominen matkavaatteet päällä tappaa taudinaiheuttajat matkan jälkeen.

EU:ssa lintujen kasvualustana käytetään olkea, purua tai turvetta. Suomessa suurin osa broilereista kasvaa turvepehkun päällä. Turvepehku imee kosteutta hyvin ja auttaa pitämään kasvattamon ilmanlaadun hyvänä. Lisäksi turvepehku on hapanta, mikä estää haitallisten bakteerien kasvua. Hyvä kuivike auttaa pitämään broilerien jalkapohjat kunnossa.

Broilerinkasvatuksen tuotantoketju Suomessa
kts kevätkananpoika, Kananpoikaa viiniss� (4:lle)
3 kevätkananpoikaa
(tai 4 broilerin rintafilettä ja 2 reisikoipea)
1 pkt Amerikan pekonia
6 salottisipulia viipaleina
15-20 pientä herkkusientä
2 valkosipulin kynttä viipaleina
2-3 laakerinlehteä
1 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia
1 tl hienonnettua timjamia
4 dl punaviintä
mustapippuria ja suolaa

Irrota kananpojista rintapalat ja leikkaa tervillä saksilla irti toisistaan. Leikkaa siivet nivelen kohdalta irti ja poista siiven k¨ärki kokonaan. Halkaise koivet erilleen ja leikkaa 2 osaan reisinivelen kohdalta. Sekoita kaikki muut aineet paitsi pekoni keskenään ja kaada kananpalojen päälle. Anna maustua pari tuntia kylmäss.

Kuumenna pannu ja ruskista silputtu pekoni. Siirrä sivuun. Ruskista kanapalat pekonin rasvassa kauniin värisiksi joka puolelta. Lisää marinadista mukaan sipulit ja herkkusienet ja kypsennä eman lisää pekoni ja loput marinadista mukaan. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kypsyä hymyillen. hiljaa kannen alla noin tunnin verran kunnes liha on pehmeää.
tai helmikana

4

735

Vastaukset

 • Saisinko muutomaan kohtaan tarkennuksen ja selvennyksen?
  Olen ymmärtänyt,että Tanskalainen Danhatch tuo vanhempais polven Suomeen jolloin isovanhemmat ei ole suuomessa,onko näin vai ei? Ja onko tauti tilanne pysynyt hyvänä?

  Onko tuotsnto linnun kasvatuksessa nykyään verikokeet ,montako näytettä otetaan 60 000:n linnun hallista ja minkä ikäisenä?

  Eikö nokan typistys olen kieletty koko euroopassa ?

  Onko tutkittu turpeen noston ja käytön yhteydessä vapautuvaa hiilidioksidia kasvihuone kaasuja),miten se vaikuttaa hiilijalan jällkeen broileri tuotannossa?

  • Kansallisen laatujärjejestelmän mukaan broilerit ajetaan honkajoelle tuhottavaksi kun ovat laadultaan niin huonoja


 • MOT 11.07.2018

 • Johtuuko huonontunut laatu siitä että niille on alettu syöttää GMO-rehua tai palmuöljyä? Ainakin kananmunien maku on hirveä tai täysin mauton nykyään.
  Ennen ostin usein kananmunia, nykyään en melkein koskaan.

  Myös broilerin lihan ulkonäkö on muuttunut vastenmieliseksi. Ennen se oli kiinteää normaalin lihan näköistä. Nykyään se on täynnä uria ikäänkuin se olisi hajoamispisteessä. Iljettävää.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  131
  5494
 2. Sanni Ovaska In Memoriam

  Silla lailla.. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2687488814630636&id=100001086306601 Lähi-idästä sotaa, sekasortoa, kuolemaa, nälkää, ka
  Maailman menoa
  75
  1046
 3. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  132
  953
 4. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  26
  589
 5. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  21
  397