Mun ADHD -kokemukseni

PayAttention

Moi.
19 vuotta ADHD:ta kärsinyt pojankloppi täällä kirjottelee. En oikein tiedä mihin tekstilläni pyrin, mutta ajatukset kiertävät kehää ja ajattelin, että jopa täällä niiden purkaminen voisi tehdä hyvää.
Diagnoosia en ole saanut, vaikka kovasti sellaista kaipailisinkin. En ole oikeastaan ikinä vaivastani tosissaan puhunut vielä kenellekkään, isääni lukuunottamatta. Aikomus on, koska apua on saatava.
Olen turhautunut saavutuksiini. Turhautunut moneen itsessäni. Keskittymisvaikeuksien takia tunnen oloni typeräksi, vaikka samaan aikaan tiedän, että en ole. Muiden vaivasta kärsivien tavoin, tiedän omaavani potentiaalia ja mahdollisuuksia moneen. Pääni sisäinen ajatusmyrsky ajaa silti minut jatkuvasti sivuraiteille ja tunnen yhä uudestaan menettäväni tässä yhteiskunnassa elämisessä tarvittavan otteen.
Elämä oli helppoa peruskoulussa. Pärjääminen ei vaatinut sen suurempia ponnisteluja, läksyjä ei tarvinnut tehdä, tavoitteita ei tarvinnut asettaa. Muistan tulevaisuuden pelottaneen minua jo silloinkin, mutta se oli helppo sivuuttaa. Enimmäkseen osasin nauttia ajastani, koulunkäynti tosin oli omalta osaltani suurimmaksi osaksi kavereiden kanssa pelleilyä opiskelun sijaan. Olin huoleton.
Sitten alamäki alkoi. Ensin vuosi sähköalan opiskelua, joka ei kiinnostanut, ei sitten yhtään. Kiinnostuksen puute johti siihen, että en pystynyt lainkaan keskittymään opetukseen ja nyt en muista koko alasta yhtään mitään. Tämän jälkeen vaihdoin lukioon. Sitä tuli käytyä muutama kurssi, kunnes keskittymisvaikeudet jälleen kiinnostuksen lopahtamisen jälkeen palasivat. Lukiosta vaihdoin media-alalle (elokuvalinja), koska ajattelin, että luova ja stimuloiva työympäristö voisi olla kaltaiselleni sopiva. Pakkaantuneen stressin ja itseni epäröinnin johdosta päätin keskeyttää senkin ja suunnata armeijaan. Ajattelin, että siellä saisin aikaa koota ajatukseni ja päättää tulevaisuudestani. Armeija oli helppoa aikaa, sillä kaikki tehtiin puolestani. Ei ollut stressiä siitä, mitä teen seuraavaksi elämälläni. Voin hetken aikaa paremmin. 9kk palveluksen suoritettuani päätin jatkaa media-alan opiskelujani Helsingissä. Noin kuukauden opiskelun jälkeen löydän itseni taas samasta pisteestä, eli nykyhetkestä. Koulu ei taaskaan innosta.
Peruskoulun yhdeksännellä luokalla tutustuin päihteisiin. (alkoholi, tupakka ja myöh. kannabis) Ne ovat seuranneet minua tähän asti, aluksi sen suurempaa harmia aiheuttamatta. Myöhemmin kuitenkin ymmärsin, kuinka naiivi olen niiden suhteen ollut. Dopamiinitasojen nousua sokeasti tavoitellen ja terveyden laiminlyöden, olen käyttänyt päihteitä suhteellisen runsain määrin. Kaveripiirinikin koostuu lähes kokonaisuudessaan päihteidenkäyttäjistä.
Nyt sille on tultava loppu, helppoa se ei tule olemaan, mutta sen verran jopa minä tiedän.
Aion taistella paremman puolesta, luovuttamaan en tänne tullu.


Hah, sellaset hyperfocusit sieltä. Kirjottaminen on aina ollu sellanen asia, missä oon osannu keskittymiseni jollain tasolla pitää, vaikka tääkin teksti karkas varsinaisesta aiheesta jonkun verran. En kyllä tiiä mitä tästä jaarittelusta kenellekkään irtoo, mutta olkaa hyvät.
Kertokaas sieluntoverit yleisesti jotain hyviä keinoja, miten sais pidettyy ADHD arjen kasassa. Rutiineilla? Tehtävien ylöskirjottamisella? Vinkkejä kaipailisin.

Kiitos.

0

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

        tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
        Ikävä
        140
        4135
      2. Melkein lähetin viestin.

        Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
        Ikävä
        124
        1620
      3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

        Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
        Ikävä
        70
        1416
      4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

        "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
        Maailman menoa
        283
        1402
      5. Kalateltta fiasko

        Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
        Kuhmo
        18
        1274
      6. Ikävöimäsi henkilön ikä

        Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
        Ikävä
        48
        1140
      7. Nainen voi rakastaa

        Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
        Ikävä
        79
        1131
      8. Rakastan sinua

        Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
        Ikävä
        30
        1096
      9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

        Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
        Sanaristikot
        60
        1081
      10. Liikenne onnettomuus

        Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
        Orimattila
        61
        1050
      Aihe