Meteorologeilla on kova paine ennustaa lämmintä

cooling

ilmaa. Ilmatieteen laitos lupasi täksi päiväksi +10 että näyttäisi edes vähän keväisemmältä uutisissa. Pikkuhiljaa käy selväksi päivän kuluessa että ei osu lähellekään. Nyt on +6.2 C ja ip:llä piti olla tuo 10. Hehe, taas kerran nähdään miten ilmaston viilenemistä yritetään peitellä.

28

1407

  Vastaukset

  • Kaisaniemessä on 4,9 vaikka piti olla 8 astetta. Tosin tuossa liioittelussa Foreca pistää aina paremmaksi. Jos Suomeen tulee vielä joskus 15-20 astetta, Mäntykangas sanoo, että Keski-Euroopan helteet vyöryy Suomeen.

  • Forecan sääparilla ilmeisiä vaikeuksia,kovat paineet alkaneet näkymään kasvoilla.

  • Lämpötila varjossa täällä pääkaupunkiseudulla nyt 10,9 ℃.

   Kummallista, että tällaisella pitää läträtä. Tuskinpa Suomenlahden rannalla meni kymppi rikki, mutta täällä vähän suojaisemmassa ei tehnyt tiukkaakaan.

   • Kaisaniemi 5,1 astetta, Kumpula 6 astetta. Mistä kaivat tuollaisia mielikuvituslukemia.


   • säätutka kirjoitti:

    Kaisaniemi 5,1 astetta, Kumpula 6 astetta. Mistä kaivat tuollaisia mielikuvituslukemia.

    Kodistani, joka ei ole Helsingissä, eikä Suomenlahden rannalla.

    Niin yksinkertaista tämä on. ; )


   • Kollimaattori kirjoitti:

    Kodistani, joka ei ole Helsingissä, eikä Suomenlahden rannalla.

    Niin yksinkertaista tämä on. ; )

    Tallinnassa on 15 ja huomenna 17, mutta ei se suomalaisia lämmitä.


   • eesti.tutuksi kirjoitti:

    Tallinnassa on 15 ja huomenna 17, mutta ei se suomalaisia lämmitä.

    Hämeenlinnassakin oli tänään juuri se 10,9 ℃ mitä täälläkin.

    https://urly.fi/W4u

    Lämmittäkö se suomalaisia?


   • eesti.tutuksi kirjoitti:

    Tallinnassa on 15 ja huomenna 17, mutta ei se suomalaisia lämmitä.

    Tartto ja Voru Virossa tänään, luvassa +20 astetta. Totta ei lämmitä, Viro on etelämpänä ja nimenomaan alkukeväällä Baltia saa nauttia lämpöaalloista, jotka eivät kylmän Suomenlahden yli tänne asti tule. Kuin joskus poikkeuksellisesti, jos tulevat kaakonkantilta.


  • Vitun pakko pulla lämpö ennusteet, ihan normaalia keliä pukkaa!

  • Onkos joku tehnyt julkisesti luettavaa vertailua esimerkiksi parin vuorokauden päähän ennustetuista ja toteutuneista lämpötiloista?

   • accuweatherissä tämä on mahdollista tämä vertailu. metsään menee lähes aina nykyään ennusteet. ennustetaan "poliittisesti korrektia" ennustetta. aina heittää.


  • Juu, ei osunut lähelle ei. Se +10 astetta. Pukkasikin Porvooseen yli +15asteen lämmöt.

   • Onko Päijänteen rannan huussin ikkuna vielä jäässä, Eeli?


  • Ilmatieteenlaitos lupaa täksi päiväksi klo 15 maissaTurkuun +9 C ja aurinkoa.
   Tällä hetkellä lukema on Ilmatieteenlaitoksen mukaan +4. Tosin AccuWeatherin mukaan sekin on yläkanttiin :) Siellä on +2 C.
   Aamulla oli räntää maassa.

  • Ei niinkään meteorologeilla kuin iltapäivälehtien toimittajilla. Jotain pitää lööpeissä revitellä.

  • Katsos Spermasen Eeli hörhöilee lämpenemishorinoidensa kanssa tälläkin palstalla. Veikkaanpa että kohta alkaa viestien poisto täältäkin.

  • Taas puhaltaa kylmää tänne kun napapyörre vikuroi meistä ohitse. YLE:n sääuutisessa videossa näkyy miten pyörteen lenkki liikkuu.

   https://yle.fi/uutiset/3-10161635

   • Väärä linkki, ylläoleva viittaa venäläisen toimittajan "itsemurhaan".

    sääuutisen suora linkki onkin tämä: yle.fi/uutiset/3-10162665

    YLE:n linkit näköjään voivat avautua ilman että osoite muuttuu selaimen rivillä.


  • Aivan kuin ne kilpailisi, kuka lyö kovimmat numerot tauluun.

  • Tuntuu jotenkin, että sään ennustaminen on mennyt koko ajan heikompaan suuntaan, 20 vuotta takaperin ennusteet meni kokolailla oikein ainakin sen 4-5 päivää. Nykyään kun on kaikki hienot vermeet ja ennustetaan säätä, niin seuraavankin päivän ennuste voi heittää jo häränpyllyä.

   Katsoo vaikka Forecan 15vrk:n ennusteen jollekin paikkakunnalle, niin tälle ja seuraavalle päivälle ennustettavuudeksi on luokiteltu hyvä, mutta jo ylihuomisesta eteenpäin pelkkä heikko, Eikö muka osata enää ennustaa, miten sää kehittyy? Onko se perinteinen meteorologia unohdettu ja katsotaan vaan, mitä tietokone sanoo ja mennään sen mukaan?

   Tuntuvat nuo sammakonsilittelijät ja pappatunturin polkijatkin ennustavan paremmin, kuin "oikeat säätieteilijät" kaikkine tekniste laitteineen.

   (toisaalta ihmisissäkin tyhmyys tiivistyy, kun verhot on kiinni ja päivän sää katsotaan netistä sen sijaan, että katsoisi ikkunasta sinne ulos tai sitä lämpömittaria)
   .

   • Taitaa olla aika kullannut muistot. Joskus on 4-5 päivää saattanut mennä oikein, jos on ollut tasaisen harmaata syyskeliä. Mutta kyllä pääsääntöisesti nykyisten sääennusteiden luotettavuus on teknisten apuvälineiden myötä parantunut, verrattuna entiseen. Muistan kyllä vieläkin, miten esim 1980-luvulla, sääennusteet saattoi muuttua samankin päivän aikana huomattavasti. Varsinkin kun sää oli epävakaista kesällä, niin ennusteisiin ei voinut luottaa pätkääkään. Helteetkin tuli pyytämättä ja yllätyksenä, samoin rankkasateet. Joskus osui oikeaan, mutta useimmiten 1980-luvulla säätiedotukset olivat lähinnä vitsi, eikä niihin juuri luotettu.

    Yllättävän hyvin nykypäivänä mielestäni osataan ennustaa säätä 3-5 päivän päähän. Sen jälkeen tulee enemmän hajontaa. Sen sijaan accuweatherin kuukauden päähän ulottuvat ennusteet ovat olleet täysin vääriä, verrattuna toteutuneisiin säihin. Käytännössä ei mitään korrelaatiota toteutuneeseen, jos katsotaan esim yli 14 päivän päähän.

    Säätä ei vain pysty ennustamaan kovin pitkälle. Se on kylmä totuus. Enemmänkin sääennusteen tekeminen yli parin viikon päähän on arvailua. Suihkuvirtauksen seuranta on ehkä ainoa väline, millä pystytään jollain tapaa ennakoimaan säätä noin 10 päivän päähän. Mutta se on hyvin karkeaa. Tarkka sääennuste ulottuu korkeintaan 3-5 päivän päähän. Se on hyvä tulos, jos verrataan 1980-lukuun, jolloin tarkka sääennuste koski lähinnä seuraavaa päivää, jos sitäkään.

    Mutta sehän näissä säissä mielenkiintoisinta onkin, ettei niitä voi oikein ennustaa. Isossa kuvassa voidaan ennustaa lähinnä todennäköisyyksiä, kun otetaan huomioon avaruussää, El'Nino-ilmiö yms suursäätilat. Mutta se ei ole enää tarkkaa sääennustamista, vaan hyvin karkeaa.


  • Maa on litteä eikä siten mitään satelliiteja ole.
   Valehtelevat meille.

  • Viikonlopuksi luvassa super seksihellettä wow!

  • Maikkarin p.poudalla näyttää olen kova tarve lätkäistä aina tampereem kohdille suomen korkein lämpötila ennusteessaan vaikka jokainen voi itse todeta esimerkiksi ylen tekstitv sääsivulta että pieleen meni, taas. Mitä olen seuraillut niin yleensä korkeimmat lämpötilat näyttäisi olevan aamusta alkaen itäsuomessa kuopio, joensuu, lappeenranta, varkaus, ilomantsi suunnilla. Toki joskus on myös siellä tampereenkin suunnilla mutta näinä hellepäivinä näyttää olevan kumma tarve lätkiä niitä korkeimpia ennustenumeroita siihen tampereen päälle, ja kun tutkii asiaa niin eihän siellä korkein lämpö ollut lähimainkaan. Seuratkaapa. Toimiiko tämä maikkari tampereella?

  • Eikös tätä seksi vau super hellettä ole ollut nyt ihan kivasti. Naiset vähentäneet vaatetustaan ja odottavat kiimaisina kaikkia kaljamahoja.

  • http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/Vantaa?forecast=daily
   saas nähdä miten pitää ennuste perjantaina paikkansa onko enää ens viikolla hellettä noin

  • Innokkain tässä asiassa on Markus "helle vyöryy Suomeen" Mäntykangas. Muutama päivä sitten hän lupasi eiliseksi Suomeen 30 asteen lämpötiloja.

  • Helle ongelma on helposti ratkaistu- määritetään helteen rajaksi Suomessa 15 C

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   198
   6884
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   110
   5224
  3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   3865
  4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   101
   3112