Pangasius

Fisunpurija

Lähikauppa mainostaa myyvänsä Pangasius-nimistä fisua. Mitäköhän lienee, onko kukaan maistanut?

70

50861

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Googlefish

      Löytyy ainakin Pangasius hypopthalmus ja Pangasius sutchi, joiden suomenkieliseksi nimeksi on tarjolla 'haimonni'.

      http://www.student.oulu.fi/~jtervone/kalarojekti/kalalista.htm

      Minä olen nähnyt kaupan kalatiskissä joskus 'kissakalaa'. Liekö suora käännös englanninkielisestä nimestä 'catfish' ja liekö sama laji kuin tuo 'pangasius'? Noiden 'catfishien' virallisempi suomennos lienee joka tapauksessa 'monni'.

      Tuollaista ns. 'kissakalaa' olen joskus kokeeksi ostanut ja syönyt. Ei hassumpaa.

      • Googlefish

      • Fisunpurija
        Googlefish kirjoitti:

        Ruokasanastomies Raholan mukaan englanninkielistä nimeä 'catfish' käytetään sekä monnista että merikissasta, jotka ovat kuitenkin eri kalalajeja.

        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/m.html#monn
        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/m.html#meri

        Kummankaan tieteellisessä nimessä ei esiinny tuota Pangasius-osaa.

        ... ja jäin ihmettelemään, mitä minulle oikein yritetään myydä. Melkein veikkaan, että kun menen ostoksille, kalaosaston pojilta EI saa tarkkaa vastausta... Mutta kaipa se ihan syötävää on, kun kerran on myyntiin otettu.


      • Ronja
        Fisunpurija kirjoitti:

        ... ja jäin ihmettelemään, mitä minulle oikein yritetään myydä. Melkein veikkaan, että kun menen ostoksille, kalaosaston pojilta EI saa tarkkaa vastausta... Mutta kaipa se ihan syötävää on, kun kerran on myyntiin otettu.

        Ostin lähikaupasta pari filettä, maustoin ja leivitin, paistoin pannulla. Miedon makuista eikä oikein meikäläisen mieleen. Kalatiskillä eivät oikein osanneet kommentoida...


      • khkhkj

        Ei ihan sama kala mutta USA:ssa myyvät kissakalana.

        Kasvatuskin on ekologista, Vietnamissa rakentavat paskahuussit suoraan kalalammikon päälle.
        Pangasiukset kun pystyvät käyttämään ihmisen paskaa ravintona.


      • ymmärrän tepon
        khkhkj kirjoitti:

        Ei ihan sama kala mutta USA:ssa myyvät kissakalana.

        Kasvatuskin on ekologista, Vietnamissa rakentavat paskahuussit suoraan kalalammikon päälle.
        Pangasiukset kun pystyvät käyttämään ihmisen paskaa ravintona.

        Paska syö paskaa. Tällä selittyy teppolerpan innostus tähän aasianihmeeseen.


      • keho!

    • Kokki-79

      Aina, kun joku tuote vaikuttaa yhtään oudommalta, kannattaa avata suu ja kysyä.
      Henkilökunta on töissä siellä sen takia, että he auttavat asiakasta tämäntyyppisissä asioissa-kin. Heidän tulisi tietää tuotteen alkuperä, sekä mahdollinen käyttötarkoitus.

      Monikaan ei varmaan tule ajatelleeksi, että se tavallinenkin lähikauppa voi tarvittaessa tilata mitä erilaisimpia erikoisuuksia asiakkaiden pyynnöstä! Eli ei muuta kuin kalatiskille myyjän tietoja/taitoja testaamaan.
      (Itse harrastan kauppojen puhelinnumeroiden keräämistä, ja tilaan esim. viikonloppuherkut etukäteen. Näin saa mitä haluaa!)

    • suomeksi

      Ja jos joskus saat ravintolassa liian halvan merianturan, kysyppä missä ruodot. Pangasiushan se siinä.

      • Fisunpurija

        Vietnamista kuulemma, osasi kalaosaston nuori poika kertoa. Siis tuoretta kalaa lennätetään tänne Vietnamista saakka!!! Jätin ostamatta, ekologisista syistä. Ilman, että minulla mitään henkilökohtaista olisi haimonneja vastaan.


      • Kalamies

        Sattuipa silmään tämä keskustelu ihan vahingossa...Kampeloista ja kampelan sukuisista kaloista kuten anturat, pallas etc. oikein tehdyt fileet ovat aina ruodottomia koska em. pohjakaloilla ei ole "kylkiviivan" -siis selän tai vatsapuolen keskikohdalla- niitä muun muassa lohifileestä fileiden irroittamisen jälkeen pystysuunnassa löytyviä pikkuruotoja. Nämä fisut ovat nimittäin evoluution myötä hieman vinksahtaneet ;)
        Ravintolassa voi tilata anturan tai kampelan, jos se tulee fileenä siinä ei ole ruotoja. Jos veitsi on lipsahtanut on fileen reunassa sentin (kalan koosta riippuen) mittaisia sattumia, siis evien ruodot. Ne kannattaa kuitenkin tilata kokonaisena koska ovat ehkä maailman helpointa syötävää ihan niinkin.
        Eli fileen ruotojen puuttumisen perusteella ei kannata haastaa ravintolaa rosikseen.
        Haimonni on miedon makuinen kala jota ei kannata pilata ylen määräisellä maustamisella kuten ei anturoita tai kampeloitakaan. Perinteisesti anturat ovat maultaan arvostetumpia kuin kampela. Lajeja on paljon, meriantura on herkkua mutta puna-anturakaan ei ole pöllömpää. Kampeloista iso piikkikampela on tosi hyvää, samoin hieta- sekä punakampela, varsinkin savustettuna. Savustettu tai kylmäsavustettu ruijanpallas on dorkan hyvää, sääli vain että kannat on liikakalastettu ja heikon saatavuuden vuoksi hinnat ovat kohonneet.
        Vielä siitä pangasiuksen ekologisesta selkärepusta ja lentokoneista: 99,2% varmuudella kaikki suomeen tuotu haimonnifile tuodaan pakastettuna!Eikä flygalla 1. luokassa. Jos sitä lennätellään tuoreena on hinta ihan toinen suomen myyntimäärillä. Ja, jos sitä on väitetty pakastamattomaksi sanoisin, että vihtaasi on kustu.
        Verrataampa tonnikalafileeseen: suomesta saa ihan oikeasti lentokoneella tuotua, tuoretta indonesialaista tonnikalafilettä (tunnistaa kirkkaan punaisesta väristä). Kohtuuhinta lienee putiikin ideasta riippuen jossain 35 euron molemmin puolin. Sitten saa muuta, laadusta ja leikkuutavasta riippuen, mutta aina pakastettua haitarilla 15-30 euroa kilo.
        Pangasius taitaa pyöriä siinä 10-15 euron välillä. Jos Herra Haimonni tulisi tuoreena lentokalana se maksaisi kaupasta ulos ehken 25 euroa.


      • babau
        Kalamies kirjoitti:

        Sattuipa silmään tämä keskustelu ihan vahingossa...Kampeloista ja kampelan sukuisista kaloista kuten anturat, pallas etc. oikein tehdyt fileet ovat aina ruodottomia koska em. pohjakaloilla ei ole "kylkiviivan" -siis selän tai vatsapuolen keskikohdalla- niitä muun muassa lohifileestä fileiden irroittamisen jälkeen pystysuunnassa löytyviä pikkuruotoja. Nämä fisut ovat nimittäin evoluution myötä hieman vinksahtaneet ;)
        Ravintolassa voi tilata anturan tai kampelan, jos se tulee fileenä siinä ei ole ruotoja. Jos veitsi on lipsahtanut on fileen reunassa sentin (kalan koosta riippuen) mittaisia sattumia, siis evien ruodot. Ne kannattaa kuitenkin tilata kokonaisena koska ovat ehkä maailman helpointa syötävää ihan niinkin.
        Eli fileen ruotojen puuttumisen perusteella ei kannata haastaa ravintolaa rosikseen.
        Haimonni on miedon makuinen kala jota ei kannata pilata ylen määräisellä maustamisella kuten ei anturoita tai kampeloitakaan. Perinteisesti anturat ovat maultaan arvostetumpia kuin kampela. Lajeja on paljon, meriantura on herkkua mutta puna-anturakaan ei ole pöllömpää. Kampeloista iso piikkikampela on tosi hyvää, samoin hieta- sekä punakampela, varsinkin savustettuna. Savustettu tai kylmäsavustettu ruijanpallas on dorkan hyvää, sääli vain että kannat on liikakalastettu ja heikon saatavuuden vuoksi hinnat ovat kohonneet.
        Vielä siitä pangasiuksen ekologisesta selkärepusta ja lentokoneista: 99,2% varmuudella kaikki suomeen tuotu haimonnifile tuodaan pakastettuna!Eikä flygalla 1. luokassa. Jos sitä lennätellään tuoreena on hinta ihan toinen suomen myyntimäärillä. Ja, jos sitä on väitetty pakastamattomaksi sanoisin, että vihtaasi on kustu.
        Verrataampa tonnikalafileeseen: suomesta saa ihan oikeasti lentokoneella tuotua, tuoretta indonesialaista tonnikalafilettä (tunnistaa kirkkaan punaisesta väristä). Kohtuuhinta lienee putiikin ideasta riippuen jossain 35 euron molemmin puolin. Sitten saa muuta, laadusta ja leikkuutavasta riippuen, mutta aina pakastettua haitarilla 15-30 euroa kilo.
        Pangasius taitaa pyöriä siinä 10-15 euron välillä. Jos Herra Haimonni tulisi tuoreena lentokalana se maksaisi kaupasta ulos ehken 25 euroa.

        Tosiaan..Tuo pangasius on Pakastekalaa ja mautonta semmoista!Tavallinen pakasteseiti vie siitä voiton sekä maussa että hinnassa.


      • eräs ulkomaalainen

        joo, kyllä näissä ruotoja on, vaihtavat nimittäin takahuoneessa selkäruodon toiseen annokseen ja näin pangasius muuttuu anturaksi. Näin Espanjassa.


      • Anonyymi
        Fisunpurija kirjoitti:

        Vietnamista kuulemma, osasi kalaosaston nuori poika kertoa. Siis tuoretta kalaa lennätetään tänne Vietnamista saakka!!! Jätin ostamatta, ekologisista syistä. Ilman, että minulla mitään henkilökohtaista olisi haimonneja vastaan.

        Pakastettuna laivalla, jotkut vaan sulattaa tuoretiskille.


    • kokki

      Pangasius kala on maailman suurin kasvatettu kala.
      Sitä kasvatetaan Vietnamissa.
      Kala kestää hyvin kypsentämistä, maultaan kalaa voisi verrata turskaan.
      Vietnamissa pangasius fileeraus tehtaalla työskentelee 600 henkilöä, josta voi päätellä, että menekki on melkoinen.

    • edix

      Ostinpa tuollaista ihmetystä Tammiston K-marketista pari päivää sitten ja mietin pitkään että mitäköhän tuosta pitäisi tehdä kun en nopealla vilkaisulla löytänyt mitään ohjetta, mutta päätin sitten kokeilla allaolevaa reseptiä ja täytyy myöntää että hyvää tuli!

      - Voitele uunivuoka ja laita kalat sinne
      - Ripottele suolaa ja sitruunapippuria maun mukaan päälle ja valmista tämän jälkeen kastike.

      Ruskista pari silputtua sipulia sekä rasiallinen paloiteltuja sokeriherneitä niin pitkään että sipulit ovat kullankeltaisia.

      Lisää lopuksi 4dl ruokakermaa ja puolikas tai kokonainen voimakas/väkevä koskenlaskija sulatejuusto sekaan ja sekoita kunnes kokonaan sulannut. Kaada seos kalojen päälle ja uuniin 200 asteeseen noin 30-40min.

      Tuota on pakko kokeilla toisenkin kerran jos sattuisi osumaan kala kohdalle..

      • kalapala

        varmasti tuli herkullista tolla reseptillä, älä turhaan oottele pangasiusta. eiköhän siihen käy melkeen mikä tahansa kala pohjaksi noiden ainesten alle upotettavaksi. : )


    • Kalaruoan ystävä

      Terve!
      Ostin Pangasius-kalafileitä Ravattulan Citymarketista. Kalahyllyllä oli reseptikirjanen, jonka mukaan kala valmistettiin.
      Yllätys yllätys-hyvää tuli. Pangasius- ja kuha-fileet muistuttavat toisiaan ulkonäkönsä ja makunsa puolesta. Itämainen kala-ateria maistui valkkarin kera!

      • Tampereella

        Laitoimme juuri ko. kalaa seuraavan ohjeen mukaan:

        Paistoimme mauste- ja valkopippurilla sekä suolalla maustetun fileen voissa (kevytversio voista).

        Viime vaiheessa lisäsimme tölkkiherkkusieniä, jotka olivat mausteliemessä (Rainbow). Muutama katkarapu sekaan sekä loraus kevytkermaa. Unohdimme lisätä kokonaisia valkosipulinkynsiä, jotka olisivat olleet varmaan maukkaita joukossa.

        Kaikki uunipannulle, kala alimmaiseksi ja hetkeksi uuniin.

        Lisänä höyryssä haudutetuja porkkanoita, parsa- ja kukka-, ja ruusukaalta sekä sekasalattia. Valkosipulileipää ja valkoviiniä.

        Herkullista oli!


      • Tampereella
        Tampereella kirjoitti:

        Laitoimme juuri ko. kalaa seuraavan ohjeen mukaan:

        Paistoimme mauste- ja valkopippurilla sekä suolalla maustetun fileen voissa (kevytversio voista).

        Viime vaiheessa lisäsimme tölkkiherkkusieniä, jotka olivat mausteliemessä (Rainbow). Muutama katkarapu sekaan sekä loraus kevytkermaa. Unohdimme lisätä kokonaisia valkosipulinkynsiä, jotka olisivat olleet varmaan maukkaita joukossa.

        Kaikki uunipannulle, kala alimmaiseksi ja hetkeksi uuniin.

        Lisänä höyryssä haudutetuja porkkanoita, parsa- ja kukka-, ja ruusukaalta sekä sekasalattia. Valkosipulileipää ja valkoviiniä.

        Herkullista oli!

        Siis se sekasalaatti ei ollut höyryssä ; )


      • eräs ulkomaalainen

        Niin, se kuha oli vissin liian läheistä sukua pangasiukselle. Kerran yritettiin Sokoksella myydää minulle haukifileetä kuhana, mutta erehtyivät vanhassa kalamieheessä. Ei se myyjä vieläkin unohtanut ojennukseni, väistää heti, ettei tarvii palvella.


    • kokki

      Maustoin kalan valkopippurilla ja suolalla. Paneroin sen pankojauhoilla ja kuivatulla oliivihiutaleilla.
      Paistoin voissa teflonpannulla. Lisäkkeeksi vihreitälinssejä, pinaattia ja sipulia rapuvaahtoa ja porkkanapyrettä.
      Hyvää tuli. Mauttomalle kalalla sopii panerointi varsin hyvin.

      • Fisunpurija

        ... on pankojauhot?


      • pirunpihka
        Fisunpurija kirjoitti:

        ... on pankojauhot?

        Olettaisin, etenkin kun on kalaruoista kyse, että kannattaa kääntää katse Japanin suuntaan miettiessä mitä ovat pankojauhot. Ovat eräänlainen tuotemerkki/yleisnimi korppujauhoille, jotka on useimmiten tehty vaaleasta leivästä.

        Saatan erehtyäkin, mutta edistynyt arvaukseni olisi tämä.


      • Kalan ystävä
        pirunpihka kirjoitti:

        Olettaisin, etenkin kun on kalaruoista kyse, että kannattaa kääntää katse Japanin suuntaan miettiessä mitä ovat pankojauhot. Ovat eräänlainen tuotemerkki/yleisnimi korppujauhoille, jotka on useimmiten tehty vaaleasta leivästä.

        Saatan erehtyäkin, mutta edistynyt arvaukseni olisi tämä.

        Erittäin hyvää kalaa muistuttaa kuhaa mutta on hiukan rasvaisempi.Suosittelen kaikille.


      • maustettuja korppiksia
        pirunpihka kirjoitti:

        Olettaisin, etenkin kun on kalaruoista kyse, että kannattaa kääntää katse Japanin suuntaan miettiessä mitä ovat pankojauhot. Ovat eräänlainen tuotemerkki/yleisnimi korppujauhoille, jotka on useimmiten tehty vaaleasta leivästä.

        Saatan erehtyäkin, mutta edistynyt arvaukseni olisi tämä.

        olen ostanut Tallinnasta. Siinä just sitruunanmakuinen, sopii tuolle Pangasiukselle. Sitten maustettu ruiskorppujauho sopii kans hyvin. Minusta se kun maistuu merianturalle. Tallinnassa sitä myytiin tosi tönkkö pakasteena , samoin kuin voikalaa , Keskuturg kauppahallissa.


    • maistanut

      Panaassius kala paistettuna voissa on ihan maittavaa olen kokeillut.

    • olvipakki

      Katso googlesta Englannin kielisiltä sivuilta kalan nimi. Dont eat that fish. Pohjamudissa elävä kala,jota nykyään jalostetaan kalankasvatuslaitoksissa ja niihin rokotetaan hormoneja. Maistui syötäväksi kelpaamaamattomalta ja sain vatsaväänteitä ja ripulia. En suosittele.

      • viellä yök

        En tykännyt täysin mauton kala, mutta jokaisen maku asia ,en varmaan osannut valmistaa oikein.


    • vaiski ruokaa

      Kalaa kahdelle.

      2kpl Pangasiusfile
      Sitruunamehua vähän
      Viola ruohosipuli tuorejuustoa 3 tl Tai vastaavaa
      Kermamaitoa tai kermaa 3 rkl eli noin 0,5 dl
      Suolaa 1/4 tl
      Sitruunapippuria hyppysellinen
      Juutoraastetta päälle maun mukaan

      Sulata pangasiusfileet ja nosta esim talouspaperille hetkeksi käännä välillä, lähtee ylimääräinen kosteus.

      Laita vaikka kahvi tuoppiin sitruunamehua, tuorejuusto tai (kermamaito) pyöräytä haarukalla seosta lisää sitruunapippuri
      ja tarvittaessa suolaa vähän. Sekoita seos haarukalla ta lusikalla.

      Laita fileet uunivuokaan ja levitä seos päälle vaikka lusikalla.

      Paista 180-200 asteisessa uunissa noin 15 min

      Ota pois uunista ja lisää juusto päälle ja paista vielä noin 15 min lisää valmis kuin juusto reunilta ruskistuu.


      Kokonais paistoaika uunissa 180- 200 astetta noin 20- 30 min riippuen uunista.


      Jos oli kiire tehdä ja kalat vetisiä niin juuston lisäyksen vaiheessa poista nestettä vuuasta esim lusikalla.

      Lisää makua jos haluat lisää seokseen maun mukaan jotain näistä
      piparjuuri, curry, wasapi tai vastaavaa tahnaa seokseen noin 1/2 teelusikallista.

      Sama ohje käy kaikille vaaleille kaloille, ahven, kampela, kuha, pangasius ja muut vastaavat.



      Riisiä kehotan välttämään sillä se on aasian tärkein ravinnon lähde, kuin me euroopalaiset ja pohjois ameriikalaiset
      ostamme aasian riissiää niin se lisää nälänhätää aasian markkinoilla.

      Oatamalla taasen Pangasiusfileitä lisäämme mm. Vietnamissa hyvinvointia ja suojelemma mailman merien kalakantoja.

      Norjalainen kasvatettu lohi kuluttaa mailman meriä ja kaakantoja noin 10 kertaa enemmän kuin Pangasiusfile.


      Jos haluat olla kuluttaja tietoinen kalan kuluttaja, jätä Norjalainen kala kalatiskiin, ja valitse ympäristö ystävällisempi vaihtoehto.

      • Iloinen mummo

        Kiitos Teppo jälleen hienosta ohjeesta! Palsta kiittää!


      • Pro suomi- fisu!
        Iloinen mummo kirjoitti:

        Kiitos Teppo jälleen hienosta ohjeesta! Palsta kiittää!

        Kuten Pangasiuskin, sekin liittyy Tepon mieliaiheeseen, sillä tuo Pangasius kasvatetaan Mekongjoen poukamissa, juuri niissä paikoissa johon viemärit laskevat kaiken paskansa, että siinä mielessä osuva kalavalinta!
        Sitten tuo paistoaika, aikooko Teppo tehdä kalastaan kesäiset sandaalin pohjat? Tuossa lämpötilassa ja tuossa ajassa niistä kalafileistä tulee kuivemmat kuin beduiinin jalkineen pohjat!
        Kuhafileellekin riittää 175 ja 15-20 min, muuten tulee kuivaa kalaa!
        Kannattaa Teponkin kokeilla ensin reseptiänsä, ennenkuin heittää tänne omituisia ohjeitaan!
        Maustamisesta en sano mitään, jokainen voi itse päätellä millä haluaa peittää vietnamilaisten paskan maun kalastaan!


      • Xilo
        Pro suomi- fisu! kirjoitti:

        Kuten Pangasiuskin, sekin liittyy Tepon mieliaiheeseen, sillä tuo Pangasius kasvatetaan Mekongjoen poukamissa, juuri niissä paikoissa johon viemärit laskevat kaiken paskansa, että siinä mielessä osuva kalavalinta!
        Sitten tuo paistoaika, aikooko Teppo tehdä kalastaan kesäiset sandaalin pohjat? Tuossa lämpötilassa ja tuossa ajassa niistä kalafileistä tulee kuivemmat kuin beduiinin jalkineen pohjat!
        Kuhafileellekin riittää 175 ja 15-20 min, muuten tulee kuivaa kalaa!
        Kannattaa Teponkin kokeilla ensin reseptiänsä, ennenkuin heittää tänne omituisia ohjeitaan!
        Maustamisesta en sano mitään, jokainen voi itse päätellä millä haluaa peittää vietnamilaisten paskan maun kalastaan!

        LApset sanoi että maistui kananmunan valkuaiselta...Ei siis ihan miltään! Sellasita valkoista lillinkiä. Halpa ja hyvä ei kulje käsi kädessä


      • georgesmiley
        Pro suomi- fisu! kirjoitti:

        Kuten Pangasiuskin, sekin liittyy Tepon mieliaiheeseen, sillä tuo Pangasius kasvatetaan Mekongjoen poukamissa, juuri niissä paikoissa johon viemärit laskevat kaiken paskansa, että siinä mielessä osuva kalavalinta!
        Sitten tuo paistoaika, aikooko Teppo tehdä kalastaan kesäiset sandaalin pohjat? Tuossa lämpötilassa ja tuossa ajassa niistä kalafileistä tulee kuivemmat kuin beduiinin jalkineen pohjat!
        Kuhafileellekin riittää 175 ja 15-20 min, muuten tulee kuivaa kalaa!
        Kannattaa Teponkin kokeilla ensin reseptiänsä, ennenkuin heittää tänne omituisia ohjeitaan!
        Maustamisesta en sano mitään, jokainen voi itse päätellä millä haluaa peittää vietnamilaisten paskan maun kalastaan!

        Mulle on yks paskan maku siitä kuka jaksaa paasata Mekongin skeidasta, mistä varmaan kyse ei ole - koska tässäkin maassa on olemassa Tullilabra aika tiukkoine sääntöineen, koska EU:ssa ollaan, ja nimenomaan huippunirsossa härmänmaassa jossa vain parhaat jauhot, myös broirelista, kelpaavat kotimaisille laatugrillimakkaranvalmistajille.
        Kyse on erittäin maukkaasta ja kiinteästä kalasta joka meidän hellalla maustetaan melko reippaasti sillä maku on mieto, eikä kokonaisuus välimeren yrttejä vierasta sitten lainkaan. Pangasusta pannuun, muutama tilliperuna, vissyä - ja Voilá! Jälkiruoaksi kahvi ja bourbonvaniljajätksi.


      • Fin-Viet
        georgesmiley kirjoitti:

        Mulle on yks paskan maku siitä kuka jaksaa paasata Mekongin skeidasta, mistä varmaan kyse ei ole - koska tässäkin maassa on olemassa Tullilabra aika tiukkoine sääntöineen, koska EU:ssa ollaan, ja nimenomaan huippunirsossa härmänmaassa jossa vain parhaat jauhot, myös broirelista, kelpaavat kotimaisille laatugrillimakkaranvalmistajille.
        Kyse on erittäin maukkaasta ja kiinteästä kalasta joka meidän hellalla maustetaan melko reippaasti sillä maku on mieto, eikä kokonaisuus välimeren yrttejä vierasta sitten lainkaan. Pangasusta pannuun, muutama tilliperuna, vissyä - ja Voilá! Jälkiruoaksi kahvi ja bourbonvaniljajätksi.

        Asun Vietnamissa ja olen lopettanut ko. kalan syönnin koska laatu vaihteli liikaa, ollen välillä syömäkelvotonta mutaisen maun vuoksi. Kalan nimi on vietnamiksi "Cá Basa", googlella löytyy paljon tietoa fisusta.


      • Kalastaja suomesta!
        Fin-Viet kirjoitti:

        Asun Vietnamissa ja olen lopettanut ko. kalan syönnin koska laatu vaihteli liikaa, ollen välillä syömäkelvotonta mutaisen maun vuoksi. Kalan nimi on vietnamiksi "Cá Basa", googlella löytyy paljon tietoa fisusta.

        Eviran eukot saa haistaa perseensä, sieltä löytyy samanlainen haju ja lima kuin kalasäkin pohjalta!


      • Kalat kunniaan
        Kalastaja suomesta! kirjoitti:

        Eviran eukot saa haistaa perseensä, sieltä löytyy samanlainen haju ja lima kuin kalasäkin pohjalta!

        Pangasius-kala on kuin kuhaa.. Se nyt vain sattuu olemaan vietnamilaiskalaa.... Kuha kuten pangasiuskaan ei tarvitse mausteekseen muuta kuin suolaa ja "potkuksi" tilliä ja sitruunaa....
        Näin on!!!! Ja "köyhienkään" ei tarvitse mennä kyykkyyn syödäkseen kotimaista kuhaa.... eroa ei maista kukaan.... jos ei tiedä todella mitä syö.... Tämä on TOSI!!!!!!


      • Fishermann
        Kalat kunniaan kirjoitti:

        Pangasius-kala on kuin kuhaa.. Se nyt vain sattuu olemaan vietnamilaiskalaa.... Kuha kuten pangasiuskaan ei tarvitse mausteekseen muuta kuin suolaa ja "potkuksi" tilliä ja sitruunaa....
        Näin on!!!! Ja "köyhienkään" ei tarvitse mennä kyykkyyn syödäkseen kotimaista kuhaa.... eroa ei maista kukaan.... jos ei tiedä todella mitä syö.... Tämä on TOSI!!!!!!

        Arviointi kyseisestä kalasta, äläkä sönkötä!


      • Fin-Viet
        Kalat kunniaan kirjoitti:

        Pangasius-kala on kuin kuhaa.. Se nyt vain sattuu olemaan vietnamilaiskalaa.... Kuha kuten pangasiuskaan ei tarvitse mausteekseen muuta kuin suolaa ja "potkuksi" tilliä ja sitruunaa....
        Näin on!!!! Ja "köyhienkään" ei tarvitse mennä kyykkyyn syödäkseen kotimaista kuhaa.... eroa ei maista kukaan.... jos ei tiedä todella mitä syö.... Tämä on TOSI!!!!!!

        ja pangasiuksella ei ole mitään muuta yhteistä kuin se, että molemmat ovat kaloja. On pyhäinhäväistys verrata kuhaa tuohon mutamönkijään.


      • Limnologi, Pargas
        Fin-Viet kirjoitti:

        ja pangasiuksella ei ole mitään muuta yhteistä kuin se, että molemmat ovat kaloja. On pyhäinhäväistys verrata kuhaa tuohon mutamönkijään.

        Mutta kun se elää selvässä ihmispaskassa ja syökin sitä.


    • okijuhyg

      Jos en olisi tiennyt, olisin väittänyt että on kuhaa.Hyvää, aika mietoa.

      • kala on kallista

      • Rouva77
        kala on kallista kirjoitti:

        siinä ~8 euria-löyty eilen K-marketista
        http://www.arvokokkonen.fi/reseptit/meriantura_meuniere.php

        Meillä ei tykätty mausta. Tyypillinen makean ja lämpimän veden kala, maku tunkkainen ja mutainen. Suomalaiset järvikalat ja merilohi on paljon parempaa, ja ekologisempi vaihtoehto.

        Meille ei osteta enää toiste. Kuha ja ahven ohittaa tämän kalan mennen, tullen ja palatessa.


      • Stadin kundi
        Rouva77 kirjoitti:

        Meillä ei tykätty mausta. Tyypillinen makean ja lämpimän veden kala, maku tunkkainen ja mutainen. Suomalaiset järvikalat ja merilohi on paljon parempaa, ja ekologisempi vaihtoehto.

        Meille ei osteta enää toiste. Kuha ja ahven ohittaa tämän kalan mennen, tullen ja palatessa.

        Stadin kundi kokkaili viime perjantaina eräälle latinonsuomalaiselle mimmille ja hänen frendilleen cevichea et sillei hei! Ceviche on sitruunamarinoitua kalaa - yleensä jotain vaaleaa fisua. Teppo sovelsi ja innovoi perinteistä lattarireseptiä. Tepon tarkoitus oli tehdä parasta cevichea, jota mimmit ovat koskaan saaneet et sillei hei!

        Teppo osti kaupasta ehdottoman tuoreita kuhafileitä. Stadin kundi aloitti valmistuksen puolenpäivän aikoihin, sillä fisun on hyvä marinoitua ainakin kuusi tuntia et sillei hei!

        Teppo viipaloi ja pilkkoi kuhat sellaisiksi, joita olisi hyvä syödä. Ei kuitenkaan liian pieniksi paloiksi, vaikka naisten suu ei olekaan yhtä iso kuin Tepon kita.

        Teppo nakkasi kuhanpalat kulhoon ja puristi päälle neljä sitruunaa ja kolme limeä. Sitten rouhittua merisuolaa & sokeria perään ja kulho tekeytymään jääkaappiin kylmään osaan et sillei hei! Noin neljän tunnin kuluttua kuha oli muuttunut valkoiseksi - se oli siis raakakypsynyt. Nyt oli aika aloittaa liemen teko.

        Teppo kaatoi kulhoon muutaman ruokalusikallisen (maun mukaan) makeaa chilikastiketta, hieman pippuria ja pienen tilkan kuohukermaa. Sitten sekoitetaan, mutta varotaan rikkomasta kuhan rakennetta et sillei hei! Teppo maistoi lientä ja havaitsi sen taivaalliseksi et sillei hei! Sitten vain stadilainen ceviche jääkaappiin odottamaan vieraita.

        Teppo tarjosi innovoimaansa cevichea itsetekemänsä aiolin ja K-kaupan tuoreen chapatan kanssa et sillei hei! Liemi oli niin hyvää, että aiolia ei oltaisi välttämättä edes tarvittu. Liemeen on hyvä kastaa leipää.

        Tepon vieraat, kaksi neiti-ihmistä, kehuivat Tepon stadilaista cevichea kilvan. Ja täytyyhän Teponkin tunnustaa: Se oli todella loistavaa et sillei hei! Lisäksi cehiche on helppotekoista ja terveellistä!

        ps. monissa ceviche-resepteissä neuvotaan laittamaan korianteria. Teppo osti korianteriruukun, mutta se lensi yksintein roskikseen. Korianteri on todella vastenmielisen makuinen - toisin kuin Tepon vieraat et sillei hei! Siitä Teppo voisi kertoa lisää, mutta se kuuluu K18-palstalle et sillei hei!


      • Vanha kokki
        Stadin kundi kirjoitti:

        Stadin kundi kokkaili viime perjantaina eräälle latinonsuomalaiselle mimmille ja hänen frendilleen cevichea et sillei hei! Ceviche on sitruunamarinoitua kalaa - yleensä jotain vaaleaa fisua. Teppo sovelsi ja innovoi perinteistä lattarireseptiä. Tepon tarkoitus oli tehdä parasta cevichea, jota mimmit ovat koskaan saaneet et sillei hei!

        Teppo osti kaupasta ehdottoman tuoreita kuhafileitä. Stadin kundi aloitti valmistuksen puolenpäivän aikoihin, sillä fisun on hyvä marinoitua ainakin kuusi tuntia et sillei hei!

        Teppo viipaloi ja pilkkoi kuhat sellaisiksi, joita olisi hyvä syödä. Ei kuitenkaan liian pieniksi paloiksi, vaikka naisten suu ei olekaan yhtä iso kuin Tepon kita.

        Teppo nakkasi kuhanpalat kulhoon ja puristi päälle neljä sitruunaa ja kolme limeä. Sitten rouhittua merisuolaa & sokeria perään ja kulho tekeytymään jääkaappiin kylmään osaan et sillei hei! Noin neljän tunnin kuluttua kuha oli muuttunut valkoiseksi - se oli siis raakakypsynyt. Nyt oli aika aloittaa liemen teko.

        Teppo kaatoi kulhoon muutaman ruokalusikallisen (maun mukaan) makeaa chilikastiketta, hieman pippuria ja pienen tilkan kuohukermaa. Sitten sekoitetaan, mutta varotaan rikkomasta kuhan rakennetta et sillei hei! Teppo maistoi lientä ja havaitsi sen taivaalliseksi et sillei hei! Sitten vain stadilainen ceviche jääkaappiin odottamaan vieraita.

        Teppo tarjosi innovoimaansa cevichea itsetekemänsä aiolin ja K-kaupan tuoreen chapatan kanssa et sillei hei! Liemi oli niin hyvää, että aiolia ei oltaisi välttämättä edes tarvittu. Liemeen on hyvä kastaa leipää.

        Tepon vieraat, kaksi neiti-ihmistä, kehuivat Tepon stadilaista cevichea kilvan. Ja täytyyhän Teponkin tunnustaa: Se oli todella loistavaa et sillei hei! Lisäksi cehiche on helppotekoista ja terveellistä!

        ps. monissa ceviche-resepteissä neuvotaan laittamaan korianteria. Teppo osti korianteriruukun, mutta se lensi yksintein roskikseen. Korianteri on todella vastenmielisen makuinen - toisin kuin Tepon vieraat et sillei hei! Siitä Teppo voisi kertoa lisää, mutta se kuuluu K18-palstalle et sillei hei!

        Tätä resepti en olekaan ennen lukenut (huoh)!


      • näin muistelisin
        Stadin kundi kirjoitti:

        Stadin kundi kokkaili viime perjantaina eräälle latinonsuomalaiselle mimmille ja hänen frendilleen cevichea et sillei hei! Ceviche on sitruunamarinoitua kalaa - yleensä jotain vaaleaa fisua. Teppo sovelsi ja innovoi perinteistä lattarireseptiä. Tepon tarkoitus oli tehdä parasta cevichea, jota mimmit ovat koskaan saaneet et sillei hei!

        Teppo osti kaupasta ehdottoman tuoreita kuhafileitä. Stadin kundi aloitti valmistuksen puolenpäivän aikoihin, sillä fisun on hyvä marinoitua ainakin kuusi tuntia et sillei hei!

        Teppo viipaloi ja pilkkoi kuhat sellaisiksi, joita olisi hyvä syödä. Ei kuitenkaan liian pieniksi paloiksi, vaikka naisten suu ei olekaan yhtä iso kuin Tepon kita.

        Teppo nakkasi kuhanpalat kulhoon ja puristi päälle neljä sitruunaa ja kolme limeä. Sitten rouhittua merisuolaa & sokeria perään ja kulho tekeytymään jääkaappiin kylmään osaan et sillei hei! Noin neljän tunnin kuluttua kuha oli muuttunut valkoiseksi - se oli siis raakakypsynyt. Nyt oli aika aloittaa liemen teko.

        Teppo kaatoi kulhoon muutaman ruokalusikallisen (maun mukaan) makeaa chilikastiketta, hieman pippuria ja pienen tilkan kuohukermaa. Sitten sekoitetaan, mutta varotaan rikkomasta kuhan rakennetta et sillei hei! Teppo maistoi lientä ja havaitsi sen taivaalliseksi et sillei hei! Sitten vain stadilainen ceviche jääkaappiin odottamaan vieraita.

        Teppo tarjosi innovoimaansa cevichea itsetekemänsä aiolin ja K-kaupan tuoreen chapatan kanssa et sillei hei! Liemi oli niin hyvää, että aiolia ei oltaisi välttämättä edes tarvittu. Liemeen on hyvä kastaa leipää.

        Tepon vieraat, kaksi neiti-ihmistä, kehuivat Tepon stadilaista cevichea kilvan. Ja täytyyhän Teponkin tunnustaa: Se oli todella loistavaa et sillei hei! Lisäksi cehiche on helppotekoista ja terveellistä!

        ps. monissa ceviche-resepteissä neuvotaan laittamaan korianteria. Teppo osti korianteriruukun, mutta se lensi yksintein roskikseen. Korianteri on todella vastenmielisen makuinen - toisin kuin Tepon vieraat et sillei hei! Siitä Teppo voisi kertoa lisää, mutta se kuuluu K18-palstalle et sillei hei!

        Eikös siihen reseptiin kuulu vielä pieni tilkka spermaa niinkuin Ior Bockin jogurttiin?


    • Myrkkyjä kullekin

      Voita pannulle, pangasius-file siihen, 8 min. kypsennys, suolaa, sitruunapippuria päälle, file käännetään ja sama uusitaan.Uusia pottuja ja a-vot, voi, miten hyvää se oli! Kala ei ollut millään tavoin mautonta, ei kuivaa eikä mutaisen makuista. Jos joku niin sanoo, sanoja on syönyt jotain muuta kalaa tai menettänyt makuhermonsa (esimerkiksi syödessään burgereita ja kanannahkapullia, norjalaista torjunta-ainelohta, itämerestä pyydettyä estrogeenilohta tai juodessaan atsovärimyrkkyjä).

    • Tänään söin

      Tänään vetäsin naamariin ja lähin guuglettelemaan että minkänäköistä örriä on tullu syötyä.

      Pastoin fileet voissa ja korppujauhossa pannulla ja hyvää tuli.
      Maku on aika lähellä ahventa, sivumaku on hieman mutainen ei kuitenkaan häiritsevä eikä jälkimakua jää.

      Kilohinta fileillä täälä oli 11e/kg ja siihen hintaan ei nykyään saa edes lohta, joten hintansa värtti tuo ehdottomasti on.

      • Huomannut2

        Luultavasti söit Vanhan kokin spermaa.


      • S-Kyösti
        Huomannut2 kirjoitti:

        Luultavasti söit Vanhan kokin spermaa.

        Aivan varmasti RÖYH!


    • Täti Monika!

      Lapsellisia huomautuksia, kertoo runkkuikäisistä pikkupojista tuollainen!

      • ErkkiM

        juuripa näin. pikurakkulat luulee olevansa viela hauskoja, voi pentuparkoja.


      • (Crudo)

        Murkkuikäistäkö tarkoitit? Meikäläinenkin vielä yli 50 kymppisenä raiskaa rukkasen (niin kuin armeijassa oli tapana sanoa) lähes päivittäin. Olen ylpeä runkkuikäinen! Seksi itsensä kanssa on oiva lisä seksiin vaimon kanssa ja tuo sitä omaa. Vedän käteen hautaan saakka.


      • ErkkiM
        (Crudo) kirjoitti:

        Murkkuikäistäkö tarkoitit? Meikäläinenkin vielä yli 50 kymppisenä raiskaa rukkasen (niin kuin armeijassa oli tapana sanoa) lähes päivittäin. Olen ylpeä runkkuikäinen! Seksi itsensä kanssa on oiva lisä seksiin vaimon kanssa ja tuo sitä omaa. Vedän käteen hautaan saakka.

        no jopa on taas hauskaa. heh heh.
        sun ikäsilä rakkuloilla on ihan normaalia aamuerktio, katsos se pili pikkuhiljaa akaa siitä kehittymään.
        olikos sulla jotain kysytävää siitä.
        mene terkkarille , kyllä se neuvoo miten kehitys tapahtuu.
        nyt oot ihan vika palstalla rakkula, tämä kun ei ole murkkujen
        seksuaalineuvonta.
        Iskä käskee: nyt ulos täältä.


    • fisu74

      Paskaahan ne ravutkin syövät ja ovat sitten muka niin hienoa herkkua! Ostin ko. kalaa ja ihan hyvältä maistui.

      • Kala-Victor

        Taas on Mekongin Melojien perätuuppari päässyt mieliaiheeseensa. Ainoa hyvä provo- on italiainen provolone.

        Koetahan keksiä jotain muuta aloitusta keskiyöyn nakkisormi. Nämä on niin nähtyjä toistoja....


    • alikka42

      Olen maistanut pari kertaa ja en pitänyt. Maku oli mitätön, ja rakenne pehmeä, (veltto) . Olen nähnyt kyseisen kalan kasvatuksesta tehdyn ohjelman ja senkään perusteella en syö .En suosittele. Syön kalaa noin neljäänä päivänä viikossa, enimäkseen kotimaista ja osin itse pyytämää. Voithan kuitenkin kokeilla, makuasioitahan nämä enimmäkseen ovat.

    • V.O.P

      Kaukoidän lutaikossa kasvatettua mudanmakuista skeidaa. siihen kylkeen vielä mullalle maistuvaa minimaissia niin ateria on koiralle. Akvaariossani oli parikytvuotta sitten puolen tusinaa. Uivat vuorokaudet läpeensä päästä päähän ja kasvoivat muutamasa vuodessa parikytsenttisiksi. Isommissa vesissä mitaa tulee monin kerroin enemmän. En suosittele. Punakampela parempaa.

    • Kokki Kuopiosta
    • eka kerta..

      Todella hyvää kalaa kunhan paistaa pinnan rapeaksi. Mausteita jokainen lisää oman maun mukaan. Itse käytin vain suolaa ja pippuria ja paistoin voissa ja öljyssä.

    • Kokki Kuopiosta
    • Kokki Kuopiosta
      • Heisimadonlöysin

        Noniin! Tätäkö te kaikki olette odottaneet, oletteko kaikki kuulemassa!? Ostin paikallisesta cittarista kyseistä pangasius kalaa. Pakasteena, tietysti. Oli kiire, nappasin pussin lukematta. Kotona tutkin paremmin, vietnamilaista kalaa, hmm. Uskaltaako muka syödä. Laitoin kolme filettä muutaman päivän päästä uuniin. Joku onnenkantamoinen oli matkassa, sillä kesken kypsennyksen päätin kääntää kalat. Kalat murtuivat osin kääntäessä, ja eteen tupsahti oudonnäköiset kaistaleet. Ajattelin tietysti, että eihän näissä pitänyt olla ruotoja tai muutakaan, ja otin kiinni ja lähdin vetämään. Se oli ällötyksekseni iso kuollut heisimato. Jollainen näytti olevan toisessa fileessäkin, mutta ei kolmannessa. Hyi..********. Täällä ollaan puunattu kuumalla vedellä ja desinfiointiaineella kaikki paikat ja vuoat ja lastat ja roskiin viety kalat myös pakkasesta. Kädet pesty ja desinfioitu niin moneen kertaan että kädet kuivaa. Aamulla sitten cittariin ja onneksi otin kuvat sekä kalasta että löydöstä. Miettikää, jos minä ja mieheni olisimne tuota syöneet! Tai pieni lapsemme. Kyllä oksettaa. Vietnamilainen kala pois heti Suomesta! Nyt kun olen lukenut tietoa tästä kalasta, voin sanoa olleeni tyhmä kun ylipäätään ostin! En ymmärrä, miten idiootti olin, kun otin riskin. Älkää hyvät ihmiset ostako tuota kalaa, lukekaa artikkeleita mitä pangasiuksesta on kirjoitettu. Yksi hyvä artikkeli on Ylänurkka Juha Oksasen artikkeli. Taitaa tosin olla hyvä monen muunkin kalan ja ruoan suhteen olla kriittinen. Lukekaa heisimadoista. Ja miettikää mikä yhteys on kalan kasvatusmetodeilla ( ihmisen ulostetta syövä pangasius kala ) ja heisimadoilla. Se on tuurista kiinni, ettei omassa kalassasi lautasellasi ole mitään ylimääräistä. Vai kenties et ole huomannut vaan, kun nautinnollisesti olet syönyt. Mitä mahtaa tapahtua, kun menen markettiin aamulla. Kuvat löydöistä ovat ällöttäviä. Onneksi kala ei päässyt lautaselleni. Toivon, että tuote vedetään kyseisestä marketista pois. Vai haluavatko ihmiset todella kokeilla onneaan? Onko teidän kala syödessään ulostetta saanut heisimadon vai ei....


    • Heisimadonlöysin

      Noniin! Tätäkö te kaikki olette odottaneet, oletteko kaikki kuulemassa!? Ostin paikallisesta cittarista kyseistä pangasius kalaa. Pakasteena, tietysti. Oli kiire, nappasin pussin lukematta. Kotona tutkin paremmin, vietnamilaista kalaa, hmm. Uskaltaako muka syödä. Laitoin kolme filettä muutaman päivän päästä uuniin. Joku onnenkantamoinen oli matkassa, sillä kesken kypsennyksen päätin kääntää kalat. Kalat murtuivat osin kääntäessä, ja eteen tupsahti oudonnäköiset kaistaleet. Ajattelin tietysti, että eihän näissä pitänyt olla ruotoja tai muutakaan, ja otin kiinni ja lähdin vetämään. Se oli ällötyksekseni iso kuollut heisimato. Jollainen näytti olevan toisessa fileessäkin, mutta ei kolmannessa. Hyi..********. Täällä ollaan puunattu kuumalla vedellä ja desinfiointiaineella kaikki paikat ja vuoat ja lastat ja roskiin viety kalat myös pakkasesta. Kädet pesty ja desinfioitu niin moneen kertaan että kädet kuivaa. Aamulla sitten cittariin ja onneksi otin kuvat sekä kalasta että löydöstä. Miettikää, jos minä ja mieheni olisimne tuota syöneet! Tai pieni lapsemme. Kyllä oksettaa. Vietnamilainen kala pois heti Suomesta! Nyt kun olen lukenut tietoa tästä kalasta, voin sanoa olleeni tyhmä kun ylipäätään ostin! En ymmärrä, miten idiootti olin, kun otin riskin. Älkää hyvät ihmiset ostako tuota kalaa, lukekaa artikkeleita mitä pangasiuksesta on kirjoitettu. Yksi hyvä artikkeli on Ylänurkka Juha Oksasen artikkeli. Taitaa tosin olla hyvä monen muunkin kalan ja ruoan suhteen olla kriittinen. Lukekaa heisimadoista. Ja miettikää mikä yhteys on kalan kasvatusmetodeilla ( ihmisen ulostetta syövä pangasius kala ) ja heisimadoilla. Se on tuurista kiinni, ettei omassa kalassasi lautasellasi ole mitään ylimääräistä. Vai kenties et ole huomannut vaan, kun nautinnollisesti olet syönyt. Mitä mahtaa tapahtua, kun menen markettiin aamulla. Kuvat löydöistä ovat ällöttäviä. Onneksi kala ei päässyt lautaselleni. Toivon, että tuote vedetään kyseisestä marketista pois. Vai haluavatko ihmiset todella kokeilla onneaan? Onko teidän kala syödessään ulostetta saanut heisimadon vai ei....

      • Ruikuliraimo

        Pangasius kasvatetaan viemäreiden purkausaukkojen lähettyvillä, eli kasvatetaan suomeksi sanottuna paskassa! Noihin verrattuna Norjan lohi on putipuhdasta ja oikeata kalaa!


      • Anonyymi
        Ruikuliraimo kirjoitti:

        Pangasius kasvatetaan viemäreiden purkausaukkojen lähettyvillä, eli kasvatetaan suomeksi sanottuna paskassa! Noihin verrattuna Norjan lohi on putipuhdasta ja oikeata kalaa!

        Lähinnä ihmisten ja elkäinten ulosteita, mitä on luonnonvesissäkin, paljon haitattomampaa kuin teollisuusmyrkyista saastuneet meret ja niissä keinoruualla ja antibiooteilla syötetyt kassilohet.


      • Anonyymi

        Turhaan panikoit, ei kuollut heisimato ketään tartuta. Eri juttu sitten, kannattaako muuten pangasiusta yleensäkään syödä. Kotimaasta löytyy myös ei-viljeltyä kalaa, jota lapsillekin uskaltaa syöttää. Toki niissäkin voi elää heisimato eli lapamato. Mutta kuumennus ja/tai pakastaminen tappaa sen. Entäpä muodikas sushi - montakohan lapamatotartuntaa on tullut?
        Mutta tosiaan, ruokaviraston sivuilta heisimadosta(lapamadosta): "Kalan ja mädin pakastaminen vähintään -20 celsiusasteessa 24 tunnin ajan tai -18 celsiusasteessa 4 vuorokauden ajan tuhoaa toukan. Kalan lämminsavustaminen kypsäksi läpikotaisin tai muulla tavoin kuumentaminen vähintään 56 celsiusasteessa viisi minuuttia tuhoaa toukan"
        "Ihminen saa lapamatotartunnan syödessään raakaa tai huonosti kypsennettyä pakastamatonta kalaa tai mätiä. Leveää heisimatoa esiintyy yleensä niillä kansoilla, jotka syövät paljon raakaa kalaa."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Turhaan panikoit, ei kuollut heisimato ketään tartuta. Eri juttu sitten, kannattaako muuten pangasiusta yleensäkään syödä. Kotimaasta löytyy myös ei-viljeltyä kalaa, jota lapsillekin uskaltaa syöttää. Toki niissäkin voi elää heisimato eli lapamato. Mutta kuumennus ja/tai pakastaminen tappaa sen. Entäpä muodikas sushi - montakohan lapamatotartuntaa on tullut?
        Mutta tosiaan, ruokaviraston sivuilta heisimadosta(lapamadosta): "Kalan ja mädin pakastaminen vähintään -20 celsiusasteessa 24 tunnin ajan tai -18 celsiusasteessa 4 vuorokauden ajan tuhoaa toukan. Kalan lämminsavustaminen kypsäksi läpikotaisin tai muulla tavoin kuumentaminen vähintään 56 celsiusasteessa viisi minuuttia tuhoaa toukan"
        "Ihminen saa lapamatotartunnan syödessään raakaa tai huonosti kypsennettyä pakastamatonta kalaa tai mätiä. Leveää heisimatoa esiintyy yleensä niillä kansoilla, jotka syövät paljon raakaa kalaa."

        Lapamadot lisääntyneet paljon sushin takia, ihmettelen miksi kuklaan edes haluyaa syödä raakaa kalaa tai mitään lihaa raakana.


    • Anonyymi

      👍 Hyvää

    • Anonyymi

      Mahtava maku kuin kuha, soosin kera tietty

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      121
      3040
    2. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      34
      2443
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2415
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      109
      2071
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1670
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1388
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      289
      1212
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      261
      1133
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      62
      1067
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1054
    Aihe