Laitoin siman käymään

Joskus nuorempana tuli tehtyä jotain "kotiviinejä", mutta ei ne nyt kiljua kummempaa tainneet olla.

Nyt päätin tehdä simaa, saa nähdä mitä tulee.

111

4216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvä idea. Tekisin itsekin mutta ei taida olla tyhjiä pulloja tarpeeksi.

      • Pulloja saa ostettua, itsekin ostin Plastexin pakastuspulloja.

        Kaupan simat on karseeta litkua, ei niitä voi juoda.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Pulloja saa ostettua, itsekin ostin Plastexin pakastuspulloja.

        Kaupan simat on karseeta litkua, ei niitä voi juoda.

        Joo ja on mulla semmoisia säilytysrasioita joita voi käyttää pullona. Totta, kun tekee ite tulee hyvää ja jos ei muuten mee voihan sitä aina jollain kirkkaalla viinalla lantrata tarvittaessa.


      • Harmaaritari kirjoitti:

        Joo ja on mulla semmoisia säilytysrasioita joita voi käyttää pullona. Totta, kun tekee ite tulee hyvää ja jos ei muuten mee voihan sitä aina jollain kirkkaalla viinalla lantrata tarvittaessa.

        Sima on hyvää ainetta sellaisenaankun, mutta oli kyllä ajatus ilahduttaa omia tyttäriä.

        Voi toki olla niin ettei nuoriso juo simaa vappuna.


      • Eikö sulla muka ole komero täynnä tyhjiä viinapulloja?


      • Harmaaritari kirjoitti:

        Joo ja on mulla semmoisia säilytysrasioita joita voi käyttää pullona. Totta, kun tekee ite tulee hyvää ja jos ei muuten mee voihan sitä aina jollain kirkkaalla viinalla lantrata tarvittaessa.

        Seis!


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Sima on hyvää ainetta sellaisenaankun, mutta oli kyllä ajatus ilahduttaa omia tyttäriä.

        Voi toki olla niin ettei nuoriso juo simaa vappuna.

        Ihana iskä :)


      • pujotteIija kirjoitti:

        Eikö sulla muka ole komero täynnä tyhjiä viinapulloja?

        Ei tietenkään kiltillä & kunnollisella miehellä ole sellaisia viinapullomääriä.



      • Harmaaritari kirjoitti:

        Mitä, mitä tuossa muka oli? tuommoisia, kai niissä sima säilyy hetken:

        http://www.orthexgroup.fi/mellow_internal/product_imgs_2017/20168.jpg

        No tuo näytti kyllä pahasti "sorsalta" :'D

        Ja siksi huusin seis, koska sinä alat lantrailemaan siellä, kuulen jo lutraamisen. Kai nyt palstalla on oltava raittiusvalvojakin.

        Äijät vetää relettä ja rensseliä perässä, ja pytyt porisee..Parhaimmalla on jo kuvatkin valmiina.
        Minusta tuntuu ettei tämä ole sallittua. Oletko kysynyt simallesi luvan?

        (tuhinaa)


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        No tuo näytti kyllä pahasti "sorsalta" :'D

        Ja siksi huusin seis, koska sinä alat lantrailemaan siellä, kuulen jo lutraamisen. Kai nyt palstalla on oltava raittiusvalvojakin.

        Äijät vetää relettä ja rensseliä perässä, ja pytyt porisee..Parhaimmalla on jo kuvatkin valmiina.
        Minusta tuntuu ettei tämä ole sallittua. Oletko kysynyt simallesi luvan?

        (tuhinaa)

        Miltä ihmeen sortsalta, othexin säilytyskippo :D En vielä kun ei ehdi kauppaan, huomenna pitää hakea matskut ja simat porisemaan :D Kato ny kun näyttää hyvältä:

        http://www.finnishtravelblog.com/Finnish/wp-content/uploads/2017/04/Vappu-ja-sima-8466.jpg



      • misspönttöuuni kirjoitti:

        No siltä miesten pissi "sorsalta", kai sinä sen tiedät.

        Minä en teidän pullohinne koske (naurua).

        ei meillä mitään semmoisia ole :D


      • Un_dos_tres
        misspönttöuuni kirjoitti:

        No siltä miesten pissi "sorsalta", kai sinä sen tiedät.

        Minä en teidän pullohinne koske (naurua).

        Pissisorsat on teidän vanhojen ukkojen juttuja.


      • Harmaaritari kirjoitti:

        ei meillä mitään semmoisia ole :D

        Olen joskus ollut terveyskeskuksessa työharjoittelussa, ja siellä oli just tuollaisia. Sun simapullo näytti pahuksenmoisesti sorsalta, hah, olkoonkin sitten keittiöhärpäke. :D


      • Ai niin.. Vappu..

        Taas...


      • Simasta tulee kotitekoisena parempaa kuin kaupasta ostetut litkut, mutta viineissä luotan oikeisiin viinitiloihin.

        Tein joskus niitä kotiviinejä, ja protokollan mukaan niissä meni kuukausia. Lopputuloksena litkut jotka maistuivat huonolle kiljulle.


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Ai niin.. Vappu..

        Taas...

        Joo, vappu. Ei ole tomaattikeiton sesonkiaikaa.


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Ai niin.. Vappu..

        Taas...

        Vappupa vappu ja kevään karnevaalit,

        saa taas pistellä vähän hulahula wakawaka ja #hipsdontlie :D

        (loikkii)

        Nyt pitäs wuwwinkin reenata jo kiireesti...mitä..., no jotain...vappuaiheista :D
        Kerrankin saa suomalainen luvan kanssa julkisesti tanssia ja olla värikäs.


      • Anzzywood

      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Simasta tulee kotitekoisena parempaa kuin kaupasta ostetut litkut, mutta viineissä luotan oikeisiin viinitiloihin.

        Tein joskus niitä kotiviinejä, ja protokollan mukaan niissä meni kuukausia. Lopputuloksena litkut jotka maistuivat huonolle kiljulle.

        Niin. Kyllä kannattaisi luottaa niihin Bondin aineisiin, 007 ja lupa läikyttää. Itse perustan laatushampanjasta, ja kai sangriankin voisi kevään kunniaksi vetäistä framille. Appelsiinit heittäis vaan sekaan ja sillä hyvä silvuplee.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Niin. Kyllä kannattaisi luottaa niihin Bondin aineisiin, 007 ja lupa läikyttää. Itse perustan laatushampanjasta, ja kai sangriankin voisi kevään kunniaksi vetäistä framille. Appelsiinit heittäis vaan sekaan ja sillä hyvä silvuplee.

        Kyllä ne vitun voiteluaineet on haettava kaupasta, ei siinä ole oikotietä onneen.


      • perunamaa


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Kyllä ne vitun voiteluaineet on haettava kaupasta, ei siinä ole oikotietä onneen.

        Sä olet nyt jotenkin "takertunut" tuohon ajatukseen.

        :D


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Sä olet nyt jotenkin "takertunut" tuohon ajatukseen.

        :D

        Kyse ei ole takertumisesta, vaan oppimisesta.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Kyse ei ole takertumisesta, vaan oppimisesta.

        Pah! :D

        Kuuntele nyt sinäkin vaikka välillä tuo Heili Karjalasta.., siitä on hyvä lähteä siman keittoon. Vai keitetäänkö sitä kysyy kokkikolmonen. No niin, ei tietenkään. Jauhoja ei saa laittaa eikä sokeriakaan..

        Voi elämän kevät.., mä olen saanut tänään jonkun humppaveikon kaverikseni? Täällä on liikkeellä joku vapun alusen ReiskaTaipale-faniklubi..

        (huokaisu)


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Pah! :D

        Kuuntele nyt sinäkin vaikka välillä tuo Heili Karjalasta.., siitä on hyvä lähteä siman keittoon. Vai keitetäänkö sitä kysyy kokkikolmonen. No niin, ei tietenkään. Jauhoja ei saa laittaa eikä sokeriakaan..

        Voi elämän kevät.., mä olen saanut tänään jonkun humppaveikon kaverikseni? Täällä on liikkeellä joku vapun alusen ReiskaTaipale-faniklubi..

        (huokaisu)

        Palstaillessa ei ole aikaa kuunnella musiikkia, enkä minä en ole täällä kuunnellakseni muiden lempimusiikkia.

        Sima keitetään, tai puolet vedestä. Sokerit perään, sitruuna- ja appelsiinimehut sekä loput vedestä hanakylmänä. Lopuksi hiiva perään kun neste on jähtynyt 37 asteiseksi.

        Vuorokauden pidän sitä köökin nurkassa, ja huomenissa pullotan.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Pah! :D

        Kuuntele nyt sinäkin vaikka välillä tuo Heili Karjalasta.., siitä on hyvä lähteä siman keittoon. Vai keitetäänkö sitä kysyy kokkikolmonen. No niin, ei tietenkään. Jauhoja ei saa laittaa eikä sokeriakaan..

        Voi elämän kevät.., mä olen saanut tänään jonkun humppaveikon kaverikseni? Täällä on liikkeellä joku vapun alusen ReiskaTaipale-faniklubi..

        (huokaisu)

        Reiskahan on kotoisin täältä kymenlaaksosta, Miehikkälästä



      • pujotteIija kirjoitti:

        Reiskahan on kotoisin täältä kymenlaaksosta, Miehikkälästä

        Älä nyt sinäkin ala :D


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Palstaillessa ei ole aikaa kuunnella musiikkia, enkä minä en ole täällä kuunnellakseni muiden lempimusiikkia.

        Sima keitetään, tai puolet vedestä. Sokerit perään, sitruuna- ja appelsiinimehut sekä loput vedestä hanakylmänä. Lopuksi hiiva perään kun neste on jähtynyt 37 asteiseksi.

        Vuorokauden pidän sitä köökin nurkassa, ja huomenissa pullotan.

        Sinähän kuuntelet jos minä soitan.

        Siinä samalla lurruutat sitä simaasi, ja teet vaikka vohveleita.

        Tai siis enhän minä soittanut yhtään mitään vaan...

        Työntäkää nyt tuo Reiska-mies jonnekin.

        P.s. Sima ei valmistu noin nopeasti. En usko. Muistelen, että sen valmistus piti aloittaa kuukausi ennen vappua.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Sinähän kuuntelet jos minä soitan.

        Siinä samalla lurruutat sitä simaasi, ja teet vaikka vohveleita.

        Tai siis enhän minä soittanut yhtään mitään vaan...

        Työntäkää nyt tuo Reiska-mies jonnekin.

        P.s. Sima ei valmistu noin nopeasti. En usko. Muistelen, että sen valmistus piti aloittaa kuukausi ennen vappua.

        Nyt ei taida olla keinoja painostaa minua kuuntelemaan Reijo Taipaletta tai ketään muutakaan ruikonperän multakurkkua. Kuuntelen lähinnä klassista musiikkia.

        Simaa nautin tyttärieni seurassa ja tippaleipiä nauttien. Nam, sima ja tippaleivät on hyviä.

        Simalle riittää viikko, jopa 5 päivää. Kiljullekin riittää 5 päivää kun käyttää pikahiivaa.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Sinähän kuuntelet jos minä soitan.

        Siinä samalla lurruutat sitä simaasi, ja teet vaikka vohveleita.

        Tai siis enhän minä soittanut yhtään mitään vaan...

        Työntäkää nyt tuo Reiska-mies jonnekin.

        P.s. Sima ei valmistu noin nopeasti. En usko. Muistelen, että sen valmistus piti aloittaa kuukausi ennen vappua.

        No ei mene kuukautta, iImankos¨teidän sukujuhlat menee kännäilyksi :D


      • Harmaaritari kirjoitti:

        No ei mene kuukautta, iImankos¨teidän sukujuhlat menee kännäilyksi :D

        Mitä? Oletkos sinä ollut niissä?

        Pieniä tapauskohtaisia lipsahduksia on voinut sattua, lähinnä tädille, mutta se on tosi vanha suvun resepti (se kotikalja), ja sillä on aina pakko tehdä, koska mummo valvoo asiaa.

        Seuraukset eivät olleet kovin kaameita, ainoastaan iltatanssit ovat alkaneet jotakuinkin kolme tuntia etuajassa, mutta ei orkesteri sitä pahakseen pistänyt, lisäsi vain laskuun, ja ulkoteltta, no se kasattiin takaisin yhteisvoimin..hele**tin huono tappikiinnitys, siitä annettiin palautetta telttafirmalle. :D


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Mitä? Oletkos sinä ollut niissä?

        Pieniä tapauskohtaisia lipsahduksia on voinut sattua, lähinnä tädille, mutta se on tosi vanha suvun resepti (se kotikalja), ja sillä on aina pakko tehdä, koska mummo valvoo asiaa.

        Seuraukset eivät olleet kovin kaameita, ainoastaan iltatanssit ovat alkaneet jotakuinkin kolme tuntia etuajassa, mutta ei orkesteri sitä pahakseen pistänyt, lisäsi vain laskuun, ja ulkoteltta, no se kasattiin takaisin yhteisvoimin..hele**tin huono tappikiinnitys, siitä annettiin palautetta telttafirmalle. :D

        Ei kun sä kerroit jossain ketjussa että olitte sitten sammuilleet sinne tännem no ei kai se ihme jos on tuollaset kuukauden käyttöajat. Ookko varma ettei joku suvun kantaisä jossain vaiheessa ole "korjannut" reseptiä :D


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Nyt ei taida olla keinoja painostaa minua kuuntelemaan Reijo Taipaletta tai ketään muutakaan ruikonperän multakurkkua. Kuuntelen lähinnä klassista musiikkia.

        Simaa nautin tyttärieni seurassa ja tippaleipiä nauttien. Nam, sima ja tippaleivät on hyviä.

        Simalle riittää viikko, jopa 5 päivää. Kiljullekin riittää 5 päivää kun käyttää pikahiivaa.

        Klassista musiikkia? Aha, selvisipä sekin :)

        Joudun soittamaan tädille, että prkl, se on viisi päivää.
        Meillä se on ollut 4 1 viik-ko-a.


      • Harmaaritari kirjoitti:

        Ei kun sä kerroit jossain ketjussa että olitte sitten sammuilleet sinne tännem no ei kai se ihme jos on tuollaset kuukauden käyttöajat. Ookko varma ettei joku suvun kantaisä jossain vaiheessa ole "korjannut" reseptiä :D

        Äläää :'D :'D !!

        Tällä naurumäärällä mä elän 200-vuotiaaksi! :'D

        Mistä minä tiedän kuka sitä on sormeillut aitan hämärissä.

        (itkunaurua)


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Klassista musiikkia? Aha, selvisipä sekin :)

        Joudun soittamaan tädille, että prkl, se on viisi päivää.
        Meillä se on ollut 4 1 viik-ko-a.

        "Meillä se on ollut 4 1 viik-ko-a."

        Tuo osoittanee sen että teidän suvun naiset tosiaan ehkä on sitten jossain muussa hyvi kuin keittiössä :D ja suvun miehet taitaa olla melkoisen fiksuja kavereita kun osaavat hyödyntää em. ominaisuutta kun paikka tulee :D


      • Harmaaritari kirjoitti:

        "Meillä se on ollut 4 1 viik-ko-a."

        Tuo osoittanee sen että teidän suvun naiset tosiaan ehkä on sitten jossain muussa hyvi kuin keittiössä :D ja suvun miehet taitaa olla melkoisen fiksuja kavereita kun osaavat hyödyntää em. ominaisuutta kun paikka tulee :D

        Kyllä ne aina ovat "paikkansa" löytäneet. Ne miehet. Hah.

        Mutta karjalanpiirakka osataan tehdä. Kaikki suvun naiset.
        Paitsi yksi, jonka nimeä ei tässä kohtaa mielellään mainita. Musta lammas, jonka äiti joutuu vielä vanhoilla päivilläänkin piilottamaan kun suvun karjalaista ruoanlaittotaitoa esitellään. Osaan mä sen piirakan ehkä hädintuskin rypyttää...?

        Sultsinoita, vatruskoita, munavoita :D

        Mutta juhlia ossaa jokahinen, tanssia, soittaa ja laulaa, ja kun juhlat alkaa, ne ei yhteen viikkoon lopu. Se on ollu aina ihanaa. Varmaan verenperintönä tullunna. Puskat ja pensaikot on täynnä hilpeää juhlaväkeä vauvasta vaariin :D

        Kerrankin etittiin yhtä sukulaismiestä kun yöpyjiä oli paljon, niin sehän löytyi sitten aamusella auton takakontista saunavastan ja kunnaneläinlääkärin kanssa. Siellä kuorsasivat kun pedit oli loppu. Samaan aikaan tuli palotarkastaja tekemään tulisijatarkastuksia, niin olihan siinä vähän kaikilla ihmettelyä. :'D

        (naurua)


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Kyllä ne aina ovat "paikkansa" löytäneet. Ne miehet. Hah.

        Mutta karjalanpiirakka osataan tehdä. Kaikki suvun naiset.
        Paitsi yksi, jonka nimeä ei tässä kohtaa mielellään mainita. Musta lammas, jonka äiti joutuu vielä vanhoilla päivilläänkin piilottamaan kun suvun karjalaista ruoanlaittotaitoa esitellään. Osaan mä sen piirakan ehkä hädintuskin rypyttää...?

        Sultsinoita, vatruskoita, munavoita :D

        Mutta juhlia ossaa jokahinen, tanssia, soittaa ja laulaa, ja kun juhlat alkaa, ne ei yhteen viikkoon lopu. Se on ollu aina ihanaa. Varmaan verenperintönä tullunna. Puskat ja pensaikot on täynnä hilpeää juhlaväkeä vauvasta vaariin :D

        Kerrankin etittiin yhtä sukulaismiestä kun yöpyjiä oli paljon, niin sehän löytyi sitten aamusella auton takakontista saunavastan ja kunnaneläinlääkärin kanssa. Siellä kuorsasivat kun pedit oli loppu. Samaan aikaan tuli palotarkastaja tekemään tulisijatarkastuksia, niin olihan siinä vähän kaikilla ihmettelyä. :'D

        (naurua)

        Eikös siitä piirakan rypytyksestä ole se joku perimätieto että neidon rypyttämästä piirakasta näkee vähän mimmoinen se on? kannattaa rypyttää tiukasti niin ei tuu väärää kuvaa kenellekään :D Tai nsitten veivata vaan sultsinoita ja vatruskoita.

        Jo no sehän se kai tärkeintä että on mukavaa kaikilla :)


      • Harmaaritari kirjoitti:

        Eikös siitä piirakan rypytyksestä ole se joku perimätieto että neidon rypyttämästä piirakasta näkee vähän mimmoinen se on? kannattaa rypyttää tiukasti niin ei tuu väärää kuvaa kenellekään :D Tai nsitten veivata vaan sultsinoita ja vatruskoita.

        Jo no sehän se kai tärkeintä että on mukavaa kaikilla :)

        Jos harjaantuu hyväksi vanhaksi piiaksi, osaa rypyttää todella tiukasti :)


    • Mä taas tein tomaattikeittoa, eikä mikään tai kukaan käynyt missään..Vissiin.

      Olen mä joskus kotiolutta ja kotiviiniäkin tehnyt, kuului tavallaan silloiseen työnkuvaan.

      • Ootko toiminut viinatrokarina?


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Ootko toiminut viinatrokarina?

        Joo, Hakiksen torilla myin pimeetä pulloa.. jepjep.. En sentäs pil...oho.


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Joo, Hakiksen torilla myin pimeetä pulloa.. jepjep.. En sentäs pil...oho.

        Suomalaiset naiset jakaa sitä pil... ilmatteeksi, mutta viinasta peritään hintaa. Mikähän siinä on ideana?


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Suomalaiset naiset jakaa sitä pil... ilmatteeksi, mutta viinasta peritään hintaa. Mikähän siinä on ideana?

        Valinnanvapaus.

        Tietysti.

        Kop, kop..


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Valinnanvapaus.

        Tietysti.

        Kop, kop..

        Nyt putosin kärryiltä...


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Nyt putosin kärryiltä...

        Oikeestiko?

        No, viunaa myydään sille kellä on rahaa ja seksiä harrastetaan sen kanssa kenestä tykätään. Ei kenen tahansa pultsarin, joka tyrkyttää rahaa..

        Kop, kop..

        He..he..


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Oikeestiko?

        No, viunaa myydään sille kellä on rahaa ja seksiä harrastetaan sen kanssa kenestä tykätään. Ei kenen tahansa pultsarin, joka tyrkyttää rahaa..

        Kop, kop..

        He..he..

        No kai sitä viunaakin voisi antaa sille kenestä tykätään. Ihan sama mulle.


    • Kellokin.käy

      Käske se sima käymään meilläkin.

    • Mä joskus laitoin olutta. Ja nytkin ois yksi msllaspönttö tuolla kaapissa. Vois käydä käymisastiat ja pullot taas maalta ja laittaa satsin tulemaan. Ihan kivaa kokeilua. Prosessissa on monta erilaista variaatiota, millä makua, potkua ja laatua voi parantaa.

      Perehtyminen aiheeseen lienee se koko lopputuotteen laadun tae?

      • Olen joskus juonut melkein hyvää itse tehtyä olutta, mutta kotiviinit maistuu aina kiljulta. Veikkaan että olut on helpompi saada maistuvaksi.


      • E...e...eiii.

        (yrittää piilottaa astioita)

        (naurua)


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Olen joskus juonut melkein hyvää itse tehtyä olutta, mutta kotiviinit maistuu aina kiljulta. Veikkaan että olut on helpompi saada maistuvaksi.

        No tasainen lämpö lienee viinille se tärkein juttu. Ja hiivoissakin on eroa. Mä oon tehnyt vaan pintahiivaoluita.

        Eno on specialisoitunut tas kotiviineihin. Omista puutahatuotteistaan ja metsämarjoista pulputtelee hyviä viinejä. 50 vuoden kokemuksella. Lisäksi tuotanto on ollut joskus niin rajua kulutukseen nähden, että vuosikertojakin löytyy.

        Uistaakseni vielä pullottaa lämpimään pulloon, joten pullo imee korkkisen korkin itse perään. Toisinsanoen pieni ilmatila pullossa on umpio. Oli vissiin käynyt tutustumassa viinitilatouhuihin...


      • Panimomies

        Olutta pannaan eikä laiteta.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        E...e...eiii.

        (yrittää piilottaa astioita)

        (naurua)

        Mutsilla on 0.7 Herljunga siideripulloja hurumycket ja kruunukorkitusvehkeet.

        Oluen kun kaataa kylmästä varovasti kerralla 0, 6 litran tupoppiin, niin sakka ei irtoa pullon pohjasta.

        Ei tarvitse paineastiassa jälkikäyttöä tehdä. Kätevää...


      • Dissident kirjoitti:

        No tasainen lämpö lienee viinille se tärkein juttu. Ja hiivoissakin on eroa. Mä oon tehnyt vaan pintahiivaoluita.

        Eno on specialisoitunut tas kotiviineihin. Omista puutahatuotteistaan ja metsämarjoista pulputtelee hyviä viinejä. 50 vuoden kokemuksella. Lisäksi tuotanto on ollut joskus niin rajua kulutukseen nähden, että vuosikertojakin löytyy.

        Uistaakseni vielä pullottaa lämpimään pulloon, joten pullo imee korkkisen korkin itse perään. Toisinsanoen pieni ilmatila pullossa on umpio. Oli vissiin käynyt tutustumassa viinitilatouhuihin...

        Ehkä se mun viininteko ei ollut tarpeeksi pitkälle kehitettyä. Kai ne oli oikeastikin kiljua.


      • Panimomies kirjoitti:

        Olutta pannaan eikä laiteta.

        Koitin välttää termiä juuri takertumisen vuoksi...


      • Dissident kirjoitti:

        Mutsilla on 0.7 Herljunga siideripulloja hurumycket ja kruunukorkitusvehkeet.

        Oluen kun kaataa kylmästä varovasti kerralla 0, 6 litran tupoppiin, niin sakka ei irtoa pullon pohjasta.

        Ei tarvitse paineastiassa jälkikäyttöä tehdä. Kätevää...

        Mutta silti eeeiiiii....

        Katopa kun tuolla, näetkö, tuolla ylhäällä vilkkuu jokin, onko tuo tekokuu vai tähti, katopa oikeen tarkkaan yläviistoon..

        (vie pullosäkkiä kauemmas:'D )


      • Panimomies kirjoitti:

        Olutta pannaan eikä laiteta.

        Kukahan senkin on keksinyt.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Ehkä se mun viininteko ei ollut tarpeeksi pitkälle kehitettyä. Kai ne oli oikeastikin kiljua.

        Joo. Kiljumaisuus eli hiivan maku johtunee vajaasta käymisestä. Ja käyminen taas vaatii energiakseen kaiketi sokeria.

        Nuo valmispakkaukset oluissa ainakin tartti enemmän sokeria mitä ohjeessa oli. Sitten jälkikäyminenkin minusta oluella sujui paremmin runsaammalla.

        Eno taitaa osata laskea jo jotenkin mututuntumalla sokerit yms. Se joskus tuumi, että nyt satoi enemmän kuin paistoi, niin sokeria joutuu käyttämään enemmän...marjan oma ei riitä.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Kukahan senkin on keksinyt.

        Vanha muistisääntö.

        Kaikkea muuta pannaan, paitsi ruokaa ja pönttöuunia laitetaan. Helppo muistaa.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Mutta silti eeeiiiii....

        Katopa kun tuolla, näetkö, tuolla ylhäällä vilkkuu jokin, onko tuo tekokuu vai tähti, katopa oikeen tarkkaan yläviistoon..

        (vie pullosäkkiä kauemmas:'D )

        Laatikossa oli pullot ja oikeastan kun mietin, niin taidankin tehdä pari satsia kesälle...mulla on synttärit...

        Toinen jääkaappi vaan ja pullot viilenemään..0.6 litran tuoppeja pitäis vaan saada...

        Olutfestarit pystyyn. Jiiihaa!


      • Dissident kirjoitti:

        No tasainen lämpö lienee viinille se tärkein juttu. Ja hiivoissakin on eroa. Mä oon tehnyt vaan pintahiivaoluita.

        Eno on specialisoitunut tas kotiviineihin. Omista puutahatuotteistaan ja metsämarjoista pulputtelee hyviä viinejä. 50 vuoden kokemuksella. Lisäksi tuotanto on ollut joskus niin rajua kulutukseen nähden, että vuosikertojakin löytyy.

        Uistaakseni vielä pullottaa lämpimään pulloon, joten pullo imee korkkisen korkin itse perään. Toisinsanoen pieni ilmatila pullossa on umpio. Oli vissiin käynyt tutustumassa viinitilatouhuihin...

        Mulla olis aiheesta mieletön määrä tietoa, kun mä vaan saisin auki sen lokeron nupistani mihin se tieto on upputunu..Avain hukassa, tai jotain..

        Mä oon nimittäin vuosikymmeniä sitten myynyt noita tuotteita..

        Kaikkea sitä onkin elämässään ehtiny..ja unohtanu..


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Vanha muistisääntö.

        Kaikkea muuta pannaan, paitsi ruokaa ja pönttöuunia laitetaan. Helppo muistaa.

        Tulepa tänne laittamaan jos uskallat!

        Ois äkkiä serpentiinut..nit solmussa. Sinä ja sinun muistisääntös.

        Oliko sulla oikeasti pönttöuuni, se piti kysyä jo viis viikkoa sitten, mutta sotkeennuin jotenkin tähän iänkaikkiseen simanpanemis- ja wakawakaviidakkoon?


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Mulla olis aiheesta mieletön määrä tietoa, kun mä vaan saisin auki sen lokeron nupistani mihin se tieto on upputunu..Avain hukassa, tai jotain..

        Mä oon nimittäin vuosikymmeniä sitten myynyt noita tuotteita..

        Kaikkea sitä onkin elämässään ehtiny..ja unohtanu..

        Joo. No mua ei jotenkinsa viinit oikein lähde innostamaan. Olut on mun juttu. Mutta se on prosessina vielä monimutksisempi. On humalat, jälkikäynti, paahtoaste maltaassa....

        Samoista raaka-aineista eri suhteilla saa niin erilaista...

        Muuten...mun tekuaikana yks Chileläinen kamu sanoi, että he teki valkkaria rypäleistä ihan vaan tilsimällä rypäleet, suodatti siitä mehun ja pisti melonin kuoren sisään....ne oli porannut reijän vesimeloniin ja kepillä vatkasivat sisustan pois ja valuttivat rypälemehua tilalle. Kuulemma viini tuli siinä parissa viikossa. Sit kylmään kellariin ja eikun hölökynkölökyn...


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Tulepa tänne laittamaan jos uskallat!

        Ois äkkiä serpentiinut..nit solmussa. Sinä ja sinun muistisääntös.

        Oliko sulla oikeasti pönttöuuni, se piti kysyä jo viis viikkoa sitten, mutta sotkeennuin jotenkin tähän iänkaikkiseen simanpanemis- ja wakawakaviidakkoon?

        Olen maakuntakierroksella juhannuksen jälkeisellä viikolla, jos aikataulu antaa myöden, niin mikäpä ettei. Laita osoitteesi mun postilaatikkoon.

        Kysehän ei ole mistään minun muistisäännöstäni, vaan äidinkielenopettajani opettamasta muistisäännöstä.

        Olen tilannut sen pönttöuunin, mutta ei se ole vielä mulla. Ja jos markkinoilta löytyy parempia, niin voin vielä vaihtaa mallia.


      • Dissident kirjoitti:

        Joo. No mua ei jotenkinsa viinit oikein lähde innostamaan. Olut on mun juttu. Mutta se on prosessina vielä monimutksisempi. On humalat, jälkikäynti, paahtoaste maltaassa....

        Samoista raaka-aineista eri suhteilla saa niin erilaista...

        Muuten...mun tekuaikana yks Chileläinen kamu sanoi, että he teki valkkaria rypäleistä ihan vaan tilsimällä rypäleet, suodatti siitä mehun ja pisti melonin kuoren sisään....ne oli porannut reijän vesimeloniin ja kepillä vatkasivat sisustan pois ja valuttivat rypälemehua tilalle. Kuulemma viini tuli siinä parissa viikossa. Sit kylmään kellariin ja eikun hölökynkölökyn...

        Ei se mun muistin mukaan sen kummempi juttu ollu..
        Marjat siiviläpussiin..sokerit, kuumaa vettä ja ämpäri ja vesilukko ja eiku pulputtaan..


      • Wwuwuw kirjoitti:

        Ei se mun muistin mukaan sen kummempi juttu ollu..
        Marjat siiviläpussiin..sokerit, kuumaa vettä ja ämpäri ja vesilukko ja eiku pulputtaan..

        No täälläseuduin joutuu lisäämään vielä hiivan ja sen sokerin... inkkareiden jälkeläisten kutaleet ei tarvinnut sitäkään...

        Ilmankos tanssivat siellä vähänväliä kaikkia samboja ja muita...

        Ei helekatti..mä lähen unille...öitä.


      • Dissident kirjoitti:

        Laatikossa oli pullot ja oikeastan kun mietin, niin taidankin tehdä pari satsia kesälle...mulla on synttärit...

        Toinen jääkaappi vaan ja pullot viilenemään..0.6 litran tuoppeja pitäis vaan saada...

        Olutfestarit pystyyn. Jiiihaa!

        Toivotonta...

        ei tästä nyt tule mitään. Te olette villiintyneitä kaikki.

        Ehdotan vielä viimeisen kerran maitoa.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Olen maakuntakierroksella juhannuksen jälkeisellä viikolla, jos aikataulu antaa myöden, niin mikäpä ettei. Laita osoitteesi mun postilaatikkoon.

        Kysehän ei ole mistään minun muistisäännöstäni, vaan äidinkielenopettajani opettamasta muistisäännöstä.

        Olen tilannut sen pönttöuunin, mutta ei se ole vielä mulla. Ja jos markkinoilta löytyy parempia, niin voin vielä vaihtaa mallia.

        Maakuntakierroksella, mä asun kuule niin kaukana sinusta herra etelän herra, että sä tarviit osotteen lisäks tänne jo viisumin (naurua).

        Eikä sulla ole postilaatikkoa kun ei ole mullakaan.

        En tiedä nyt ihan varmana, mistä uunista puhut :D, joten paha mennä sanomaan mitään. Pönttöuuni on muuten valittu vuoden kauneimmaksi tulisijaksi. Kappas, ei ollut mikään ihme:)


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Maakuntakierroksella, mä asun kuule niin kaukana sinusta herra etelän herra, että sä tarviit osotteen lisäks tänne jo viisumin (naurua).

        Eikä sulla ole postilaatikkoa kun ei ole mullakaan.

        En tiedä nyt ihan varmana, mistä uunista puhut :D, joten paha mennä sanomaan mitään. Pönttöuuni on muuten valittu vuoden kauneimmaksi tulisijaksi. Kappas, ei ollut mikään ihme:)

        Misspönttöuuni:"Tulepa tänne laittamaan jos uskallat!"

        A.Palstamäki:"Olen maakuntakierroksella juhannuksen jälkeisellä viikolla, jos aikataulu antaa myöden, niin mikäpä ettei. Laita osoitteesi mun postilaatikkoon."

        Misspönttöuuni:"Maakuntakierroksella, mä asun kuule niin kaukana sinusta herra etelän herra, että sä tarviit osotteen lisäks tänne jo viisumin (naurua)."

        -Jos neiti Pönttöuuni vain pitäisi pienempää suuta ettei kukaan käsitä noita "kehotuksia" väärin.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Misspönttöuuni:"Tulepa tänne laittamaan jos uskallat!"

        A.Palstamäki:"Olen maakuntakierroksella juhannuksen jälkeisellä viikolla, jos aikataulu antaa myöden, niin mikäpä ettei. Laita osoitteesi mun postilaatikkoon."

        Misspönttöuuni:"Maakuntakierroksella, mä asun kuule niin kaukana sinusta herra etelän herra, että sä tarviit osotteen lisäks tänne jo viisumin (naurua)."

        -Jos neiti Pönttöuuni vain pitäisi pienempää suuta ettei kukaan käsitä noita "kehotuksia" väärin.

        En pysty herra Palstamäki.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Misspönttöuuni:"Tulepa tänne laittamaan jos uskallat!"

        A.Palstamäki:"Olen maakuntakierroksella juhannuksen jälkeisellä viikolla, jos aikataulu antaa myöden, niin mikäpä ettei. Laita osoitteesi mun postilaatikkoon."

        Misspönttöuuni:"Maakuntakierroksella, mä asun kuule niin kaukana sinusta herra etelän herra, että sä tarviit osotteen lisäks tänne jo viisumin (naurua)."

        -Jos neiti Pönttöuuni vain pitäisi pienempää suuta ettei kukaan käsitä noita "kehotuksia" väärin.

        En pysty herra Palstamäki.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        En pysty herra Palstamäki.

        Ymmärrätkö paremmin jos sanon sen kahdesti.

        (naurua)


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Ymmärrätkö paremmin jos sanon sen kahdesti.

        (naurua)

        Jassoota.

        Sinusta tulee mieleeni tarina pojankoltiaisesta jolla oli tapana mennä järven rantaan ja huhuilla sieltä apua ihan vain muiden kiusaksi.

        Muutaman kerran kyläläiset sitten riensivät järven rantaan auttamaan hädässä olijaa, mutta rantaan saapuessaan kohtasivat vain ilkimyksen joka nauroi heille kun he syöksyivät tuulispäänä paikalle.

        Eräänä päivänä sitten kukaan ei enää sännännytkään rantaan kun poika taas huusi apua. Myöhemmin hänet löydettiin sitten hukkuneena järven rannasta.

        Neiti Pönttöuuni, veikkaampa että kukaan ei enää säntää laittamaan teitä kun olette oikeassa puutteessa. Kaikki ajattelevat että te vain pilailette.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Jassoota.

        Sinusta tulee mieleeni tarina pojankoltiaisesta jolla oli tapana mennä järven rantaan ja huhuilla sieltä apua ihan vain muiden kiusaksi.

        Muutaman kerran kyläläiset sitten riensivät järven rantaan auttamaan hädässä olijaa, mutta rantaan saapuessaan kohtasivat vain ilkimyksen joka nauroi heille kun he syöksyivät tuulispäänä paikalle.

        Eräänä päivänä sitten kukaan ei enää sännännytkään rantaan kun poika taas huusi apua. Myöhemmin hänet löydettiin sitten hukkuneena järven rannasta.

        Neiti Pönttöuuni, veikkaampa että kukaan ei enää säntää laittamaan teitä kun olette oikeassa puutteessa. Kaikki ajattelevat että te vain pilailette.

        "Neiti Pönttöuuni, veikkaampa että kukaan ei enää säntää laittamaan teitä kun olette oikeassa puutteessa. Kaikki ajattelevat että te vain pilailette."

        Ni tuo sunkaan touhu kyllä miltään säntäämiseltä vaikuta "Olen maakuntakierroksella juhannuksen jälkeisellä viikolla", tuossahan ehtii joku kulkumies jo laittamaan kun eteläön herra vasta suunnittelee :D


      • Harmaaritari kirjoitti:

        "Neiti Pönttöuuni, veikkaampa että kukaan ei enää säntää laittamaan teitä kun olette oikeassa puutteessa. Kaikki ajattelevat että te vain pilailette."

        Ni tuo sunkaan touhu kyllä miltään säntäämiseltä vaikuta "Olen maakuntakierroksella juhannuksen jälkeisellä viikolla", tuossahan ehtii joku kulkumies jo laittamaan kun eteläön herra vasta suunnittelee :D

        Olisin nyt kuitenkin ollut valmis auttamaan heti kun se omiin aikatauluihini sopii.

        Ensiavun olisi voinut tarvittaessa antaa vaikka se kulkumies. Nyt jäi kuva siitä että tässä vähän kuin turhaan huhuillaan.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Jassoota.

        Sinusta tulee mieleeni tarina pojankoltiaisesta jolla oli tapana mennä järven rantaan ja huhuilla sieltä apua ihan vain muiden kiusaksi.

        Muutaman kerran kyläläiset sitten riensivät järven rantaan auttamaan hädässä olijaa, mutta rantaan saapuessaan kohtasivat vain ilkimyksen joka nauroi heille kun he syöksyivät tuulispäänä paikalle.

        Eräänä päivänä sitten kukaan ei enää sännännytkään rantaan kun poika taas huusi apua. Myöhemmin hänet löydettiin sitten hukkuneena järven rannasta.

        Neiti Pönttöuuni, veikkaampa että kukaan ei enää säntää laittamaan teitä kun olette oikeassa puutteessa. Kaikki ajattelevat että te vain pilailette.

        Nyt sinä eli te olitte tuhma!

        Yritätte saada minut kerjäämään. Eli anelemaan.

        Mä tuossa viime viikolla vähän jo suunnittelin, että taidan alkaa vanhaksi piiaksi. Istuin siinä keittiön pöydän ääressä ja naputtelin kynnellä pöydän kantta. Kun ei näistä projekteista tule yhtään mitään eikä tätä jaksa kovin pitkään. Niin kai se on, musta tulee vanhapiika, hoitelen vaan norjalaista metsäkissaa ja katselen kun päivä toiseksi vaihtuu.

        Lämmitän ulkosaunan, otan vastan mukkaan, ja sanon *lle, että ota siitä nyt salaattia ku ei aikannaan liha kelvannut.

        (herrajestas, nythän minä :0 )


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Nyt sinä eli te olitte tuhma!

        Yritätte saada minut kerjäämään. Eli anelemaan.

        Mä tuossa viime viikolla vähän jo suunnittelin, että taidan alkaa vanhaksi piiaksi. Istuin siinä keittiön pöydän ääressä ja naputtelin kynnellä pöydän kantta. Kun ei näistä projekteista tule yhtään mitään eikä tätä jaksa kovin pitkään. Niin kai se on, musta tulee vanhapiika, hoitelen vaan norjalaista metsäkissaa ja katselen kun päivä toiseksi vaihtuu.

        Lämmitän ulkosaunan, otan vastan mukkaan, ja sanon *lle, että ota siitä nyt salaattia ku ei aikannaan liha kelvannut.

        (herrajestas, nythän minä :0 )

        En minä painosta, sanon niinkuin asiat on.

        Apua kyllä löytyy jos sitä ollaan valmiita ottamaan vastaan. Ei kukaan silti reservissä pitkään roiku, joten se on syytä pitää mielessä kun aprikoi mitä haluaa elämältään.


      • Harmaaritari kirjoitti:

        "Neiti Pönttöuuni, veikkaampa että kukaan ei enää säntää laittamaan teitä kun olette oikeassa puutteessa. Kaikki ajattelevat että te vain pilailette."

        Ni tuo sunkaan touhu kyllä miltään säntäämiseltä vaikuta "Olen maakuntakierroksella juhannuksen jälkeisellä viikolla", tuossahan ehtii joku kulkumies jo laittamaan kun eteläön herra vasta suunnittelee :D

        Kumpi teistä nyt on tulossa?

        Menee jo termit sekaisin, "kulkumies",
        "etelän mies"?

        En tiedä itkeäkö vai nauraa.


      • Harmaaritari kirjoitti:

        "Neiti Pönttöuuni, veikkaampa että kukaan ei enää säntää laittamaan teitä kun olette oikeassa puutteessa. Kaikki ajattelevat että te vain pilailette."

        Ni tuo sunkaan touhu kyllä miltään säntäämiseltä vaikuta "Olen maakuntakierroksella juhannuksen jälkeisellä viikolla", tuossahan ehtii joku kulkumies jo laittamaan kun eteläön herra vasta suunnittelee :D

        Kumpi teistä nyt on tulossa?

        Menee jo termit sekaisin, "kulkumies",
        "etelän mies"?

        En tiedä itkeäkö vai nauraa.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Kumpi teistä nyt on tulossa?

        Menee jo termit sekaisin, "kulkumies",
        "etelän mies"?

        En tiedä itkeäkö vai nauraa.

        Harmis taas yrittää päteä.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Harmis taas yrittää päteä.

        Sinä olet nyt niin tuhma, että sinun pitää mennä nukkumaan.

        Eikö niin.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Kumpi teistä nyt on tulossa?

        Menee jo termit sekaisin, "kulkumies",
        "etelän mies"?

        En tiedä itkeäkö vai nauraa.

        Taidetaan jäädä molemmat lähtökuoppiin kun ei meillä ole edes sitä osoitetta :(
        Kuitenkin joku tuommoinen jämäkkäleukainen kulkumies sitten korjaa potin:

        https://www.youtube.com/watch?v=nz3D42GAwbU

        jep, nyt öitä kaikille.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Sinä olet nyt niin tuhma, että sinun pitää mennä nukkumaan.

        Eikö niin.

        Minun todellakin pitää mennä nukkumaan, olisi pitänyt jo mennäkin mutta oli kiva turista.

        Aikuiset miehet eivät ole tuhmia, he ovat joko korrekteja tai vittumaisia. Minä osaan olla molempia, nyt olin korrekti.

        Öitä vuan palstalaisille.


      • Harmaaritari kirjoitti:

        Taidetaan jäädä molemmat lähtökuoppiin kun ei meillä ole edes sitä osoitetta :(
        Kuitenkin joku tuommoinen jämäkkäleukainen kulkumies sitten korjaa potin:

        https://www.youtube.com/watch?v=nz3D42GAwbU

        jep, nyt öitä kaikille.

        Joo, mä ilmottelen sitten miten kävi. Hyvin tai huonosti,

        laitan twiittiä vanhainkodista, että löytykö pappaa koskaan rinnalle vai horisinko loppuikäni yksin. Viimeinen vaihtoehto on varmempi.

        Öitä.


      • misspönttöuuni kirjoitti:

        Joo, mä ilmottelen sitten miten kävi. Hyvin tai huonosti,

        laitan twiittiä vanhainkodista, että löytykö pappaa koskaan rinnalle vai horisinko loppuikäni yksin. Viimeinen vaihtoehto on varmempi.

        Öitä.

        No ei oo, kyllä pieni punatukkainen tyttö aina jonkun jämäkkäleuan löytää, useimmmat montakin matkansa varrella :D


    • mansikkakakkua

      Pikku vihje...
      Siman pullotukseen sekä kotikaljan mehujen... vaikka juomavettä metsälle, rannalle mukaan.
      Ikeasta vuosikausiksi, KORKEN-sarjan pullot sopivat täydellisesti säilöntään, sekä juomien tarjoiluun. Ilmatiivis korkki pitää herkut varmasti tuoreina. 1litran pullo/1,99€ ... viiden litran pulotukseen uppoaa 10€, mutt ovat käytännöllisiä ja kestäviä ja ne kehtaa nostaa myös pöytään.
      Ens vuona säilöt pienen erän simaa jo ilmaiseksi... sekä kotikaljan.

      • No voi saamari.

        Just tuollaisia olisin ollut vailla. Ostin niitä muovipulloja kun en tiennyt että olisi ollut lasisiakin saatavilla.


      • viinuri
        A.Palstamäki kirjoitti:

        No voi saamari.

        Just tuollaisia olisin ollut vailla. Ostin niitä muovipulloja kun en tiennyt että olisi ollut lasisiakin saatavilla.

        Lidl myy lähdevettä 1.50€ 5 litran päniköissa

        saa kotiviiniin paremman maun ja ilmaisen pöntön

        vesilukkona on paras kortonki

        ku muija rupea ratzastamaan siinä kortzussa , on kiljukin tarpeexi käynyt

        Viime kesän tein mustkoista viinin turbohiivalla tuli 17 vol%

        niin väkevän ei viini happane helposti


    • hienoahienoa

      Totta kai laitoin viime viikolla simat käymään. Annan käydä viikon (vesilukolla) ja sitten katson minkälaiset kiljut on tullut. Siman tekeminen on hauskaa ja helppoa. Muistakaa laittaa pönttöön vain käyttämänne hedelmän ulkokuori. Jos laitatte viipaleet, niin sen valkoisen mukana tulee kirpeyttä. Hiivaa kannattaa laittaa enemmän kuin herneen verran. Tosin naisilla on hiivat omasta takaa. :D

    • kerranoliomenapuut

      Jos sitten kesällä tehtäisin yhdessä meidän viinimme.

      • kävelyllä

        ja eiku alkoon


      • Tehdään vain. Hyvät yöt sinnekin.


    • kaisanoasaa

      On mullakin kilju tulossa. Vappuna se on jo juotavaa.

      • Mulla on tulossa sima, pullotan sen tänä iltana.


    • No niin, mullakin on simat käymässä, tai ainakin toivottavasti lähtee käymään kun eihän sitä varmaksi tiedä vielä onnistuuko. itse taidan nopeuttaa valmistusprosessia niin että annan olla pullotuksen jälkeen huoneenlämmössä niin tulee sitten neljässä päivässä valmiiksi. ainakin tuon ohjeen mukaan:

      https://www.dansukker.fi/fi/inspiroidu/sesonkiherkut/vappu/itse-tehty-sima-tekee-vapun.aspx?gclid=EAIaIQobChMIkfWDgPDV2gIVTJSyCh1y3AU_EAAYASAAEgLAYvD_BwE

      Jos huomenillalla pullottaa niin sunnuntai-iltana on valmista. sitten varmaan pitää laittaa jääkaappin jäähtymään ja maanantaina pääsee juomaan.

      • Minä pullotin juuri äsken nuo simat. Saa nähdä kuinka käy, laitoin litran muovipulloihin ja annan olla vielä vuorokauden huoneenlämmössä.

        En löytänyt mistään tietoa paljonko pitää laittaa pullottaessa sokeria pullonpohjalle, joten laitoin 2 tl/litra. Tuskin se nyt ainakaan ällömakeaksi menee.

        Ainakin ämpärissä porisi kivasti, pitää kuulostella miten lähtee pullossa käymään.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Minä pullotin juuri äsken nuo simat. Saa nähdä kuinka käy, laitoin litran muovipulloihin ja annan olla vielä vuorokauden huoneenlämmössä.

        En löytänyt mistään tietoa paljonko pitää laittaa pullottaessa sokeria pullonpohjalle, joten laitoin 2 tl/litra. Tuskin se nyt ainakaan ällömakeaksi menee.

        Ainakin ämpärissä porisi kivasti, pitää kuulostella miten lähtee pullossa käymään.

        Ainakin pieniä ilmakuplia on nähtävissä pullojen sisäpinnassa, joten sima tuntuu käyvän.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Minä pullotin juuri äsken nuo simat. Saa nähdä kuinka käy, laitoin litran muovipulloihin ja annan olla vielä vuorokauden huoneenlämmössä.

        En löytänyt mistään tietoa paljonko pitää laittaa pullottaessa sokeria pullonpohjalle, joten laitoin 2 tl/litra. Tuskin se nyt ainakaan ällömakeaksi menee.

        Ainakin ämpärissä porisi kivasti, pitää kuulostella miten lähtee pullossa käymään.

        Mitenkähän kauan kestää että alkaa porisemaan? mulla vissiin huomenna pitäis porista? jos ei niin ei kai auta kuin lisätä sitten hiivaa kun sitä meni niin olematon määrä ohjeen mukaan.

        Tuossa Dan Suckerin ohjeessa näytti olevan 1tl per pullo, ei kai 2 lusikallistakaan liikaa ole.

        On se jännä ,miten täällä palstallakin näkyy naisten muutos, me miehet kokataan simaa ja palstanaiset ostaa kaupasta valmista. Joskus 50-luvulla naiset olisi tehneet simat ja toimittaneet sitten meille valmista tavaraa.


      • kokkimies
        Harmaaritari kirjoitti:

        Mitenkähän kauan kestää että alkaa porisemaan? mulla vissiin huomenna pitäis porista? jos ei niin ei kai auta kuin lisätä sitten hiivaa kun sitä meni niin olematon määrä ohjeen mukaan.

        Tuossa Dan Suckerin ohjeessa näytti olevan 1tl per pullo, ei kai 2 lusikallistakaan liikaa ole.

        On se jännä ,miten täällä palstallakin näkyy naisten muutos, me miehet kokataan simaa ja palstanaiset ostaa kaupasta valmista. Joskus 50-luvulla naiset olisi tehneet simat ja toimittaneet sitten meille valmista tavaraa.

        Se on ihanaa kun mies tekee tuollaista ja laittaa ruokaa.


      • kokkimies kirjoitti:

        Se on ihanaa kun mies tekee tuollaista ja laittaa ruokaa.

        Meidän 2000-luvun miesten on pakko, muuten kuoltais nälkään :( Aika monet perheellisetkin kertoneet että ovat pääasiallisia ruuanlaittajia taloudessa.


      • Harmaaritari kirjoitti:

        Mitenkähän kauan kestää että alkaa porisemaan? mulla vissiin huomenna pitäis porista? jos ei niin ei kai auta kuin lisätä sitten hiivaa kun sitä meni niin olematon määrä ohjeen mukaan.

        Tuossa Dan Suckerin ohjeessa näytti olevan 1tl per pullo, ei kai 2 lusikallistakaan liikaa ole.

        On se jännä ,miten täällä palstallakin näkyy naisten muutos, me miehet kokataan simaa ja palstanaiset ostaa kaupasta valmista. Joskus 50-luvulla naiset olisi tehneet simat ja toimittaneet sitten meille valmista tavaraa.

        Aika nopeasti se porina alkaa, ihan muutaman tunnin päästä siitä kun hiiva on lisätty. Eilen illalla laitoin siman käyntiin, ja aamulla oli täysi porina päällä. Hiivaa tulee tosiaan ihan sellainen herneen kokoinen pala, mutta nythän ei olekaan kyse mistään Pöntön sukukiljusta.

        Niin kun minä en löytänyt mistään tietoa minkä kokoiseen pulloon tulee 1 tl sokeria, niin ajattelin sitten että yleensähän se perinteinen simapullo on 1/2 litran kossupullo.


      • A.Palstamäki kirjoitti:

        Aika nopeasti se porina alkaa, ihan muutaman tunnin päästä siitä kun hiiva on lisätty. Eilen illalla laitoin siman käyntiin, ja aamulla oli täysi porina päällä. Hiivaa tulee tosiaan ihan sellainen herneen kokoinen pala, mutta nythän ei olekaan kyse mistään Pöntön sukukiljusta.

        Niin kun minä en löytänyt mistään tietoa minkä kokoiseen pulloon tulee 1 tl sokeria, niin ajattelin sitten että yleensähän se perinteinen simapullo on 1/2 litran kossupullo.

        Joo, no aamullahan tuon varmaan näkee sitten.

        Hyvin päätelty, itse ajattelisin lonkalta että n. 0,75 olis yleisin pullokoko mutta jos ajatellaan että ohjeentekijän olisi pitänyt huomioda se että jotkut tekee 0,5 pulloon niin sitten sen mukaan pitäis olla ohjeessa.


    • Lidl-mies

      Itse pullotin siman tänä aamuna, eli 6 litraa, ja hyvin se porisi padassa sitä ennen. Hiivaa tosiaan tarvitaan vähän, herneen kokoinen pala, ja jos laittaa muutaman hippusen enemmän, niin käyminen saa enemmän ytyä, muuten voi jäädä vähän laimeaksi se käyminen, varsinkin jos jääkaappi on liian kylmä. Sakkaa pohjalle muodostuu kumminkin, käytti sitä hiivaa vähän tai hieman enemmän. Joten kannattaa laittaa vähän enemmän hiivaa, jos on epävarma lopputuloksesta. Tietty huoneenlämmössä sima valmistuu 2-3x nopeammin kuin jääkaapissa, mutta se maku ei taida olla yhtä hyvä kuin hitaassa käymisessä.

      Lidlissä tarjouksessa tuoreita munkkirinkilöitä viikonloppuna (3 kpl/1 €) ja ennen vappua, joten halvaksi menee huvit, kun tekee siman itse, ja ostaa Lidlistä munkkeja paistopisteestä.


      T. Lidl-mies.

      • Kiits, siis noita tarkoitit:

        https://www.lidl.fi/fi/paistopiste.htm?articleId=89

        Olinkin tosiaan vähänhuolissani munkeista että mistä niitä saisi kun en itse ajatellut ruveta leipomaan. Mihinkäpä me 2000-luvun miehet tosiaan enää naisia tarvitaan kun simat voidaan tehdä itse ja lidlin paistopiste huolehtii lopusta.


      • mansikkakakkua
        Harmaaritari kirjoitti:

        Kiits, siis noita tarkoitit:

        https://www.lidl.fi/fi/paistopiste.htm?articleId=89

        Olinkin tosiaan vähänhuolissani munkeista että mistä niitä saisi kun en itse ajatellut ruveta leipomaan. Mihinkäpä me 2000-luvun miehet tosiaan enää naisia tarvitaan kun simat voidaan tehdä itse ja lidlin paistopiste huolehtii lopusta.

        Niinpä. Kätevänä ja pihinä miehenä voit myös tehdä "kesäsimat" eli Louhisaaren juoman.
        Mainio kesäjuoma syntyy mustaherukanlehdistä, on vielä taloudellisempaakin.

        5 l vettä 4 l mustaherukanlehtiä, 25 g sitruunahappoa,500 g sokeria.

        1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada
        se huuhdeltujen herukanlehtien
        päälle. Lisää sitruunahappo
        ja sekoita. Peitä astia kannella ja
        anna juoman tekeytyä 12 tuntia.

        2. Siivilöi lehdet pois sideharsokankaan
        läpi tai tiheän siivilän läpi. Lisää sokeri.

        3. Juoma on heti valmista. Voit
        laimentaa makeutta kivennäisvedellä.
        Juomaa voi käyttää juomasekoituksiin
        ja pakastaakin.Sulattaa aina litra kerrallaan,tarpeen mukaan.
        Alkuperäisen ohjeen olen kopioinut; Marttaliiton Martan kesäkirjasta.
        Tykkään jopa enemmän mitä simasta; vaikka on sekin hyvää!

        Minä teen sen reseptiä mukaellen 5 ja 4 litran lasipurkkeihin kesäisin mökillä, käy janojuomaksi sekä ruokajuomaksi myös hyvin maidottomille vieraille... wiccyllä plantaten... sekä mukulille saunajuomaksi Spraitilla terästettynä! =)) Kätevää kun on mustaherukka pensaita.


      • mansikkakakkua kirjoitti:

        Niinpä. Kätevänä ja pihinä miehenä voit myös tehdä "kesäsimat" eli Louhisaaren juoman.
        Mainio kesäjuoma syntyy mustaherukanlehdistä, on vielä taloudellisempaakin.

        5 l vettä 4 l mustaherukanlehtiä, 25 g sitruunahappoa,500 g sokeria.

        1. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kaada
        se huuhdeltujen herukanlehtien
        päälle. Lisää sitruunahappo
        ja sekoita. Peitä astia kannella ja
        anna juoman tekeytyä 12 tuntia.

        2. Siivilöi lehdet pois sideharsokankaan
        läpi tai tiheän siivilän läpi. Lisää sokeri.

        3. Juoma on heti valmista. Voit
        laimentaa makeutta kivennäisvedellä.
        Juomaa voi käyttää juomasekoituksiin
        ja pakastaakin.Sulattaa aina litra kerrallaan,tarpeen mukaan.
        Alkuperäisen ohjeen olen kopioinut; Marttaliiton Martan kesäkirjasta.
        Tykkään jopa enemmän mitä simasta; vaikka on sekin hyvää!

        Minä teen sen reseptiä mukaellen 5 ja 4 litran lasipurkkeihin kesäisin mökillä, käy janojuomaksi sekä ruokajuomaksi myös hyvin maidottomille vieraille... wiccyllä plantaten... sekä mukulille saunajuomaksi Spraitilla terästettynä! =)) Kätevää kun on mustaherukka pensaita.

        Kiits, piti ihan tsekata wikistä:

        "Mustaherukka (Ribes nigrum) eli mustaviinimarja on herukoiden sukuun kuuluva yksikotinen pensas, joka kasvaa suurimmassa osassa Eurooppaa sekä villinä että viljeltynä. "
        Eli siis mustaviinimarja miksikä meilläpäin sanotaan eli tuttu mutta mulla vaan ei noita lehtiä ole täällä kaupungissa, muuten varmaan hyvä ohje niille joilla on, dissidentillähän on pensaita niin saa kokeilla. Pitääpä munkin mutsille sanoa jos muistaa joskus että saisi juomaa tehtyä niistäkin vaikka onhan se saattanut joskus jo kokeillakin. Joo, näkyy löytyvän tuoltakin niin helppo löytää (vähän eri määrät ja prosessi kuin sulla mutta varmaan ihan ok noinkin tulee):

        https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/27969/Mustaherukan lehtimehu/

        Näkyy kommentoijat tykänneen tuollakin, hyvä ohje siis lienee.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      3245
    2. GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?

      GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys
      Voice of Finland
      43
      1187
    3. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      83
      1162
    4. Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut

      Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja
      Ikävä
      53
      1102
    5. Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!

      Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!
      Pudasjärvi
      35
      1042
    6. Mikä teki vaikutuksen

      että ihastuit kaivattuusi? 🔥
      Ikävä
      49
      928
    7. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      67
      878
    8. Autolla puuhun

      Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn
      Oulainen
      25
      874
    9. Luuletko, että löydämme vielä

      Yhteyden takaisin? Miehelle ....
      Ikävä
      53
      867
    10. Tunnustan

      Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle
      Ikävä
      39
      862
    Aihe