Jäämerentie

PorojenTUHO

On aivan käsittämätön suunitelma meneillään, halkaista Lappi rautatiellä. Täytyy sanoa, että ei ole tietoa, saati ymmärrystä tälläisen hankkeen vireille panijoilla. Liikenneministerimme, tämä kuuluisa ympäristön raiskaaja etunenässä ajamassa hanketta ja päälle päsmärinä nokkimassa Lapin viimeistä vapautta eli liikkumisvapautta, onhan ainakin lapinmiehelle selvää, että päästään esim. kelkalla Koitelaisen puolelta Pomokairan puolelle mistä milloinkin tarvitaan. Porot eivät junista ymmärrä mitään, eikä junat väistä. Junarata pitäisi aidata kummaltakin puolelta, tämä on aivan järjetön , mielipuolinen ajatus, mutta tälläistä nämä meidän viisaat suunittelee yleisen edun vuoksi.
Nyt jo rahaa käytetty satojatuhansia euroja, ehkä miljoonia suunittelijoiden palkkoihin. Talouskasvu-uskovaiset haluavat reitin Aasiaa, Kiinaan, jotta elintasoamme saadaan nostettua ja kenties väkilukua kasvatettua, kun oma väestö ei kuulemma sikiä tarpeeksi. Tosiasiahan on se, että ei tämä kylmä, arktinen Suomemme pysty ilman ongelmia elättämään suuria ihmismääriä.
Tälläiselle Junaratasuunitelmalle on heti aluksi pantava STOPPI, suunittelu seis ja järkevämpää porukkaa eduskuntaan, että ei aivan tolkuttomuuksiin mennä niissä omissa sekopäisyyksissä ja ties missä lääkehumaloissa, sitä realistista elämänoppia olisi myös opetettava näille "ratainsinööreille", eivätkö ole saaneet lapsena leikkiä tarpeeksi junaradalla? herää kysymys. Kansalaisten on nyt puututtava tähän ja pidettävä omasta ympäristöstään huoli, kun ei nähtävästi korkeampi taho ymmärrä.

98

3192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rupert3

      Porojen määrälle nyt on muutenkin tehtävä jotain, kanta on kestämättömällä tasolla yli puolet pois.

    • PorojenTUHO

      Olet oikeassa, poroja on ollut ja on liikaa. Jäkäläkankaat kalutut, eikä vanhoja luppokuusikoita enää tarpeeksi, ne on tehty selluloosaksi, meidän kaikkien parasta ajatellen.
      Poro on lisäksi vanha vieraslaji täällä. Metsäpeura, jota voisi myösi Lapinpeuraksi kutsua tapettiin sukupuuttoon.
      Poro on nyt ihmisten pihoilla ja pelloilla varsinkin talvisin, kun ei hyvin hoidetut metsät enää niitä elätä.

      • ksafjg

        Susia on liian vähän.


    • vastustan

      Helsingin herrat tai nyt rouva esittelee asioita jotka pitäisi kuulua lappilaisille ja lappalaisille. Onko meiltä kysytty lapin metsänhakkuista, tenon kalastuksesta kaivosten rakentamisesta yms. Jos radasta ei ole mitään hyötyä meille, on sitä kaikkien vastuttettava.

      • verontasaus

        Kannattaisi varmaan vastustaa sitäkin.
        Myös valtion osuudet vastustukseen.


    • Älävalita

      Nyt kyllä joku joukko asettaa kommenteillaan itsensä täysin naurunalaiseksi ....kolonialismia... Pari torppaa alueella. Paliskuntien rajoja ja raja-aitoja voi aina siirtää. Nykypäivänäkin vieraspalkisen porot siirretään sujuvasti omalle puolelle aitaa. Valittajat kuitenkin ajelevat etelään päin autoillaan, eikä yhtään mietitä kenenkä asuinalueille ne on rakennettu. Maan etu on aina maan etu.

      • ivalosta_aslak

        Totta nämä maat omistaa suomenvaltio ei saamelaiset turha jauhaa paskaa saamelaiset teiät pitää karkoittaa sinne mistä tulitte menkää sinne heti pois ihmisten ilmoilta


    • lsuojelija

      Miten paljon tämä liikenneministeri ehtii vielä. Onko koskaan edes käynyt pohjoisen villissä luonnossa.? Suosittelen ensin suunnittelemaansa reittiin tutustumaan. Pomokairaa ei saa raiskata. Missä on Vihreät ja muut ns .luontoaktivistit.? Apua Sini Saarela.

      • harkintaa

        Onko kellään tullut mieleen kuinka monen koti jää radan alle,ja mihinkäs kylässä sopii asema jos on tarkoitus ihmisten matkustamiseenkin.


      • EiOleHarkittu

        Maata jää radan alle paljon ja tarvitaan myös radan huoltoteitä ja asemia ja muita levikkeitä. Mielipuolinen suunitelma ja suuri miinus lapin imagolle, kun luonon rauha häviää ja paikat menee pilalle. Ajatellaan vaikka Inarijärven pohjois-osaa, niin kuinka sinne junarata sopisi? vaikka tilaa onkin, niin ei se rata sinne maita halkomaan sovi.
        Norjan puoleinen Pasviikin erämaa myös menettäisi luonteensa.


    • MuutosOnJaPysyy

      Ensinnäkin, Lappi on osa Suomea. Lappilaisten hyvinvointi on kiinni työpaikoista, ihan siinä kuin muunkin Suomen maakuntien. Pelkkä turismi ja poronhoito ei siihen riitä - ei läheskään.
      Toisekseen, rautatie ulottuu jo nyt Kolarin pohjoisosiin ja Kemijärvelle. Rataa on poronhoitoalueella siis jo satoja kilometrejä, eikä siitä tunnu olevan metelin aiheeksi, eikä mitään väärää. Mm. kaivostoiminta, joka muuten työllistää lappilaisia, tarvitsee näitä ratoja.
      Mikä tämän uuden radan tekee vaarallisemmaksi kuin nuo aiemmat?

      Maailma muuttuu ja me olemme osa muutosta. Valitettavasti se on myös näiden vinkujien osana. Muutokselle te ette voi mitään!
      Vaatimuksia hyvinvoinnin tasapuolisesta jakamisesta kyllä ollaan esittämässä, mutta mieluiten niin, ettei itse tarvitseisi antaa siihen mitään. Luuletteko, että Suomen tuottavimman osan, ruuhka-Suomen, asukkaat ovat valmiita maksamaan teidän hyvinvointinne ilman vastiketta?
      Enpä usko.

      Myönnän, että teillä on oikeutenne Lapin alueen asukkaina, mutta kannattaa muistaa, että osa teistä pitää myös oikeutenaan tehdä työtä ja siihen ei ole mahdollisuuksia jos ei ole työpaikkoja ja työpaikkoja ei tule jos ei kehitetä, jos ei investoida.

      En ole kovin innoissani kaikista ministeri Bernerin "ideoista", enkä ole ihan varma siitä onko tuo nyt parhaaksi esitetty reitti sittenkään se paras, mutta ratahanke on muuten kannatettava.
      Vaikkakin se maksaa 3-4 miljardia, se tuo tulevaisuudessa Suomelle rahaa moninkertaisesti tuon investoinnin ja siitä hyötyy myös Lappi.

      • tuorahasumma

        On vähäisempi kuin tänne
        tulleiden "pakolaisten" kulut.
        Pelkästään vastaannottokuluihin
        meni yli 2 mrd e.
        Pitkällä aikavälillä he maksavat
        monin kerroin.
        20 v täällä olleet eivät maksa
        veroja eikä kustanna olemistaan.


      • topparoikka_

        Pakolaisethan sen vois jouteshan rakentaa, niin tulis melkein ilmaseksi.


      • pakolaisetpysyvät
        topparoikka_ kirjoitti:

        Pakolaisethan sen vois jouteshan rakentaa, niin tulis melkein ilmaseksi.

        Ikuisina kustannuksina Suomelle.


    • junaPuksutaaVanhaaYstävä

      Ei mishän nimesä kirkolle rataa saa tuua.Viekää se Suvantokummun ja Jeesiön kautta.Siellä sitä tarvithan selevästi enemmän

    • PorojenTUHO

      Kun aikaisemmin puhuttiin tästä radasta, niin pidin sitä vitsinä, mutta aivan tosissaan ne nyt suunittelevat tälläistä mielettömyyttä, tässä jää Jeesiön viisaat ja pöljätkin pahasti "paitsioon" ellei jopa junan alle, mikäli niin kauan elävät.
      Monta asiaa liittyy tähän rataan, sekään ei ole varmaa pysyykö koillisväylä auki tulevaisuudessa. Kaivokset ovat lyhytikäisiä ja metsiä on jo nyt käytetty, ryöstöhakattu liikaa.
      1980-luvulla oli täällä ns. kestävämetsätalous, tästä ei enää kuule Puupäiden saarnoja. Kemijärven sellutehdas lakkautettiin sen vuoksi, että puu loppui itäkairalta, tässä tehtaan todellinen lopettamisen syy, josta on vaiettu.

    • Persjalka

      Poronhoitoa on ymmärretty ja tuettu jo aivan liikaa. Sinne korpeen avustettiin poromiehille talot, muka porotilat, ja nyt ne mätänee siellä tyhjillään. Porot aitoihin porollisten omille maille ja rata valmiiksi. Ihme kitisijöitä nuo porolliset, loisineet ikänsä ja kun nyt vaaditaan heitäkin elämään nykyaikaa, alkaa turkasen moinen itku ja kitinä. Kun kisurat aidoissa, kolarit ja petovahingot jää pois valtiolta, tulee miljardien säästöt yhteiskunnalle. Puhumattakaan niistä yksittäisten ihmisten kokemista loukkaantumisista ja muista riesoista joita porot aiheuttaa liikenteelle.

      RATA VALMIiKSI, RATA VALMIIKSI, RATA RAKENNETTAKOON PIAN, siitä hyötyy koko Suomi. Ei muutama kisuroiden omistaja saa määrätä.

    • SAAMENKÄRÄJIEN_JÄSEN

      Äsken keskustelin valtion virkamiehen kanssa tästä tulevasta Jäämeri ratahankkeesta on mahtava asia kun saadaan tänne moniin asioihn tämän kanssa parannusta, elinkeioja lisää matkailulle sekä lisää kaupan äyntiä Lapin alueelle NÄIVETYS KUNTIIN poronhoito on kannattamatonta veronmaksajien rahoilla vaikka itse olen SAAMENKÄRÄJILLÄ JÄSEN meidän pitää luopua poronhoidosta. TOIVOTAN TERVETULLEEKSI TÄMÄN JÄÄMERIRATA HANKKEEN PIKAISESTI TÄNNE KOKO SAAMENKÄRÄJIEN PUOLESTA VALTUUTTAMANA.

    • suunnitelmassa

      Sisältää 65km tunneleita.
      vielä enemmän siltoja.
      Noin joka kolmas kilometri on
      poikittaisiikenteelle avoin.
      Lentoliikenteen suuren
      saastutuksen vuoksi
      liikenne rajoitukset tulevat
      aikajänteellä vastaan.

      • tällähetkellä

        Lentokoneet saastuttavat eniten.
        On aivan varmaa, että jonkinlaiset
        rajoitukset tulevat lentämiseen.
        Juna on ainut kulkumuoto itä Lappiin
        Jota ei tulla rajoittamaan.
        Saksasta alkanut autoilun rajoittaminen
        ei pysähdy keski eurooppaan.
        Polttoaineen haittaveroilla pystytään
        ohjaamaan kasvavaa kulutusta.


    • PorojenTUHO

      Saamelaiset kyllä ymmärtävät mitä tuhoa rata tuo, he eivät puolla rataa.
      Nelostie riittää matkailijoille ja nykyistä elintasoa on vara laskea. Elämäntaso nousee kun hömppää ja turhuutta karsitaan pois, samalla perusturvallisuus säilyy sitä parempana mitä ehjempi, rikkaampi, puhtaampi ympäristö on. Junarata tuo melua, saastetta, rikollisuutta, terrorismiä, kaikkea mahdollista negatiivistä, koska joukossa tyhmyys tiivistyy, tästä esimerkkinä eduskunta.
      Porothan alunperin söivät jäkälää, luppoa ynnä muita luonnon antimia, nyt kun tätä luontoa on vähän, niin pakostakin porotalous kuihtuu ja lopulta perinteinen sellainen katoaa.
      Mitä tulee porotiloihin jne. joihin edellä viitattiin, niin lantalaisethan ne saivat maat ja mannut ilmaiseksi valtiolta, saamelaiset syrjäytettiin pohjoiseen, osa sulautui sekasukusikiöiksi jne. Otetaan esimerkiksi vaikka Riipin kylä, Valtio antoi ilmaiseksi suuria maa-alueita alkutulijoille, jotta erämaita saatiin asutettua ja valloitettua. Maksoiko Suvantokumpulaiset mitään maistaan? Ei.

      • saamen_pässit

        vitun homo nyt ei kysellä saamenjunteilta yhtään mitään ratatulee saatanan homo saamelainen


      • autoiluntulevaisuus

        Nykyiset liikennemuodot lentäminen ja autoilu
        tulevat varmasti rajoitetuksi.
        Polttoaineen saasteverot nostavat sen hintaa.
        Jos kokonaispäästöjä voidaan pienentää
        voi vielä polttomoottoreillakin liikkua.


    • Ruijaan

      Kyllä olis lysti saada rautatie, eikä se tulisi kovin kalliiksikaan jos ratti-juopot, sen
      mahapalkalla rakentaisivat. Pidentämällä tuomiot takaisin 6 kk, olisi työvoimaakin
      riittävästi tarjolla !

      • luottohenkilöt

        Kittilästä järjestyy pikapuoliin komppania halapaa työvoimaa. Sielähän on ryssitty nim maam perskeleesti. Pannaan luottohenkilöt oikeisiin töihin


    • Ghostbg

      Poro poro poro poro poro poro poro poro...
      Perkeleen poron nussijat kun ei kaivoksia eikä mitään saisi olla ettei teidän poron nussijoiden poromorsiamet vaan jää alle.

    • rautatie.heti

      On se nyt saatana kun ajetaan joittenki porojen asioita eikä ihmisten.

    • ravintelivaunu

      Meneehän rata Venäjän puolellakin ainakin Murmanskiin asti.

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Russia_Rail_Map.svg

      Nykyiset junan vessat eivät edes vuoda raiteille. Liikennöinti on siis huomattavan puhdasta verrattuna esimerkiksi turistien autoliikenteeseen. Vielä jos tuolla saadaan Norjan rekkarallia yhtään hillittyä niin aina parempi.

      Poroja kuolee jatkossakin, tehtiin tuota rataa tai ei. Itse kannatan hanketta. Ja toivottavasti se Tallinnan tunnelikin saadaan.

    • Jeesiön-Ritari

      Pian junalla kirjastoon paskalle!

      • sartreaperseeseen

        Ja paluukyydillä vessapaperit mukana.


    • ratahankkeessa

      kannattaa huomioida tunneleiden ja siltojen määrä..

    • PorojenTUHO

      Maaperä soveltuu huonosti tunneleiden rakentamiseen, koska turvemaita ja peruskallio "alhaalla". Päijännetunnuli oli teknisesti helppo louhia kallioon, mutta täällä asia on toisenlainen. Luonnon vesitalous muuttuu radanmyötä, pohjavesi pilaantuu, kaivoja kuivuu, vesistöihin lisää haitallisia aineita, yhdisteitä.
      Ilman haittoja ei rataa voida rakentaa. Suunitelma on yksinkertaisesti mielipuolinen, ilman täyttä ymmärrystä alulle polkaistu talouskasvu-uskovaisten kokouksessa "siitetty" vireille. Jo nyt suunitteluun käytetty yhteisiä rahavaroja ja tilanne jatkuu kuin salaa suunittelijoiden "bunkkereissa".
      Voi vain arvailla mitä tämän kaiken hullutuksen takana on ja kenen etuja ajetaan.

      • yksijuna

        Vastaa neljääsataa autoa
        Junanvaunuun sopii sata matkustajaa.
        Aidattuna rata vähentää kolareita.


    • ravintolavaunussa

      Mahtava hanke ja tuo piristystä pohjoisen talouselämään. Toivottavasti rakentaminen alkaa jo tänä vuonna.

    • SAAMENKÄRÄJÄT

      Kyllä näin paikallisena saamelaisena kannatan RATAHANKETTA olen vielä saamenkäräjillä valtuutettu KOKO SAAMENKÄRÄJIENPUOLESTA TERVETULOA RAKENTAJAT IHAN MAHTAVA ASIA

    • KatsoReikään

      Kyllä junanvessat laskee jätöksensä edelleen kiskoille , kuten ennenkin .

    • Betoni1

      Kirjaston perustukset sopii hyvin ulostamiseen, paperia tosin ei ole.

    • Todiste

      Kävin eilen paskomassa kirjastoon. Olin siis ainakin vielä eilen olemassa.
      Paperitilanne normaali.
      Eli varastettu kaikki.
      No satrea oli.

    • etperpakytu

      Rata tulee ei poro paimenilta mitään tarvitse kysellä.Eihän ne omista kun paskaset alushousut.Pakko lunastus niin säästyy siinäki mania.Alle jäänyt poro vr lähettää laskun rikkoutuneesta veturista et silleen

    • sähköPyöräilijä

      Uskottako te ihan oikeasti tähän Anne-Catherine Berneriin eli Ahvenanmaan kepu ministeriin jolla ei ole lainkaan otetta reaalimaailmasta.Tämä jäämerirata on puhdasta kepun siltarumpupolitiikkaa.
      Hommassa ei ole järjen hiventäkää ja sitä ei rakenneta koskaan.

    • mulkvisttata

      Mukava saada tää rata tänne takapajulaan.Porot voi teurastaa melkein sukupuuttoon.Luontokin elpyis.Poro miehet vaikka onko niissä miestä nimeskään vois laittaa oikeisiin töihin.Lapio ja hakku kyllä rataa syntyy.Laiskimmat voi laittaa lääniin

      • saapas-kumiiso

        Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

        Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

        Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

        Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!


    • EI-RATAA

      Radanpuoltajat voivat muuttaa Pasilan ratapihalle, sinne etupajulaan, lyhyt matka "polkea" sähköpyörällä äänestämään perkelettä ja jos aika tulee pitkäksi, niin kiskoja voi joutessaan lakaista, pentoliino voi muuten jäädä jumiin, jos radalla kahvinporoja. Trevliga reessa.
      Niin, leivänisä Samperihan on jo tuttu Lapissa, nyt vuorossa leivänäiti eli itse pää ,,,,,,sellainen.

      • saapas-kumiiso

        Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

        Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

        Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

        Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!


    • ssddee

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • ssddee

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • ssddee

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • Sorsasimppa

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • Sorsasimppa

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • Sorsasimppa

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • ssddee

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • Sorsasimppa

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • saapas-kumiiso

      Menin kirjastoon. Tuli tarve ulostaa, joten vessaan. Istuin pöntölle nauttimaan ja väänsin siinä ihan kelpo paskat. Samalla luin Sartren kirjaa inho. Mainio kirja ja istuinkin aika pitkään lukemassa.

      Sitten tuli aika pyyhkiä peräaukko, paska oli vielä erityisen vetelää ja sitkeää joten sitä oli tarttunut lujasti takamukseen. Ja yllätys, ei paskapaperia! Mietin mitä tehdä. Ei ollut edes nenäliinaa taskussa.

      Ei auttanut kun repäistä pari sivua Sartren klasikkoteoksesta. Repäisin vain etusivun -ja taka, joilla ei ole tarinaa edistävää sisältöä.

      Toivoisin, että pidettäisi huoli siitä, että huusissa on ihan sontapaperia. Tiedän kyllä, että paperia varastetaan. Ehdotankin, että eriöihin laitetaan turvakamerat jotta saadaan nämä paskapaperivarkaat kiinni!

    • Noinarvelen

      Tuleeko kirjasto vaunu junaan?tulee varmaan.

    • frrerfdfr

      Ihanaa saada rata yhteys täältä takapajulasta! Ihanaa pääsee sivistyksen parii! Ihanaa pääsee vaikka mihin ei tartte haistella poromiesten karmeita aromeita! Tenat poro paimenille vois naisministeri lahjoittaa! Meillä on fiksu ministeri vai kuinka alkuasukkaat?Pakkolunastukset käyntiin

    • tulisjorata

      Polttoaine maksaa niin paljon.

    • Parakkikyläläinen

      Olkaa huoleti, ei rataa rakenneta, koska se kallis eikä kannata. Turhaan protestoitte.
      Kaivokset on jo kaivettu, ennekuin rata valmistuisi.
      Kasataan vain sitä odotellessa parakkeja !

    • dieselkielto

      Lisäksi kerosiinikielto ja kaksitahtiset.

      • bensanhintaan

        Autoverotkin!!


    • VirkamiehiäTuottamaan

      Polttoaineen hinnan korotus nostaa tietenkin sitten kaikkia hintoja.
      Muunmuassa elintarvikkeiden. Asumisen hintaa jne.
      Elikkä repikää siitä iloitsijat.
      Keskusta muunmuassa on aina ollut ja on kuppaamassa maaseutua.

      • Junalla

        Tavarat kulkisivat halvemmalla.
        Kokonaispäästöjen määrä pienentyisi
        ja bensaa voisi käyttää lyhyillä matkoilla
        autoissa ja kelkoissa.


    • ÄllikälläLyöty

      Mikkä tavarat?

    • netavarat

      Joita jokainen kauppa on täynnä.
      Polttoaineen hinnalle on yksi suunta.
      Vaikka raakaöljyn hinta laski niin vero nousi.

    • tulevaisuudenhaaste

      Pienmoottoreille päästönomit.
      Turhaa jos juna pienentää kokonaispäästöjä.

    • nytnytnyt

      Miettikääpä oikeasti...ne on 1800 luvulla tapelleet muualla suomessa että pitäiskö rakentaa rautatie ja mihin kehitykseen sitä muka tarvitaan..
      Sodankylässä tapellaan vuonna 2018.

      • unarilaine

        No 800-luvulla ei ollu vielä rekkoja kuskaamassa sitä tavaraa vaan keksittiin juna ja rata.
        Nyt olis junia mutta kun Lappiin ei ole oikein tarvetta parin rekkakuorman kuljettamiseen värkätä rautatietä.Lopettakaa höpsimästä


    • nelostiellä

      Rekkoja monen junan edestä päivässä.

      • niiin

        sepä se.


    • polttoaineen

      Hinta tulee kohoamaan jyrkästi.
      N. 25 vuoden kuluttua sen myyminen
      kielletään kokonaan
      Sähköllä kulkeva juna pitäisi
      saada pikimmiten.

      • NiiJotta

        Sähköjunat nyt ovat niin hitaita.Japanista kannattaisi käydä oppia ja rakentaa magnettijunat,minivauhti 450 km/h.Solis poika nättiä huihauttaa tunnissa esimerkkinä vaikka Nuorgamista Kemhin ja ouhlunki.Siinä poromiesten orvot olis ihmeissään nykymaailan menosta


      • likumiinaRatkaisee
        NiiJotta kirjoitti:

        Sähköjunat nyt ovat niin hitaita.Japanista kannattaisi käydä oppia ja rakentaa magnettijunat,minivauhti 450 km/h.Solis poika nättiä huihauttaa tunnissa esimerkkinä vaikka Nuorgamista Kemhin ja ouhlunki.Siinä poromiesten orvot olis ihmeissään nykymaailan menosta

        paskantaa ittelle semmosen likumiinatien ja liukuu sitte sitä pitkin tarpeilleen


    • Joulupukkiukki

      Lentäväporo kaikkein nopein ja halvin, jos esim. olisi Kemissä yksi poro ja Utsjoella toinen, niin ne voisi lentää edestakaisin (lentoturvallisuus huomioiden), kiinalaiset vinosilmät kyydissä, eikö tässä olisi kehityskelpoinen ja järkevä idea?? mitä, häh? Onhan Kuopiossakin lentävä kalakukko ja lentävä keuhkotauti oli myös nopea liikkumaan, mutta sitä ei kaiketi voi valjastaa logistiikka käyttöön olemuksensa vuoksi.
      Raitista ilmaa ja happea voisi alkaa kulettamaan Kiinaan, koska se on sieltä loppu, tässä olisi uusi ja kannattava liikeidea ilmaiseksi, ilmahan ei meille maksa mitään ja se kiertää, voi myydä saman ilman moneen kertaan kun se saapuu takaisin Siberian yli puhdistuneena. Jokaisen elävän pitää kuitenkin hengittää, ei yksinomaa takapuolta pyyhkimällä suomalaiseen paperiin elä kovin pitkää aikaa, edes laihanluikea kiinalainen, happea se tarvitsee ja riisipuuroa, sekä tietenkin polkupyörän ja leveän riisipeltohatun.

    • Ratakuntoon

      Iliman muuta ratahankkeelle vauhtia. Ei tällaisen mittaluokan hankkeissa muutaman poromiehen mielipide heilauta mihinkään suuntaan.
      Kaikki hyötyvät (matkailu, tavaraliikenne jne.)

    • KaikistaEniten

      Kaikista eniten radasta hyötyisivät pöljät, koska jo nyt he hyötyvät pöljyydestään. "Autuaita ovat pöljät", koska he eivät tiedä mitä tekevät, hieman isoakirjaa mukaellen.
      Mittaluokista ollessa kysymys, niin lusikka ja kauha ovat pöljyyden mittoja, jo vanha sanontakin tämän kertoo.
      Kaikki hyötyvät, kun ympäristö pilaantuu ja luonto katoaa, pöljät lisääntyy ja taas kaikki hyötyvät, hieno ja mahtava ikiliikkuja.

    • naruhissi

      Eiköhän ratahankkeen takana ole raha? Rahahan on pöljyyttä niin kuin valta joka siihen kytkeytyy..

      • EiRakenneta

        Uutisista juuri luin, että on Norjan ja Suomen hyväpalkkaiset virkaloiset päättäneet, että ei kannata jäämeren rataa rakentaa. Saatiin taas kulutettua rahaa yhteen Pernerin keksintöön, joka ei ainut tämän rouvan älynpilkahdus. Mitäköhän ehtii vielä hölmöilemään? VR on jo kauan ollut aivan idioottien vallassa, huonoja kalustohankintoja, junat eivät pysy aikataulussa, ratavaihteet eivät toimi pakkasella, työvoimaa liian vähän ja nekin vain katselevat niiden vanhojen länkienläpi ja ihmettelevät jos sataa lunta.


    • huoltovarmuus

      Täytyy turvata.
      Tanskan salmet voivat
      seurata kertshin salmia.

    • Anonyymi

      Rahaa olisi jo saatavilla rataan.
      Kun uusi hallitus nostaa polttoaineen
      hinnat moninkertaiseksi tarvitaan
      halvempi kulkuyhteys.
      Polttomoottoriautojen myynti kielletään
      ensin ja kohta myös niiden käyttö.

    • Anonyymi

      Mitä nähtävyyksiä on Kirkkoniemessä joita voisi mennä ihastelemaan. Politiikkaa seuranneena suurvaltapolitiikka näkyy yhä enemmän pohjoisella jäämerellä. Venäjä.....Venäjä harkintaa. Tehköön ensin sen tunnelin Helsingistä-Tallinnaan ja katsokoon sitten kannattaako.

    • Anonyymi

      Jos Lapissa oltaisiin ajantasalla, sinne
      vaadittaisiin rataa.
      Suomessa on erilaisia valiokuntia,
      jotka koko ajan miettivät polttomoottorien
      käytön vähentämistä ja lopulta
      kieltämistä.

      • Anonyymi

        Polttoaineen hinnan korotus on alkanut.


      • Anonyymi

        Näin se menee. Pitää myös alkaa kaivaan lisää malmia akkuihin. Varsinainen ympäristöteko. Lappi täyteen monttuja että vihreät saa ajella sähköllä.

        muttajoo jäämerenrata on oiva keino kuljettaa nuita malmeja. Vähemmän rekkoja tiellä


    • Anonyymi

      Niinhän se on etelä-Suomikin halkaistu radoilla moneen kertaan ja moneen eri suuntaan, eikä kukaan ole niiden rakentamisesta mekkalaa pitänyt.

    • Anonyymi

      Liikenneministerin ratahankkeisiin
      lisää vauhtia.

    Ketjusta on poistettu 27 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1716
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1347
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      4
      1240
    4. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1230
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      142
      1198
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1096
    7. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1075
    8. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1072
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      997
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      904
    Aihe