luonnonlait

köyhyys_ja_rikkaus

Materian tasolla maailma näyttää toimivan hyvin järjestyneesti, täsmällisesti ja ennustettavasti. Materia vaikuttaa noudattavan sille määrättyjä käyttäytymissääntöjä, luonnonlakeja. Miten nämä luonnonlait voidaan selittää, ja miksi ne ovat täsmälleen tietyllä matemaattisella kohdallaan, nehän voisivat periaatteessa olla enemmän tai vähemmän toisellakin kohdalla - vesi voisi alkaa kiehua vasta 110 asteessa tai jäätyä jo 10:ssä asteessa.

Asiaa vähänkin avarammin tarkastellen päätyy väistämättä siihen että luonnonlait ovat maailman idealistista osaa, joka määrittelee materiaalisen maailman käyttäytymisen. Tästä seuraa väistämätön johtopäätelmä että on olemassa, tai ainakin ollut olemassa tekijä, joka on nämä materian käyttäytymissäännöt, luonnonlait, luonut. Kielellisesti tätä logiikan jonkin tapahtuman aiheuttavaa tekijää nimitetään subjektiksi. Ihmisen ajattelussa, kulttuuriperinteessä ja kielessä tätä subjektia on usein nimitetty jumalaksi.

Todistaessaan luonnonlakien olemassa olon, fysiikka on samalla myös todistanut jumalan olemassa olon.

18

387

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jos luonnonlait eivät olisi elämälle suotuisia, emme olisi sitä täällä ihmettelemässä.

      Olemassa jossain tuolla ei minkään takana on ehkä triljoonia muita maailmankaikkeuksia, joilla ei ole ketään ihmettelemässä...

    • saku40

      Onhan tuo aika selkeä juttu - ettei kyse ole satunnaisesta ilmiöstä. Sen verran hienossa järjestyksessä asiat ovat.

    • köyhyys_ja_rikkaus

      Perinteisesti jumala on nähty ns. hyvänä. Samoin klassinen ihmisyyden käsite sisältää ihmisen inhimillisyyden, hyvyyden ja oikeudenmukaisuuden.

      Fysiikka on siis todistanut jumalan olemassa olon. Ihmiskunnan historian tarkastelu osoittaa että ei ole jumalaa joka puolustaisi oikeutta maan päällä.

      Miksi. Eikö korkeampaa voimaa (jumalaa) ole, enää, olemassa. Vaikka korkeampi voima pystyykin luomaan maailman materiaalisen järjestyksen, eikö tämä korkeampi voima pysty vaikuttamaan ihmisen, joka on myös subjekti siinä kuin korkeampi voima, toimintaan.

      Jos jumala on antanut ihmiselle lait, miksi ihminen ei noudata niitä. Pitäisikö ihmisen itse pyrkiä inhimillisyyteen, hyvyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Pitäisikö ihmisen toiminnan ja yhteiskunnan perustua perustavammin klassisen ihmisyyden hyveisiin.

      Ihmiskunnassa pätee vain yksi luonnonlaki voimakkaampi voittaa heikomman. Mutta tämä luonnonlaki ei ole korkeamman voiman säätämä, se on epäihmisyyden preesens, teko.

      Vaikuttaa siltä että ihmisellä on vapaus tehdä hyvää ja tehdä pahaa, tasa-arvoisena subjektina korkeamman voiman kanssa, maapallolla, josta ei kuitenkaan kovin pitkälle pääse.

    • 8765

      Järjestystä ja ennustettavuutta arvostava aloittaja laittaa varmaankin laittaa saman tien hyvin toimivan kvanttimekaniikan ennustettavaksi. Sitä odotellessa....

    • AamukahviaKohtaKeitän

      Ihan täyttä soopaa aloitus. Logiikan halveksunta räikeää.

      • älyn_köyhyys

        Suomessa on mielipiteenvapaus, mielipiteellä ja perustellulla keskustelulla on kuitenkin selkeä ero, tämä olisi hyvä ymmärtää ennenkuin osallistuu keskustelupalstoille.


      • Kauniita.Unia
        älyn_köyhyys kirjoitti:

        Suomessa on mielipiteenvapaus, mielipiteellä ja perustellulla keskustelulla on kuitenkin selkeä ero, tämä olisi hyvä ymmärtää ennenkuin osallistuu keskustelupalstoille.

        Päivän vitsin sitten päätit murjaista...


    • airfoiljokaeikirj

      Jaa jäätyykö vesi 0 asteessa ja kiehuu juuri 100 astetta. Ehkä siksi että noi valittiin siihen kohtaan. Asteikko tehtiin celsiuksen toimesta noilla kiinnepisteillä. Fahrenheit ei tehnyt asteikkoa noin ja se kyllä huomaa.
      Ei siinä paljoa jumalia ajateltu kummankaan toimesta ja se pitää paikkaansa VAIN merenpinnan tasalla standardi ilmakehässä.
      Kenen jumalasta mahtaa aloittaja muuten puhua?
      Noita jumalia on paljon. tuoreimpana Kim Pohjoiskoreassa. hänen golf taitonsa onvat maailmankuulut ym taidot. Raamattu= monenkymmenen ihmisen kertomuksia kymmenien vuosien ajalta= mikä luotettavuus? Vertaa Kalevala. samanlainen mutta me ei tehty siitä uskontoa.
      nyt Kim pohjoiskoreassa on tulossa kultiksi omassa maassaan ja muodostuneen herkimmille ihmisille uskonnoksi. Tämä meidän uskonto on vähemmisto maailmassa ja sekö on se ainoa oikea.

      • Altocumulus

        Jumala on tosiaan usein saanut selittäjän homman heti, kun ihmisen ymmärrys on loppunut: " Hän säät ja ilmat säätää ja aallot taltuttaa", "jospa Hän soisi maalle-x rauhan", "Jumalan ihme pelasti hänet pudonneessa lentokoneessa" jne.

        Nyt kun kosmologi Enquist sanoo selittäneensä kaiken, piispa Mäkinen sanoo viisaasti: Kaikki ("lakeineen" päivineen, ymmärtääkseni) on olemassa Jumalan tahdosta.


    • PäivänKevennys

      Hupaisa aloitus:):)

      • LHC

        Veden kiehuminen ei ole luonnonlaki.

        Eri alkuaineilla on eri faasipisteet niille ominaisissa ja toisistaan poikkeavissa lämpötiloissa. Vedellä ne sattuvat olemaan maanpinnan ilmanpaineessa 100 astetta ja nolla astetta, koska lämpömittarit on suunniteltu veden faasipisteiden mukaan.

        Jollai n toisella planeetalla vesi kiehuukin ehkä vasta 137 asteessa.

        Luonnonlait ovat sähkömagneettinen voima , heikko voima, vahva voima ja painovoima. he kaikki olivat yksi voima aina 10 potenssiin -34 sekunttiin saakka ajan alusta. Noina aikoina kvarkit olivat vaihtokelpoisia keskenään.

        Käsitys Luojasta tai Jumalasta on fysiikassa naivi ja nollaselitys millekään ilmiölle.


    • Mitä vähemmän on tietoa ja enemmän tietämättömyyttä sitä kipeemmin kaivataan Jumalaa selittämään kaikkea.

      Itse olen miettinyt seuraavia:
      - La Grangen pisteiden merkitys atomin ja molekyylin tasalla on heikosti tunnettu.
      - Kasvien ja eläinten perustana olevat luonnonlait ovat täysin eri, mutta biologisesti ne kuitenkin näyttäisivät lähenevän toisiaan. Vaikka on suuri ero alkutekijöissä niin biologia ohjaa kaikkea kohden samaa päämäärää. Voi johtua sattumasta tai kaiken yksinkertaisuudesta.
      - Maailma on kolmen tai neljän palan palapeli. Kolme kvarkkia ja elektroni.
      - Yhteensä tärkeitä alkutekijöitä voi olla niinkin vähän kuin vain seitsemän. Niitä yhdistelemällä saadaan aikaan monimutkaisuutta.

      - Maailma näyttäisi kulkevan Seisemää eri tietä kohden samaa määränpäätä.

      Lyhyesti: Tietokone näyttää monimutkaiselta, mutta perustuu transistoriin ja ykkösen ja nolla käyttämiseen. Kuitenkin mitä enemmän tahdotaan tehoja ja toimintoja tietokoneelta sitä etevämpiä SUUNNITTELIJOITA JA LUOJIA TARVITAAN. Jos kaikki perustuu evoluutioon niin myös Suunnittelijoiden pitää olla evoluution mukaisessa kehityksessä. Jumalan itsensä pitää myös kehittyä.

      • Varma_ehkä

        " Maailma näyttäisi kulkevan Seisemää eri tietä kohden samaa määränpäätä."

        Jep, kuusi eteen ja yks taakse... aivan kuten auton vaihteistossa. ;D


    • SeliSelityskö

      Vedenkiehuminen vain osuu ihmisen kyhäämän asteikon 100 määrään . Vesi nimittäin kiehui jo ennen asteikon jaottelua .

      • kjhsfdkhjfdkhjf

        No eiköhän se ole toisin päin niin että ihmisen kyhäämä asteikko on osutettu veden jäätymis- ja kiehumispisteisiin..

        ;)


    • Yksi luonnon ilmiö näyttäisi oman tulkintani perustella esim. Hare Krishna kirjojen tietoihin siltä kuin sen rooli olisi merkittävin: La Grangen piste
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Lagrangen_piste

      - Se kykenee kopioimaan itseään tai systeemiään
      - Se kykenee tekemään uusia näkymättömiä LaGrangen pisteitä ja systeemejä
      - Se aiheuttaa yksilöllisyyden ja eroavaisuudet yksilöiden välillä
      - Se on kaikelle alkuna, lepopaikkana ja liukenemispaikkana.
      - Voi olla, että mustat aukotkin syntyvät jotenkin sen ansiosta?

      LaGrangen pisteeseen liittyvä Hevosenkenkärata
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Hevosenkenkärata

      muistuttaa monia ihmiskehon sisäelinten ääriviivoja myös.

      Jos on painovoimalain yksi rajakohta tosiaan kaiken takana niin silloin voidaan pitää aika yksinkertaisena monien systeemien perusLAINALAISUUTTA:

    • luonnontutkija-

      Aineen sulamispiste (atomiopin mukaisesti kahden alkuaineen irtoaminen toisistaan) on aineen ominaisuus, siitä seuraa lainalaisuus että aine sulaa tietyssä lämpötilassa (kemian opin mukaisesti aineeseen johtuu tietty määrä vapaita elektroneja ja aine ionisoituu), jolloin se on luonnonlaki. Ainehan voisi myös olla pelkästään kiinteää, sillä ei olisi muita ominaisuuksia kuin kiinteä olomuoto, silloin emme pystyisi liikauttamaan maan päällä eväämmekään. Aineella kuitenkin on erilaisia olomuotoja (fysiikan opin mukaan erilaisia olomuotoja, atomiopin mukaisesti yhteenliittymiä ja liittymättömyyksiä, kemian opin mukaan erilaisia ionisaatio tiloja), se on aineen lainalaisuus, subjektiivinen sääntö.

    • Niin, maailma on sellainen. Ainoastaan uhkapelurit ovat tietävinään viimeisen dominon tai kortin. Lähes kaikki ovat väärässä siinä pelissä. Mutta hei pojat, kerran täällä vain eletään, joten tuhlatkaa kaikki nyt heti. Ihan oikeasti sattuu kun mietin sitä kun lopulta kaikki on pelattu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe