Psykologiksi/tutkijaksi?

psykologiksiko

Sanokaapa, kuulostaako tää ihan typerältä idealta. En oikein tiedä, mitä haluan tulevalta, mutta ihmismieli on aina kiinnostanut mua. Lukiossa opiskelinkin psykaa hyvin arvosanoin omaksi ilokseni.

Mulla on kuitenkin vähän synkkä mielenterveyshistoria, ja viimeinen diagnoosini on vaikea psykoottinen masennus. Enää en ole vaikeasti masentunut, kiitos lääkkeiden ja keskusteluhoidon, mutta masennusta on ollu mulla ihan esiteinistä saakka eriasteisena ja nyt olen parikymppinen.

Masennus juontaa juurensa rankkaan koulukiusaamiseen, joka sai mut yläasteella tosissani haaveilemaan koulussa tapahtuvasta joukkomurhasta. Olin kehittänyt valtavan ja tuhoisan ihmisvihan, joka tuntui kestämättömältä tunteelta.

Hakeuduin masennukseen vedoten jo yläasteella hoitoon ja lopulta pääsinkin sinne lukioikäisenä ja sain työstettyä traumojani. Muhun on kuitenkin jäänyt jotain niiltä kiusaamisajoilta: Pienikin ihmisten ilkeys voi saada mut haaveilemaan uudestaan joukkomurhasta, enkä vieläkään pidä ihmisiä varsinaisesti hyvinä. En silti koskaan tekisi mitään kenellekään.

Mulla onkin itsekäs syy hakeutua opiskelemaan psykologiaa, jotta ymmärtäisin paremmin itseäni ja traumojani, mutta haluaisin myös kenties olla mukana tutkimassa masennuksen tai joukkomurhien syntymekanismeja - ja ennen kaikkea se on mulle tärkeää, etten koskaan toteuttaisi mielihaluani. Mutta parhaassa tapauksessa ammatti vois olla mulle kuntoutumisen väline.

6

134

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • uhohouihu

   Vanha viisaushan on että psykologit/psykiatrit on itekki vähän vinksahtaneita :) Mutta vakavammin, niin itekki oon kiinnostunut tollasesta ja pohtinut psykologian opintoja. Toisaalta siinä pitää osata oma elämä aika balanssissa jos/kun on tekemisissä hyvin vaikeiden asioiden kanssa. Sitä kannattaa pohtia kyllä. Tutkijan työhä voi olla yksinäistäkin puurtamista joten siinä ei välttämättä tarvitse olla ihmisten kanssa paljoa.

  • aavirtanen

   Kuulostaa hyvältä idealta, hae ihmeessä opiskelemaan. Tiedoksi, että pääsykokeissa kysytään psykologian ohella tilastomatematiikkaa, eli sen hallitseminen pitää omaksua tavoitteeksi. Voit myös kokeilla kursseja avoimessa yliopistossa ja saada valmiita suorituksia myöhempiä opintoja varten.

   Onnea jatkoon, mitä sitten päätätkin ja muista että on hyviäkin ihmisiä olemassa!

  • Miksi haluaisit opiskella psykoloiaa noin vakavasti? Psykologia ei kerro mitään perimmäisistä syistä, eikä reaktioistamme. Meidän mieli on osa aivoja ja aivot on osa kehoa, niitä ei voi erottaa toisistaan. Neurotiede olisi parempi vaihtoehto, se kertoo tarkemmin näistä asioista.

  • Hei AP.
   En ole ikinä kuullut "psykoottisesta masennuksesta", onkohan ko. diagnoosin antanut henkilö ollut ihan oikea psykiatri...

   Masennuksesta kärsii jossakin määrin jokainen ihminen jossakin vaiheessa elämäänsä, toiset pääsevät vähällä, toiset eivät toivu kunnolla koskaan. Elämä vain on sellaista ja meidän kaikkien tulisi kyetä nauttimaan siitä edes aika-ajoin.

   Ja unohda kokonaan nuo murhajutut, syy tällaisille asioille ei ole muiden ihmisten, syy ei ole myöskään sinun, eikä kenenkään muun.
   Koulukiusaamisen perimmäinen syy on siinä, että nuoret, kokemattomat ja lapselliset nuoret pelkäävät erilaisuutta, koska heitä ei ole koulutettu vielä kohtaamaan sellaista ja koska heidän sisäinen vaistonsa kertoo heille, että he ovat paremmassa turvassa suuremman - samankaltaisen - joukon jäseninä - se on ihmisen geeneissä.

   Hae ihmeessä opiskelemaan psykkaa! Mitä enemmän luet ja opit, sitä enemmän ymmärrät myös
   itseäsi ja niiden kiusaajien motiiveja. Uskon, että masennuskin helpottaa, kun pääset opiskelun
   alkuun. Ja ei pelkästään siksi, että saat uutta itsetuntoa siitä, vaan myös pääset joukkoon mukaan.
   Sillä viimekädessä ihminen on laumaeläin ja masentuu jos ei voi olla osa isompaa yhteisöä.

   Tsemppiä!

   • Anonyymi

    Tiedoksi, psykoottistasoinen masennus on ihan oikea diagnoosi. Voit googlettaa, mistä on kyse.


  • merkkahainen

   https://yle.fi/uutiset/3-7802457
   Ei tuo nykyinen psykologien suoritustaso ole kovin hääppöinen. Olisi ehkä jopa parempi ilman hoitoa. Jos välttämättä haluat olla mukana mukana ihmisten massamurhassa, niin omapahan on valintasi.

  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiedätkö autereen?

   Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
   Tunteet
   14
   2254
  2. Mikä tekee kaivatustasi

   haluttavan?
   Ikävä
   109
   2023
  3. Naisten pitäisi lähestyä miehiä enemmän.

   Milloin viimeksi lähestyit miestä ja pyysit kahville tai treffeille?
   Sinkut
   146
   1861
  4. Jos Harris saa naiset liikkeelle,niin kenties.....

   Myöskin Nikki Haleyn tukijat lupasivat Harrikselle tukensa.Harris vain 2-3% jäljessä vaikka ei ole edes viellä ehdokas.
   Maailman menoa
   166
   1414
  5. Luulin olevani ainoa... Mutta jättääkö muutkin tosiaan lääkärikäynnit sivuun?

   Lueskelin netistä uutisia ja iltalehdessä oli juttua, että ihmiset eivät hakeudu hoitoihin. Luulin olevani ainoa, joka t
   Maailman menoa
   106
   1392
  6. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   2
   1351
  7. Olit kiinnostunut mutta

   varovaisesti. Elämä koetellut sua mies? 😔
   Ikävä
   76
   1144
  8. Yksi syy miksi kaipaan sua

   On se että luulen sun ymmärtävän mua hyvin. Ollaan jokseenkin samanlaisia vaikka hyvin erilaisia.
   Ikävä
   66
   1020
  9. Olet hyvin

   rakastettava ja kaipaan sinua.
   Ikävä
   42
   956
  10. No oletko miten paljon miettinyt

   Sitä että mentäiskö me naimisiin? Mieheltä
   Ikävä
   68
   938
  Aihe