Salmiakin terveysvaikutuksista tietoa etsiessäni törmäsin Tiede-lehden keskusteluihin, joissa joku kertoi rottakokeiden kautta ammoniumkloridin tappavan määrän olevan noin 1-1,5 g rotan painokiloa kohti. Ihmiseen suhteutettuna ja ottaen huomioon sallitun ammoniumkloridimäärän esimerkiksi makeisissa, tuo tarkottaisi palstan mukaan sitä, että noin kilo salmiakkia voisi noin 60 kg ihmiselle olla kohtalokas. (Jos kokeet rotilla nyt ovat verrattavissa ihmiseen (?)). Yksilölliset erot huomioiden tuo voi tarkoittaa siis pienempää tai suurempaa määrää salmiakkia nautittuna suun kautta ja kevyemmälle lapselle riittäisi jo paljon pienempi määrä. Voiko tämä olla mahdollista? Jostain nettilähteestä luin, että välitön tappava annostus ihmiselle on 40-50g puhdasta ammoniumkloridia. Samaan syssyyn suomenkielisistä lähteistä löytyy rauhoittelevaa tietoa siitä, että esimerkiksi karkeissa ammoniumkloridia on "vain" 70g/kg. Siis eihän tuo määrä missään nimessä ole vähän tuohon myrkyllisyyteen nähden! Olen aika pöyristynyt. Kysyisinkin nyt paremmin tietäviltä, kuinka ammoniumkloridi vaikuttaa. Olen kiinnostunut lähinnä siitä, voiko salmiakilla ehkä olla pidemmällä tähtäimellä näkyviä terveysvaikutuksia ihmiseen, vaikka sitä ei suuria määriä kerralla söisikään? Poislukien oireet (pahoinvointi, oksentelu, päänsärky - tämän kertoi netti) millainen on ammoniumkloridimyrkytys? Kuinka viiveellä se voi tulla ja onko se helppo todentaa juuri ammoniumkloridimyrkytykseksi vai sekoittuuko helpolla oireiden kautta johonkin muuhun vaivaan ? Sori, kaikki ei nyt liity just kemiaan, mutta eniveisen. Tietoa on netissä saatavilla asiasta todella hintsusti. Ja koska kaikista maailman maista salmiakkia syödään eniten Suomessa eikä Pohjoismaiden, Hollannin ja Saksan lisäksi oikein muualla, tällaisia tutkimuksia on ylipäätään vaikea löytää. Myös tämä tekee minut hieman epäluuloiseksi. Suomessa Salmiakin vaarallisuuskeskustelut on yleensä kytketty sen sisältämään lakritsiin ja lakritsan verenpainetta kohottavaan vaikutukseen. Tuo on pieni murhe mielestäni ammoniumkloridin kaltaisen tappavan myrkyn rinnalla.
Aloin vähän epäillä asiaa erään sairaalareissuni jälkeen. Jouduin muutama vuosi sitten sairaalaan viikoksi ulkomaanmatkan jälkeen. Virallista syytä sille, että maksa-arvoni vetelivät kahdessasadassa, ei koskaan saatu. Diagnoosi oli verenmyrkytys, ja kyllä, verestä löytyi bakteerikin. Silti minulle jäi tunne, että liialla salmiakin syönnillä saattoi olla osuutta asiaan. Vedin aivan överiksi ja vedin päivän aikana noin puoli kiloa salmiakkia, koska minulla oli ollut tätä herkkua maailmalla niin kova ikävä. Ei ole mahdotonta syödä suuria määriä salmiakkia kerralla, tästä syystä olen hyvin järkyttynyt näistä netistä onkimistani tiedonmurusista.
Lopuksi vielä keskustelupalstalta kopioimani kommentti tyypiltä, joka ilmeisesti on ostanut apteekista tms. puhdasta ammoniumkloridia ja kummastelee käyttöturvallisuustiedotetta:
"Sinänsä tuo käyttöturvallisuustiedotte on hauska, että tuon mukaan pienikin annos aiheuttaa myrkytyksen joka ei pidä paikkaansa. Jos pitäisi niin miksi elintarvikkeissa jne.. tuota käytetään? "
Niinpä: miksi? Löysinpä vielä sellaisenkin tiedon, että salmiakin käyttöä ollaan ajettu rajoitettavaksi EU:ssa 3 g/kg määrään nykyisestä 70 g/kg ammoniumkloridin myrkyllisyyden vuoksi. Oltiin EU:sta mitä mieltä tahansa, niin kyllä tuollainen heitto minusta jostain jotain kertoo. Otetaan vielä huomioon se, ettei muun maailman intresseissä Euroopan ulkopuolella ole tehdä tällaisia kieltoja tai aiheeseen liittyviä tutkimuksia yksinkertaisesti siitäkään syystä, että SALMIAKKIA EI MUUALLA NAUTITA ELINTARVIKKEENA. Euroopan sisälläkin uskoisin Suomen olevan muista käyttömaista aika isolla keulalla edellä. En pidä salaliittoteorioista noin niinku yleensä, mutta tässä on jotain, mikä häiritsee minua. Voi olla, että olen huolestunut turhasta ja etenkin voi olla, että vetänyt liian pitkälle nuo omat kokemukseni, mutta silti. Olisin kiinnostunut kuulemaan esimerkiksi kemian, biologian ja lääketieteen alan tyyppien näkemyksiä?
Salmiakki vaarallista?
salmiakkihiiri
2
834
Vastaukset
- KATinhaamu
Salmiakissa oikeastaan ehkä suurempi haitta on se lakritsiuute, Lakritsi on "luomutalidomidi", tekee sikiövaurioita ja muille mm. päänsärkyä ja verenpaineen nousua. Rasittanee munuaisia ja aivoverisuonia.
Onko joku siihen vielä kuollut?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1172625
Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä
"Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht2551148- 861094
- 81054
Nainen voi rakastaa
Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt791011Kalateltta fiasko
Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr12930Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa
Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.63923- 30896
IS Viikonloppu 20.-21.7.2024
Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku41832Ikävöimäsi henkilön ikä
Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie37799