Poromiehet

Tjovain

Saavatko poromiehet ajella pihojen läpi? Entäs kun tuhoavat taimia yksityisten mailla?

29

1475

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • seikkaon

      poromiehet ajelee missä haluaa ja muut missä uskaltaa.

    • 1840

      tieten saavat ajella missä vain ja jos ei pihojen läpi pääse, niin ajetaan sitten jalkakäytävillä. Poromies oli täällä ensin, sitten porot, ja muut Lappilaiset, turistit tulivat vain katselemaan tätä menoa täällä. Koitamma väistellä ja jos ei onnistu, niin valitamme Jurvan kuntaan.

      • 1qx1vv

        muoniossa vain tietyt niin sanotut poromiehet ajelee ihmisten pihoilla sekä tiellä ja jalkakäytävillä. Että kaikki varmasti näkevät tietenkin suopunki ja koira mukana. Oikeat poromiehet on mettissä ei ole tarve tulla kylälle esiintymään.


      • Ettäsviittii
        1qx1vv kirjoitti:

        muoniossa vain tietyt niin sanotut poromiehet ajelee ihmisten pihoilla sekä tiellä ja jalkakäytävillä. Että kaikki varmasti näkevät tietenkin suopunki ja koira mukana. Oikeat poromiehet on mettissä ei ole tarve tulla kylälle esiintymään.

        Aivan turhake esiintyjä...ei eläviä päivääkään poro hommissa. Sujatyö paikka on sen pelastus.


    • Poooroparoooni

      Mutta molikan Markkupa oli päässy saamenuutishiin.

      • shmehpla

        "Päässy " ehkä väärä ilmaisu asiassa. Kaikesta kaiken tietävä hakeutuu linssiin. Medialla tarve saada haastateltava,tällä kertaa ei ollut kyse korvattomista poroista,älyä kuntaan.


      • 6b5m8b4

        joo aina tukkii joka paikkaan missä on kamera. peltarit päähän luuhka niskaan ja suopunki kaulale. luulee olevansa poromies


      • Vähemmistökulttuuri

        Tottakai aidot saamelaiset ovat omassa tv-ohjelmassa. Mutta miksi he eivät käytä saamen kieltä?


      • Tietäjät

        Taitaa olla enemmän lantalainen hän.


    • näintämäon

      Ota kuvia ja paljon tuhoista ja korvausvaatimus paliskunnille. Todistajia kaikkeen ja monta myös viranomaisia todistamaan. Mönkijöillä ja moottorikelkoilla ei ajella luvatta maillasi

    • Merensinisyydestä

      Ilmeinen vihlaisuunne viittailee erääseen, mutta on oikea poromies ja onko jokin kateus mukana. Porotokasta voi erota pois eräitä poroja ja poromies käy ne etsimässä tokkaansa takaisin. Nyt jos poro tai poroja pääsee kylän keskustaan ja talvella ne yleensä haetaan taikaisin porotokkaan, sekä useimmiten on apuna moottorikelkka. Poromiehellä on moottorikelkalla ajamiseen poronhoitotyössä laajempi oikeus tavalliseen kelkkailijaan nähden liikkumiseen myös yksityisen maalla. Mainittu selitys lienee, että selitetään vahingosta yksityisen pihapuutarhassa, mutta onkohan ihan kohdallaan korvausjanossa. Mutta en siihen puutu tarkemmin, jos viranomaiset ovat käyneet tarkastamassa epäiltyä vahinkoa.

      • tietoinen7

        ei nekhään saa pihoila ajella,sehä on kotirauhan rikkominen!


      • Tyhjääpuhetta

        Kuka sitäki kaehtii ja mistä?


      • 12aasi13

        no ei tasan kajehi kukaan. senki elintavat ja käytöksen ku tietää. eikä näytä rahoissa rypevän. Sais heittää tuon politiikanki pois.


    • Pihaviljeliä

      Poromies ajo meillä kesällä vastaistutetut taimet paskaksi. Sanoivat vaa, että heillä on oikeus ajaa missä haluavat ja jos ei miellytä niin voijaan myydä talo ja maat heille. Saavat kuulemma valtiolta rahat siihen, semmonen on kuulumma laki .

    • eioikeutta

      Senmoostako sielläki..täällä alempana net teköö kans mitä tahtoot van rupesin olemaa välittämäti kun kuulin yhen neitosen jutun,oli menny tohtorille kyselemää ,jottai oli vissii ollu tuntoja, voisko hän olla raskaana kun on käytetty vain ns kakkosta nii tohtoripa teki nopeen tiaknoosin...jostainhan net poromiehetkin tulloo.....

      • yksikaksikolmeneljäviisi

        oikeat poromiehet ovat tulleet ykkösestä,nämä jotkut hömpät täälläkin muoniossa ovat tosiaan kakkosen tuotoksia,arvaatte varmaan ketkä.


    • muualtatullusuku

      Jännä juttu ettei nuo ile edes porosukua. Ensimmäinen polvi joila on poroja.

    • Merensinisyydestä

      Ovatko käsitykseni virheellisiä osittain poromiehistä. Minun ymmärrys, että ne joiden pääammatti on poromies. Heitä koulutetaan, että ei työssään aiheuttaisi vahinkoa metsien omistajille metsissä, eikä kenenkään piha- alueen, puutarhan taimikoille, eikä muille aineistolle kohtuutonta vahinkoa poro työssään. Lisäksi jos aiheutuu työssä yksityisille vahinkoa on myös kohtuullista ilmoittaa omistajalle välittömästi sattuneesta vahingosta ja miten haetaan korvauksia.

    • Ärsyyntyny

      Poromiehet saa tehä ihan mitä haluaa. Heitä ei koske mikkään laki Suomen maassa. Se on nähty monta kertaa. Meiltä tuhosivat tahalteen mansikkamaan .

    • gujholy

      poromiehiilä on aijaa oikeus pihojen läpi ja jopa käyä tutkimassa vaikka sinun jääkaapin ettei ole salakaajettua poroa.

      • poromieski

        joo niin son.


      • Qa1gggrtx

        Mutta kun nämä pihoilla ja kylillä kelkkailijat on niitä leikki poromiehiä. Ei uskala mettissä ajaa ettei eksy. Joukolla seolle tankkaamaan ja kylän pinnassa ajetaan yhtä kisuraa pyytämässä 5 kelkalla. Huvittaa koko kylää. Ei tietoakaan tosi poromisten hommista. Mutta mukavaa huvia tuovat ihmisille leikeillään.


      • poromiesk

        joo niin son.


    • poroton

      Te poro-Aslakit olette meidän eteläsuomalaisten elättejä: Ette te itse leipäänne tienaa! Elätte meidän rahoilla ja valitatte.

      • poroaslak

        joo niin son


      • poroaslak

        siepä sen sanoit.mie olenki miettiny ko teilä ei ole rahhaa ostaa poronlihhaa ja jouvutta köyhyyessä syöhmään sikanautaa


    • Historiankirjat

      Saamelaiset ovat vuosisatoja paimentaneet poroja, mutta onko heitä enää olemassakaan, ei ainakaan sukunimien perusteella. Suikki, Sevä ja Sieppi olivat alkuperäisiä sukunimiä poropaimenina. Suurin osa on tullut Kittilän Kaukosesta maatiloilta. Aitoja saamelaista ei ole kuin kolmessa pohjoisessa kunnassa poropaimenina. Korjatkaa jos tieto on väärää.

      • lehmäsaamelaisia

        ei ole seväläiset alkuperäsiä,eikä saamelainen poronhoito ole täällä alkuperäistä,vaan tullut paljon myöhemmin ruotsin puolelta. metsälappalaiset jotka harjoittivat kalastusta ja metsästystä ovat alkuperäisiä ja tietenki he myös harjoittivat muita luontaiselinkeinoja. kuka muuten haluaisi olla saamelainen kun ovat tuollaisia ruikuttajia.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      58
      4377
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      24
      1402
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1205
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe