vegaaninen läskisoosi?

vegetytt

Voiko läskisoosin tehdä vegenä?
Olen siis vegaani ja haluaisin maistaa läskisoosia mutta en voi enkä halua syödä julmasti tapettua sikaa koska olen vegaani.

17

3697

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hohoh

      mietippä sitä.

    • SoijaErkki

      Soijasuikaleista voi vääntää. Keitä suikaleet pippurilla ja suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi.

      Tarvitset keitettyjä suikaleita noin puoli kiloa. Valuta kuiviksi.

      Valmista soosiksi korkealaitaisella pannulla:

      Puolikiloa pehmeiksi keitettyjä valutettuja soijasuikaleita
      3 kpl sipulia
      3 rkl vehnäjauhoja
      8 dl vettä
      suolaa maun mukaan
      kasviperäistä öljyä paistamiseen

      1.Ruskista suikaleet kevyesti pannulla, silleen että ottavat väriä.
      2.Siirrä suikaleet pannulta sivuun vaikka lautaselle.
      3.Hienonna sipulit sopivankokoisiksi paloiksi ja ruskista pannulla.
      4.Kaada sipulit suikaleiden päälle lautaselle.
      5.Laita öljyä pannulle noin 3 rlk, kippaa jauhot sekaan ja ruskista ruskeiksi. (Mitä mustempaa, sen vahvempi maku. Perinteiseen soosiin ei käristetä kovinkaan ruskeiksi, sellainen kullanruskea riittää)
      6.Lisää pikkuhiljaa vesi, sekoita koko ajan vispilällä.
      7.Lisää suola ja sekoita tasaiseksi. (Jos tulee kokkareista, voit siivilöidä kokkareet pois.)
      8.Kaada suikaleet ja sipulit joukkoon.
      9.Keittele miedolla lämmöllä vajaa tunti.

      Tuunaus: jotkut laittaa kasvisliemikuution, mutta se on lähes pyhäinhäväistys.
      Tarjoiluehdotus: Keitettyjä perunoita ja keitettyjä makarooneja.
      Nautintaehdotus: Nautitaan sisäisesti, ei ulkoisesti. Perunat kuoritaan, tilsitään haarukalla lautasella, sekoitetaan makaroonien ja soosin kanssa sekaisin.

      • simppeliiseonniin

        Kerrankin joku osaa tehdä aidon suomalaisen ruskeakastikkeen - jotkut kreolit tosin kutsuvat sitä "roux"-nimellä, mutta kuitenkin joku uskaltaa ruskistaa jauhot rasvassa liki palaneiksi eli hyvin tumman ruskeiksi ennen veden lisäämistä - ei siis mitään wahlmannin touhua. Mausteena vain peppa ja suola - ehkä vähän senappia makkarapohjaiseen kastikkeeseen.

        Toki tähänkin on olemassa toinen tapa tehdä kastike eli ruskista proteiini (liha, makkara, tofu...) runsaassa rasvassa, lisää pienitty sipuli, miedolla lämmöllä anna sipulin pehmentyä, lisää muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja sekaan ja sekoita, anna jauhojen kypsyä ja ottaa vähän väriä muutaman minuutin ajan, lisää vettä sopivasti, sekoita ja anna muhia kannen alla noin tunti aina välillä sekoittaen, mausta peppalla ja suolalla (suolaa ei tarvita, jos tekee kastikkeen savukyljestä tai makkarasta) - voi näyttää alussa valjun harmaalta, mutta väriä tulee lisää mitä kauemmin muhii (kuten myös suolaa makkaroista).

        Erittäin hyvä.


      • Lsoos

        Ja nimenomaan: ruskista soijasuikaleet omassa rasvassaan. Et tarvitse mitään öljyjä, koska läskisoosi saa makunsa proteiinin omasta rasvasta


      • Sika365
        Lsoos kirjoitti:

        Ja nimenomaan: ruskista soijasuikaleet omassa rasvassaan. Et tarvitse mitään öljyjä, koska läskisoosi saa makunsa proteiinin omasta rasvasta

        Mikä ihmeen läskisoosi, tuohan on soijasuikalekastiketta, Herätkää?


      • Kauhamies
        simppeliiseonniin kirjoitti:

        Kerrankin joku osaa tehdä aidon suomalaisen ruskeakastikkeen - jotkut kreolit tosin kutsuvat sitä "roux"-nimellä, mutta kuitenkin joku uskaltaa ruskistaa jauhot rasvassa liki palaneiksi eli hyvin tumman ruskeiksi ennen veden lisäämistä - ei siis mitään wahlmannin touhua. Mausteena vain peppa ja suola - ehkä vähän senappia makkarapohjaiseen kastikkeeseen.

        Toki tähänkin on olemassa toinen tapa tehdä kastike eli ruskista proteiini (liha, makkara, tofu...) runsaassa rasvassa, lisää pienitty sipuli, miedolla lämmöllä anna sipulin pehmentyä, lisää muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja sekaan ja sekoita, anna jauhojen kypsyä ja ottaa vähän väriä muutaman minuutin ajan, lisää vettä sopivasti, sekoita ja anna muhia kannen alla noin tunti aina välillä sekoittaen, mausta peppalla ja suolalla (suolaa ei tarvita, jos tekee kastikkeen savukyljestä tai makkarasta) - voi näyttää alussa valjun harmaalta, mutta väriä tulee lisää mitä kauemmin muhii (kuten myös suolaa makkaroista).

        Erittäin hyvä.

        Aitoon Suomalaiseen ruskeakastikkeeseen ei tule mitään öljyä, vaan voita, sillä selvä, eikä sitä tarvitse siiviöidä kun sen tekee oikein, jos siihen tulee kokkareita se on väärin tehty. Ravintolakoulussa jos tuli kokkareita kastikkeisiin ne heitettiin pois ja tehtiin uusia niin kauan kunnes se oli oikeanlaista.


      • Sademetsät
        Lsoos kirjoitti:

        Ja nimenomaan: ruskista soijasuikaleet omassa rasvassaan. Et tarvitse mitään öljyjä, koska läskisoosi saa makunsa proteiinin omasta rasvasta

        Miksi ptiää käyttää soijaa ja siten tuhota sademetsiä.... En käytä mitään tuotteita, jotka sisältävät soijaa.


      • Anonyymi
        Sademetsät kirjoitti:

        Miksi ptiää käyttää soijaa ja siten tuhota sademetsiä.... En käytä mitään tuotteita, jotka sisältävät soijaa.

        Taidat olla trolli, mutta vastaan kuitenkin. 90% sademetsien soijista syötetään karjalle. Eli jos sademetsät oikeasti kiinnostavat, niin pyytäisit ihmisiä lopettamaan lihansyönnin. Olet trolli, joten tuskinpa kiinnostaa oikeasti.


    • takku_

      Alkuperäistä läskisoosia ei voi tehdä vegaanisesti, mutta vastaavaa voi kokeilla niinkuin edellä mainitussa reseptissä.. Mietin vain miksi korostat sitä, että olet vegaani koska yksi kerta riittää oikein hyvin.

    • Fxfxfxfxf

      Viljapossu on tarkoitettu vegaaneille.

    • Mesu2

      Voi luoja taas, kuuluu samaan sarjaan kun Aniko Lehtisen kasvispekoni. koetan välillä ymmrtää, mutta kun ei onnistu.
      Sevennykseksi siis, ksavisruoka on kasvisruokaa ja liharuoka on liharuokaa, tämähän kerottiin jo ravintolakoulussa.

      • Amylaasivaari

        1960-luvun alkupuolella syntyneenä tuli lapsena vedeltyä naamariin myös läskisoossia perunoiden kera. Saattoi olla lisukkeena porkkanaraastettakin, jossa rusinoita.
        Lisäksi noin 7-vuotiaasta asti tarjoiltiin kahvin kanssa pullamussua jälkkäriksi tai voissa paistettuja köyhiä ritareita.
        Kesällä lähdettiin landelle sukutilalle ja kakarat istui Datsunin peräpenkillä naamat valkoisina, kun aikuiset vetivät kilvan röökiä etupenkillä koko 500 km matkan. Tämä alustuksena asiaan.
        Aikuisena kerran nostalgiamielessä tein läskisoosin ja oli aika kammottava elämys.
        Närästi varmaan koko seuraavan vuorokauden ja oli todellakin jotain muuta, kuin gourmet-elämys.
        Nyt olen viimeiset kymmenen vuotta opetellut enenevässä määrin käyttämään kasviksia ruoanlaitossa ja huomioinut proteiiniperäisten kasvisten sekä tofun käytön.
        Herkullista on syntynyt. En minäkään tajua, miksi kasvisruokien täytyisi matkia liharuokia.
        Liharuoilla on oma paikkansa gastronomiassa, eikä kasvisjuttujen niitä tarvitse matkia.


    • Bers.Bano

      Ei, koska siihen kuuluu rasva.

    • Isoäiti

      Olen kauhuissani! Ajatelkaa hyvät ihmiset pienten lasten suita mitä kokkaatte. Niin herkkiä ne ovat. Hellästi höyrytetyt nakit, se on siinä!

    • Keittotaito

      Höpsistä! Ei possu kuole julmasti kun sen laittaa suomalaisten huippukokkien ribsien ihanaan mausteliemeen kiehumaan hitaasti elävänä. Siinä se possu syö joutsessaan liemen vihanneksia.

    • Anonyymi

      Älä sure vege, läskisoosin tilanne saat vaikka minkälaista prosessoitua kauraa. Elämä on valintoja. Nykyään on muotia rämpätä ruuan kanssa. Kun sitä on. Meilä. Vielä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persujen VigeIius noIasi taas itsensä

      Kun uhriutui vuonna 2024 (siis persujen "vahtivuorolla") Tampereella aloittaneen perheryhmäkodin toiminnasta. ”Leviää k
      Maailman menoa
      239
      4409
    2. Kotihoito suomussalmella

      Mitämieltä ootte suomussalmen kotihoidosta?
      Suomussalmi
      17
      4169
    3. Oli kiva nähdä sut

      vaikkakin kaukaa ja nopeasti. Tiedän kyllä tasan tarkkaan missä mennään, joten anteeksi jos pilasin päiväsi, ei ollut mi
      Suhteet
      39
      4011
    4. Joko alkaa menemään tajuntaan tämä yliluonnollinen yhteys?

      Varmaan pikkuhiljaa. Muista olla kiltisti ❤️
      Ikävä
      34
      3925
    5. Maataloustuet pois

      Jokainen maksakoon harrastuksensa itse. Eihän golfin peluutakaan maksa yhteiskunta.
      Maailman menoa
      165
      3848
    6. Kohtalokas laukaus

      IL 20.9.25 "Ihminen kuoli baarin edustalla Kajaanissa Poliisi ei epäile tapauksessa rikosta." "Kajaanin keskustassa on k
      Kajaani
      26
      3822
    7. Työeläkkeen saamiseksi olisi tehtävä töitä

      Meillä on Suomessa iso joukko ihmisiä, joilla olisi vielä työkykyä jäljellä, mutta joilta puuttuu arjesta mielekäs tekem
      Maailman menoa
      124
      3572
    8. Joulukinkku NYT

      Sian kankuista tulee vielä pula. Nyt on oikea aika hankkia joulukinkku.
      Maailman menoa
      20
      2974
    9. Muistattekos kun Sannan aikana suomalaisten varallisuuteen lisättiin viidennes

      Köyhät voittivat eniten mutta rikkaimmat kuitenkin köyhtyi!
      Maailman menoa
      19
      2915
    10. Jos voisit kysyä

      Kaivatultasi vielä yhden kysymyksen, mikä se olisi? Aloitan: Mitä sinä halusit minusta?
      Ikävä
      262
      2640
    Aihe