Antiikin tähtitiede

mouyu

Minua ihmetyttää, miten antiikin ihmiset ovat voineet löytää planeetat taivaalta. Heidänhän olisi pitänyt painaa mieleensä jokainen taiaan tähti jotta he voisivat havaita joidenkin liikkuvan. Eikö tällaiseen suoritukseen vaadittaisi aivan pikkeuksellisia neroja?

25

1449

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kjhbkjhbkjhbkh

      Aloittaja ei sitten ole kuullut sellaisesta asiasta kuin "muistiinpanot"? Ja ei, planeettojen erottaminen tähdistä tarkkailemalla niiden ratoja ja koordinaatteja pitkällä aikavälillä ei vaadi mitenkään poikkeuksellista nerokkuutta, vaikka kirjoitustaidottomasta siltä saattaa tuntuakin.

      Painu muualle trollaamaan tai keskity lukemiseen.

      • Antitski

        Ei antiikin ajassa ollut digikameroita ja pöytälamppuja, että olisi niiden valossa väsätty jotain muistiinpanoa pergamentille. Sulkakynillä. Tähtitaivaan kuvioita saattaa oppia tunnistamaan, jos ja kun niitä usein näkee samoja uudestaan. Esim. laivoilla on käytetty tähtiä suunnistamiseen.


      • SinultaPuuttuuPanot
        Antitski kirjoitti:

        Ei antiikin ajassa ollut digikameroita ja pöytälamppuja, että olisi niiden valossa väsätty jotain muistiinpanoa pergamentille. Sulkakynillä. Tähtitaivaan kuvioita saattaa oppia tunnistamaan, jos ja kun niitä usein näkee samoja uudestaan. Esim. laivoilla on käytetty tähtiä suunnistamiseen.

        Missä on väitetty että muistiinpanojen tekemiseen tarvittaisiin digikameroita ja pöytälamppuja tai että niitä olisi ollut antiikin ajassa? Keksi parempia trolleja, luuseri.


    • EiköÄitisiHäpeäSinua

      Ja profiilisi "kristusjumala" on nyt ilmoitettu asiattomaksi joten voit ryhtyä keksimään uutta. Ilmoitetaan sekin sitten taas.

    • Eläinradasta
    • Nykyihmiset_idiootteja

      Ennen ihmiset ovat katsoneet tähtitaivaalle, kun heillä ei ole ollut katsottavana erikokoisia ruutuja. Antiikin ihmiset ovat tunteneet tähtitaivaan ilmiöt paljon nykyihmisiä paremmin. Mm. Kuun 18 vuoden jakso on ollut tunnettu yli 3500 vuotta.

      Kuinka moni nykyihmisistä muuten tietää, että Kuulla on tällainen jakso?

      • "Ennen ihmiset ovat katsoneet tähtitaivaalle..."

        Voisin lisätä, että ennen keinovalojen yleistymistä ihmiset ovat nähneet tähtitaivaan. Nyt useimmilla kaupunkilaislapsilla ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka kirkas tähtitaivas on selkeällä ilmalla kaukana taajamien valosaasteesta.


    • Ressu1

      Ei kovin hyvää havaintokykyä vaadita erottamaan planeettoja jorka ovet kirkkaampia ja liikkuvat suhteellisesti nopeammin

    • OttaakoKupoliin

      Eräällä keskenkasvuisella trollinruipelolla on ollut näemmä kovasti sääntöjen vastaista asiaa ;)

    • Äidillesiterveisiä

      Eräs keskenkasvuinen trollinruipelo se vaan tykkää askarrella poistettuja viestejä ;)

    • aivanluonnollista

      Ennenaikaan ihmiset olivat paimenia kedolla ,siis nukkuivat taivasalla, ja jolla oli unihäiriöitä keskittyi tiirailemaan tähtitaivasta ja huomasi muutamassa vuodessa ,että 9 tähteä eivät ole kiintokappaleita , ja - heureka !

      • HyväPaimenet

        aivanluonnollista kirjoitti 17.1.2018 19:35: "Ennenaikaan ihmiset olivat paimenia kedolla ,siis nukkuivat taivasalla, ja jolla oli unihäiriöitä keskittyi tiirailemaan tähtitaivasta ja huomasi muutamassa vuodessa ,että 9 tähteä eivät ole kiintokappaleita , ja - heureka !"

        Että paimenet huomasivat ihan 9 (!) epäkiintokappaletta/"planeettaa" muutamassa vuodessa ?
        Clyde Tombaugh noin esimerkiksi hoiti kai sitten paimenen hommia sivutoimena 1930 lopulta löytäessään Pluton? Paimenten ammattiyhdistys - eivätkä astronomit - se varmaan sitten protestoi v. 2006 IAU:n päätöstä pudottaa viimeksimainittu kääpiöplaneetaksi (mm. Quaoarin tultua raportoiduksi v.2002, Sednan v.2003 ja Eriksen v.2005 ja muutamien arvellessa uusia planeettoja ilmenevän sitä vauhtia kohta toista sataa) ?

        Aina oppii jotain uutta kun näitä lukee. Mike Brown koettaa kai nyt päästä väleihin paimenten kanssa, kun on niin kovin etsimässä uutta planeettaa kavereineen.


      • hhjhgjhghg

        Vain viisi planeettaa on paljain silmin havaittavia (jos maata ei lasketa) . Ja nykyäänhän planeettojen määrä on 8.


      • taas.viestejä.katoaa
        hhjhgjhghg kirjoitti:

        Vain viisi planeettaa on paljain silmin havaittavia (jos maata ei lasketa) . Ja nykyäänhän planeettojen määrä on 8.

        Keskustelusta tuntuu poistuvan/poistatetun mainintaa suomenkielisestä ja netistä ilmaiseksi ladattavasta tähtitieteen historiaa käsittelevästi kirjasta, joka löytyy hakusanoilla

        Oulu 0.01 2017 0.1 2015 2016 0.2 2017 0.3

        Suosittelen lukemaan jos siis aihepiiri kiinnostaa. Kyseessä on yliopiston kurssin oppikirja.


    • niinsevainon

      Joo. Esim. Merkurius on tunnettu jo vuosituhansia, vaikka sen havainnointi ei ole helppoa.

      • saattaaolla

        auringon pimennyksen aikoihin helpommin havaittava


      • tähtitieteen.historiaa

        Tähtitieteen historia Pertti Rautiainen

        Noilla hakusanoilla löytyy suomenkielinen kirja tähtitieteen historiasta.


      • kirja.ladattavissa
        tähtitieteen.historiaa kirjoitti:

        Tähtitieteen historia Pertti Rautiainen

        Noilla hakusanoilla löytyy suomenkielinen kirja tähtitieteen historiasta.

        Tuo on siis se verkosta vapaasti ladattavissa oleva suomenkielinen yliopiston oppikirja aiheesta.


    • tähtiätarkkaillut

      Venus on kyllä niin paljon kirkkaampi kuin yksikään tähti, että silloin kun se näkyy, sitä tuskin voi sekoittaa mihinkään muuhun. Ei ainakaan silloin aamuisin, kun se näkyy vielä sen jälkeen, kun kaikki muut tähdet ovat hävinneet näkyvistä. Tosin yhtä selvää ei muinaisina aikoina ole ollut, ovatko aamu- ja iltataivaalla näkyvä Venus, aamu- ja iltatähti (muinaisaikaisilla nimillä Phosphorus ja Hesperos) sama tähti vai kaksi eri tähteä. Eri lähteissä esiintyy kyllä ristiriitaistakin tietoa siitä, tiesivätkö muinaiset babylonialaiset tai egyptiläiset niiden olevan sama taivaankappale vai eivätkö he sitä tienneet. (Napaseuduilla asia olisi ollut selvä, sillä siellä Venus näkyy joskus läpi yön.)
      Myös Jupiter ja Mars ovat ainakin kirkkaimmillaan kirkkaampia kuin yksikään "oikea" tähti, siis aurinkokunnan ulkopuoleinen ns. kiintotähti. Näin ollen jo muinaisajan ihmisten lienee ollut helppo todeta, että ne eivät aina ole samassa kohdassa muiden (siis kiinto)tähtien suhteen, varsinkin kun tähdet olivat nykyistä kirkkaammin näkyvissä kun keinovaloja ei ollut. Lisäksi esimerkiksi Egyptissä ja Babyloniassa, ja pitkälti Kreikassakin, taivas on jokseenkin pilvetön paljon suuremman osan ajastaan kuin täällä Suomessa.
      Sitä paitsi: ainakin nämä kirkkaimmat planeetat erottaa voi erottaa tähdistä jo ensi silmäyksellä: tähdethän näyttävät tuikkivan, toisin sanoen niiden valon määrä vaihtelee koko ajan, kun taas planeetat loistavat tasaisesti; niissä ei samanlaista tuikkimista havaita.
      Tuikkiminen ei kylläkään tapahdu itse tähdissä vaan Maan ilmakehässä, jonka läpi tähtien valo kulkee. Tässä suhteessa ero tähtien ja planeettojen välillä on siinä, että planeettojen kulmaläpimitta on sen verran suurempi, että silmään tulevan valon määrä ei vaihtele. Paljaalla silmällä tosin nekin näyttävät pistemäisiltä, mutta jo kaukoputkella ne näkyvät kiekkoina, kun taas tähdet näkyvät voimakkaimmillakin kaukoputkilla pistemäisiltä.

      • gcohk

        Monet palstalle valitettavasti kirjoittelevat imbesillit eivät ole tähtiä koskaan nähneetkään, paitsi sellaisia tähtiä jos ovat joskus valahtaneet ja lyöneet puupäänsä lattiaan.


      • Luelisää
        gcohk kirjoitti:

        Monet palstalle valitettavasti kirjoittelevat imbesillit eivät ole tähtiä koskaan nähneetkään, paitsi sellaisia tähtiä jos ovat joskus valahtaneet ja lyöneet puupäänsä lattiaan.

        Olet sitten saanut auringonpistoksen.


    • Altocumulus

      Se mikä asian selittää, ei ole selfiekameran, wordin ja facebookin puute, vaan geepeeässän puute.

      Ennen geepeeässää avomerellä oli pakko etsiä suuntamerkkejä vaikka taivaalta. Ja niitähän löytyi - ja nimetkin oli jokaisella pyhäkoulussa opittuina - Venus, Vega, Canopus, Arcturus, Mars, Jupiter, Saturnus, Merkurius, Canopus, Capella, Sirius, Hamal etc.

      En nyt tarkkaan muista, milloin planeetat erottettiin tähdistä, mutta antiikin aikoina jo pohdittiin heliosentristä järjestelmää. Käyttöohjeilla pärjättiin, kun fysikaalista mallia ei vielä ollut. Säännöt kaiverrettiin laivan kylkeen ja maalla mallinnettiin hiekalle piirrellen, kunnes silloinen Setä Samuli tuli sotkemaan ympyrät.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5135
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3227
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1375
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1296
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1277
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    Aihe