Lämpö feminisoi uudet merikilpikonnat Australiassa

lämpö.muuttaa.luontoa

Alkuperäinen NG:ssä julkaistu uutinen löytyy näillä hakusanoilla:

craig welch 8 2018 99%

Uutinen liittyy Itä-Australian merikilpikonnien lisääntymisbiologiaan. Sen mukaan merikilpikonnien sukupuoli määräytyy lämpötilasta, jossa munat hautuvat hiekan alla. Uroskilpikonnia on yleensäkin ollut naaraita vähemmän, mutta nyt ilmastonmuutoksen vuoksi nousseet lämpötilat tärkeällä kilpikonnien lisääntymissaarella ovat ajaneet tilanteen aika heikoksi. Uroksia kuoriutuu enää yksi noin 120 naarasta kohti eli tuolla alueella viimeisten 20 vuoden aikana ei juurikaan ole tullut uursia uroksia kuolleiden tilalle.

Vuosien 1970-1980 kilpikonnissa tuo sama suhdeluku kyseisellä saarella oli yksi uros kuutta naarasta kohti. Kyseisten kilpikonnien elinikä on luokkaa 50 vuotta, joten vanhat urokset riittävät hedelmöittämään naaraita vielä jonkin aikaa.

Mainittu saari on lähellä Isoa Valliriuttaa. Uutisen mukaan mitä pahemmin joku riutan alue on kärsinyt vaalenemisesta sitä huonompi on tuolla alueella kuoriutuvien kilpikonnaurosten ja naaraiden suhteluku.

Etelämpänä olevilla ja vastaavasti viileämmillä alueilla naaraiden ja urosten suhdeluku oli 1:3.

Uutisessa esitetyt luvut ovat peräisin tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka löytää kokotekstinä hakusanalla DOI:10.1016/j.cub.2017.11.057 tai tekijöiden nimillä ja julkaisuvuodella

Michael P. Jensen, Camryn D. Allen, Tomoharu Eguchi 2018

Lämpötilojen nousulla voi olla hyvinkin dramaattisia paikallisia vaikutuksia silloin, kun ylitetään jonkun lajin lisääntymisen kannalta merkittäviä raja-arvoja.

3

56

Vastaukset

  • Nouseva lämpötila vaikuttaa eläin- ja hyönteislajeihin myös täällä pohjoisessa. Meillä lähtevät havununna - perhoset leviämään ja siitä aiheutuu metsätuhoja.

    keskustelu.suomi24.fi/t/15413271/nyt-tulee-pelatyimmat-toukat

  • Mitenköhän merikilpparit on pärjänneet jo 150 miljoonaa vuotta, kun on varmasti ollut lämpöisempää, ja myös viileämpää?
    Ja nyt ne kuolee kaikki.

    • Niiden levinneisyysalue on vaihdellut lämpötilojen ja lajin itsensä sopeutumisen mukaan. Niin käy nytkin. Nopeisiin muutoksiin ei evoluutio ehdi mukaan joten kuolo korjaa ne jotka jäävät väärälle alueelle.


Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.