Makaroonien siivilöiminen?

AaNelonen

Kun keitätte spagettia, makaroonia yms niin siivilöittekö keittoveden pois. Mieheni sisko kummasteli kovasti kotona oppimani tapaa että makaroonit ja spagetit huuhdellaan kuuman hanaveden alla siivilässä ennen tarjoilua. Minusta se on täysin loogista koska en pidä vaahtoutuneessa keitinvedessä lilluvista makarooneista.

25

2053

Vastaukset

  • Koetan ostaa sellaisia pastalaatuja, joita ei tarvitse huuhdella keittämisen jälkeen. Keitinveden valutan tietenkin pois.

    Kuumaa hanavettä en käytä ruokiin, vaan pelkkää kylmää! Kuumaa hanavettä vain tiskaamiseen.

    Ja kirjoitan 'makaroni', ei 'makarooni'.

    • mikä vika kuumassa hanavedessä?


    • no mikä vika kirjoitti:

      mikä vika kuumassa hanavedessä?

      Pöpöt lisääntyy lämpösessä vedessä kauhian nopsaan, kylmässä eivät.

      Ja en huuhtele, valutan vedet vain lävikössä.


    • no mikä vika kirjoitti:

      mikä vika kuumassa hanavedessä?

      Kuumavesisäiliössä muhii bakteerit.Kun taasen kylmä vesi on aina "uutta",tulee ilman suurempia säiliöissä lillumisia.

      Ja kuuma vesi irrottaa pieniä määriä metalleja vesijohdostoista,tuoden kenties sivumakua,joskaan,tuskinpa terveyshaittoja.


  • Spagetin huuhtelen tulikuumalla kraanavedellä, tavallisia makaroneja en. Ei siinä vedessä mikään pöpö heti ala muhia, jos ei jätä tuntikausiksi pöydälle seisoskelemaan. Meillä ei ainakaan ole koskaan ollut tästä mitään ongelmia.

    • Eli raanasta tulee putsia vettä ja pöpöt alkavat muhia vasta veden seistessä pöydällä... ;) Eiköhän niillä ole hyvin ole aikaa muhia jo ennen sitä... Tosin riski taitaa olla aika minimaalinen, mutta pöpökammoinen puolisoni on onnistunut tartuttamaan minuunkin tuon tavan että lämmintä vettä ei ruuanlaitossa käytetä, vaikka itselleni se on se ja sama.


    • Vaan kun niillä pöpöillä on ollut aikaa toimia jo tunteja siellä kuumavesisäiliössä...
      Kylmävesi tulee suoraan "uutena" johtoja myöten.
      Ja kuuma vesi irrottaa pienissä määrin metalleja mukaansa.

      Itse en ikinä käytä kuumaa vettä ruuan laittoon.Kenties joskus kananmunien keittoon toimenpidettä nopeuttaakseni.


    • R.T kirjoitti:

      Vaan kun niillä pöpöillä on ollut aikaa toimia jo tunteja siellä kuumavesisäiliössä...
      Kylmävesi tulee suoraan "uutena" johtoja myöten.
      Ja kuuma vesi irrottaa pienissä määrin metalleja mukaansa.

      Itse en ikinä käytä kuumaa vettä ruuan laittoon.Kenties joskus kananmunien keittoon toimenpidettä nopeuttaakseni.

      Olen huuhdellut pastat jo toistakymmentä vuotta kuumassa vedessä ja olen vielä elossa...ihme! :)


    • Rane kirjoitti:

      Olen huuhdellut pastat jo toistakymmentä vuotta kuumassa vedessä ja olen vielä elossa...ihme! :)

      No ei kai siellä nyt mitään tappavaa muhi.Mutta onhan kuuma vesi paljon pahemman makuistakin,kuin kylmä.Ja miksi pastaa pitäisi huuhdella?Oikea keittoaika,siivilöinti ja voita sekaan.Mihin sitä vettä tarvitaan.Tai sitten yksi tapa on laittaa öljyä jo keitin veteen mukaan,ja keiton jälkeen siivilöinti.


    • Rane kirjoitti:

      Olen huuhdellut pastat jo toistakymmentä vuotta kuumassa vedessä ja olen vielä elossa...ihme! :)

      Niin muuten.Tuo hienohelma käsite on jotenkin hämärä ollut aina mulle.
      Tarkoittaako se ihmistä,joka haluaa nauttimistaan elintarvikkeista kaiken mahdollisen nautinnon irti?
      Usein on kuullut myös rehvastelevia puheita siitä,kuinka viskin tai konjakin tai viinin juojat ovat hienohelmoja.Kun tosi mies kuulemma juo taskulämmintä kirkasta ja irvistää päälle.
      No,jokaisellahan on oikeus muodostaa käsityksensä nautinnosta.
      Ja kääntäen voidaan päästä siihen hypoteesiin,että mikäli taskulämmin viina on alkoholin nauttimista parhaimmillaan("niiden" mielestä),niin hehän ovat itse hienohelmoja kieltäytyessään esimerkiksi viinistä vedoten hienosteluun.


    • R.T kirjoitti:

      Niin muuten.Tuo hienohelma käsite on jotenkin hämärä ollut aina mulle.
      Tarkoittaako se ihmistä,joka haluaa nauttimistaan elintarvikkeista kaiken mahdollisen nautinnon irti?
      Usein on kuullut myös rehvastelevia puheita siitä,kuinka viskin tai konjakin tai viinin juojat ovat hienohelmoja.Kun tosi mies kuulemma juo taskulämmintä kirkasta ja irvistää päälle.
      No,jokaisellahan on oikeus muodostaa käsityksensä nautinnosta.
      Ja kääntäen voidaan päästä siihen hypoteesiin,että mikäli taskulämmin viina on alkoholin nauttimista parhaimmillaan("niiden" mielestä),niin hehän ovat itse hienohelmoja kieltäytyessään esimerkiksi viinistä vedoten hienosteluun.

      Pastankeittotapoja on näemmä yhtä paljon kuin syöjiäkin, joten yksi lysti miten jengi pastansa vääntää. Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa.
      PS: Pitääkö hienohelmojen aina kysellä selityksiä miksi heitä kutsutaan hienohelmoiksi, minä vaan kysyn? :)
      PSS: Juon myös viskiä :D


    • Raneksi itseään tälläkertaa... kirjoitti:

      Pastankeittotapoja on näemmä yhtä paljon kuin syöjiäkin, joten yksi lysti miten jengi pastansa vääntää. Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa.
      PS: Pitääkö hienohelmojen aina kysellä selityksiä miksi heitä kutsutaan hienohelmoiksi, minä vaan kysyn? :)
      PSS: Juon myös viskiä :D

      Siinä olet oikeassa.Kukaan ei voi nimetä yhtä ainoata oikeaa tapaa.Sen sijaan on tapoja,joita enemmistö(joka sekään ei kerro abs.totuutta) sanoisi paremmaksi,kuin toinen.

      Mutta tohon hienohelma määritelmään et oikeastaan kommentoinut mitään....
      Ovatko hienohelmoja siis ne,ketkä yrittävät saada elintarvikkeistaan kaiken mahdollisen nautinnon irti?
      itse en sitä pidä hienohelmaisuutena,pidän sitä viisaana,vaikkakin ruoan tärkein funktio kieltämättä on nälän ja ravinnon tarpeen tyydytys.


    • R.T kirjoitti:

      Siinä olet oikeassa.Kukaan ei voi nimetä yhtä ainoata oikeaa tapaa.Sen sijaan on tapoja,joita enemmistö(joka sekään ei kerro abs.totuutta) sanoisi paremmaksi,kuin toinen.

      Mutta tohon hienohelma määritelmään et oikeastaan kommentoinut mitään....
      Ovatko hienohelmoja siis ne,ketkä yrittävät saada elintarvikkeistaan kaiken mahdollisen nautinnon irti?
      itse en sitä pidä hienohelmaisuutena,pidän sitä viisaana,vaikkakin ruoan tärkein funktio kieltämättä on nälän ja ravinnon tarpeen tyydytys.

      Haihtuuko se nautinto sitten pois, jos huuhtelet pastan kuumalla vedellä? Mielestäni ei ainakaan,
      mutta toisaalta miepiteitähän on yhtä paljon kuin perseenreikiäkin ja ne kaikki haisevat. :)


    • RanE kirjoitti:

      Haihtuuko se nautinto sitten pois, jos huuhtelet pastan kuumalla vedellä? Mielestäni ei ainakaan,
      mutta toisaalta miepiteitähän on yhtä paljon kuin perseenreikiäkin ja ne kaikki haisevat. :)

      oletko siis hienohelma,kun haluat nauttia sen itsellesi mieluisimmalla tavalla?.....hyvää kauniin aurinkoisen päivän jatkoa.Tosin,hienohelmathan sitä kaunista keliä vain kaipaa.Tosi miehille paistaa aurinko sateellakin.


    • Luin pari-kolme vuotta sitten sanomalehdestä artikkelin, jossa kerrottiin kuumassa vesijohtovedessä elävistä bakteereista. Vesihän ei ole siellä lämminvesiputkessa läheskään kiehuvaa, ja bakteereilla on siellä kuulemma lokoisat oltavat. Ovat ilmeisesti aiheuttaneet tautejakin ihmisissä.

      En sen jutun luettuani ole enää ikinä käyttänyt kuumaa vettä ruoanlaitossa, ja siitä varoitettiinkin. Kuumalla vedellä ei pitäisi myöskään huuhtoa mitään ruokaa, jota ei huuhtelemisen jälkeen enää kuumenneta.


    • R.T kirjoitti:

      oletko siis hienohelma,kun haluat nauttia sen itsellesi mieluisimmalla tavalla?.....hyvää kauniin aurinkoisen päivän jatkoa.Tosin,hienohelmathan sitä kaunista keliä vain kaipaa.Tosi miehille paistaa aurinko sateellakin.

      Kiitos & samoin sinne kaikille tosinaisille! :)


  • Valutan vain keitinveden pois. En ole ennen kuullutkaan, että joku huuhtelee.

    • Makaroonien huuhtelu on ikivanha suomalainen tapa, joka johtuu siitä, että aikoinaan, ennen EU:ta, maahan ei saanut tuoda laadukasta ulkomaista pastaa eikä myöskään laadukasta ulkomaista durum- eli lasivehnää. Heikkolaatuinen suomalainen vehnä ei todellakaan soveltunut makaroonien valmistamiseen, sillä se oli liian pehmeätä ja vähän valkuaista sisältävää ja kuivattujen makaroonien pinnasta irtosi liikaa tärkkelystä keiton aikana. Tämä tärkkelys toimi liisterin tavoin ja tämän vuoksi kotitalouskouluissa, makaroonipaketin kyljessä ja vanhemmissa keittokirjoissa neuvottiin huuhtelemaan makarooni keiton jälkeen. Valitettavasti tapa elää edelleen vanhemman polven ruoanlaittajien parissa ja se siirtyy vielä nykyäänkin äidiltä tyttärille.

      Nykyisin kun myös suomalaiset valmistajat ovat siirtyneet durum-vehnään, ei tuota tärkkelysliisterin poistohuuhtelua tarvitse enää tehdä ja kelvoton suomalainen makarooni on korvattu aidolla italialaisella makaronilla tai muulla pastamuodolla.

      Koska pastan keittotaito on edelleen ns. hakusessa, kannattaa noudattaa paketin kyljessä olevia ohjeita. Jos ohjeessa ei mainita huuhtelua, niin sitä ei myöskään pidä tehdä.


  • missään muualla kuin Suomessa.

    Jos ne nyt kuitenkin välttämättä haluat huuhdella, niin kiehauta vedenkeittimessä tai kattilassa vettä, jota sitten kaadat niiden päälle.

    Keitinveteen voi laittaa hiukka öljyä. Tärkeintä on kuitenkin se, että vesi kiehuu koko ajan. Ja veden joukkoon laitetaan reilusti suolaa ennen pastaa. Keitä myös ilman kantta niin ei tule mitään vaahtoa. Sekoita muutama kerta alkuvaiheessa niin eivät liisteröidy kiinni, joten eivät tarvitse mitään ylimääräistä suihkua.

    Italialaiset keittävät pastan vain suolavedessä. Kaatavat äkkiä veden pois. Pastaa ei koskaan valuteta kuivaksi, eli kattilaan jää myös AINA jonkin verran keitinvettä. Kattila takaisin levylle ja tässä vaiheessa vasta joko oliiviöljyä tai voita iso nokare.

    Samoin he myös sekoittavat aina "soosin" pastan joukkoon, jolloin se pysyy irtonaisena. Ja reilusti parmesaania päälle.

    Aah, hyvin keitetty pasta ja tomaattikastike on HYVÄÄ!

  • ainakaan kuumalla vedellä, kun meillä on niin vanhat putket, et jos sieltä irtoaa kuparia, voisihan sen tehdä niin, että vedenkeittimessä kuumentaa vettä ja huuhtelee ne sillä, sit olis kupari vaara pois.

  • ... makaroonien siivilöiminen tai siivilöimättä jättäminen näyttää olevan päivän kuuma puheenaihe. Hohhoijjaa!

  • näin minulle on opetettu:
    pasta huuhdellaan nopeasti kypsänä kylmän veden alla. tällä tavalla pasta (esim. tagliatelle, spaghetti) ei jämähdä isoksi klöntiksi ja se pysyy myös paremman näköisenä.
    jos keittämisvaiheessa veteen lisää öljyä, vesi ei kiehu niin herkästi yli.

    eri asia on, jos syö heti sen määrän mitä on keittänyt, sillon ei välttämättä tarvii huuhdella. pienenä huomasin, että spaghetti on paljon "liukkaampaa" huuhdeltuna, joten sen pystyi imemään helpommin suuhun! ;)

    koskaan ei saa käyttää suoraan hanasta otettua kädenlämpöistä vettä, vaan se olisi keitettävä ennen lisäämistä johonkin ruokaan.
    ja esim. sämpylöitä tehdessä, pitäisi ottaa kylmää vettä ja lämmittää se, ennen kuin sitä voi käyttää... (näin ei kuitenkään kovin usesti tapahdu..)

    • Sääli, että olet saanut huonoa ja kelvotonta opetusta. Mene heti sanomaan sille, joka moisen väärän tiedon opetti, että korjaa asian välittömästi opetusohjelmaan. Pastaa ei huuhdella. Ei kylmällä eikä kuumalla tai haalealla vedellä. Ei.

      Voisit myös ilmoittaa, missä koulussa tämä opetus tapahtui, niin sinne voi itse ottaa yhteyttä ja antaa oikeaa tietoa pastan keittämistä.


  • 😂 mä laitan siihe kattilan päälle lautasen ja niinku jätän pienen kolon reunaa mist vesi mahtuu mut makaronit ei ja kaadan sillee

  • Makaronilaatikossa ja monissa muissa ruuissa ei tarvitse edes keitinvettä kaataa pois, siinähän on ravintoaineita, turha heittää viemäriin. Pelkäksi lisukkeeksi en yleensä makaronia teekään. Makaronilaatikon korvikekin onnistuu liedellä, tulee paljon mehevämpi ja nopeasti.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.