Ei onnistu imelletty perunalaatikko !

Imeltyysittenkin

Olen yrittänyt tehdä imellettyä perunalaatikkoa vuosikausia mutta ei onnistu.
Siirapilla makeutettu onnistuu auttavasti mutta sehän ei ole aitoa imellettyä perunalaatikkoa.

Sattumalta löysin ohjeen missä oli selvitetty perunatärkkelyksen imeltämistä viljan ja veden ja lämmön avulla. Siitähän se apu löytyi.

Imeltämiseen tarvitaan perunoita, vettä ja imellyttämiseen toimivaa jauhoa sekä riittävän korkea lämpötila 66-76 astettaa. Kun tämä tieto otetaan imeeltämisessä huomioon niin imeltymisaika on noin 3 tuntia.

Keittovedellä notkistettu perunasose tulee jäähdyttää 76-77 asteiseksi. Jauho lisätään 76-77 asteiseen soseeseen.

8

2529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • naapurinmumoneuvoi

      Hyvin imeltyy perunalaatikko sähköuunissa, kun asettaa lämpötilan oikein! Uunissa aika tarkka thermostaatti, joten onnistuu hyvin, ei oikein muuten kannata yrittää suttailla.

      Meilläkin perheessä vaimoni on yrittänyt tehdä imellettyä perunalaatikkoa, mutta hän ei vaan usko tätä konstia. Ja tuntuu käyvän luonnon päälle, että tällä konstilla meikäläinen saa onnistumaan imelletyt perunalaatikot.

      • Näppituntumalla

        1800 luvun kokit imellytti "näppituntumalla".


      • JaOnnistuivatAina
        Näppituntumalla kirjoitti:

        1800 luvun kokit imellytti "näppituntumalla".

        Ja onnistuivat aina. Jauho sekoitettiin niin kuumaan kun uskallettiin - toki kokemuksen perusteella ja laitettiin hyvin vällyillä eristettynä lämpimään paikkaan - ja tarkistettiin hetken kuluttua maistamalla oliko makeutumista tapahtunut. Jos mitään merkkejä imeltymisestä ei ollut, niin lisättiin uusi jauhoannos soseeseen ja se yleensä aloitti imeltymisen - ja sekin tarkistettiin maistamalla. Hyvin eristetty sose jäähtyi niin hitaasti että imeltymisreaktiot ehti tapahtua muutaman tunnin aikana.
        Leivontapäivän aamuna valmisteltiin ja laitettiin sose imeltymään ja paistettiin leivinuunin jälkilämmössä.


      • Anonyymi

        Varsinkin matalissa lämpötiloissa uunien säätimien säädöt eivät vastaa säätimen lukemaa. Vasta parikin tekijää valitti että imelletty perunalaatikko ei onnistu. Syynä oli säätimen asetettu lämpötila oli päin honkia haluttuun lämpötilaan verrattuna. Kun säädin asetettiin lähes sataan asteeseen, niin vasta silloin uunin lämpötila nousi reilusti imislämpötilan alueelle eli noin 65 asteeseen ja vähän ylikin.

        Uunin lämpömittari on hyvä apu, kun halutaan varmistaa oikea uunin tai soseen lämpötila. Soseen lämpötila saattaa olla useitakin asteita alempi, kuin uunin lämpötila.


    • Anonyymi

      Aineet varmaan pilaantuneet jo tai kuivunut jos koko ajan uunissa.

      • Anonyymi

        Kuinka pitkä aika on "koko ajan uunissa".
        Ja mitä se yleensä tarkoittaa ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuinka pitkä aika on "koko ajan uunissa".
        Ja mitä se yleensä tarkoittaa ?

        01.02.2018 02:51 lähtien?


    • Anonyymi

      Imelletty perunalaatikko
      Imelletty perunalaatikko, valmistuu yksinkertaisesti ohjeen mukaan. Sen makeahko maku on vailla vertaansa, eikä se tarvitse siirappilisäystä. Tee joulun suosikkilaatikko perinteisellä ohjeella! Mitään erityiskonsteja ja kikkoja ei tarvita. Yleensä erilaiset kikat ja konstit ohjaavat vain harhaan.

      IMELLETTY PERUNALAATIKKO
      2½ kg perunoita
      niukasti vettä keittämiseen, niin että koko keittovesi voi jäädä soseeseen
      4-5 rkl vehnäjauhoja
      1 litra maitoa, määrä vaihtelee ruunsaasti eri lajikkeilla ja tavoitteen mukaan
      50-100 g voita tai margariinia, vähempikin riittää, halutessa voi valmistaa ilman rasvaa
      2 tl suolaa

      VALMISTUSOHJE
      Imelletty perunalaatikko valmistuu näin:
      1. Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi suolattomassa vedessä. Arvioi veden määrä niin että koko vasimäärä voi jäädä soseeseen. Soseuta perunat suoraan keittoveteen.
      2. Sekoita sosetta ja Jäähdytä huolella sose 70-75 asteiseksi
      3. Sekoita hieman jäähtyneeseen survokseen vehnäjauhot. Myös muita imeltävää entsyymiä sisältävää jauhoa voi lisätä. Jauhojen entsyymit käynnistävät imeltymisen heti.
      4. Laita perunasose kannellisessa kattilassa 65-70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä 2-3 tuntia. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Maistamalla voi seurata imeltymistä.
      Jos lämpötila on alle 65 astetta, imeltyminen saattaa kestää jopa 12–14 tuntia ja alle 60 asteessa jopa useita kymmenä tunteja. Noin 65 asteessa imeltymiseen menee 2–3 tuntia. Kun soseen lämpötila on uuniin laitettaessa 55-60 astetta, niin silloin uunin lämpötilaksi voi asettaa noin 70-75 astetta.
      5. Lisää imellettyyn soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maito niin että saadaan notkea sose. Lisää suola. Perinteisesti imelletty perunalaatikko valmistettiin niin että se oli valmiina tukevaa haarukkaruokaa - se oli pääruokaa. Nykyisin on tapana valmistaa imelletty perunalaatikko litkumaiseksi lisäkkeeksi ja sillä ei kylläiseksi tule.
      6. Laita sose voideltuun uunivuokaan ja paista imelletty perunalaatikko aluksi noin 200 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
      7. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3451
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      179
      1508
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1277
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1151
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      815
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      794
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      779
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      47
      772
    Aihe