Kuuma hevonen aloittelijoiden tunnilla

Riila

Olen ratsastanut alkeisryhmässä puoli vuotta. Hevoset ovat yleensä rauhallisia. Viimeksi kuitenkin mulle oli laitettu uusi hevonen, joka tuntui heti erilaiselta. Se oli kova menemään, no sellaisiakin on jo kohdalle osunut. Mutta se oli myös erittäin herkkä reagoimaan. Jokaikinen liikkeeni aiheutti jonkin reaktion. Pystyin jopa ohjaamaan sitä pelkällä katseella, mikä ei tulisi kuuloonkaan tavallisilla tuntihepoilla! Se myös pysähteli kun yritin siirtyä ravista käyntiin tai vain hillitä menohaluisen hurjaa ravia, koska oli niin herkkä (enkã minä vielä ole).

Menimme helppoja kavaletteja, joilla olisi pitänyt laittaa toinen käsi selän taa ym. Kerroin opelle että se jännitti, koska hepo meni niin lujaa. "Pystyt siihen", hän sanoi ja enimmäkseen se meni ok. Kavaletttien vãlillä minulla meni kuitenkin kaikki energia siihen, että yritin hillitä hepan menoa, kun se kävi niin kuumana.

Lopuksi ope kysyi halusinko laukata. Olin ajatellut etten uskaltaisi, joten sanoin että pelkään etten saisi hevosta pysähtymään. "Kyllä se pysähtyy", hän vakuutti, joten muutin mieleni. Laukkasin ensin jonkun ison maneesikierroksen yhteen suuntaan, se meni hyvin ja oli kiva kun hepo pysyi vaatimatta laukalla. Sitten vaihdoimme suuntaa ja hevonen lakkasi kuuntelemasta pysähtymisavuja . Menetin siis sen hallinnan ja menimme holtitonta laukkaa ympäri maneesia. Muuten se oli yhtä herkkä kuin ennenkin, ohjiin sotkeutui sen harjaa kun pidin siitä peloissani kiinni. Kun yritin irrottaa harjan ohjista saadakseni hevosen hallintaan, se reagoi joka ikiseen käsieni liikkeeseen, poukkoili ja kääntyili laukassa. "Käännä se! Huuda sille oooo!" huusi ope. En voinut kääntää hallitusti, koska otteessani oli edelleen hevosen harjaa, ja lisäksi pelkäsin sen kaatuvan jos yrittäisin kääntää kun se reagoi niin herkästi. Pudota voisin, kaatua en halunnut... Huutaminen tuntui hankalalta mutta yritin. "Jos sä et kuuntele, mä en voi auttaa sua!" huusi ope ja mä pelkäsin kuolemaa:)

Lopulta onnistuin ratsastamaan kohti opettajaa ja kiertämään hevosen ympyrälle hänen luokseen. Samalla onnistuin vihdoin huutamalla saamaan sen huomion itseeni ja se hidasti. "Se lähtee taas, ota siitä kiinni", anelin nääntyneenu opettajalta. "Ei lähde, rentoudu vaan niin sekin rentoutuu", hän sanoi. ja onneksi hepo jäi kãyntiin.

Mä olen nyt niin järkyttynyt että vaistomaisesti en haluaisi enää ratsastamaan ensi viikolla. Se tunne kun hevonen ei reagoinut vahvoihin pysähtymisavuihin vaan kiihdytti pyörii mielessä. Häpeän sitä, etten saanut sitä hallintaan ja sitäkin etten pystynyt heti täysin noudattamaan open ohjeita. Toisaalta on vahva tunne, että mulle ei olisi pitänyt laittaa niin kuumaa ja herkkää hevosta, aloittelija kun olen. Ei mun joka liike ole täysin hallittu, enkä ole laukannutkaan niin montaa kertaa. Moitin itseäni, että laukkasin vaikka minusta tuntui, etten saisi ratsua pysähtymään. Minusta opekin teki tosin virhearvion, kun rohkaisi laukkaamaan, vaikka olin selvästi ilmaissut huoleni.

Tän romaanin päätteeksi mietin, onko ihan normaalia että aloittelijalle annetaan noin virkeä hevonen. Oliko syy vain mun? Vai oliko hevonen väärä alkeistunnille? Mikä on open vastuu, mikä ratsastajan? Miten uskaltaisin takaisin tunnille tämän jälkeen, vai uskallanko lainkaan?

4

1042

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • z--

      Jotta oikeasti pystyy oppimaan ratsastamaan, hevosen on oltava suht herkkä. Ratsastuksessa on takroitus oppia ohjaamaan hevosta mahdollisimman pienin avuin, eikä se onnistu jos hevonen ei pieniä apuja kuuntele.

      Ei minusta tarinasi perusteella kuulosta että hevonen oli liian herkkä. Et vain osannut sitä ratsastaa, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää. Harjoittelemalla oppii.

      Laukkaaminen varmaan pelästytti, mutta eihän tuossa tapahtunut mitään sen kummempaa, kuin että heovnen ei heti hidastanut. Sait sen sitten lopulta hidastamaan. Ei se hevonen kovin herkällä kaadu, eli tuskin sitä nurin olisit saanut vaikka olisit kääntänytkin.

      On normaalia, että aloittelijatkin pääsevät ratsastamaan erilaisilla hevosilla ja se on myös hyvä asia. Ei tuon perusteella kuulosta etteikö hevonen alkeistunnille sopisi. Sehän jopa kuunteli sinua hyvin, vähän liiankin hyvin tosin, kun pysähteli kun yritit vain hidastaa ravia. Ainoastaan laukassa se ei niin hyvin kuunnellut. Opettajan vastuu on valita sopivia hevosia tunneille ja niin on tässä tehtykin.
      Ihan hyvin uskallat jatkossakin ratsastaa :)

      Ja kannattaa muistaa, että rauhallisinkin heovnen voi pelästyä. Ne on eläviä eläimiä. On ihan hyvä oppia siihen, ettei pelkää jos hevonen menee joskus reippaammin.

    • Riila

      Kiitos vastauksestasi! Ei käynyt lopulta juuri kuinkaan, mutta kokemus oli pelottava ja pyörii yhã mielessä. En saa kunnolla nukuttua, koska mulle tuli tuosta joku kivulias jumi tai revähdys olkapään alueelle, se polttaa eikä hyvää asentoa meinaa löytyä... Oon nyt päättänyt mennä ensi viikon tunnille (jos olkapää paranee), mutta en aio tuolla kuumalla hepalla enää ratsastaa ennen kuin taidot karttuvat. En tosin usko, että sitä hetkeen näkyy alkeistunnilla... Tuolla tallilla on paljon tuntihevosia eiku varmaan opellekaan ollut kiva katsella kun kuumakalle vie aloittelijaa ku räsynukkea:)

    • enpelkää

      Rohkeasti vaan takasin! Itse ratsastan usein hevosella jolla on tapana "riistäytyä kynsistä" huom määkin oon ratsastanu vaan puol vuotta) ja aina kun tajuan et se lähtee hillittömään laukkaan van rentoudun ja en revi ohjista ja vaan teen vähän puolipidätteitäbni kyllä se pysähtyy... Jos ei ni taputuksia kaulalle ja rauhallista puhetta... Eli en pelkää sitä että hevonen lähtee kiitolaukkaamaan mut kamalampaa on kun katson miten se heittää kokeneenkin ratsastajan selästä... Se poni on todella kaltoinkohdeltu eikä luota kuin minuun ja omistajaansa. Tämä saattaa johtua siitä että joskus istun tuntikausia juttelemassa sille. Se saa kenet tahansa selästä koska on kehittänyt sivuhyppysarjan jota se käyttää kaikkiin muihin paitsi minuun ja omistajaansa. Mutta mee vaan ratsastamaan!!!

    • Ponygirl

      Minusta hevonen oli liian herkkä sinulle. En hauku ketään vahvoista avuista, mutta aloittelijat käyttävät aika ”isoja” apuja. Et ollut mielestäni vielä valmis noin herkälle hevoselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1508
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      40
      782
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      679
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      676
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe