MPL-haku Finnair & SIO lentäjäoppilaaksi pt. 2

TislaajaTauno

Jatkoa ketjusta
https://keskustelu.suomi24.fi/t/14682900/mpl-haku-finnair-amp-sio-lentajaoppilaaksi

"aseasg
14.3.2018 15:26

Sitten toinen seikka yllä olevaan liittyen. Aiemmissa hauissa (nettitietojen) mukaan valittiin myös varasijoille, mutta näistä kirjoittelijoista ei ole kuulunut myöhemmin mitään? Liittyiköhän tuo terveydentilaan vai mihin?

Mistä muuten muodostitte tuon käsityksen että kaikki soveltuvat otetaan? Noin 300 haastateltavaa, joten mulle kuulostaa siltä että nyt karsitaan kovalla kädellä myös "jotakuinkin soveltuvia", jotka aiemmissa hauissa olisivat sisällä. Meille ainakin sanottiin soveltuvuuskokeessa, että tässä hauessa on ollut paljon soveltuvia ja määrät kaikkiin vaiheisiin ovat siksi suuret."

Niin siis alle 240 psykologiset testit läpäissyttä, mutta haastattelu karsii vielä osan pois. Viime haussa ei saatu tarpeeksi soveltuvia. Jos nyt vaikka haastattelun jälkeen olisi 120 soveltuvaa, joista osa karsiutuu terveys ym. syistä , olisi numero vain sadan luokkaa. Jos nyt tarvittaisiin vaikka 80 hakijaa, kannattaa loput jättää reserviin ja kutsua myöhemmin koulutukseen, jos kiinnostusta riittää.

246

17234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • frfasrha

      Ok, Se oli todellakin siis 240 (muistin 50 enemmän, mun moka). Sun ajatelma kuulostaa ihan järkevältä.

      Muta kunhan vaan tulee turistua tuloksia odotellessa, kaikille hyväksytyille tulee infossa varma tieto ja SIO julkaisee facebooksissa yhteenvedon hausta.

      Tuskaista oli odottaa haastattelua, mutta vielä tuskaisempaa on odottaa tuloksia. Mielessä pyörii vaan psykologin yhteenveto tuloksista "yleensä nämä molemmat ominaisuudet tarkoittavat että henkilö ei ole soveltuva liikennelentäjäksi"... Nooh, toivottavasti olen se poikkeus.

      • ooooootellaan

        Omassa haastattelussa pyskologi ei käytännössä maininnut tuloksista juuri mitään, sanoi vaan että testit meni hyvin ja että ei ole mitään huomautettavaa. En tiedä sitten onko tämäkään hyvä vai huono asia, ei siis tuonut esiin, että olisi mitään piirteitä jotka sopivat tähän ammattiin.


      • asaghaloo

        Käsittääkseni psykologi ei osallistu "valitsemiseen", vaan karsii epäsopivat henkilöt pois. Lentäjäraati tekee sitten valinnat.

        Mitä meidän ryhmä kaa juteltiin, osalla meni se 20 min ja juurikin "ei huomautettavaa" tai "ei lentämistä estäviä tekijöitä" oli vastaus.

        Osa jutteli täyden tunnin ja melko yllättävätkin ihmisen piirteet voivat olla epäsuotuisia lentäjille. Listaan omani vaikkapa viikon päästä tänne.


    • Jaaaaaaaalhh

      "Jos toi kaikki otetaan pitää paikkaansa tulee pitkä aika, siis vuodelle 2020 vasta viimeisten aloitus. Aiemminhan peloteltiin että tästä hausta MPL:t alkaa vasta 2019."

      Itse aloitan syksyn MPL-kurssilla ja hämmästelisin, jos sille kurssille tästä hausta enää kovin montaa otettaisiin. Ainakn tällaisen kuvan sain meidän infossa ja mitä tiedän kurssille osallistuvia. Luulen, että vain yhden käden sormilla tästä hausta enää tuohon MPL-kurssille otetaan. SIO:n puolesta ja niiden 2018 kursseista en tiedä mitään. Suosittelisin siis varautumaan tästä hausta sisäänpääseville, että kurssi alkaa osaltasi 2019 tai 2020.

      • Asennehakija

        Tuota mä tarkoitin, edellisestä hausta oleville MPL alkaa syksyllä (joihin voi olla peruutus/hajapaikkoja), joten tästä hausta oleville varsinaiset kurssit alkanee 2019.

        Mutta MPL on kuulemma kärsinyt opettajapulasta, joten jos asia siellä korjautuu, voihan käydä niin että noita MPL kursseja perustetaan paljon lisää jo loppuvuodeksi tai useampi vuodelle 2019. Sen näkee sitten.

        SiO:n on hajapaikkoja on tarjolla jo toukokuussa. Seuraava SIO, alkaakohan se jo syksyllä ja pelkästään tämä haun voimin?


    • o-ouuuu

      Tammikuun soveltuvuustesteissä kertoivat että 60-100 valittaisiin. 40 Poriin ja X määrä MPL:ään.. Aika kova karsinta kävisi tolla kaavalla viel...

      • harriheikerö

        Olispa 40 20 ni siinä riemu repeis kaikilla MPL:ään pyrkineillä. Yli 4000 hakijaa ja 20 paikkaa, alkaa prosentit olla kohillaa. Toki 4000 on myös paljon henkilöitä joilla ensisijainen tavoite SIO/ei väliä ja 60/4000...nice :D


      • hähsiismitä

        En ymmärtänyt, siis meinaatko että on parempi saavutus jos pääsee MPL:n kuin SIO:n?


      • Samatiirus

        En tarkoita. Ihan yhtä hieno saavutus ja kunnioitettavaa sekin. Tarkoitin vain nostaa esille sen, että jos hausta otettaisiin MPL:ään vain 20, niin melko raffisti karsittaisiin. Täs hausta otettanee sisään kuitenkin tuota enemmän lopulta, joten turhaa pohdintaa. Käsi ylös virheen merkiksi, jos tuosta sai SIO:a aliarvioivan kuvan.


      • jhkblijb

        Yhteensähän ne ottaa minkä ottaa, ja sitten ripottelevat molemmille kursseille hakijoita. Eli jos otetaan vaan 60, niin karsitaan 180 haastateltua pois jne.

        Haun aluksi (ja ehkäpä infotilaisuudessa) sai esittää toiveita kummalle menisi mielummin.


      • ghjkk

        Toiveita varmasti saa esittää, mutta MPL:n kautta ei tarvitsisi enää rekrytä töihin Finnairille valmistumisen jälkeen. Siosta saa sitten lähetellä työhakemuksia esim. Norralle ja SAS:lle.


      • agasg

        Höpö höpö.

        Molemmista valmistuneet laitetaan samaan "pooliin" perämieskurssille halukkaiksi, josta kutsutaan kurssille sitä mukaa kun virkoja alkaa vapautua. MPL:n ei vaan tartteet suorittaa enää tässä vaiheessa tyyppikoulutusta -siinä ero.

        Isoin ero noissa kahdessa koulutushaarassa on opiskeluaika. Työnhaun kannalta FINNAIRILLE ei ole eroa kummasta olet tullut. Muihin yhtiöihin jos aikoo niin eroa on, mutta ei aina SIO:n hyödyksi vaikka luullaan, A32S -tyyppikoulutus voi olla jonnekin hyödyksi


      • bsbsbs

        Sinä et nyt taida ymmärtää tuota SIO/MPL -kuviota, vaikka täällä yrität päteä :D Tai sitten luetunymmärtämisessä on parantamisen varaa. Otappa selvää asioista..


      • asaga

        Itse asiassa SiO:n oppilaiden kertomaa tuo yhtäläinen työllistymiskuvio oppilaitoksesta riippumatta Finnairille. Kerro toki lisää jos jotain muuta tiedät, vähän epäilen että et.

        Huomaa palstalla turhautumisen ja trollaamisen taas tärkeiden päivämäärien lähestyess.


      • lokkie

        Huvittavaa, että faktat ovat joidenkin mielestä trollaamista.
        Sen verran voin oikoa, että lentoyhtiöt eivät ole mitään hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka kutsuvat halukkaita perämieskursseille ja töihin. Ei edes sen jälkeen, kun nämä 'halukkaat' ovat päässeet sisään lentokouluun ja sieltä valmistuneet hyväksytysti läpi. Ansioituneesti suoriutuneet varmasti pääsevät hyvillä todennäköisyyksillä esim. Finnairille. Toki Finnair on koulutushaussa osallisena, joten lähtökohtaisesti jokaisen koulutuspoluille valitun henkilön pitäisi olla soveltuva myös myöhemmin työelämään. MPL-polkua pitkin on sopimus ja työpaikkalupaus, mutta voi näiltäkin kursseilta tippua pois.

        Mistä keksit, että MPL-kurssiin ei sisältyisi perämieskurssia? Käy tarkistamassa Finnairin sivuilta. Väitteesi, että molemmista poluista valmistuneet laitettaisiin pooliin, josta mentäisiin perämieskurssille, on höpöhöpöä.

        Onnea ja menestystä kuitenkin kaikille valitsemillenne urille.


      • Faktojakin

        MPL:ään sisältyy perämieskoulutus sekä Finnairin oma 320 tyyppikoulutus, siksi hintaa onkin niin paljon enemmän kuin pelkästään SIO:lla, vaikka toki tiivistetympi ja simulaattoripainotteisempi koulutuskin nostaa sitä hintaa myös ihan mukavasti (80k eur vs 15k eur). SIO:n jälkeen tulee vielä hakeutua Finskin 320 perämies-/tyyppikoulutukseen, joka on melkein 2/3-osaa SIO-koulutettavien kuluista (29k eur).


      • asagsas

        Noinhan se menee, mutta kaikki eivät halua uskoa. Mitään työpaikkalupausta ei ole, ei ole mitään sopimustakaan. Tämä "työpaikkalupaus" markkinointitermi vuonna 2016, joka korjattiin jo haun aikana ja tiedotettiin jatkoon valituille hyvin selkeästi. Iltapäivälehdet tarttuivat silloin termiin, joka on näköjään jäänyt elämään omaa elämää.


        SiOssa olevat oppilaat kertovat että työllistymismahdollisuudet Finnairille ovat identtiset, eikä kumpaakaan koulutushaaraa suosita siinä vaiheessa kun paikkoja avautuu. SiOlaiset saattavat joutua odottamaan hetken perämieskurssin alkua. MPL:stä ei ole vielä valmistuneita, joten heidän kokemukset puuttuvat.

        Oletuksena on että töitä tulee olemaan, joten mitään jonoa tai "poolia" ei tarvitse perustaa työtä odotteleville.

        https://company.finnair.com/fi/toihin-finnairille/liikennelentajat/ammattilentajan-koulutus-suomen-ilmailuopistossa

        https://company.finnair.com/fi/toihin-finnairille/liikennelentajat/finnair-mpl-koulutusohjelma

        En tiedä mistä noi Norra/Sas-jutut tähän tulivat, eivät liity tähän mitenkään. Myös MPL:stä valmistuneet voivat halutessaan hakea töitä muualta.


      • terepää

        MPL:stä voi kai hakea töitä muualta jos ei pääse Finnairille. Taitaa sielläkin olla kolmen vuoden sidonnaisuus, jonka jälkeen varsinaiset lupakirjat vasta saadaan.

        SiO:sta saa hakea suoraan muualle ja vasta kun menet perämieskurssille alkaa sidonnaisuus.

        MPL:n käyneen työnhaku muille yhtiöille ilman lentokokemusta voi olla haastavaa, tuosta ei ole käytännön kokemusta vielä kellään. Tuolla asiaa on spekuloitu hieman:

        https://www.flightforum.fi/topic/30180-finnair-mpln-ja-sion-haku/?page=3


      • askfm

        Enemmän tai vähemmän virallista infoa nyt sitten. Jokainen kohta on suoraan Finnairin ask.fm sivulta finnairpilotjobs joka keskittyy nimenomaan näihin MPL/SIO rekryihin.

        - Tällä hetkellä ja aluksi MPL:stä voi työllistyä ainoastaan Finnairin A320 -perämieheksi. Myöhemmässä vaiheessa MPL -koulutuksen käynyt saa samat lupakirjat ja kelpuutukset, joilla voi hakea töitä myös muualta. Suomen Ilmailuopistosta valmistunut oppilas voi hakeutua töihin halumaansa lentoyhtiöön tai maahan. Hänellä ei ole lentoyhtiöitä tai valtiota koskevia sidonnaisuuksia.

        - Mikäli kehityt koulutusten vaatimusten mukaisesti ja läpäiset kurssin, tulet työllistymään Finnairille, mikäli Finnairilla on tarve uusille A32S -perämiehille. MPL- koulutus ei takaa työpaikkaa, mikäli Finnair ei palkkaisi A32S perämiehiä.

        - MPL:n käyneillä on etuajo-oikeus A320-perämiesvakanssille.

        - MPL- koulutuksen aikana oppilaan maksettavaksi tulee noin 10000€ alv neljässä erässä ja 53 000 € alv vakituisen työsuhteen alkaessa.

        - Mikäli Finnair ei palkkaisi lentäjiä kolmeen vuoteen MPL- oppilaan valmistumisesta, raukeaa oppilaan velvoite maksaa koulutuskustannuksia yhtiölle. Samoin mikäli Finnair irtisanoisi lentäjiä tuotannollisista tai taloudellisista syistä ensimmäisen kolmen vuoden aikana työllistymisestä, palautetaan MPL- oppilaille koulutuskustannukset porrastetusti työssäoloajasta riippuen. Näin oppilaalle ei käytännössä synny riskiä jäädä työttömäksi kohtuuttoman lainarasituksen kanssa.

        - Jos koulutuksen jälkeen ei työllisty Finnairille, siitä ei tarvitse maksaa.

        - Hakijat saavat itse päättää kumpaan koulutuspolkuun haluavat. Jos toinen koulutuspolku on toista suositumpi, siihen tulee odotusta. Molempia kursseja alkaa suurinpiirtein yhtä usein. SIO ja Finnair suosittelee, että valitsee ensimmäiseksi alkavan kurssin jonne on mahdollisuus osallistua.


      • teeststo

        MPL:n etuajo-oikeus perämieskurssille kyseenalaistettiin Siolaisten mukaan.

        Mutta tuossapa nuo muutamassa viimesessä viestissä tulikin, jos ala supistuu ja töitä ei ole tarjolla MPL voi olla kova luu.


      • Hojoboy

        Eiköhän Finnair kuitenkin ensin palkkaa MPL-koulutuksen käyneet kun muuten joutuisivat kyseisen koulutuksen maksamaan.


      • asenteella

        Tällä hetkellä otetaan sisään kaikki, oli koulu mikä tahansa. Käytäntöjä tuskin edes on sovittu jos jostain syystä tulevaisuudessa ei koulutettuja lentäjiä tarvitaisikaan.

        Epäilen sitä että raha olisi kovin suuri tekijä jos hakijoita aletaan valitsemaan. Siinä tilanteessa jos ei kaikkia kaavailtuja palkata ovat koulutussummat merkityksettömiä. Puhutaan kuitenkin satojen miljoonien konehankintojen kariutumisesta. Kahdeksaan uuteen 350:n on optio, joita ajatellen tätäkin hakua varmasti mitoitetaan. Jos homma oikeasti lähtee finnairilla käyntiin, vanha 320 perhe lakkautetaan muutaman vuoden sisään. Korvaavilla koneilla kaavaillaan edelleen konemäärtän kasvua.


      • sdfgk

        Älyttömiä väitteitä. Mitä vuotta mahdat elää? Optiot kahdeksasta A350 koneesta muutettiin tilauksiksi vuonna 2014.

        Vanha 320 perhe? Tiesitkö, että viime vuonna tuli 4 uutta 32-sarjan konetta ja lisää tulossa. Että kyseistä perhettä ei tulla kyllä lakkauttamaan muutaman vuoden sisään. Vanhoja voi toki poistua ja joitain uusia tulla tilalle, mistä ei ole vielä tietoa. Uudet kaukoliikenteen koneet eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että short/medium haul koneet lakkautettaisiin.

        Mietin myös, miksi Siossa opiskelevat kyseenalaistavat MPL:n etuajo-oikeutta perämieskursseille, kun MPL:ään sisältyy perämieskurssi.
        Kuulostaa myös minusta siltä, että jos ala supistuu eikä Finnair pysty palkkaamaan uusia perämiehiä, on se kova luu myös Siosta valmistuneille. Just saying.


      • asagasaga

        Ymmärrettävää että niitä toimintaohjeita tuskin on lyöty lukkoon, mitä tehdä jos tarvetta kaikille piloteille ei ole. Kaiken lisäksi Infotilaisuudessa nämä meille kyllä kerrotaan, turha tästä on herneitä kenenkään tällä hetkellä ottaa.

        Perämieskurssille kyllä MPL:t otetaan, mutta myös SIOlaiset aina kun tarvetta on. MPL:n määrät on niin pieniä että kursseja he eivät täytä. "Etuajo-oikeus" termi on muuten ask.fissä yli vuoden vanha kommentti. Vuonna 2016 puhuttiin myös "työpaikkalupauksesta", joka infossa korjattiin virheellisenä.

        "Lentäjien suusta kuultuna en pitäisi tuota ensimmäistä kohtaa edes varmana. "Työllisyystilanteen mukaan palkataan mistä vain pilotteja. Ei väliä onko käynyt MPL:n vai SIO:n". Tälläkin kommentilla viitataan tuohon etuajo-oikeuteen. Eli ei SIOlta elämään lähtenyt kommentti ole ainoa laatuaan. https://www.flightforum.fi/topic/30180-finnair-mpln-ja-sion-haku/?page=3

        Enemmän pelottaa mitä tehdä MPL koulutuksella jos ei ole töitä. SIO:sta työllistyy kahden vuoden päästä kuka vaan, koska ala on kansainvälisesti valtavassa kasvussa. MPL:n papereilla vieraaseen yhtiöön - tästä skenaariosta ei ole oikein mitään tietoa, jotkut sanovat jopa täysin mahdottomaksi.

        _
        Noista konehankinnoista, kannattanee edellisen lukea ihan vaikkapa finnairin wikipediasivu:

        "Vanha 320 perhe" tarkoittanee 24 vanhempaa A32 sarjan koneita, eli muut paitsi 12 uutta A321-231 konetta. Näitähän suunnitellaan (tai suunniteltiin) korvattavaksi jopa 737:lla! Finnairin 320ceo:t eivät ole mitään taloudellisia ja uusilla koneilla saadaan varmasti aimo annos kilpailukykyä. En henkilökohtaisesti liity konehankintoihin, enkä tiedä tämänhetkistä tilannetta tai neuvottelujen tuloksia, mutta vanhojen 32-koneiden poistaminen on ihan julkinen suunnitelma. Lakkautus aiotaan tehdä jo 2022 mennessä.

        350 tilauksiin jätettiin muuten aikonaan peruutus tai muutosmahdollisuus. Se todennäköinen muutossuunta on kookkaampaa koneeseen.


      • savuli

        Missä sanotaan että lakkautus aiotaan tehdä 2022 mennessä?

        http://www.lentoposti.fi/uutiset/finnairin_vauramo_emme_ole_j_niksen_sel_ss_kapearunkolaivaston_uusimisen_kanssa
        Tämän mukaan ei ihan heti ole tapahtumassa. Ja vaikka vanhimpia -99 vuoden koneita alkaisi siirtyä hautuumaalle, ja uusia Airbuseja tai Boeingeja tilattaisiin tilalle, niin en puhuisi lakkautuksesta. A32-sarjaa tullaan lentämään vielä pitkään, joten niihin tullaan vielä kouluttamaan paljon väkeä.

        Ps. edellinen kirjoittaja on täysin kuutamolla. Toivottavasti kovin moni ei usko kaikkea tuota.


      • asagsgas

        Nyt olet itse kyllä pihalla, ja harvinaisen typerä jatkaessasi edelleen inttämistä päiväselvästä asiasta. Olisit nyt vaan käynyt siellä wikipediassa, niinkuin pyysin. Sinne päivitetään myös tilannetta heti kun asiassa on jotain uutta julkista kerrottavaa.

        Ottiko koville olla väärässä vai mistä se herne on palkoineen mennyt? Ensin et tiennyt mitä vanha 320 perhe tarkoittaa, mutta nyt esiinnyt jonain aSiantuntijana. Itsekin laitoit linkin missä uudet koneenvaihtokuviot näkyy.

        - 320ceo-sarja "lakkautetaan" nykysuunnitelman mukaan 2022 mennessä. 12 uutta 321-231 konetta jätetään. Kutsu tuota sitten eläköittämiseksi tai uudelleenfaasitukseksi jos haluat.

        - Vielä ei ole julkistettu (tuskin juurikaan neuvoteltu) kummalla koneella poistetttavat koneet tullaan korvaamaan, 737 MAX:lla vai 320neo:lla.

        - Uusia koneita suunnitellaan otettavan 30 kpl. Eli nykylaivasto kasvaa kuudella.

        "Due to an aging narrow-body fleet, Finnair plans to retire the Airbus A320–family by 2022, excluding 12 newer Airbus A321 aircraft. The airline plans to replace old aircraft with over 30 new Airbus A320neo family or Boeing 737 MAX new-generation aircraft. "

        https://en.wikipedia.org/wiki/Finnair#Fleet

        https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-05/airbus-to-refit-zodiac-luxury-seats-on-finnair-s-a350-jetliners


      • Asenteella
        sdfgk kirjoitti:

        Älyttömiä väitteitä. Mitä vuotta mahdat elää? Optiot kahdeksasta A350 koneesta muutettiin tilauksiksi vuonna 2014.

        Vanha 320 perhe? Tiesitkö, että viime vuonna tuli 4 uutta 32-sarjan konetta ja lisää tulossa. Että kyseistä perhettä ei tulla kyllä lakkauttamaan muutaman vuoden sisään. Vanhoja voi toki poistua ja joitain uusia tulla tilalle, mistä ei ole vielä tietoa. Uudet kaukoliikenteen koneet eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että short/medium haul koneet lakkautettaisiin.

        Mietin myös, miksi Siossa opiskelevat kyseenalaistavat MPL:n etuajo-oikeutta perämieskursseille, kun MPL:ään sisältyy perämieskurssi.
        Kuulostaa myös minusta siltä, että jos ala supistuu eikä Finnair pysty palkkaamaan uusia perämiehiä, on se kova luu myös Siosta valmistuneille. Just saying.

        Mitä nämä sdfgk / savuli oikein keuhkoaa? Oletteko vielä haussa mukana vai mistä oikein tuulee?

        Minä siis laitoin vain "vanhan 320 perheen" laukkauttamisen ihan vaan wikipediasta. Tuostahan jauhettiin viime kesänä ihan uutisissa. En tiedä mistä kuvitelit että tähän vaikuttaisi laajarunkoisten hankkiminen.

        Nyt vähän valoja päälle, mun viesti oli tarkoitus olla vain rohkaiseva kaikille työttömyyttä/"kuka pääsee kuka ei"/"entä jos sitä tai tätä" - mantran kanssa vaikeroiville.


      • Peräsetä

        Taasko se psykologi täällä jauhaa ja pätee wikipediataidoillaan? Huoohhhh!!!!!


      • asagsaa

        Ahdistaako vieläkin kun kaveri huutonaurettiin toisesta ketjusta pihalle?

        Nyt vähän valoja päälle, todellakin.


      • Peräsetä

        Jaha, taasko kinaat täällä itsesi kanssa... :D
        Enpä ole mihinkään aiheeseen liittyvään kirjoitellut aiemmin. Ja ymmärrän, mikseivät muutkaan jaksa kanssasi.


      • Asenteella

        En minäkään, lisäsin ainoastaan yhden (1) viestin kannustamaan työttömyydestä peikottelevia. En ole "peräsetä" enkä Asagsaa jos meinaat että "kinaan itteni kanssa"???

        Finnair kasvaa ja 320 perheen lakkauttaminen/uudistaminen oi jo kesällä uutisissa. Muistutin tästä viestilläni ja tarkoitin kertoa että töitä riittää tulevaisuudessa koska konemäärän (320 tai 737) kasvaa nyt haettavile lentäjille.

        Ajattelin että konehankinnoista ja kasvusuunnitelmista on joka ikinen hakija tietoinen, jos ei muuten niin jo ihan haastattelujen takia, ja en siksi laittanut mitään linkkiä.

        Ootko kenties "hieman" turhautunut vai mistä raivoamisesi johtuu?


      • Peräsetä

        Etpä kuulosta itse kovin neutraalilta, kun mielessäsi on vain raivoaminen ja keuhkoaminen. Kaikki tietävät, että koulutukseen haetaan ennusteen mukaan tarvittava määrä oppilaita ja kaikki tietävät sen, että tilanteet voivat muuttua. Mahdollisuudet siis hyvät, mutta ei luvata mitään. Finnair on tästä kertonut aika selkeästi. Jokainen puntaroikoon riskit ja hyödyt, mutta ei kukaan tee tällaista päätöstä sen vuoksi, että täällä kirjoitellaan asiasta.

        Onnea sinullekin, jos olet vielä kelkassa!


      • Asenteella

        Huoh!

        Vielä kerran, kokeillaan rautalangasta. Laitoin yhden (1) viestin, siis yhden konehankinnoista kertovan viestin kannustamaan muita. Tällä palstalla tuntuu tuota epävarmuuden kanssa taistelevia, ja kyllä, täältäkin saatu kannustus auttaa asiassa. Some saattaa olla isossa osassa mielipiteiden ja mielikuvien muodostamisessa.

        Itsekin näet ylempänä (sinä mukaanlukien) ketkä sitäturhautumistaan asiattomilla viesteillä purkavat ja kenellä (minä mukaan lukien) on aukkoja tiedoissa. Ja kuka tässä on sen herneen palkoineen ottanut.

        Infossa meille läpäiseville (johon herran jumala, toivottavasti pari ylempää kirjoittajaa eivät kuulu) kyllä sitten kerrotaan lisää työllisyystilanteesta. Koehankinnat ovat julksisia, mutta esim. eläköityvien määrä ja heiltä vapautuvien vakanssien ajankohta vaikuttaa paljon työntekijätarpeeseen.


      • Peräsetä

        Huoh, ei minunkaan alkuperäinen viesti ollut sulle. Silti meinaat, että täällä otetaan kantaa vain sun juttuihin...


    • ghijlokjbjhg

      Onkohan moni muu ollut haastatteluissa ilman mitään ilmailuun, tekniikkaan tms. päinkään olevaa taustaa?

      • agassg

        Minä olin, mun tekniikan osaaminen rajoittuu VHS-videoiden katseluun ja satunnaiseen tietokeneenkäyttöön. Ilmailukokemukset , ööö ei mitään. No ilmavaivoja joskus...

        Mutta lentäjät kunnioittivat opiskelujani ja taustaani. Olivat todella positiivisia ja kannustavia tulemaan omanlaisellani elämänkokemuksella alalle. Sain jotenkin sellaisen kuvan että imailuun liittyvät kysymykset jotenkin väistettiin, tai aina kun jotain keskustelua aloittelivat eivät jääneet odottamaan vastausta (kun mun tausta on mikä on).

        Psykologista on ehkä omalta osaltani kiinni.


      • Juuei

        Itseltäni taas tivasivat paljon lentokonetietoutta vaikka sanoin että en tiedä niistä mitään. Jäi itselle aika epävarma olo sen jälkeen.

        Psykologia jännitin enemmän mutta se oli todella leppoisa rupattelu.

        Voi olla että eri haastattelijatkin ovat erilaisia ja se vaikuttaa keskusteluun. Toisaalta pitkä laminoitu kysymyslista oli että kaipa suht valmis runko heillä on.


    • tuntematonasi

      Kuulin huhua että kysyvät jossain vaiheessa haastattelua ihan jotain täysin triviaalia yleistiedosta. Komppaako kukaan tätä väitettä vai onko vaan kuulopuhetta?

      • Asenteella

        Tarkoitko lautaa "huhuna"? Sinne on jo haastattelussa käyneet kertoneet mitä on kysytty.

        Pitää paikkansa ja lisäksi ne nyt voi kysyä mitä tahansa, riippuu ihan millainen ihminen olet. Tunnin kun juttelee tulee kyssäreitä aina laidasta laitaan. Mä kun pääsin vauhtiin, niin jutuissa sivuttiin niin kalasaaliita, inttijuttuja kuin paljon irtosi aikanaan coopperissa ja nousi penkistä Välillä naurettiin porukalla - minulle!

        ps. Elä ota näitä nettijuttuja liian tosissaan.


    • voivoivoi128

      Hyihyi. Olin tänään aamuryhmässä. Jäipä ahdistunut fiilis. Psykologin kanssa meni hyvin ja leppoista juttelua, mutta lentäjien kanssa kunnon paiseessa. Kysyivät paljon lentokoneista, todella eksaktiakin juttua. Kaikenlisäksi englanniksi lentokoneen tekniikasta (ja tämä ei ole huijaus!). Muilta ryhmissä olleista ei olut tällaista kysytty. Sinänsä englanti ei ollut se haaste siinä, sillä olen opiskellut vuoden ulkomailla. Lähinnä lentosanasto aiheutti haasteita, sillä minulle ei ole minkäänlaista kokemusta ilmailusta. Yritin tätä sitten paikkailla selittämällä tilanteen, mutta hieman nousi hikikarpaloita otsalle. Muutenkin vaikutti hakijoilla olleen hyvinkin erilaiset haastattelut.

      Saapahan jännittää, kun jäi hieman huono kuva.

      • jeesus1009s

        Harmillista kuulla, että haastattelu ei mennyt nappiin. Kuitenkin kannattaa arvioida kokonaiskuvaa eikä vain yksittäistä tilannetta. Eiköhän suurimmalla osalla tule ainakin yksi tai kaksi vaikeampaa kysymystä, joihon ei keksi sopivaa vastausta. Minulta myös kysyttiin englanniksi teknistä asiaa (varmaan täysin sama tehtävä) vaikka minulla on PPL-suoritettuna ja äidinkielenä englanti, joten en tiedä miksi ryhmäsi muilta hakijoilta ei samaa kysytty. Tosin mainitsen sen, että hakuohjeissassa on yleensä painotettu, että ilmailuteoriakokeen kirjaa on suositeltu luettavaksi niillekin hakijoille, joita ei teoriakokeeseen kutsuttu, sillä sen sisällöstä saatetaan kysyä haastattelussa. Kirja on englanninkielinen.


      • asagsaa

        Mulle ei tullut kyllä mieleen lukea kirjaa. Ajattelin että luen sen jos pääsen kurssille, on mennyt täysin ohi suositus sen lukemisesta.

        Minulta ei kysytty juurikaan mitään ilmailuun liittyvää (kun en mitään tiedäkään)? jotain aiheeseen liittyvää ja sitten vaihdettiin juttuja kun ei lähtenyt keskustelu aiheesta käyntiin.

        On nää kyllä kaikkiaan erikoisia havaintoja. Olen melko varma että kysymykset oli kirjoitettu käsin mun CV:n päälle. Eli melko targetoituja kyssäreitä.


      • nytodotellaan

        Mulla ei ollut muuten mitään englanninkielistä, totesivat että "Englanti ilemisesti sujuu". Juu kullä sujuu.


      • jeesus120938123
        nytodotellaan kirjoitti:

        Mulla ei ollut muuten mitään englanninkielistä, totesivat että "Englanti ilemisesti sujuu". Juu kullä sujuu.

        Taitaa vaan ollut eri haastettelijat koska minulle sanottiin että "no on aivan selvää, että osaat englantia koska se on äidinkielesi, mutta koska on oltava tasavertaisia niin vaihdetaan silti pari sanaa englanniksi".


      • aarghtätäodotusta

        Hauskaa nämä kysmysten ja haastattelujen erot, entistä enemmäön haluaisin päästä kuulemaan pöydän taakse, miten ne ton koko haastattelusetin oikein toteuttavat.

        Mutta itse asiassa natiivien aksentti voi olla niin pirun hankalaa, jotta kysyjä voi ihan mielenkiinnosta haluta kuulla pari sanaa. Mulla on hyvä kaveri skotti ja toinen irkku. Saan toimia aika usein missä tahansa ympäristössä tulkkina skotille, jumankekka jenkitkään eivät välillä tunnu selviävän skotin kanssa.

        Mutta tuosta teknisistä kysymyksistä, ja niiden kysymättä jättämisestä tulee nyt pelko puseroon. Jos ne oikeasti katsoivat että "toivoton tapaus, hypätään lentoaiheiset kyssärit ohi jotta päästään kaverista nopeasti eroon".


        Kuten psykologin läpäisy pikaisesti, mutta käänteisesti. Psykologi totesi osalle jotakuinkin vartin jälkeen että "ei ole tullut estetiä lentäjäksi", eli eiköhän tämä ole tässä (ja psykologin hyväksyntä). Entäs kun lentäjä sanoi vartin esittelyjen jälkeen, että osaltasi voitaneen sitten nämä tekniset kysymykset jättää tähän kun sulla ei tuota taustaa sitten olekaan. Hylkykö??????


      • MunMutsi
        aarghtätäodotusta kirjoitti:

        Hauskaa nämä kysmysten ja haastattelujen erot, entistä enemmäön haluaisin päästä kuulemaan pöydän taakse, miten ne ton koko haastattelusetin oikein toteuttavat.

        Mutta itse asiassa natiivien aksentti voi olla niin pirun hankalaa, jotta kysyjä voi ihan mielenkiinnosta haluta kuulla pari sanaa. Mulla on hyvä kaveri skotti ja toinen irkku. Saan toimia aika usein missä tahansa ympäristössä tulkkina skotille, jumankekka jenkitkään eivät välillä tunnu selviävän skotin kanssa.

        Mutta tuosta teknisistä kysymyksistä, ja niiden kysymättä jättämisestä tulee nyt pelko puseroon. Jos ne oikeasti katsoivat että "toivoton tapaus, hypätään lentoaiheiset kyssärit ohi jotta päästään kaverista nopeasti eroon".


        Kuten psykologin läpäisy pikaisesti, mutta käänteisesti. Psykologi totesi osalle jotakuinkin vartin jälkeen että "ei ole tullut estetiä lentäjäksi", eli eiköhän tämä ole tässä (ja psykologin hyväksyntä). Entäs kun lentäjä sanoi vartin esittelyjen jälkeen, että osaltasi voitaneen sitten nämä tekniset kysymykset jättää tähän kun sulla ei tuota taustaa sitten olekaan. Hylkykö??????

        Äh älä ressaa, ovat kiinnostuneita motivaatiosta. On monta tapaa näyttää se, tekninen osaaminen on vain yksi, jota suurin osa ei todennäköisesti "läpäissyt".
        Ei tässä kohtaa kukaan ole varma tilanteestaan.


      • jepjejpejp
        aarghtätäodotusta kirjoitti:

        Hauskaa nämä kysmysten ja haastattelujen erot, entistä enemmäön haluaisin päästä kuulemaan pöydän taakse, miten ne ton koko haastattelusetin oikein toteuttavat.

        Mutta itse asiassa natiivien aksentti voi olla niin pirun hankalaa, jotta kysyjä voi ihan mielenkiinnosta haluta kuulla pari sanaa. Mulla on hyvä kaveri skotti ja toinen irkku. Saan toimia aika usein missä tahansa ympäristössä tulkkina skotille, jumankekka jenkitkään eivät välillä tunnu selviävän skotin kanssa.

        Mutta tuosta teknisistä kysymyksistä, ja niiden kysymättä jättämisestä tulee nyt pelko puseroon. Jos ne oikeasti katsoivat että "toivoton tapaus, hypätään lentoaiheiset kyssärit ohi jotta päästään kaverista nopeasti eroon".


        Kuten psykologin läpäisy pikaisesti, mutta käänteisesti. Psykologi totesi osalle jotakuinkin vartin jälkeen että "ei ole tullut estetiä lentäjäksi", eli eiköhän tämä ole tässä (ja psykologin hyväksyntä). Entäs kun lentäjä sanoi vartin esittelyjen jälkeen, että osaltasi voitaneen sitten nämä tekniset kysymykset jättää tähän kun sulla ei tuota taustaa sitten olekaan. Hylkykö??????

        Itse istuin psykologin juttusilla varmaan 50 min ja totesi, että ei esteitä / huomautettavaa. Vaikea näistä on mitään päätellä. Ainoa varma asia on se, että jokaisella ollut melko erilaiset haastattelut.


    • Lentötyttö99

      Parhaat hakijat pääsevät valitsemaan SIO:n jos sinne haluavat, MPL pääsee sitten jämät / hyvät hakijat jotka jostain ihmeen syystä ovat mielummin valinneet MPL:än.

      • justjoourpoihanvarmasti

        Nämä selviävät sitten aikanaan infotilaisuudessa.


      • oplansaa

        Ihan mielenkiinnolla kyselen, miksi halutessaan "kaikki" haluavat SIO:n ensisijaisesti. Miksi muka MPL olisi heikompi?

        Mainosmiesten mukaan MPL tarjoaa:
        - Nopea koulutus 18 kk vs. 30 kk koulutuksen aloituksesta palkanmaksun alkamiseen.
        - Varma työpaikka (käytännössä).
        - Parempia kalusto.
        - Huomattavasti inhimillisempi opiskelupaikkakunta (rantaruotsalaisia lukuunottamatta). Kulkeeko Poriin edes Finnairin reittilennot, vai millä sinne pitäisi matkustaa?


      • hvkjhvkjjgckjgcjvjhv
        oplansaa kirjoitti:

        Ihan mielenkiinnolla kyselen, miksi halutessaan "kaikki" haluavat SIO:n ensisijaisesti. Miksi muka MPL olisi heikompi?

        Mainosmiesten mukaan MPL tarjoaa:
        - Nopea koulutus 18 kk vs. 30 kk koulutuksen aloituksesta palkanmaksun alkamiseen.
        - Varma työpaikka (käytännössä).
        - Parempia kalusto.
        - Huomattavasti inhimillisempi opiskelupaikkakunta (rantaruotsalaisia lukuunottamatta). Kulkeeko Poriin edes Finnairin reittilennot, vai millä sinne pitäisi matkustaa?

        Lentötyttö99 varmasti tarkoitti, että parhaat pääsee valitsemaan MPL/SIO, jämät menee minne pääsee. Virhe sikäli, että jämät karsitaan pois joukosta ja toisaalta ns. priimukset on selvillä vasta koulun päättyessä, tulevaisuuden ennustaminen kun on haasteellista. No, jengi täällä purkaa turhautumista, ei ihan soveltuvaa lentäjän käytöstä. Asioista voi olla eri mieltä myös sivistyneesti.

        SIO lienee monen valinta taloudellisista syistä.


      • PilipLia

        Mulla on kyllä vahva käsitys siitä että hakija ei voi juurikaan vaikuttaa kumpaan pääsee, mieltymyksen sai esittää haun alussa mutta asiasta ei enää kysytä.

        Onko hinta se ainoa tekijä vaikka parempaan kouluun olisi myös mahdollisuus?

        Kun laskee elantokulut mukaan, ei MPL ole juurikaan kalliimpi. Jos ottaa mukaan vuoden palkan on MPL itse asiassa taloudellisesti se kannattavampi vaihtoehto.


      • Kohtalototaan

        Omassa ryhmässä kaikki halus SiO:n, joten uskosin, että se olisi halutumpi vaihtoehto. (Itse kyllä MPL) Koulutusaika ei ole merkittävä tekijä, koska osa nyt valituista voi aloittaa SiO:n jo toukokuussa, kun taas MPL ensimmäiset ryhmät alkanee vasta 2019. MPL on intensiviisempää ja SiO:ssa lennetään lienee enemmän. Plus SiO:ssa pääsee lentämään Phenom 100:lla. Itse ajattelen, että nuoremmat hakee enemmän SiO:on ja vanhemmat ottaa mielellään MPL.


      • Pliplia

        Noiden kahden koulutuspolun todellisista eroista ja merkityksestä ei ole juuri mitään tietoa missään. Pelkistettyjä esitteitä ja paljon nettitarinoita puolesta ja vastaan ja trollausta ja vänkäämistä...

        Siksi valitsin MPL:n, lähinnä vaan kun jotain piti valita (ja siihen aikaan ei ollut vielä tietoa että MPL siirtyy noin valtavasti [syksyllä 2018 kuitenkin varmaan jo ekat]).

        Ajattelin että tällaiselle liki nelikymppiselle se nopea, heh!, koulutus ja työpaikka on järkevän kuuloinen.

        Sinänsä olen hieman yllättynyt SIOn mahdollisesta suosiosta, toki oppilaitos on aina oppilaitos ja sivistää varsinkin junioreita, mutta MPL kuulostaa myyntipuheissa "oikotieltä onneen" ja kuvittelin että sinne on tunkua.


      • hvkjhvkjjgckjgcjvjhv

        Totta, mutta ihmiset ajattelevat usein kertamaksua, ei elinkaarikuluja. Siksi huonekalut ostetaan Ikeasta ja firmoista olen usein kuullut, että Mac on kallis.


      • Kultakutri89
        hvkjhvkjjgckjgcjvjhv kirjoitti:

        Lentötyttö99 varmasti tarkoitti, että parhaat pääsee valitsemaan MPL/SIO, jämät menee minne pääsee. Virhe sikäli, että jämät karsitaan pois joukosta ja toisaalta ns. priimukset on selvillä vasta koulun päättyessä, tulevaisuuden ennustaminen kun on haasteellista. No, jengi täällä purkaa turhautumista, ei ihan soveltuvaa lentäjän käytöstä. Asioista voi olla eri mieltä myös sivistyneesti.

        SIO lienee monen valinta taloudellisista syistä.

        Mistä sinä tiedät mikä on soveltuvaa lentäjän käytöstä? Kyllä lentotyttö selvästi tarkoitti, että jämät laitetaan MPL:ään he jotka ovat jostain kummasta syystä päätyneet valitsemaan MPL:n. Ei tarvitse toisten sanomisia kaunistella, vaikka kyseessä olikin nainen. Vähän luetunymmärtämistä mukaan. Tietysti lentotyttö on yksiselitteisesti täysin väärässä, mutta ei se hänen sanomisiaan miksikään muuta. Jos olet oikeassa, niin lentotytössä ei ole oikein pilotin ainesta, koska hänen ulosantinsa olisi todella heikkoa. Sen tietää jokainen, että lentäjän on kyettävä ilmaisemaan itsensä yksikäsitteisesti ja tarkasti.

        SIO-polku on hyvä, jos ei pyri Finnairille. Jos pyrkii Finnairille, niin en näe suuria taloudellisia hyötyjä SIO-polussa. Vuoden palkka on verot vähennettynä n. 25 k€. SIO:n hinta Finnairille on siis 15 k€ 29 k€ 25 k€ = 69 k€, ja koska Finnairin palkka riippuu rekrytointivuodesta, niin jokaisena tulevana vuotena menettää sellaiset n. 2-3 k€ (vähennetty verot). Eli jopa 4 vuoden työn jälkeen ollaan jo samassa hinnassa, ja sen jälkeen MPL:n kautta ollaan jo voitolla. Ylennykset kapteeniksi menee myös tuossa järjestyksessä, joten merkitys voi olla suurempi. Tietysti tuohon koulutukseen pääsee todella harva, joka ei tuota laskutoimistusta kykene toimittamaan ilman että minä fiksumpana sen paljastan. Siitä voi vähän päätellä, että mihinkä sitten päätyy se laadukkaampi materiaali. Jos ei kykene ajattelemaan 2 vuotta pidemmälle tulevaisuuteen, niin luulisi että tässä haussa on vaikea päätyä 4 %:n joukkoon. Täten luulisin, että lähes kaikki valituksi tulleet hakeutuvat lopulta ensisijaisesti MPL:ään.

        SIO:lle hakeutumiseen voi olla kyllä muita hyviä syitä. Esim. SIO:llä opiskelu ei ole niin intensiivistä, joten siinä ehtii paremmin nauttimaan elämästä ja opiskelusta. Tätä puolta ei sovi vähätellä. Nuorelle ihmiselle erityisesti on tosi hyvä, että asiat saa ottaa rauhassa. Samaan asiaan liittyen SIO:llä on enemmän perinteitä, joista varmasti moni nuori nauttii. Opiskelu Patrialla on tietysti sitä mitä voi odottaa opiskelusta voittoa tavoittelevassa firmassa. Myös jos ura Finnairilla ei ole se tavoite, niin SIO on varmasti parempi valinta. Lopulta kuitenkin MPL-polku on taloudellisesti reilusti järkevämpi, jos Finnair kiinnostaa työnantajana.


      • hvkjhvkjjgckjgcjvjhv
        Kultakutri89 kirjoitti:

        Mistä sinä tiedät mikä on soveltuvaa lentäjän käytöstä? Kyllä lentotyttö selvästi tarkoitti, että jämät laitetaan MPL:ään he jotka ovat jostain kummasta syystä päätyneet valitsemaan MPL:n. Ei tarvitse toisten sanomisia kaunistella, vaikka kyseessä olikin nainen. Vähän luetunymmärtämistä mukaan. Tietysti lentotyttö on yksiselitteisesti täysin väärässä, mutta ei se hänen sanomisiaan miksikään muuta. Jos olet oikeassa, niin lentotytössä ei ole oikein pilotin ainesta, koska hänen ulosantinsa olisi todella heikkoa. Sen tietää jokainen, että lentäjän on kyettävä ilmaisemaan itsensä yksikäsitteisesti ja tarkasti.

        SIO-polku on hyvä, jos ei pyri Finnairille. Jos pyrkii Finnairille, niin en näe suuria taloudellisia hyötyjä SIO-polussa. Vuoden palkka on verot vähennettynä n. 25 k€. SIO:n hinta Finnairille on siis 15 k€ 29 k€ 25 k€ = 69 k€, ja koska Finnairin palkka riippuu rekrytointivuodesta, niin jokaisena tulevana vuotena menettää sellaiset n. 2-3 k€ (vähennetty verot). Eli jopa 4 vuoden työn jälkeen ollaan jo samassa hinnassa, ja sen jälkeen MPL:n kautta ollaan jo voitolla. Ylennykset kapteeniksi menee myös tuossa järjestyksessä, joten merkitys voi olla suurempi. Tietysti tuohon koulutukseen pääsee todella harva, joka ei tuota laskutoimistusta kykene toimittamaan ilman että minä fiksumpana sen paljastan. Siitä voi vähän päätellä, että mihinkä sitten päätyy se laadukkaampi materiaali. Jos ei kykene ajattelemaan 2 vuotta pidemmälle tulevaisuuteen, niin luulisi että tässä haussa on vaikea päätyä 4 %:n joukkoon. Täten luulisin, että lähes kaikki valituksi tulleet hakeutuvat lopulta ensisijaisesti MPL:ään.

        SIO:lle hakeutumiseen voi olla kyllä muita hyviä syitä. Esim. SIO:llä opiskelu ei ole niin intensiivistä, joten siinä ehtii paremmin nauttimaan elämästä ja opiskelusta. Tätä puolta ei sovi vähätellä. Nuorelle ihmiselle erityisesti on tosi hyvä, että asiat saa ottaa rauhassa. Samaan asiaan liittyen SIO:llä on enemmän perinteitä, joista varmasti moni nuori nauttii. Opiskelu Patrialla on tietysti sitä mitä voi odottaa opiskelusta voittoa tavoittelevassa firmassa. Myös jos ura Finnairilla ei ole se tavoite, niin SIO on varmasti parempi valinta. Lopulta kuitenkin MPL-polku on taloudellisesti reilusti järkevämpi, jos Finnair kiinnostaa työnantajana.

        Josko en tietäisi, mikä on soveltuvaa käytöstä niin tiedän kuitenkin monia piirteitä, jotka eivät ole. Ja nyt hei vähän tilannetajua mukaan! En yritä kaunistella poitsun aka Lentötytön sanomisia, vaan ironisesti oikoa.

        Laskukaava muuten ei ole ihan noin yksinkertainen kuin esität, mutta suuruusluokka riittää. Kuten sanoin, ihmiset silti laskevat kertaerän mieluummin, kuin kokonaiskulut. Ja kuten moneen kertaan sanottu, SIO/MPL-valinta riippuu siitä, mihin tähtää.


    • Lentotyttö99

      Sio/mpl kysytään kyllä vielä haastattelussa ja vielä lopullisessa "onneksi olkoon olet läpäissyt haun Finnairin lentäjäoppilaaksi" sähköpostissa. Tällöin ilmoitetaan alkavat kurssit ja niiden ajankohdat ja saat laittaa toiveesi mille kurssille/kursseille haluat.. Siitä sitten valitut vielä valitaan Aki Järven mainitsemalla "mystisella" kaavalla. Eli jos on useita vapaaehtoisia samalle kurssille niin jollaim rankingilla se kurssi varmaan valitaan.

    • Odottelemaanodotetaan
    • patepuu

      Haastattelut alkavat olla pian pulkassa. Millaisilla fiiliksillä tuloksia odotellaan?

      Täällä ollaan epävarmoissa tunteissa niin psykologin kuin lentäjien osalta.

      • Odotellaanodotellaan

        Psykologin jälkeen oli hyvin itsevarma fiilis, mutta lentäjien jälkeen kyllä hyvinkin epävarma. Päivä kerrallaan odotellaan.


      • psykoesa

        Mulla alaa täysin vaihtavana koin lentäjät tietyllä tapaa rohkaisevaksi, olivat todella kiinnostuneita taustoista ja silmät soikeina kuuntelivat yksityiskohtia CV:stä. Minullakin menivät "teknisen osion" ilmeisesti yli koska kerroin etten tunne alaa ja olen aivan uutena tulossa alalle. Oltiin myös varmaan aikataulua jäljessä kun halusivat kuulla niin paljon mun työelämästä ja muista kokemuksista.

        Mutta toisaalta,
        Sain suoraan todella kyseenalaistavan ilmapiirin aikaan siitä miksi olen kiinnostunut ilmailusta ja syistä "miksi juuri ilmailu" on alanvaihto menestyksekkäälle uralle vaihtoehto. Eivät kysyneet suoraan, mutta ilmapiiri oli selkeä - Haenko nykyistä helpompaa ammattia ja helpompaa rahaa?

        Varsinkin ilmailuopiston hemmon pään pyörittely jäi mieleen, kun yritin selvittää että oon mä oikeasti ollut kiinnostunut tästä vaikka 15 vuotta rakentanut muualla hyvää uraa.


      • motivoitunutilmanrahaa
        psykoesa kirjoitti:

        Mulla alaa täysin vaihtavana koin lentäjät tietyllä tapaa rohkaisevaksi, olivat todella kiinnostuneita taustoista ja silmät soikeina kuuntelivat yksityiskohtia CV:stä. Minullakin menivät "teknisen osion" ilmeisesti yli koska kerroin etten tunne alaa ja olen aivan uutena tulossa alalle. Oltiin myös varmaan aikataulua jäljessä kun halusivat kuulla niin paljon mun työelämästä ja muista kokemuksista.

        Mutta toisaalta,
        Sain suoraan todella kyseenalaistavan ilmapiirin aikaan siitä miksi olen kiinnostunut ilmailusta ja syistä "miksi juuri ilmailu" on alanvaihto menestyksekkäälle uralle vaihtoehto. Eivät kysyneet suoraan, mutta ilmapiiri oli selkeä - Haenko nykyistä helpompaa ammattia ja helpompaa rahaa?

        Varsinkin ilmailuopiston hemmon pään pyörittely jäi mieleen, kun yritin selvittää että oon mä oikeasti ollut kiinnostunut tästä vaikka 15 vuotta rakentanut muualla hyvää uraa.

        Pitää muistaa, että hyvin pieni osa valitaan. Siellä valitaan vain ne parhaat ja soveltuvimmat. Aiempi pitkä ura ei kuitenkaan todellakaan ole mikään este valituksi tulemiselle, vaikka olet todella hyvin uralla menestynyt. Naurattavaa ajattelua edes puhua helpommasta rahasta. Finnairin palkat on aluksi surkeat. Luokkaa aloitteleva insinööri. Jos haluat helppoa rahaa, niin mene lääkäriksi. Lääkäriksi opiskelemaan on paljon helpompi päästä, ja työ on äärimmäisen helppoa. Olet kuin robotti antamassa diagnoosejasi. Tyhmä hakeutuu kirurgiksi, koska silloin joutuu jopa välilä jotain haastavaa tekemään. Alkupalkka on joka tapauksessa kova, ja nousee kivasti iän myötä.

        Jos vanhana tulee lentäjäksi (Finnairille), niin ei siinä kauaa saa nauttia kunnollisista palkoista vrt. korkeatasoinen ura muualla. Ei voi mitenkään sanoa, että hyvän uran luoneella tuo olisi jotenkin palkan kannalta järkevä ratkaisu. Työkin on hyvin vaikeaa erityisesti perheelliselle, ja aika harva jättää sen perheen lopulta perustamatta. Sulla on myös selvästi kohonnut riski päätyä ruumiiksi. Letomatkustajan riskihän on reilusti vähäisempi kuin autolla, mutta pilotilla tilanne on ihan toinen, koska lentoja on jatkuvasti. Finnairhan hakee lopulta työvoimaa kaukolentoihin, joten se tarkoittaa sitä, että lennät esim. Koreaan sen 10h, lähdet n. klo 17., olet perillä UTC 2-aikaa klo 4 yöllä, Korean aikaan aamulla. Nukut Koreassa päivän, ja lähdet seuraavana aamuna takaisin Suomeen. Japaniin on vielä vähän pidempi matka, ja Kiinassa on se ongelma, että siellä ei hirveästi halua edes tehdä muuta kuin nukkua. Haluatko kenties lentää USA:aan. No bonus. Finnairin strategia on idässä. Toki jotkut sinne lentää. Sama se kuitenkin on myös USA:ssa. Koneet pitää olla jatkuvasti ilmassa, ja henkilökunnan kohteessaoloaikoja pyritään minimoimaan kustannusten takia. Ehdit lepäämään siellä ja sitten lennät takaisin. Ei nyt sen puoleen, että olisit edes kiinnostunut tekemään kohteessa mitään erikoista sen 10:nen kerran jälkeen.

        Joo ehkä vähän lähti käsistä tuo negatiivisten puolien haku, mutta en nyt käsitä ollenkaan miksi joku ajattelisi, että rahaa saisi paljon ja helposti. Nuorelle sinkkupilotille tuo työ on varmasti unelma, mutta kaikille muille se kyllä vaatii sen että todellakin hakeutuu unelma-alalleen. Kutsumusammatti tuo on vanhemmille.


      • Kultakalatyttö

        Itse asiassa lentäjä saa aika helpolla hyvää palkkaa.

        Huom. jopa puolet haastatelluista valitaan.

        Jos ammatissa menestys tarkoittaa vaikkapa 2300-2800 vuotuista työmäärää usealle esimies tsi johtoasemassa olevalle, saat lentäjänä ihan mahtavaa palkkaa alle puolella työtunneista.

        Myös tutkiva lääkäri tekee yllä mainitut työtunnit helpostikin. Ja lentäjää pienemmällä, kiinteällä tunneista riippumattomalla, palkalla. Joten ei ole väärin sanoa että se raha tulee helpolla. Helppo työ ja vähäiset työtunnit.


      • fsdjfsfsdf

        Jopa puolet valitaan haastatteluun asti päässeistä, sitä ennen on kyllä karsittu aika rankasti...


      • esasagsaa

        Toi lääkärivertaus oli kyllä jo melkoinen yritelmä. Ottamatta kantaa juuri siihen palkkaan, mutta tuhon "helppoon ammattiin" ja "helppoon rahantekoon" josta aiemmin kirjoitettiin voin kommenotida alaa tuntevana. Tässäkin haussa oli mukana noita "helpossa" työssä olevia terveyskeskuslääkäreitä. En tiedä pääsikö moni haastatteluun asti. Korvaushoitoa, sairaita ja ikäviä ihmisiä päivät pitkät tappelua. Kertakaikkisen surkea palkka ja karsea työ, ei ylityökorvauksia ja pitkät päivät. Ja jos palkka on se mittari jollekin, eläköitynyt perheenjäsen, terkan erikoislääkäri ja sairaalan johdossa, palkka ei yllä 6 vuotta lentäneen tasolle. Aloittavan lääkärin palkka ei juuri Finnairin aloituspalkkaa parempi (eikä verottomia lisiä). Yliopisto-opettaja, lääkiksen käynyt ja väitellyt, ( 2000 vuosityötuntia) ei saa edes sitä mitä Finnair maksaa aloittavalle lentäjälle.

        Toki kirurgit on erikseen, hyvä ystävä sellainen, leppoisaa työntekoa yksityisellä. Hyvät lepoajat ja stressittömäksi rakennetut työpäivät jotta mikrokirurgia työnlaatu säilyy. Saat tiimillesi määrittää ehdot miten, minkä verran ja milloin töitä tehdään. Palkkakin laajarunkkoneen eläköityvän kapteenin tasoa. Tosin vaati häneltä opiskelua 12 vuotta ja ammatissa oppiminen päälle.

        Mutta onhan lentotoiminta moneen muuhun ammattii verrattuna on sellaista kivaa harrastamista, jossa vieläpä elättää itsensä. Siksi mielikuva monelle ammattina on helppo ja mukava. Hakijan motivaatiota halutaan siksi varmasti mitata.

        En yhtään ihmettele miksi ei kysyttäisi että haetko vaan siksi koska alalla on varmasti kivempaa kuin sun nykyisessä p*skaduunissa. Sehän se motivaation mittari on kun haastattelussa selvitetään kiinnostaako hakijaa palkka, lyhyet työtunnit, hakeeko siksi että oma työ on per*eestä, vai onko hakija sittenkin kiinnostunut oikeasti ilmailusta?


    • petteri451

      Voisi kuvitella että "tyypilliselle" hakijalle kysyttiin yksinkertainen lista läpi ja lopuksi lasketaan riittääkö tulos. Siis sellaselle 21-24 v. nuorelle miehelle, jolla jo ehkä toinen haku, muutama vuosi yliopistoa tai amk:ta takana ja ihan järkevälle kuulostava syy mennä lentämään.

      Sitten täältä luetun perusteella erikoisemmasta taustoita tulevalle, iäkkäälle tai muuten mielenkiintoiselle kaverille sorvattiin kysymyksiä tilanteen mukaan. Siellä tuntuu löytyvän koulutettua ja ammatissa olevaa väkeä kuten lääkäriä, lakimiestä, tekniikan tohtoria, ja toisesta ääripäästä jopa täysin kouluttamatonta ikääntyvää huippu-urheilijaa ym. Pitkäaikaistyöttömiäkin haki mikä on ihan loogista. Nelikymppiselle veturikuskille on varmaan ihan omat kysymyspatterit.

      Ei tuollaisessa tilanteesta hakija voi varmaksi sanoa mitä mieltä haastattelijat ovat olleet vaikka olisivatkin pyrkineet hieman ihon alle.

    • Läpikö
      • petteri990

        Mielenkiintoisen paperin oot löytänyt!

        SiOhan ilmoitti syksyllä hakumainoksissa tuplanneen opetuskapasiteetin 50 oppilaaseen vuodessa 20 SIO -oppilasta koulutetaan Tampereella (huom. ei MPL).

        MPL ei kerro suoraan, mutta 40 oppilaan kapasiteetista puhuttiin aiemmin.


      • oiskohannäin

        120-140 kuulostaa parin vuoden tarpeilta. Aiemminhan haku on ollut kahden vuoden välein.


    • 1luokanLenkkiHousuissa

      Itsekin aluksi valitsin SIO:n, koska on halvempi, mutta lopulta laitoin MPL:n ykköseksi. Jos MPL-miehiä on valmiina ja ei töissä, niin yhtään SIO-laista ei perämieheksi Finnairille voida palkata... vain cruise reliefiksi, jonka jälkeen vasta a32s-perämieheksi. Ovat siis 2. luokan makkaraa. Itse en Atrilliä osta vaikka sitä halvalla saakin.

      • squawkAJtome

        Mutta ei olisi ihme, jos AJ soittaisi ja siirtäisikin SiO:laiset MPL henkilöiden edelle... Mikä toisaalta ei olisi kannattava siirto.


      • Putininkaksoisveli
        squawkAJtome kirjoitti:

        Mutta ei olisi ihme, jos AJ soittaisi ja siirtäisikin SiO:laiset MPL henkilöiden edelle... Mikä toisaalta ei olisi kannattava siirto.

        Olisi se siinä mielessä ihme, että Finnair syyllistyisi sopimusrikkomukseen. MPL-henkilöt tekevät sopimuksen Finnairin kanssa. SIO:lla on tietysti se hyvä puoli, että sitoumusta Finnairiin ei ole. Tosin SIO:laisistakin lähes kaikki Finnairille ensisijaisesti pyrkivät. Parhaat hakijat pääsevät valitsemaan Finnairin, jos sinne haluavat, muualle voi hakeutua sitten jämät / hyvät hakijat jotka jostain ihmeen syystä ovat mielummin valinneet jonkun muun.


      • Hhfjkej

        Kaikki Siolaiset otetaan Finnairille. Sama myös MPLn kanssa, ei tarvitse olla "paras" myöskään siellä.


        Karsinta molempiin tehdään hakuvaiheessa.


      • miksiettejotajuu
        Hhfjkej kirjoitti:

        Kaikki Siolaiset otetaan Finnairille. Sama myös MPLn kanssa, ei tarvitse olla "paras" myöskään siellä.


        Karsinta molempiin tehdään hakuvaiheessa.

        Ei ole mitään takeita siitä, että yksikään SIO:sta valmistunut ikinä pääsisi Finnairille töihin. Täysin sama asia MPL:stä valmistuneiden suhteen.


      • faktatfaktoina
        miksiettejotajuu kirjoitti:

        Ei ole mitään takeita siitä, että yksikään SIO:sta valmistunut ikinä pääsisi Finnairille töihin. Täysin sama asia MPL:stä valmistuneiden suhteen.

        Tämä. Ei ole mitään takeita siitä, että kummastakaan koulutuspolusta yksikään valmistunut oppilas tulee työllistymään Finnairille. Tällä hetkellä näyttää vielä hyvältä ja toivottavasti kaikki tulevat aikanaan saamaan haluamansa työpaikan.

        Ainoa mikä on varmaa, kuten ketjussa jo aikaisemmin todettiinkin, on että yksikään SIO:sta valmistunut ei tule työllistymään Finnairille A32S perämiehen vakanssille niin kauan kuin MPL-kurssilaisia on työllistymättä. Ei ole myöskään mikään salaisuus, joskaan ei myöskään erityisesti julkisuudessa mainostettu seikka, että Finnairille on kannattavaa pitää riittävän suurta reserviä valmistuneista työttömistä lentäjistä mahdollisia kiireellisiä rekrytointeja silmällä pitäen. Tällä hetkellä näyttää siltä että SIOlaisten kohtaloksi muodostuu kasvattaa tätä reserviä samalla, kun MPL-kurssilaiset työllistyvät tämän hetken tarpeeseen. Seuraava suuri kysyntäpiikki Finnairilla lentäjille tulee olemaan vasta alkaen aikaisintaan 2022, kun eläköityminen kiihtyy merkittävästi.

        Muistetaan kuitenkin että jos tätä hommaa haluaa oikeasti tehdä, ovat molemmat koulutusvaihdoehdot erinomaisia. Eikä se maailma toivottavasti siihen kaadu vaikkei ensimmäinen työpaikka SIO:sta valmistuttua olisikaan iso-F ;)


    • asdgaassa

      Lento-"tyttö" totesi että kaikki parhaimmat pääsevät luonnollisesti välitsemaan SIO:n ja se kehno aines laitetaan MPL:ään.

      MPL-nillittäjä taas on lukuisia kertoja kertonut, että "SIO:laiset hakevat töitä muualta", koska eivät pääse mukamas Finnairille, ja se olisi tuo "heikompia aines" MPL:stä joka työllistyisi. Puhuu myös potaskaa jostain ihmeen "sopimuksesta" mikä ei missään nimessä pidä paikkaansa.

      Suolaavatko nämä kaksi tahallaan ihmisten mielipiteitä tuolla toisten syyttelyllä?

      ___


      Totuus on, että Finnair läpikäy historian suurinta rekryään ja tässä haussa oleville arvioidaan olevan varma työpaikka heti valmistumisen jälkeen. MPL:stä pääsee jo koulun aikana perämieskurssille, mutta myös SIOlaisetkin pääsevät parhaillaan ja myös jatkossa perämieskurssille suoraan ilman jonottamista.

      Eläköityminen on kiihtyvää ja uusille lentäjille on yksinkertaisesti jatkuva tarve ilman kasvun ja uusien reittien availun jatkumistakin.

      Uusia hakuja tullaan järjestämään jatkossakin jos arviot menevät kohdilleen. Varsinkin sitten kun tiedetään tuon 2022-xx eläkepommin aikaiset koneet ja kalusto, pahimmillaan kasvu jatkuu edelleen ja siihen nähden nykyinen rekrytarve on pientä.

      • arghhhhashh

        Odotuksen turhautumistahan tämä jatkuva MPL/SIO vääntö on.

        Infon jälkeen tiedetään paremmin. Turha tästä on nyt stressata, ollaan vaan tyytyväisiä koska kaikille valmistuneille on toistaiseksi töitä tarjolla.


      • pepeeppe

        Miksi tämä asdgaassa jaksaa länkyttää tätä omaa potaskaansa? Herätys nyt ja jalat maahan sieltä pilvilinnoistasi. Sama näille ketkä jauhavat infotilaisuudesta. Itse olen verkostoitunut useamman siolaisen sekä mpl-kurssilaisen kanssa ja kysellyt suoraan heiltä. Eipä tarvitse miettiä mitä infotilaisuuksissa mainostellaan. Varmaa on ainakin, että nykyisillä mpl-oppilailla on sopimukset finnairin kanssa.

        Lähtökohta on se, että älkää nyt hyvät ihmiset kuvitelko, että kaikki kouluihin pääsevät pääsisivät töihin, tai varsinkaan jonottamatta. Finnairilla kuulemma tippuu porukkaa pois vielä tyyppikursseillakin ja familentojen aikana. Ei heidän ole pakko palkata ketään, joka ei heidän muottiin sovi. Vaikka olisi kuinka kokenut lentäjä toisesta lentoyhtiöstä, ilmavoimilta tai sion priimus.

        Jos kaikki siolaiset pääsevät parhaillaan perämieskursseille, niin miksi viime vuonna valmistuneista Sio26 ja Sio27 kursseista vain muutama on päässyt Finnairin perämieskurssille?

        Nykyiset opiskelijat puhuvat yli vuoden odotusajasta. Vaikka eläköitymiset ja kiihtyvä kasvu tiedossa, niin huutonaurua niille jotka luulevat ilmailun maailman toimivan tuohon tapaan.


      • vähänfaktoja

        Työsopimus Finnairille tehdään kylläkin vasta valmistumisen jälkeen. MPL:t tekevät sitoumuksen Finnairille, mutta mistään työsopimuksesta on turha puhua.


        Vähän oikeaa tietoa tämän patologisen valehtelijan pelotteluihin:

        Jo viime kesänä uutisoitiin, että SIO:sta päästään suoraan Finnairille:

        "Nyt on jo pari kurssia on valmistunut niin, että lentäjät tiesivät jo valmistujaisjuhlissa pääsevänsä Finnairille töihin."


        https://www.aamulehti.fi/kotimaa/ilmailuopistolta-valmistuvat-paasevat-nyt-suoraan-toihin-lentajan-ammatti-kiinnostaa-apteekkareita-diplomi-insinooreja-ja-veturinkuljettajiakin-200300048


      • faktathukassa

        Muutama kurssi työllistyikin suoraan mutta kuten pepeeppe totesi: jutussa mainittu henkilö, kuten muutkin SIO26 & SIO27 oppilaat odottavat yhä useaan otteeseen lykättyjä tyyppikurssejaan, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (crc-vakansseille). Eikä kukaan Sinua lukuunottamatta ole myöskään puhunut työsopimuksesta. Finnairin ja oppilaiden välinen sopimus velvoittaa ainoastaan Finnairia tekemään työsopimuksen MPL-oppilaan kanssa ennen kaikkia muita tahoja, mukaanluettuja SIO.


      • pena_assaria

    • quebec

      Kaveri aloitti opiskelut SIO31 kurssilla tammikuussa ja kertoi ihan avoimesti että menisi nykyisen tilanteen tietäessään ennemmin MPL-kurssille (sopimuksen takia). MPL-kursseille on ilmeisesti intensiivisemmän (18kk vs 27kk, tyyppikursseineen) ja siten vaativamman luonteensa vuoksi valittu kuitenkin ensisijaisesti vahvemman koulutustaustan omaavia henkilöitä. Vahvana puolena SIOssa saa vuodeksi ilmaisen majoituksen solukämpästä ja yhteisöllisyys on vahvasti mukana niin opiskelussa kuin vapaa-ajan vietossakin

      • Monta_vaikuttajaa

        Kaveri, joka joutuu odottamaan yli 1.5 vuotta MPL: alkamista, kertoi että hänen kaveri joka valitsi SIO:n samassa haussa tulee valmistumaan ennen häntä. Joten ei ihan simppelisti noitakaan voi verrata. Ekoille kursseille päässeet MPL:t pääsevät töihin jo tänä vuonna ja lentämään huutavaan lentäjäpulaan, joten varmasti SIOssa ollaan keteellisia.

        Jos kursseja olisi tarjolla heti asia olisi päivänselvä MPL:n etu (myös hinnassa). Mutta tällä hetkellä kun vaihtoehto on heti Vapun jälkeen SIO:n alku tai xxx- vuoden odotus MPL:ään, menee tilanne haastavammaksi. Itse olen työtön ja valitsin hakuvaiheessa ensijaisesti MPL:n juuri nopean tahdin, paremman kaupungin ja sellaisen tietyn ammattimaisuuden takia (töihin todella haluun palata). Mutta infossa tulevat päivämäärät merkkaa aika paljon.

        Se 10 kk pidempi koulutus on aika toissijaista vuoden työttömänä odottelijalle...


      • siomplsupertietäjäeukko

        Tällä hetkellä moni valmistunut SIO:lainen odottaa perämieskurssille pääsyä. Ensiksi piti päästä puolen vuoden sisällä valmistumisesta, sitten vuoden sisällä valmistumisesta, ja eihän noista kukaan pysy enää kärryillä. MPL1 valmistuu piakkoin, joten voi olla saavat vielä odotella. Cruise relief -ura aukenee SIO:n kautta. Ei se huono ole, että pääsee cruisaamaan heti A350:llä, ongelma on vain surkeampi palkka, ja se ettei oikeasti pääse lentämään, pääsee vain pitämään konetta ilmassa, kun toinen oikeista piloteista nukkuu. SIO:n kautta bonuksena on varmasti nautinnollisempi ja rennompi koulutus. Nuorelle ihmiselle varmasti ihan hyvä valinta. Myös cruise relief -hommat sopii tosi hyvin nuorelle. Pääsee kaukolennoille heti. Kyllä MPL-paikat tuntuu olevan kuitenkin selvästi kilpaillumpia.

        Pitää muistaa, että Finnar tarvitsee myös cruise relief -pilotteja. Ei sinne kokeneita perämiehiä laiteta istumaan. Finnair tarvitsee myös työttömien reservin, koska tappiot ovat suuret jos pilotteja ei sitten olekaan jonossa, kun niitä tarvitaan.


      • perämiesesa

        Oletkohan ihan oikealla foorumilla. Jos tuonne katkeroituneet.nettiin säästäisit tällaisen BS:n. Miksi sä saat tosta että viikosta toiseen mollaat SIO:s ja SIOlaisia?


        Nyt oikeasti kaikille valoja päälle. Finnair ei tarvitse eikä halua mitään työtöntä reserviä. Nyt pahimman lentäjäpulan aikana lentäjiä otettiin mielellään Ryanairiltä, Norskilta ja vastavalmistuneita suoraan koulun penkiltä kaikista mahdollisista kolutuslähteistä. En kuullut että työttömät olisi ollut se haluttu rekryryhmä, epäilen päinvastoin.

        En tiedä mikä perämieskursseja tällä hetkellä viivästyttää, mutta tuollainen muutaman viikon odottelu nyt vaan kuuluu asiaan. Toiset odottelivat paikkojen avautumista vuosikausia. Ensi vuonna ei välttämättä odotella päivääkään. SIOkin pitää suorittaa "Finnairin vaatimusten mukaisesti" jotta paikka aukeaa. MPL:stä laitetaan tällaiset kaverit kotiin.

        MPL on kuitenkin ihan jees. Ja varmaan osalle ykkösvaihtoehto. Tosin kurssien alkua joutuu odottamaan 1.5 vuotta ja "seuraavan perämieskurssin" alkamista sitten edelleen. :D


      • perämiesesako

        Niinno, MPL se perämieskurssi on tosiaan integroitu itse koulutukseen, jotenka sitä ei MPLän alottamisen jälkeen enää erikseen odotella.


      • p-erämies

        Asiaan liittymätön kommentti, mutta kyllä ne MPL:t ovat viivästyneet erinäisitä syistä useilla kuukausilla (vuodella?).

        Perämieskurssi sisältyy itse koulutukseen, mutta ei varsinaisesti ole integroitu. Eli kun koulu tampereella on sopivassa jamassa lähdetää kohti Vantaata odottelemaan seuraavan perämieskurssin alkamista.


    • assagaassa

      Infossa kyllä kerrotaan työtilanne ja arviot tulevaisuuden työmahdollisuuksista.

      Mutta lehdistä ja uutisista on helppo nähdä kuva nettipelottelijoita paremmin.

      -Uutisissa todellakin kehutaan että työtä on enemmän kuin lentäjiä. Lentoja peruttiin lentäjäpulan takia vielä viime kesänäkin.
      - Finnair poikkeuksellisesti palkkaa lentäjiä muualta, sekä jopa yksistyisistä oppilaistoksista (kuten vaikkpaa aeropole) valmistuneita koska SIO ei tällä hetkellä tuota riittävästi.
      - Lentäjiä suunniteltiin kesällä otettavan vuokralle muualta siihen asti kunnes SIO/MPL tuottaa Finnairin oman hauen läpäisseitä (Me). En seurannut miten tässä kävi.
      - Viimeisin julkinen arvio oli, että tulevaisuudessa 60-100 palkataan vuosittain. Eli vaikka haussa nyt otettaisiin jopa 120 oppilasta, töitä todellaki pitäisi olla.
      - Aiempi hakuinfossa kerrottiin, että kaikki koulutuspolusta riippumatta tulevat työllistymään Finnairille.

      • toivotontapauss

        Ei. Tämä kaveri ei vaan tajua :D Uskoo kyllä kaiken maailman myyntipuheet ja aamulehtien jutut. Tulet tippumaan kovaa ja korkealta jos ikinä pääset opiskelemaan asti.

        Kerro nyt kaikille, miksi Sion kursseilta 25, 26, 27 on valmistuneita kymmenittäin, jos pula on niin paha? Tai älä kerro..


      • lentoesa

        Mistäs nyt tuulee? Hieman "jännitystä" tuloksia odotellessa? Minä aloittanen syksyllä MPL:n ja toivon että koneet pysyy ilmassa :D.

        Kerroppas sinä milloin viimeksi SIO:n kurssilla on odoteltu keskimäärin odoteltu yli puolta vuotta ensimmäistä työpaikkaa? Tai kuinka pitkään tuo mainitsemasi enemmistö on nyt ollut ilman töitä; viikkoja, kuukausia vai vuosia? Kysyn ihan ihan vaan kun sulla tuntuu olevan oikeaa tietoa ei tarvitse työntää hernettä sieraimeen :D Tällainen valtamediasta poikkeava tieto auttaa mm. Lento"tyttöä" ja vastaavia, joiden mielestä se heikko aines joutuu tyytymään MPL:n kun parhaat valitaan suoraan SIO:n.

        Selvästi et halua uskoa lehtijuttuja, joten ei sun kannata niihin sitten uskoa. Mutta meille muille kun valitettavastai tuollainen raivoava ala-asteelaisen kirjoitustaidolla varustettu kaveri Suomi24:llä vaikuttaa yksinkertaisesti liian epäuskottavalle, jos esimerkiksi Tuore Finnairin pdf kertoo aivan toista. Paitsi ai niin, sehän oli vaan Finnairin myyntipuhetta.


      • weun

        2008 viimeksi päässyt vähemmällä odottelulla kuin puoli vuotta.


    • Rocky_Balboa

      Älkää isot miehet nillittäkö "ei me/te/ne SIOlaiset pääse edes töihin". Nyyh... Nyt vähän kovempaa asennetta, tuskin te nyyhkyttämällä haastattelujakaan kävitte läpi!

      Historiansa suurin rekry Finnairilla jatkuu, laivasto kasvaa ja ikäluokat putoaa kohta eläkkeelle. Mistä ikinä syystä joku ei satu olemaan heti ekana työllistymässä Finskille, hakee sitten muualle. Euroopassa ihan kokonaisuutena lentomäärät kasvaa ja eläkevirat vapautuu -> Töitä kyllä tekijälle piisaa. KUKAAN EI TIEDÄ 3 vuoden päähän Finnairin tilannetta, ihan turha yrittää pelotella.

      Henrikin lentää jo Finnairilla, ottakaa tytöt mallia!

      lentajantyonhaku.blogspot.fi/2009/12/16122009.html

      • hohhhoh

        Huvittaa kyllä kun täällä ollaan ihan paniikissa jos ei pääse heti parissa kuukaudessa palkkalistoille kun vielä pari vuotta sitten odoteltiin viisikin vuotta ja käytiin siinä välissä ajamassa trukkia varastolla ja lentämässä Cessnaa Itä-Aasiassa.


      • Pateperämies
        hohhhoh kirjoitti:

        Huvittaa kyllä kun täällä ollaan ihan paniikissa jos ei pääse heti parissa kuukaudessa palkkalistoille kun vielä pari vuotta sitten odoteltiin viisikin vuotta ja käytiin siinä välissä ajamassa trukkia varastolla ja lentämässä Cessnaa Itä-Aasiassa.

        Niinpä!

        Työtilanne parempi kuin koskaan ja yhdet tekee loppuelämän ratkaisuja jollain teoreettisella viivästyksellä. Samalla toko riehutaan ja raivotaan jos joku näkee tämänhetkisen tilanteen positiivisena. Ei hyvää päivää taas tätä palstaa.


      • LentoKanttura69
        Pateperämies kirjoitti:

        Niinpä!

        Työtilanne parempi kuin koskaan ja yhdet tekee loppuelämän ratkaisuja jollain teoreettisella viivästyksellä. Samalla toko riehutaan ja raivotaan jos joku näkee tämänhetkisen tilanteen positiivisena. Ei hyvää päivää taas tätä palstaa.

        ...Suomi24... Laatuviihdettä, vaan ei asiaa nimeksikään :D


    • kuulidikkimies

      Ja voi sitä nillityksen, vänkäämisen ja KATEUDEN määrää kun muutaman päivän kuluttua tulee tulokset ja pikkupiliset tippuu leikistä pois.... :D

      • penaperämies

        Viikonloppuna kuullaan lisää sitä miten "ei TEISTÄ kukaan tule työllistymään" ym. katkeroiden tarinoita siitä miksi he eivät olisi kuitenkaan ottaneet paikkaa vastaan.

        Mutta pudonneillehan tämän ketjun anti on äärimmäisen hyvää terapiaa. Paljon lohdutusta alan realiteeteista. Finnairin työllisyystarve ainakin on vain propagandaa ja koko haun tarkoitus on kouluttaa työttömiä lentäjiä. Laivaston uusiminen oli paskapuhetta, joku uuvatti mainitsi jopa Boeingin? Todellisuudessa Finski on konkurssikypsä mätä omena, jonka tarkoitus on tuottaa optioita herrojen taskuun. SIOn opiskelijamäärän tuplaaminen ja 100 lentäjän tarve Finnairille oli uutisankka. MPL on paska, SIO vielä paskempi - sama myös toisipäin. SIOlta ei kukaan ole viimeaikoina (viikkoina :D) työllistynyt - toisaalta ei MPL:stäkään, koska heitä ei ole edes vielä valmistunut. Siis oikeastaan kukaan ei ole työllistynyt.

        Noita juttuja kun tarkemmin ajattelee, niin tässä vaiheessa putoaminen on kuin lottovoitto, läpipäässeille jää lopulta luu käteen, velat ja pilattu elämä. Kuka edes haluaisi noiksi taivaiden bussikuskeiksi.


    • sdghsdhf

      Odotellaanhan ensin tulokset.

      Aletaan vasta sitten jännittämään mille kurssille sijoitetaan. Hällä väliä tässä vaiheessa, varsinkin kun kaikkeen on itsellä heikot vaikutusmahdollisuudet.

    • krrjkeidij

      Yksinkertaista: jos haluatte lentäjäksi niin sitten kannattaa kouluttautua lentäjäksi. Nyt näyttää hyvältä. Sion 15ke ei ole mikään iso summa, sen saa kasaan viikonlopputöillä, varsinkin jos jokin muu ammatti jo löytyy. Mpl:stä en sano mitään kun yhtäkään sellaista otusta en ole tavannut vielä, mutta hieman naurattaa kommentti "siossa löysempää". Ehkä se on sitten mennyt ihan eri suuntaan aikojen saatossa.. hymyilyttää myös kaikki "sisäpiirin" tieto opiskelijoilta asioista, tornareita kaikki tyynni, sano. "Massiiviset eläköitymiset 2020-luvulla" :D

      Tsemii kaikille hakuun tasapuolisesti.

      • Essaria

        Ja MPL:n saa lainan jos ei SIOn portit avaudu eikä ole säästöjä.

        Tulevaisuus näyttää työtilanteen ja MPLn järkevyyden. Nyt sekin näyttää oikein lupaavalta.


        Kyllä muuten myös eläköitymiset tuo lentäjille töitä, joten pelkkään kasvuun ei tartte turvautua. Finnairin tämänkertaisen haun raportissa kerrotaan eläköityvien suurten ikäluokkien "pitävän rekryn vilkkaana myös 20-luvulla" , mitä määrät ikinä onkaan.


    • asagasa

      Huomiona kaiken väännön keskelle. Jos pelkäätte että SIO:sta joutuu odottelemaan viikkotolkulla, niin myös MPL:ssä on totuttu viivästyksiin. Odotusta nyt vaan on luvassa, sen ei pitäisi olla kenellekään yllätys, ja jos alalle haluaa se kannattaa hyväksyä. MPL alkanee hyväksytyile vasta 2019 tai myöhemmin, SIOn kurssejakin on rajallisesti tänä vuonna.

      Poimittu laudalta esim, mitä syksyllä MPL:n valinneille kävi:
      "Tällä viikolla myöhästettiin MPL3 -kurssin alkamista 3 kuukaudella ja 4-kurssin alkamista 9 kuukaudella. Lisäksi molempien kestoa nostettiin 18:sta 20 kuukauteen"

      • qweqeqe

        Sellainen varma tieto on mulla antaa, että infossa/sähköpostilla on luvassa kurssien alustavat alkamisajat sekä viimeisimmät arviot lentäjien tarpeesta tulevina vuosina. Ja tieto näyttää muuten sitten lupaavalta.


      • bhuio

        Turhaa poimia laudalta vanhaa tietoa. MPL 3- ja 4-kurssit ovat jo alkaneet, eli nuo viivästykset peruuntuivat.


      • asagasaa

        Kiva kuulla. Toivotaan että tahti vaan kiihtyy!


    • fyuiryu

      Jokos pojilla on pärinät päällä :D

      • Kymysys

        Ei tuu kyllä työnteosta yhtään mitään.. olikos se varma että ne tulokset tänään tulevat?


      • Aiettäkunjännittää

        Edellisen vaiheen tulokset tippuivat sähköpostiin noin puolenpäivän tienoilla. Kyllä ne sieltä tulevat vielä.


      • pateperämies

        Pulssi tietokoneella rauhallisesti istuessa ja työntekoa näyttelevänä vaihdellut 120 ja 180 välillä.

        Kohta pettää vanhuksen sydän.


      • asagasaa
        Kymysys kirjoitti:

        Ei tuu kyllä työnteosta yhtään mitään.. olikos se varma että ne tulokset tänään tulevat?

        Kyllä ne tulee.

        Odottelevat vaan jotta saisivat vähän huumoria luettavaksi tältä palstalta kuten viimeksi.


    • pärinääpärinää

      Alkaa jo hieman kuumottaa, miten muita.

    • juueiehkäkylläsittenkin

      "There are no new messages." Ei auta vaikka kuinka hakkaa refreshiä! :D

      Mutta joo, tulee kyllä pahuksen pitkä pääsiäinen, jos tuloksia ei tänään tulekaan... :-/

    • tulisjo

      Tänään kuitenkin luvattu et tulee...
      Täs itelki leposykkeen huidellessa ties missä miettiny, että onkoha tää viimene testi, et tänää sydärin tms. saavat karsitaa kans....

    • oiskivatietää

      Ei kellään muuten sattuis olee mitää hajuu ensimmäisen MPL-kurssin alotusajankohdasta? Eka SIO ilmoitettu kuitenkin alkavaksi jo toukuussa. Tänään pitäisi päättää, että otanko unelmakesätyön vastaan ja siihen pitäisi sitoutua syyskuulle asti.

      • f8349yhihag

        Otat sen vastaan. Säästät niin paljon kuin pystyt niistä kesätyöansioista ja käytät ne sitten opiskeluaikana kurssimaksuun ja elämiseen.

        Ja toisekseen, MISSÄÄN ei ole vielä ilmoitettu milloin TÄSSÄ haussa valitut mahdollisesti voivat aloittaa koulutuksen. Se mitä joku täällä tai tuolla kirjoittaa, ei ole VIRALLISTA TIETOA.

        Ja kuka vaan voi tippua vielä lääkärintarkastuksessakin pois kun paljastuu joku piilevä sydänvika, joka ei ole ikinä antanut ensimmäistäkään merkkiä itsestään.


      • Huhuja

        "Virallinen" huhuhan on, että 2/2019 olisi eka MPL, jolla olisi tilaa.

        Tästä tarkempaa infoa tulee kuitenkin vasta hyväksymissähköpostin yhteydessä, joten ei kauheasti kannata elätellä toiveita vielä.


      • oiskivatietää

        Haastatteluissa annetussa infolappusessa tosiaan oli tuosta SIO:sta tieto, että ekat pääsisivät jo toukokuussa alottamaan, mutta tosiaa tuosta MPL:stä ei mitään virallista tietoa taida olla annettu.


      • epäesapetteri

        Haastattelussa ilmoitettiin kirjallisesti, että Toukokuussa alkaa ensimmäinen TÄMÄN HAUN läpäisseiden SIO. Eli on se ihan virallista tietoa. 20 ekaa siihen ja toiset 20 seuraavaan (syksyllä?).

        Laita laudalle kysely jos tärppää. edellisen haun MPL:t alkaa yhden epämääräisen keskustelijan mukaan vasta ensi syksynä jossain vaiheessa. Kurssille valitut varmaan tietävät alustavan aikataulun jos sattuvat lukemaan. Tästä hausta, ???

        Niin ja ota se työ vaan ihmeessä jos tarjotaan.


      • f8349yhihag

        Toukokuussa on alkamassa SIO:ssa kurssi, mutta sinne ei kyllä enää TÄSTÄ hausta mahdu 20 opiskelijaa. Tämä on fakta.


      • PaltsaPosiili
        epäesapetteri kirjoitti:

        Haastattelussa ilmoitettiin kirjallisesti, että Toukokuussa alkaa ensimmäinen TÄMÄN HAUN läpäisseiden SIO. Eli on se ihan virallista tietoa. 20 ekaa siihen ja toiset 20 seuraavaan (syksyllä?).

        Laita laudalle kysely jos tärppää. edellisen haun MPL:t alkaa yhden epämääräisen keskustelijan mukaan vasta ensi syksynä jossain vaiheessa. Kurssille valitut varmaan tietävät alustavan aikataulun jos sattuvat lukemaan. Tästä hausta, ???

        Niin ja ota se työ vaan ihmeessä jos tarjotaan.

        Siinä sanottiin "...mahdollisesti jo toukokuussa Porissa."
        On siis vain virallinen alustava aikataulu.


      • epäesapetteri

        Toki toki, mutta kurssin koko on tuota luokkaa. Korjasin vaan sun tarinoita ettei muka tietoa SIO:sta olisi. Et ilemisesti ollut mukana (tämän vuoden) haastatteluissa?

        MPL:n alkamiskohtakin lienee selvillä siihen aiemmin valituille. Ykköspaikkoja saattanee olla luvassa jo syksylle.


      • PaltsaPosiili
        epäesapetteri kirjoitti:

        Toki toki, mutta kurssin koko on tuota luokkaa. Korjasin vaan sun tarinoita ettei muka tietoa SIO:sta olisi. Et ilemisesti ollut mukana (tämän vuoden) haastatteluissa?

        MPL:n alkamiskohtakin lienee selvillä siihen aiemmin valituille. Ykköspaikkoja saattanee olla luvassa jo syksylle.

        Hmm, en ole ottanut mitään kantaa SIO:n alkamisaikaan tai siihen, onko siitä tietoa, joten en osaa tarkemmin analysoida, mitä mahdat tarkoittaa korjaamisella. Olin haastatteluissa, sen takia osasinkin korjata tuota sun virheellistä mainintaa.


    • dippainssinen

      Tosiaan jos sitä tietoa ei tänään tulekaan niin en ole varma olenko tervejärkinen enää pääsiäisen jälkeen.

    • odotankärsivällisesti

      Mites muuten te muut jotka olitte haastattelussa niin ootteko päässeet kattomaan netistä sillä koodilla omat testituloksenne? Itsellä se ei ole vieläkään toiminut.

      • enodotakärsivällisesti

        Koodi on jo puolessa vuodessa päässyt katoamaan. :D

        Sydän taitaa pettää myös piakkoin, joten vaikka homma ei kaatuisi haastatteluun tai lääkärin arvioon liki hoitoonohjattavasta päihdeongelmasta, lienee pian tuleva infarkti se viimeinen niitti haaveille.


      • asgagasgasga

        Kyselin tästä psykologilta ja olisi käytännössä pitänyt kysyä itse paikan päällä palaute. Olivat päättäneet ajanpuutteen vuoksi jättää tulosten läpikäymisen pois haastatteluvaiheessa & nettilinkin ei ole ollut missään vaiheessa tarkoitus toimia haastatteluun päässeille.


      • elämäon...huhhuh

        Eli maksettiin testeistä pari sataa ja edes tuloksia ei saada nähdä? Kiva juttu!


      • fddddfdfdfddddd

        Sepä se. Ja kokemuksesta voin sitte kertoa, että haastattelusta on turha pyytää mitään palautetta keneltäkään.


    • jeejejejje

      Jatkossa ollaan! Huhhuh, en olisi ikinä uskonut.

      • fhdf6oorszc

        Millaisella taustalla ja minkä ikäinen oot?


      • JakkoPertti

        Toinen epätyypillisellä taustalla jatkossa, ja ikää sen verran että tuskin alle nelikymppisenä ehdin ensimmäistä palkallista lentoa tehdä.

        Muutoinkin mulla on yliopistokoulutus, kansainvälinen menestyksekäs ura, vastuuta luvassa nyt ja jatkossa, ja perhe-elämäkin vielä onnellisesti kunnossa. Mutta se jokin puuttui elämästä ja heitin hakemuksen sisään. Koskaan ei ole liian myöhäistä, tuleville hakijoille vinkiksi.

        Eniten mua kuumotti psykologi, ihme että pääsin läpi. Kysymyspatterin mukaan mukaan kunnianhimo on persoonassani vahva ominaisuus (yllätys :D), ja se tällaisella taustalla normaalisti estää lentäjäksi valinnan??? Tuo yllätti mut kyllä täysin. Psykologi yritti päästä ihon alle kertomalla lentäjän työssä tehdään kuulemma tylsää päivää eikä se tarjoa uralla etenemistä tällaiselle ihmiselle...

        Tiedoksi, ihan vaan, seuraavassa haussa oleville (jotka varmasti täältä lukevat vinkkejä). Minä vieläpä tein sen virheen että aloitin kertomalla itsestäni "työhaastatteluteemalla" myös psykologille, eli kerroin omia vahvuuksia ja kehuin oikein vimpan päälle uraani. Hetken päästä nuo kaikki asiat käytiin läpi "hieman" toisenlaisessa valossa.


    • hmmhmhmhmhmhmhmh

      Oma taival päättyi tähän. Ihmeellistä jos tosiaan mitään palautetta ei saa??

    • jeesus2103

      Hylky tuli tännekin. Kyseessä toinen peräkkäinen kerta kun olen haastatteluissa tippunut pois. Olin toki nyt varautuneempi huonoihin uutisiin, joten en ole läheskään niin huonolla päällä kuin viimeksi. Vaikka on mahdollisuus hakea uudestaan, enemmän epävarmuutta tuo se, että olin nyt tällä kertaa valmistautunut haastatteluun sen perusteella mikä meni heikosti viime kerralla, mutta en tiedä enää miten voisin seuraavalle kerralle paremmin valmistautua. Korkeakouluopintoja tekniseltä alalta sekä ilmailulupakirjoja löytyy, ja englanninkieltä puhun toisena äidinkielenä. Vaikea sanoa siis, että mikä itsessäni jäi uupumaan kun motivaatiota uskoin osoittaneeni taustoillani. Psykologikin sanoi että testitulokseni olivat keskimääräistä paremmat.

      • Rocky_Balboa

        Henkilökemia pitää pelata, vaikuttaa että taustasi ja pääsi oli kunnossa tietotaidon osalta. Mutta se on niin pienestä kiinni.

        Itsellä ei mitään tuollaista taustaa, mutta omalla persoonallisella asenteellani sain muutamaan otteeseen kolmikon nauramaan kunnolla tai hymähtelemään muuten vaan. Vaikutti jopa että mulla skipattiin paljon kysymyksiä kun osaaminen ei oikein vakuuttanut. Mutta kun poistuessa oltiin "hyvää pataa" koko nelikko, tiesin että kaverit ottaa mut enemmän kuin mielellään kolleegaksi.


    • Epätoivonen

      Tänne ei ole vielä tullut viestiä ollenkaan, onko kellään muulla samaa ongelmaa?

    • zddfbadfb

      100 sisään ja uutta hakua laitetaan jo tulille. Mukavat pöhinät on kyllä Finnair/SIO laittanut käyntiin.

      "Haastatteluvaihe on saatu päätökseen ja jatkoon valittiin reilu 100 hakijaa, joille tehdään perusteellinen ilmailulääkärin tarkastus ja supppeat turvallisuusselvitykset.
      Seuraavan haun ajankohdasta ei ole vielä päätöstä, mutta todennäköisesti seuraavan 12 kuukauden sisällä on jälleen haku päällä. Seuraa sivujamme."

      https://fi-fi.facebook.com/suomenilmailuopisto/

    • curious

      Minkä verran täältä porukkaa pääsi haastatteluista läpi?

      • läpiläpi

        107


      • curious

        Lähinnä meinasin palstalla kirjoitellutta porukkaa :D


      • ootellaaan

        Eiköhän täälläkin joitakin läpipäässeitä ole ainakin aikaisempien vastaustan perusteella. Suurin osa kenen kanssa juttelin hakuprosessin eri vaiheista ei ollut kyllä seurannut tätä keskustelua. Seuraavan kerran ihmiset aktivoituvat varmasti kun kurssijaot tai medikaalipäätökset tulevat.


    • PilotStudent
    • medikaaliaodotellessa

      Ihan mielenkiinnosta, laitoitteko te hyväksytyksi tulleet että haluatte vain SIO tai MPL vai että molemmat käy? Ja onko aikaisemmin hyväksytyillä mitään tietoa siitä, miten sijoitukset tehdään? Hakuinfossa sanottiin että mikäli paikat ei mene muuten tasan, ne arvotaan, mutta tähän en jaksa itse uskoa.

      • Medikaalityynynalla

        Itse laitoin mpl:n. Medicaalissa kävin tiistaina ja nyt on medical 1 lappu saatuna. Kannattaa mennä jo ennen puol 8 nii pääsee ekana tarkastuksee ja ekana sit pois. Itseäkin kiinnostaa millä kaavalla kursseille sijoitellaan ??


    • sdfgsdfg

      Arvalla, (sekä kulemma AJ:n mystisellä kaavalla, vitsi). Tuo arpajuttu on normihakijoiden osalta täyttä totta ja tuskin tekevät poikkeuksia ilman ihan oikeaa syytä.

      Käytännössä taitaa mennä niin että jokainen "vapaa" hakija arvotaan ekasta vapaasta kurssita eteenpäin, koska jokaiselle kurssille on enemmän halukkaita kuin paikkoja. Seuraavat kurssit arvotaan sitten jne. Jos joku hämärä hakija tietää että haluaa kurssille vasta 2 vuoden päästä, hän saa sen paikan.

      Viime hausta kuullutta, Medicaalissa jos on huomautettavaa tai joutuu seurantaan, putoaa arvottavien joukosta.

    • Excel

      Ei tuo Akin kaava taida ihan puhdas vitsi olla. Aikaisemmilla kursseilla on ainakin iäkkäämpiä hakijoita päässyt suuremmalla todennäköisyydellä ensimmäisille kursseille.

      Kiinnostaisi itseäkin miten muut ovat laittaneet preferenssejä, itse valitsin pelkät MPL kurssit. Toivottavasti ei ainakaan joutuisi pakotetuksi porin kurssille. Ihme säätöä tän odotuksen kanssa..

      Itse tulin medikaaliin heti aikaisin ensimmäisten joukossa ja pääsin viimeisenä ulos joten ei se aina mene niin sujuvasti vaikka ajoissa olisikin :D

    • nuori_hakija

      Tuohon arvontaan kommentti; Iäkkäämpiä hakijoita on laitettu aiemmin myös loppukurssille, vaikka hakija on itse kuulemma perustellut asiaa infossa. Joten uskon että arvonta tosiaan tehdään, IMHO.

      Mutta onko arvassa järkeä? Minusta ei!

      AJ:lle, eli yhtiölle ei hakijoilla ole mitään väliä. Teoriassa voidaan laskeskella palkkakuluja tai jotain, mutta tähän tuskin ryhdytään. Sen sijaan voidaan miettiä asiaa hakijoiden motivaation ja "mikä on reilua" -kannalta (tutkitusti työnantajan kiinnostus työntekijän henk. koht tilanteesta motivoi/lojaaliuttaa työntekijää vuosien ajan). Aikamoista katkeroitunutta avautumista "paskasta alasta ja surkeista palkoista" kuultiin aloittelevalta F:n lentäjältä jo tässäkin ketjussa talvella, joten motivaatioon satsaaminen voi jopa kannattavaa.

      Työntekijän iässä vanhempien suosiminen on lähtökohtaisesti järkevintä (olkoonkin että olen itse nuorempaa polvea);

      - 40 -vuotias aloittava perämies ei ehdi edetä lentäjänä kovin korkealle, joten jo vuoden - parin odottelu tappaa motivaatiota ja seuraa koko uran ajan palkkapeikkona niskassa. Vastaavasti reilusti alle 30-vuotias ehtii saavuttamaan laajarunkokoneen kapteenin pestin ja palkkakaton. Täysi mahdollisuus siis huipulle vaikka hetki odotellaan.

      - Mitä vanhemmaksi mennään, sen hankalampaa on tilastojen valossa aloittaa opiskelu (lasten määrä kasvaa, muutto hankaloituu, oppimiskyky heikkenee :D).

      - Tarpeeksi iäkkäällä voi olla muutoinkin kynnys lähteä opiskelemaan ja lisäajalla korotetaan tätä kynnystä vain lisää.

      ______

      Toisekseen, EHKÄ, noin pienen hakijamäärän osalta (100) voitaisiin pyytää halukkailta lyhyt motivointikirje (tyyliin 300 merkkiä) todisteineen. Tästä voitaisiin poimia erityiset syyt mahdollisuuksien mukaan:
      - Työttömyys
      - Perheasiat (lapset ja vaimo aloittivat Porissa töissä)
      - Asuminen paikkakunnalla.

      En tiedä onko jälkimmäisessä järkeä, mutta jos ajatellaan arpaa ei ole siinäkään. Hakuvaiheessa on satojen hakijoiden elämätilannetta, psykoprofiilia, harrastuksia, pukeutumista :D, ym. määritetty ja pohdittu äärimmäisen tarkkaan. Pieni pohtiminen kurssiajankohdista ei tuntuisi pahalta ceissiltä tuohon päälle.

      ___________

      Onko muuten kursseilla/hyväksytyissä kuinka vanhoja tyyppejä? Olisi ihan hauska tietää mikä on "vanha". Hakijoissa oli yli nelikymppisiä,.

      • siovaimpl

        Kohta tulee 30 mittariin


      • Siosio

        Kohta 28


      • nyymiano

        Kohta 35, oonkohan mä sitten se vanha hakija vai en?


      • Jepu

        Kohta 30


    • Ootellaan

      Itse 28, medicaalia hakemassa näkyi olevan oman ikäisiä ja nuorempia.

    • haku2018

      Sisään päässyt kaveri oli kuullut että uutta hakua olisi tarjolla taas tänä vuonna! Itse olin mukana toissa vuonna ja jäin testien 2. vaiheeseen. Onko täällä muita aikaisemmin haussa mukana olleita jotka aikavat yrittää uudelleen?
      Mielenkiintoista nähdä mihin tällä riittää kun testit on päässyt jo kertaalleen tekemään. Paljoa ei toki noihin pysty harjoittelemaan vaikka joitain sovelluksiakin löytyy mutta uskon että helpompi ainakin henkisesti valmistautua kun tietää mitä tulossa :) Kesälukemisena ajattelin lukea pääsykoekirjan vaikka uskonkin pääseväni taas suoraan testivaiheeseen, ehkä siitä on apua sitten haastatteluissa..

      • Äpy

        Muistaakseni sanoivat että todennäköisesti on taas syksyllä haku mutta tarkempaa tietoa ei vielä ollut.

        Itse hankin tuon Skytestin pan-asian ohjelman ja voin suositella jos haluaa henkisesti valmistautua. Jonkin verran siinä on samoja testejä, mutta tosiaan nuo testit on tehty sellaisiksi, että niitä on hyvin hankala harjoitella.


      • Äpy

        Pari tuntia sitten Finnairin facebook live (ensimmäisestä MPL koulutuksesta valmistuneesta) ja siinä mainittiin että seuraava haku nyt syksyllä.


    • heppapentti

      Aina kannattaa hakea toisen kerran, tai sitten mennä yksityiseen kouluun helpommilla vaaatimuksilla. Ei kaikki läpäisset ole missään nimessä ensikertalaisia - ei välttämättä monikaan. Haku saattaa muuten olla ensi vuoden alussa kuten oli aiemmilla hakukerroilla (nyt valitut kun täyttää kurssit vuoteen 2020 asti).

      Mä pääsin ekalla yrittämällä sisään, en juuri kokeita jännittänyt ja sain kaikkiin ihan ok tuloksen. Mikäli tuntuu että on mokannut tai jäi sellainen fiilis että jossain testissä ei ollut oman itsensä tasoinen kannattaa aina hakea. Jos taas tuntuu että omat kyvyt ei riitä, ne tuskin paranee uudella kierroksella.

      Itse en valmistautunut tai harjoitellut millään tavoin. Ainoastaan hieman rentouduin edeltävänä päivänä ja muutama bisse illalla että jännitykseltä sain paremmin unta :D Enkä oikeastaan suosittele mitään harjoittelua tms, koska nopea koetilanne kyllä kaivaa sinun luontaiset kykysi esiin.

    • lentopelkoinen

      Hei,

      onko kurssijakoja ja päätöksiä tullut jo edellisen hauen kannalta. Miten kauaa joudutte odottamaan, eli onko todella kurssit jo jaettu vuoteen 2020 asti?

      Mietin jo seuraavaa hakua.

      • Asdasdasd123

        2020 alkuun joo menee vielä tämän edellisen haun väkeä. Vielä ei ole kuulunut kurssijaoista. Ensimmäisen MPL kurssin pääsijäthän pitäisi tässä lähipäivinä tulla.


      • KurssiaOdotellessa

      • Asasdasd

        Viime kerralla näköjään ilmoittivat jo kesäkuun alussa. En nyt löytänyt tietoa millon sen vuoden pääsijöiden viimeiset medikaalit olivat.


    • Qwerty234

      Onko kellään vielä tietoa, milloin kurssijaosta ilmoitetaan?

    • Mpl
      • Jooelikkäs

        "Patrian ja Finnairin suunnitelmissa on 12-16 oppilaan FIN5 ja FIN6 kurssit, jotka alkaisivat marraskuussa 2018 ja helmikuussa 2019. Oppilaat kursseille on jo valittu."


      • Jaa-a

        Oppilaat on valittu, mutta onko valituille vielä ilmoitettu?


      • Joo-o-oo

        En usko, että tietoa on vielä kenellekään tullut. Ei ainakaan tänne.


      • Jooelikkäs

        Juu, se voi toki olla että tuossa on hieman otettu toimittajan vapauksia ja valittu oppilaat = haastattelut läpäisseet, mutta ei välttämättä sijoitettu vielä kursseille. MPL kursseista kuitenkin sanottiin, että vähintään 4kk ennen tulee ilmoitus ja marraskuussa alkaa jo ensimmäinen eli sillä perusteella pitäisi tulla viimeistään tämän kuun lopussa tietoa.


    • poripori

      https://yle.fi/uutiset/3-10299598

      Vaikeaksi menee ilmailuopiston tilanne.

    • plotjari

      Noh eipä tuo muuta kuin sen, että opiskelijoilla on huomattavasti vähemmän vapauksia lentojen aikatauluttamiseen, ja opettajille taas jää paljon enemmän suunniteltavaa että kaikki tarvittavat pusketaan kolmeen tuntiin.

      Kustannusten kannalta sopii toivoa, että kolme tuntia riittää. Vosiko pahimmillaan mennä niin että lentoja siirretään esim. Turkuun, jolloin porukka joutuu menemään kuljetuskoneella ensin sinne, jonka jälkkeen venaillaan pitkä päivä että kaikki lentävät.

      Onko kurssipaikoista muuten tullut viimeisimmäksi hyväksytyille vieläkään mitään tietoa?

      • Kesä1235

        Ei ole vielä tullut tietoa, kesällä piti tulla tieto ja vielä on kesää jäljellä. Jännityksellä odottelen :)


    • testimoniaf

      Salaliittoteoreetikko pohtii, jotta kurssien aikatulutukseen on ilmennyt ongelmia, eikä päätöksiä siksi anneta.

      MPL riivannut opettajapula nostelee päätään? SIO:lla tulee lennonjohdon takia mediassa kerrottua suurempia ongelmia liian suurten kurssien kanssa? Jotain muuta?

      Tai sitten todennäköisempi vaihtoehto, AJ on kertakaikkiaan väsähtänyt työmäärään, nyt kun uusi hakukin on käynnistetty, eikä kertakaikkiaan jaksa/viitsi aloittaa arvontoja. Marraskuuhun on tosiaan vielä aikaa, joten eihän tuolla ulkopuolisen silmissä kiire ole.

    • Antiloopinkives

      MPL1:n oppilaat valmistuvat nyt, ja MPL2 kohta. MPL1 työllistyy vasta ensi vuonna ja MPL2 ties koska. SIO:laisia on hurja määrä jonossa perämieskursseille, mutta nyt heitä ei enää A320-perämiehiksi kouluteta, koska MPL:t on etusijalla. Jo cruise relief -piloteiksi on hurjat jonot.

      Yhtäkkiä tilanne ei edes mediassa olekaan niin hyvä kuin tuolla ylhäällä jotkut Iltasanoma-uskovaiset hehkuttivat. Nyt sillä paremmalla aineksella, joka valittiin MPL:ään on aika suuri etu. Hyvänä uutisena on tietysti se, että tilanne pitäisi parantua, kun eläköityminen kiihtyy 2020-luvun alussa. MPL:nkin kautta jonotus kuitenkin voi pahassa tapauksessa olla vuoden tai pari, ja SIO:n kautta vielä huomattavasti pidempi, jos Finnairille haluaa. Tosin Finnairillahan on surkeat palkat verrattuna kaikkiin muihin lentoyhtiöihin paitsi Norraan, joten siinä mielessä ei ole välttämättä huono juttu, että "joutuu" hakeutumaan muualle töihin. Finnairissa etuna tietysti on se, että työpaikka on Suomessa, mutta Suomen verotuksen takia sekään ei todellisuudessa ole mikään etu.

      Ikinähän tällä alalla tiedä tietysti varmasti, että mitä tapahtuu.

      • NäinSeMeneeW

        Ihan mielenkiinnosta, onko tietoa kuinka pitkät jonotusajat on ollut nyt valmistuvilla siolaisilla?


    • Lentosose

      Nyt varmistu kurssipaikat, oli kyllä pitkä ja tuskainen odotus viime syksyn lappujen lähetyksestä tähän hetkeen. Itse pääsin SIO-34 kurssille, joka alkaa 7.5.2019. Onko täällä muita kyseiselle kurssille päässeitä?

      • PepeWillberg-Toukokuu

        Kyllä!


    • hahfgeia

      Olipas yllättävä ajankohta viestillä, mut itselle tuli SIO33 kurssiksi!

    • enpäolisuskonut

      Täällä yksi MPL 5!

    • huhhellettä

      Täällä toinen MPL5!

      • OdotusJatkuu

        Minkä ikäsiä kavereita pääsi MPL5:lle? Itse jäin odottamaan vielä MPL kurssipaikkaa.


      • huhhellettä

        Itse olen yli kolmenkymmenen.


      • huhhellettä

        Mutta suoraan ikäjärjestyksessä paikkoja ei jaettu, vaan joko arpa tai AJ:n muut kriteerit ratkaisivat.


      • Odotusjatkuumyös

        Tuskainen odotus jatkuu. Harmi ettei tosiaan tulevien MPL kurssien listoja julkaistu vielä (tai edes tehty), tämä odotus on melkein pahempaa kuin hakuvaiheen aikana ;) Tilastollisesti, ottamatta huomioon muuta kuin jo kursseille valitut, pääsytodennäköisyys MPL6 kurssille on noin 34,4%


      • enpäolisuskonut
        OdotusJatkuu kirjoitti:

        Minkä ikäsiä kavereita pääsi MPL5:lle? Itse jäin odottamaan vielä MPL kurssipaikkaa.

        Täällä yksi alle kolmekymppinen.


      • Odotusjatkuumyös

        Ihan mielenkiinnosta: oliko teillä pääseillä toiveena pelkästään MPL vai MPL&SIO?


      • Odotusjatkuumyös

        Siis teillä jotka pääsitte MPL5 kurssille.


      • OdotusJatkuu
        Odotusjatkuumyös kirjoitti:

        Siis teillä jotka pääsitte MPL5 kurssille.

        Itse mietin samaa, valitsin pelkän MPL:n enkä päässyt 5 kurssille.


      • odotellaanodotellaan
        OdotusJatkuu kirjoitti:

        Itse mietin samaa, valitsin pelkän MPL:n enkä päässyt 5 kurssille.

        Infotilaisuudesta jäi ainakin itselle sellainen olo, että parempi oli valita vaihtoehto "molemmat käy". Lääkärintarkastuksessa yksi kaveri oli aivan varma, että nämä valitaan viimeisenä, mutta näin ei selkeästi tapahtunut.


      • huhhellettä
        Odotusjatkuumyös kirjoitti:

        Ihan mielenkiinnosta: oliko teillä pääseillä toiveena pelkästään MPL vai MPL&SIO?

        Pelkkä MPL


      • Odotusjatkuumyös

        Itsellä on kova luotto siihen, että kun AJ sanoo "paikat arvotaan" niin ne todellakin arvotaan. Sama kuin AJ sanoi, että viimeistään 4kk ennen tulee MPL kurssin osallistujat niin nehän tulivat 4kk ennen. Tottakai se on sijoituksen kannalta helpompaa, että suurimmalla osalla sopii molemmat vaihtoehdot eikä niin että kaikki haluaa vain juuri toiseen. Ja varmasti hakijoilla, jotka haluavat vain siihen toiseen on ainakin suurimmalla osalla jokin järkevä ja painava syy. Ainakin itsellä näin. Mielelläni olisin mennyt kumpaan vain, mutta käytännössä se ei ollut mahdollista tämän hetkisessä elämäntilanteessa.


      • Nääsmaahan
        OdotusJatkuu kirjoitti:

        Minkä ikäsiä kavereita pääsi MPL5:lle? Itse jäin odottamaan vielä MPL kurssipaikkaa.

        Thermos!

        Täällä yksi 27v MPL 5 nyt loppuneesta hausta. Minulla oli toiveena pelkkä MPL ihan puhtaasti työllistymisen ja PK-seutu-lentokoulu -ravaamisen takia.

        Melko puskista tuli tosiaan viesti keskellä päivää. Itse oletin viestin tulevan joku perjantai-iltapäivä. Nyt on vaan kohtuullinen kiire kesälomien jälkeen ajaa aikuiskoulutustuet, asuntolainalomailut ja Nääsmaan asunnon etsimiset läpi.


      • mplmpl

        Itse laitoin että sekä SIO ja MPL käyvät ja sain oikein mieluisan paikan MPL5 kurssilta.

        Onko jollain Tamperetta paremmin tuntevalla tai mahdollisesti nykyisellä MPL kurssilaisella vinkkejä sen suhteen, että mistä päin asuntoa kannattaa katsoa? Tai muita protippejä antaa ennen kurssin alkua.


      • huhhellettä

        Olisi kyllä kiinnostavaa päästä juttelemaan sekä tulevien kurssikavereiden että aiempien MPL-kurssilaisten kanssa. Itse en ajatellut aktivoitua asuntojen ja muiden kuvioiden kanssa ennenkuin lopullinen päätös kurssin järjestämisestä tulee.


      • Torni
        mplmpl kirjoitti:

        Itse laitoin että sekä SIO ja MPL käyvät ja sain oikein mieluisan paikan MPL5 kurssilta.

        Onko jollain Tamperetta paremmin tuntevalla tai mahdollisesti nykyisellä MPL kurssilaisella vinkkejä sen suhteen, että mistä päin asuntoa kannattaa katsoa? Tai muita protippejä antaa ennen kurssin alkua.

        Nykyisistä opiskelijoista moni asuu Härmälässä. Tästä sopiva matka keskustaan ja "lähellä" koulua. Partolan marketit löytyy ihan vierestä ja bussi lentoasemalle menee suht hyvin


      • mplmpl

        Kiitos! Olinkin jo katsonut Härmälää, vuokra-asuntojen tai varsinkaan opiskelija-asuntojen tarjonta ei tunnu olevan kovin suurta. Täytyy tutkia tarkemmin kun virallinen vahvistus kurssista tulee.


      • petterioso
        huhhellettä kirjoitti:

        Mutta suoraan ikäjärjestyksessä paikkoja ei jaettu, vaan joko arpa tai AJ:n muut kriteerit ratkaisivat.

        Pelkällä arvalla valittiin. Tämä on tieto.

        Kysyin asiasta ihan suoraan Infon jälkeen, ja mitään muita perusteita ei voitu ottaa huomioon (olen työtön, perheen kanssa muutetaan paikkakunnalle kurssin alkuun, ja olen aikuisopiskelija, eli vanhus), vaikka valitsijat ymmärsivätkin että poikkeuksellisen otollinen tilanne olisi kurssi minulle ollut.


        Odottelen sitten seuraavan MPL:n arvontaa sormet ja varpaat ristissä, koska nyt ei arpaonni natsannut. Työtilanne onneksi on edelleen loistavan ja mahtavan välimaastossa, joten odottelu valmistuneille on lyhyt vaikka nyt jonotetaankin.


      • jepulisagtung
        Odotusjatkuumyös kirjoitti:

        Itsellä on kova luotto siihen, että kun AJ sanoo "paikat arvotaan" niin ne todellakin arvotaan. Sama kuin AJ sanoi, että viimeistään 4kk ennen tulee MPL kurssin osallistujat niin nehän tulivat 4kk ennen. Tottakai se on sijoituksen kannalta helpompaa, että suurimmalla osalla sopii molemmat vaihtoehdot eikä niin että kaikki haluaa vain juuri toiseen. Ja varmasti hakijoilla, jotka haluavat vain siihen toiseen on ainakin suurimmalla osalla jokin järkevä ja painava syy. Ainakin itsellä näin. Mielelläni olisin mennyt kumpaan vain, mutta käytännössä se ei ollut mahdollista tämän hetkisessä elämäntilanteessa.

        Kyllä!

        Jossain esitetyt väitteet että kursseja sumplittaisiin ovat, IMHO, naurettavia. Kukaan ei valehtelisi tuollaisesta asiasta suoraan päin 105 innokkaan oppilaan kasvoja. Arvonta kerrottiin selkeästi ja mitään syytäkään valehteluun ei ole.

        Epäilen, että Toukokuussa AJ on tulostanut 107 lappua (pyydetty Excel-tiedosto), ja sieltä nostettiin 7 lappua MPL:n ja 45 Sioon. Jos lapussa oli väärä "vain toinen"-kohta, palautettiin lappu koriin ja nostettiin uusi. Ei arvontaa tarvitse sen hankalammin tehdä.


      • petteriohgot
        Odotusjatkuumyös kirjoitti:

        Tuskainen odotus jatkuu. Harmi ettei tosiaan tulevien MPL kurssien listoja julkaistu vielä (tai edes tehty), tämä odotus on melkein pahempaa kuin hakuvaiheen aikana ;) Tilastollisesti, ottamatta huomioon muuta kuin jo kursseille valitut, pääsytodennäköisyys MPL6 kurssille on noin 34,4%

        107 oppilasta, valittuja -4, -45, -7; tulee 51 kurssitonta MPL-halukasta.

        -16 paikkaa, 31.4 %
        - jos vain 12 paikkaa (lentopostin juttu) 23,5 %

        Jännäksi menee!


      • Alphabeta
        jepulisagtung kirjoitti:

        Kyllä!

        Jossain esitetyt väitteet että kursseja sumplittaisiin ovat, IMHO, naurettavia. Kukaan ei valehtelisi tuollaisesta asiasta suoraan päin 105 innokkaan oppilaan kasvoja. Arvonta kerrottiin selkeästi ja mitään syytäkään valehteluun ei ole.

        Epäilen, että Toukokuussa AJ on tulostanut 107 lappua (pyydetty Excel-tiedosto), ja sieltä nostettiin 7 lappua MPL:n ja 45 Sioon. Jos lapussa oli väärä "vain toinen"-kohta, palautettiin lappu koriin ja nostettiin uusi. Ei arvontaa tarvitse sen hankalammin tehdä.

        No olisihan se ollut ihan järkevä ratkaisu laittaa jengi laskevassa ikäjärjestyksessä kursseille.


    • asafgagag

      Ikä ei kerro kaikkea, vaikka toki kertoo paljon elämäntilanteesta, mutta myös muut asiat kuten perhe, työttömyys, lapsenteko, ym. aikataulutus vaikuttaa yleisesti "kurssin tarpeeseen". 28-vuotias pitkäaikaistyötön voi tarvita paikkaa kiireellisemmin kuin 38-vuotias duunari, jolle ei yksi puoli vuotta paljoa merkitse.


      Mutta jos spekuloidaan sitä että saisin päättää miten paikat jaetaan, laittaisin puolet paikasta arvontaan ja puolet paikoista "haastatteluissa ilmi tulleiden seikkojen perusteella". Multa ainakin kysyttiin perheasiat ja muuttojutut, joten ei olisi aivan valtava työ laittaa väkeä jo haastattelun perusteella ekoille kursseille.

      Toisaalta yksi puoli on progressiivinen palkkaus, palkkahan on pienehkö ekat 5-8 vuotta, ja nousee todella korkeaksi vasta 15 -vuoden jälkeen. Jos pelkkää rahaa katsotaan, niin vanhuksethan pitäisi saada taloon mahdollisimman aikaisin.

      No tämä on nyt tällaista kesälomalaisen pölinää. Varmasti valitsijatiimi on asioita miettinyt ja punninnut eri vaihtoehtoja. Ehkä ainoa todellinen parannus olisi on suurempi avoimuus kaikeasta mitä kulisseissa tehdään. Kaikenmoinen salamyhkäisyys on laittanut aika paljon erilaisia huhuja ja ihan järjettömiä löpinöitä liikkeelle eri somekanavissa koko hakuvuoden ajan. Ja meno senkun jatkuu :D:D:D

    • Odotusjatkuumyös

      Oletteko muuten huomanneet, että 16.7. alkoi lennonopettajien haku Patrialle. Pidän sormet ristissä, että sinne hakisi ihmisiä koska se voisi meinata isompia resursseja kursseille joka voisi meinata vähän suurempia kurssikokoja. Nythän tilanne on se, että osa menee 2020 vuodelle.

      • djdhehejdudhrv

        Voisin lähteä opeksi, jos saisin siitä riittävän kompensaation. Millionkohan opettajien palkat nousevat, voisin saattaa mepin taas voimaan.


    • asagasag
    • wejijweiorweiorj

      Onko kellään tietoa että ovatko nuo aikaisemmat MPL kurssit alkaneet suunnitelmien mukaisesti ja aikataulussa?

      Ja onko opintoja pystytty viemään läpi tuossa arvioidussa aikataulussa (18kk)?

    • petteriurpoi

      Osa on alkanut ajallaan, jossain välissä opettajapula siirsi hieman (aluksi arvioitua vähemmän). Kaipa pari viiemistä on ihan ajallaan, kuten myös Marraskuussa alkava.

      18 kk on suhteellinen käsite :D Kaipa itse oppimisaika on tuo 18 kk ja eikös noita ole valmistunut vasta yksi kurssi, jossa KUULEMMA ennen tyyppikoulutusta tms. Vantaalla odoteltiin hieman. En huolestuisi asiasta,

      • väntapå

        Ilmeisesti 18 kk ei pääse ainakaan suoraa töihin, ainakaan MPL1:stä, jotka aloittavat vasta tammikuussa työt. Onko tietoa, mistä johtuu puolen vuoden odotus? Eikö vain ole vielä tarvetta, vai onko reittikoulutukseen jonoa?


      • petteriurpo

        Valmistuneet laitetaan jonojärjestyksessä ns. perämiespooliin, josta kutsutaan töihin tarpeen mukaan. Eli viestisi perusteella Tammikuussa on tarvetta uusille perämiehille. MPL:t pääsee jonossa siten heti SIOlaisten eteen :D En tiedä otetaanko pooliin tällä hetkellä lentäjiä ulkopuolelta tai ulkomaisista kouluista, mutta heidät sitten ohittaa myös Siolaiset.

        Mutta homma menee siis niin, että jos ei ole tarvetta lentäjille joutuu hetken odottamaan. Rekrytahti on kuitenkin niin kovaa että kaikille on töitä, mutta valmistuneita tällä hetkellä seuraavan puolen vuoden tarve. Pahimmillaanhan jonotusaika on ollut useita vuosia, joten joku nykyinen puoli vuotta kuulostaa aivan naurettavan hyvältä tilanteelta.


    • Jaaaaaaaaaaaa

      Lieneekö syksyllä 2019 tulossa hakua ollenkaan kerta nyt seuraava haku kestää lokakuuhun 2019... Tulee pitä odotus tätä menoa karenssissa oleville.

    • gcnjtxxkj

      "Näyttää, että nyt valmistuneet MPL-oppilaat aloittavat kesän 18 sijaan vasta alkuvuodesta 19"

      Tarkoitit siis alkuvuodesta 20. Mpl1 fiilikset katossa?

      • Tonto123

        Kyllä se oli 2019, mitä uutisoivat.


      • gcnjtxxkj
        Tonto123 kirjoitti:

        Kyllä se oli 2019, mitä uutisoivat.

        Mutta niin ne tilanteet muuttuvat, kuten olen joka kommenttiin kirjoittanut täällä. Mikään ei ole varmaa tällä alalla.


      • sliker

        Nimierkkisi on kirjoittanut yhden viestin, etkä siihen kyllä ole mitään kirjoittanut ;))

        Turha kai itsestäänselvyyksiä on kirjoittaa. Mielenkiintoinen ala ja muuttuva ympäristö. Ala läpikäy kaikkien aikojen kasvua, mutta mitä on luvassa 2030? Pilotit ohjaa konetta maassa, vai joko nähdään perinteiselle lentomatkustamiselle vaihtoehtoja? Muutoksia ja epäuskoa on luvassa jatkossakin, mutta jännästi vaan osaajille töitä löytyy edelleen.


    • jepjepulis

      Kenenkään ei pidä huolestua jos töitä ei ole heti valmistumisen jälkeen. Sellaista ei koskaan ole kaikille ollutkaan, eikä sitä missään luvata. Jos työpaikkatilanne on yhden yhtiön varassa, on täysin luonnollista että työpaikkoja avautuu miten sattuu ja ilman varmaa ennustetta.

      Ei lentoala ole mitenkään epävarmaa tai ongelmaista verrattuna muihin aloihin. Tuskinpa pahemmin löytyy aloja , jossa kaikki valmistuneet pääsisivät haluamaansa työpaikkaa heti. Itse asiassa yksi tasaisimmin kasvaneista aloista. Muistakaa että aina nyt ja tulevaisuudessa lentäjientarve on pysyvää. Mutta jos alalla on yksi tai kaksi toimijaa on tietyt realiteetit vain hyväksyttävä.

    • Jospanytvihdoin

      Kohta käynnistyy taas haku. Milloinkohan tästä seuraavasta hausta valitut pääsevät aloittamaan koulutuksensa? Karenssi ohi ja toivottavasti tällä kertaa tulisi valituksi.

      • Yrittäminenkannattaa

        MPL kursseille ei liene paikkoja ennen 2021, kun viime haun MPL kurssipaikkoja ei ole 2019 kevään kurssin (MPL5) jämäpaikkoja lukuunottamatta edes vielä jaettu. Ilmailuopistosta ei tarkempaa tietoa mutta oletettavasti 2020-21 alkaisivat siellä kurssit. Nyt saattaa olla parempi aika päästä sisään koulutukseen kuin muutamalla aikaisemmalla hakukerralla joiden valmistuneet oppilaat odottavat töitä/joutuvat odottamaan valmistuessaan, jos isolle F:lle töihin mielii. 2023 alkaa suuri eläkepoistuma joten töitä luulisi olevan tarjolla halukkaille viimeistään siinä vaiheessa.
        Tsemppiä hakuun!


      • Jospanytvihdoin

        Eikös tuon MPL5 kurssin pitänyt alkaa jo nyt ihan pikapuoliin? Eli sitä on siis lykätty?


      • odotellaan

        Piti alkaa marraskuussa, viimeisten tietojen mukaan lykätty helmikuulle ja seuraava kurssi aikaisintaan marraskuussa 2019.


    • sergi2

      Ekat aikaisintaan 2020 SiOssa, sekä varmaan vasta 2021 MPL:ssä jos se vielä järjestetään nykysuunnitelman mukaan. Paikat arvotaan läpäisseiden kesken ja saat ilmoittautua kumpaan haluat tai kummankin arvontoihin. Näin siis tähän asti on tehty.

      Edellisestä hausta on käytännössä kaikki, eli n. 100 oppilasta, aloittamatta opintoja, ja sitä edellisestäkin (2016 haku) vielä parikymmentä. Puolella valituista ei ole vielä kurssipaikkaa arvottu, eikä kurssien aikataulujakaan vielä tiedetä. Mutta siis kahdelle vuodelle on jo valittuja oppilaita odottelemassa kursseille päsäyä.

      Joku Sioon valituista voi kertoa monellekko kurssille edellisestä hausta on jo valittu. Siitä saa aika hyvin pääteltyä, milloin uuden haun oppilaat otetaan mukaan.

      Ja tsemppiä hakuun.

    • petteriurpi

      Helmikuussa alkaa MPL5 ja mahdollisesti loppuvuodesta MPL6. Jos kaikki halukkaat pitävät kiinni MPL paikoistaan, eivätkä siirry SIOn, tulee tästä hausta ensimmäisiä MPL oppilaita aikaisintaan 2021.

      Koska SIOnkaan kursseja ei ole lyöty lukkoon 2020 loppuun asti, eikä siis tiedetä varmaksi miten nyt jo valitut oppilaat sijoittuvat, kannattaa tässä haussa olevien vaan keskittyä hakuun ja sopeutua siihen että kurssiaikataulut varmistuvat sitten aikanaan 202x -vuosina.

    • Asdasdasdasdasdasd

      Karkea aikataulu on seuraavanlainen:

      Hakuaika lokakuu 2018
      Esivalinta/paperikarsinta marraskuussa 2018
      Pääsykoe joulukuussa 2018
      Testit maaliskuu-toukokuu 2019
      Haastattelut elokuu-syyskuu 2019
      Haku valmis ja valinnat tehty lokakuussa 2019

      Tosiaan tällä kertaa koko hakuprosessissa menee vuosi toisin kuin nyt edellisessä jossa valitut oli jo keväällä tiedoss.a Tarkoittanee siis sitä ettei tosiaan 2019 järjestetä hakua vaan nyt edellisen haun karenssissa olevan joutunevat odottamaan vuoteen 2020 asti.

    • Petriuro

      Varmaankin noin, mutta en puhuisi "-20 asti", koska aiemminkin hakujen väli on ollut 1.5 vuotta (huhtikuusta elokuhuun, elokuusta lokakuuhun, ym.) tai 2 vuotta. Joten jos haku järjestettäisiin Tammikuussa 2020, niin aivan samalla erolla edellisiin mennään vaikka vuosiluku vaihtuukin. Eli odotusaika ei ole välttämättä sen pidempi.

      Se milloin haetaan, talvella vai keväällä riippuu melko varmaan hieman Finnairin tilanteesta ja markkinoista. Eläköityminen on vielä maltillista ja vasta 2025-2030 elköityviä alkaa olla se 40 työpaikkaa vuosittain. Wikipediatiedoissa vanha 320 -sukupolvi ollaan uusimassa ja se voi myös lisätä lentäjien tarvetta. Mutta tapahtuuko edes seuraavaan 10 vuoteen??? Puolessa vuodessa tilanne voi työnantajapuuolella muuttua paljon.

      Alan on muutenkin ???, joten enpä pahemmin jaksaisia yksittäisten kuukausien siirroista marmattaa. Kurssipaikkojen arvonnassa ja työpaikkojen vapautumisessa odotusaika on helposti useita vuosia.

    • Tietäjättietää

      Onkohan tässä mitään järkeä enään järjestää mpl-kursseja kun ei kuullemma ole töitäkään ? Vai onko parempaa tietoa ?

      • Trollitrollaa

        Juu kyl se on näin että kaikki kurssit peruttu ja lentäjiä ei enää tarvita. Nykyiset lentäjät eläkeikä 100v ja töitä oo kellekkään. Rip.


      • Tietäjättietää

        onko sulla tietoa millainen tämänhetkinen tarve mpl-lentäjille on? Itse olen kuullut vähön huonoa... onkohan kukaan valmistunutkaan työllistynyt???


      • Trollitrollaa

        Ei tietoa. Todellisuudessahan sitä tietoa ei ole kenelläkään. Parhaiten asiaa ennustaa Finnair, joka nyt taas tässäkin haussa haluaa 80-100 uutta opiskelijaa. Tietysti voi ajatella, että haun Finnairille aiheuttama kulu on varsin pientä (joitain tuhansia euroja per valittu karsiutuneista joitain satasia), mutta ei sitä nyt varmasti huvin vuoksi opiskelijoita haeta jos ei olisi tavoitteena kouluttaa näistä lentäjiä töihin. Näillä isommilla hauilla varaudutaan muutaman vuoden päästä alkavaan suurten ikäluokkien eläköitymiseen ja lisäksi Finnairin strategiana on kasvu, joka tuo lisätarvetta lentäjille. Yksi A350 kuitenkin tarvitsee sen noin 20 lentäjää. Kaikki tämä on kuitenkin mutuilua. Mutta siis varmasti pyhä tavoite on että kaikki haetut työllistyvät - tämä tavoitteen toteutuminen on sitten kristallipallotyyppien hommaa.


    • petriaaa

      Nyt on päällä myös direct entry haku muualla kouluttautuneille ja muissa yhtiöissä työnkenteleville suomalaislentäjille. Eli arvion mukaan edes nykyiset oppilaat eivät tuo riittävästi työvoimaa Finnairin tarpeisiin.

      MPL oppilaat työllistyvät sitä mukaa kun A32s koneisiin tarvitaan uusia lentäjiä. Tarvetta tuntuu olevan.

      • mfopof3mpomfqp

        > MPL oppilaat työllistyvät sitä mukaa kun A32s koneisiin tarvitaan uusia lentäjiä. Tarvetta tuntuu olevan.

        Aika tarve kun niiden, joiden piti aloittaa edellisenä kesänä, rekry siirtyi ensi vuodelle tai parhaassa tapauksessa ulkomaille.

        > Näillä isommilla hauilla varaudutaan muutaman vuoden päästä alkavaan suurten ikäluokkien eläköitymiseen

        Eiköhän tämä ole jo nähty. Ne, jotka ehtivät eläkkeelle vanhoin ehdoin, lähtivät jo aikoja sitten.

        > Parhaiten asiaa ennustaa Finnair, joka nyt taas tässäkin haussa haluaa 80-100 uutta opiskelijaa.

        Nämä ennustukset on nähty. Se on niin vaikeaa, käteen on mennyt 90-luvun alussa, -99, -01, -08, -15,-16 ja nyt -17 ja -18 ainakin. Ei ole pelkästään kyllä Finnairin syy, mm. maailmantalouden nollakohdat, sars, wtc, a350 viivästymiset, a320 pula jne. Firma haluaa, että tulijoita (ja maksajia) on ovista ja ikkunoista. On kalliimpaa vähentää ja lisätä koulutuskapasiteettia kuin pitää sitä tasaisena jatkuvasti.

        Tsemppiä kaikille mitä ikinä päätättekin tehdä.


      • jepulisjee

        Nyt kyllä tulee sellaista p*skaa että oksat pois. Mikä saa ihmisen valehtelemaan ja levittämään tuolla tavoin disinformaatiota kesken haun?

        Eka MPL kurssi valmistuis iis kesällä ja kaikille on jo tarjottu töitä Euroopasta. Finnairilla aloitetaan sitten tammikuussa.

        Eläköityminen kiihtyy 2023 alkaen, ollen. 30-40 lentäjää vuosittain lähes seuraavan kymmenen vuoden ajan. Koko lentoala kasvaa, ja eläköityvien lisäksi tarvittaneen vuositasolla 20-50 pilottia tuohon päälle. Ottakaa spekuloijat huomioon, että Finair ei ole koskaan irtisanonut lentäjiä, ei edes regression aikana, joten näin kasvun aikana tarvetta on aivan varmasti.

        Tiedoksi että Siosta valmistui vielä reilu vuosi sitten suoraan Finnairille töihin. Hyvin poikkeuksellinen tilanne, koska normaalisti menneinä vuosina (90-luvulta alkaen), on taloon päässyt n. 1-4 vuoden jälkeen. Varmaankin n. puolet lentäjistä ovat aloittaneet muissa yhtiöissä. SION normaali toiminta on tuottaa lentäjiä kaikkiin yhtiöihin.

        Tähän poikkeukselliseen lentäjäpulaan on siksi perustettu MPL-koulutus, joka tuo direct enry-hakujen lisäksi apua rekryyn.

        Kaiken kaikkiaan nyt on niin poikkeuksellinen tilanne, jotta todellakin voi tsempata kaikkia hakijoita. Läpi päässeille on luvassa valoisampi tulevaisuus kuin koskaan aiemmin ilmailun historiassa Suomessa.


      • jfkflxkdmzksö
        jepulisjee kirjoitti:

        Nyt kyllä tulee sellaista p*skaa että oksat pois. Mikä saa ihmisen valehtelemaan ja levittämään tuolla tavoin disinformaatiota kesken haun?

        Eka MPL kurssi valmistuis iis kesällä ja kaikille on jo tarjottu töitä Euroopasta. Finnairilla aloitetaan sitten tammikuussa.

        Eläköityminen kiihtyy 2023 alkaen, ollen. 30-40 lentäjää vuosittain lähes seuraavan kymmenen vuoden ajan. Koko lentoala kasvaa, ja eläköityvien lisäksi tarvittaneen vuositasolla 20-50 pilottia tuohon päälle. Ottakaa spekuloijat huomioon, että Finair ei ole koskaan irtisanonut lentäjiä, ei edes regression aikana, joten näin kasvun aikana tarvetta on aivan varmasti.

        Tiedoksi että Siosta valmistui vielä reilu vuosi sitten suoraan Finnairille töihin. Hyvin poikkeuksellinen tilanne, koska normaalisti menneinä vuosina (90-luvulta alkaen), on taloon päässyt n. 1-4 vuoden jälkeen. Varmaankin n. puolet lentäjistä ovat aloittaneet muissa yhtiöissä. SION normaali toiminta on tuottaa lentäjiä kaikkiin yhtiöihin.

        Tähän poikkeukselliseen lentäjäpulaan on siksi perustettu MPL-koulutus, joka tuo direct enry-hakujen lisäksi apua rekryyn.

        Kaiken kaikkiaan nyt on niin poikkeuksellinen tilanne, jotta todellakin voi tsempata kaikkia hakijoita. Läpi päässeille on luvassa valoisampi tulevaisuus kuin koskaan aiemmin ilmailun historiassa Suomessa.

        > Eka MPL kurssi valmistuis iis kesällä ja kaikille on jo tarjottu töitä Euroopasta. Finnairilla aloitetaan sitten tammikuussa.

        Hih eihän ees sen firman haastiksia tai screeningiä ole edes tehty vielä. "Kaikille tarjottu töitä euroopasta". Hauska.


      • Anonyymi
        jepulisjee kirjoitti:

        Nyt kyllä tulee sellaista p*skaa että oksat pois. Mikä saa ihmisen valehtelemaan ja levittämään tuolla tavoin disinformaatiota kesken haun?

        Eka MPL kurssi valmistuis iis kesällä ja kaikille on jo tarjottu töitä Euroopasta. Finnairilla aloitetaan sitten tammikuussa.

        Eläköityminen kiihtyy 2023 alkaen, ollen. 30-40 lentäjää vuosittain lähes seuraavan kymmenen vuoden ajan. Koko lentoala kasvaa, ja eläköityvien lisäksi tarvittaneen vuositasolla 20-50 pilottia tuohon päälle. Ottakaa spekuloijat huomioon, että Finair ei ole koskaan irtisanonut lentäjiä, ei edes regression aikana, joten näin kasvun aikana tarvetta on aivan varmasti.

        Tiedoksi että Siosta valmistui vielä reilu vuosi sitten suoraan Finnairille töihin. Hyvin poikkeuksellinen tilanne, koska normaalisti menneinä vuosina (90-luvulta alkaen), on taloon päässyt n. 1-4 vuoden jälkeen. Varmaankin n. puolet lentäjistä ovat aloittaneet muissa yhtiöissä. SION normaali toiminta on tuottaa lentäjiä kaikkiin yhtiöihin.

        Tähän poikkeukselliseen lentäjäpulaan on siksi perustettu MPL-koulutus, joka tuo direct enry-hakujen lisäksi apua rekryyn.

        Kaiken kaikkiaan nyt on niin poikkeuksellinen tilanne, jotta todellakin voi tsempata kaikkia hakijoita. Läpi päässeille on luvassa valoisampi tulevaisuus kuin koskaan aiemmin ilmailun historiassa Suomessa.

        > Eka MPL kurssi valmistuis iis kesällä ja kaikille on jo tarjottu töitä Euroopasta. Finnairilla aloitetaan sitten tammikuussa.

        No, nyt on tammikuusta jo kolme kk mennyt. Joko olet sinivalkoisilla siivillä?

        oksat pois toden totta :'D


    • hohoijaa

      Hihihii tuota yhtä.

      Finnairilla on 350 lentäjää saavuttamassa eläkkeen. Kurssimäärät tuplattiin, MPL perustettiin ja lukuisia avoimia hakuja valmistuneille lentäjille on tehty korvaamaan nykyistä ja arvioitua lentäjäpulaa.

      Nykyään on Siolaisilla parhaat mahdolliset ajat valmistua lentäjiksi.

    • jonnekinmuualle

      Hold your horses.. Viimeisin Finnairille työllistynyt Sio:n kurssi on valmistunut kaksi vuotta sitten. 2017 valmistuneet kurssit kävivät perämieskurssit kesällä 2018 mutta töitä ei ole tarjolla ainakaan ennen kesää 2020. Ensimmäiset kaksi MPL kurssia valmistui työttömiksi loppukesästä/syksyllä 2018. Osa näistä kavereista lähtemässä eurooppaan lentämään kuten on julkisestikin uutisoitu. Ja nämä kaverit eivät ole työllistymässä tammikuussa 2019 vaan tämän hetken optimistinen arvio on syksy 2019. Silti, varmasti nämä kurssit tulevat lähivuosina työllistymään siitä ei liene epäilystä. Turha kuitenkaan maalailla yltiöruusuista kuvaa tämänhetkisesti työtilanteesta.

      Ennenkin näitä hommia on saanut odotella ja on se myös varmasti sen arvoista. Ja ketäänhän ei pakoteta aloittamaan uraansa finnairilla, Norra rekrytoi tällä hetkellä kaikki jotka ovat halukkaita tulemaan, suurin osa siolasista lienee vaan on turhan nirsoja..

    • tsedästö

      Kaveri Siosta on ainakin saamassa keväällä töitä. Lentääkö sitten Embraeria vai mitä.

      Onhan tämä kyllä aika makoisa tilanne kaiken kaikkiaan. Kun ennen SiO primukset aikoivat jäädä odottamaan 2-5 vuotta Finnairille pääsyä, useimpien suunnatessa muualle, nyt puhutaan kokonaisista kursseista jotka työllistyvät varmasti.

      Läpäisseiden infossa oli kyllä mahtavaa settiä "odotusajan osalta"; kun illan puheen pitäjät esittäytyivät - kertoivat kuka kukin on ja kuinka monta vuotta odottelivat valmistumisen jälkeen töitä (1-4 vuotta). Sitten aloiteltiin meidän osalta - pian tuli slaidi eläköityvien määrästä ulevina vuosina eriteltynä ja kerrottiin että eipä pahemmin odottelua ole luvassa kenellekään. Arvio oli että kuukausia luvassa ja kaikille tulee aivan varmasti olemaan töitä.

      • Kakkasafari

        Ei tilanne ole noin hyvä kun annetaan ymmärtää. Siolta on monta kurssia jonossa. Yhdelle kurssille luvattiin töitä, periskurssi piti alkaa "heti", sitte vähän ajan päästä... vuosi tuosta ja ei ole vieläkään alkanut.


      • ämpeeäl

        Niin, MPLiä taitaa olla jo kaksi kurssillista valmiina, yhteensä viisi kurssia putkessa eikä yhtäkään MPL-lupakirjaa ole vielä Finnairille palkattu.


    • realistiko

      Nykyisten lentäjien ikärakenne ja tämänhetkiset kasvusuunnitelmat puhuvat sen puolesta, että kysyntää on. Toisaalta maailman talous on jo myrskyssä, ja mahdollinen taantuma muuttanee rekrytilannetta oleellisesti. Myös ensi vuonna aloittavan uusi toimitusjohtaja sekä mahdollinen kapearunkolaivaston uusiminen vaikuttavat uusien lentäjien näkymiin merkittävästi, eikä kukaan vielä tiedä miten ja milloin.

    • niin_mutta

      Vanha Airbus 320-sarja piti jo uusia, mutta edes tällä hetkellä ole vielä asiassa saatu yhtään edistystä (lehtitietojen mukaan). Jotenkin veikkaan että rahaa ei ole uusiimpiin 737 tai 320 -koneisiin, ja mielummin katsellaan vähän ajettuja (maallikon mielipide). eiköhän tämä selviä ensi vuoden mittaan.

      Mutta jos ajatellaan noita 350 eläköityvää ja tästä hausta valmistuvia (2023-2025), niin aika vahvalta näyttää. Laivasto on varmaan aika hyvässä jamassa ja toivottavasti kilpailukykyinen. Ainakin Pohjoisen matkailu kasvaa vuosi vuodelta ja Finnair edelleen hyvässä maineessa. Sitten kun mietitään noiden elköityvien määrää ja sitä, ettei edes 2009 jälkeisessä lamassa irtisanottu lentöjiö, niin voi jumankauta että näyttää alan tulevaisuus herkulliselta.

      terveisin. Työyön maisteri joka opiskeli "varmalla" ja tulevaisuudessa kilpaillulla alalla.

    • realistiko

      Olisi yllättävää, jos kapearunkolaivastoa uusittaisiin 737:lla tai oikeastaan millään muulla kuin pikkubusseilla, koska se vaikeuttaisi henkilöstön siirtymistä konetyyppien välillä ja kasvattaisi yhtiön koulutus- ja huoltokustannuksia.

      Olen samaa mieltä, että näkymät ovat tällä hetkellä hyvät, mutta taantuman uhka kannattaa ottaa kuitenkin tosissaan. Vaikkei edellisen taantuman aikana lentäjiä irtisanottukaan, niin rekryhanat menivät todellakin kiinni useiksi vuosiksi. Ja lentoliikenne on yleensä äärimmäisen suhdanneherkkä ala, joka kärsii ensimmäisten joukossa kun mennään taantumaan. Maailmalla on viime kuukausina alkanut näkyä useampia merkkejä, että talous voisi ottaa takapakkia. No, suhdanteisiin ei voi kauheasti vaikuttaa, mutta itse en varauksettoman optimistisesti uskalla suhtautua työllisyysnäkymiin.

      • Anonyymi

        Onhan SIO:sta jonossa n. 100 lentäjää, jotka voivat lentää 737:lla


    • sdfhhh

      Nuo 737 väläyttelyt mediassa (ja kai siellä joku Finnairin delegaatio oli jo tehtaillakin käynyt) voivat olla vain Airbussin suuntaan hankintaosaston tarkoituksellisia viestejä. Hinnoittelussa voi Airbussi tuota 737 epätodennäköisyyttä pitää yhtenä vaikuttajana.

    • Abbaa

      Ei auta aina vaikka pitkä matematiikka on L ja äikkä ja enkku myös L jos et oo sopiva ihminen. Jotkut sanoo etyä RUK ei vaikuta. Kyllä se miehestä paljonkin kertoo. Naisiahan on 22 . Ehkei oo niin naisellinen ala mutta tytöt jos kiinnostaa niin sinne vaan.

    • juky

      Ei se rukki auta niiden soveltuvuuskokeiden teossa. Ja niillähän ne epäsoveltuvat karsitaan.

      Haastattelussa Inttijutu käydään läpi, mutta edelleen haastattelussa karsitaan vain epäsopivat yksilöt pois. Siellä ei tarvitse haalia lisäpisteitä.

    • Anonyymi

      Pääsikö tätä ketjua seuranneista moni soveltuvuuskokeiden 2. vaiheeseen vai karsiuduitteko jo aikaisemmin?
      Millaiset fiilikset jäi kokeista?

    • Anonyymi

      Olin soveltuvuuskokeiden toisessa vaiheessa tänään, viimeisessä ryhmässä. Muuten meni hyvin, mutta avaruudellinen hahmottaminen (se pyörivä kuutio) ja valitse oikea pala -matriisit olivat pahoja.

    • Anonyymi

      Tietääkö joku mikä on tällä hetkellä tilanne työllistymisen osalta? Onko kukaan SIOsta työllistynyt Finnairille?

      • Anonyymi

        Eiköhän sieltä muutama sata lentäjää ole työllistynyt.


    • Anonyymi

      Miten on kapteenien ja psykologien haastattelut menneet?

      • Anonyymi

        Hyvin


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      432
      3095
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2462
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      367
      2257
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2025
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1837
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1267
    7. 166
      1255
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1176
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1094
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      957
    Aihe