Ammattipyöräilyn yhä jatkuva ongelma

Intoname

On se merkillinen urheilulaji tuo ammattipyöräily.Nytkin Girossa voittoon ajoi pyöräilijä joka on viime syksynä antanut kaksi positiivista dopingnäytettä.Keskenhän se prosessi tuon pyöräilijän osalta toki on mutta muissa lajeissa toisen positiivisen eli positiivisen b-näytteen jälkeen urheilija suljetaan pois kisoista.Pyöräilijän edustama SKY-talli on kyllä niin merkittävä tekijä ammattipyöräilyssä, että enpä ihmettelisi vaikka Froome todettaisiin puhtaaksi huolimatta kahdesta positiivisesta näytteestä.Onpa jopa huhuiltu, että kansainvälisen pyöräilyliiton presidentti David Lappartient olisi luvannut, että Giron tulos jää voimaan, vaikka Froome (kirjoittajan huomautus: Mikäli Froome sattuisi sijoittumaan arvosijoille) tuomittaisiinkin dopingrikkeestä.Yksi ammattipyöräilyn suurnimi Tom Dumoulin oli todennut ennen tämän vuoden Giroa -Jos minä olisin samassa tilanteessa kuin hän, en kilpailisi täällä.Froome itse ei ole ollut tapauksesta lainkaan huolissaan vaikka onkin antanut kaksi positiivista näytettä.Kyllähän sekin jostakin kertoo.
Sen sijaan, että ammattipyöräilyssä näiden toistuvien dopingkäryjen jälkeen joskus myönnettäisiin - edes kerran - kiellettyjen menetelmien käyttäminen niin tallit ja ajajat keskittyvät sinnikkäästi vesittämään testausmetodit ja kieltävät jyrkästi dopingin käytön.
Ei ole toista lajia jossa dopingin käyttö olisi näin räikeää.On ammattipyöräilytalleja jotka ovat suorastaan pakottaneet ajajaa käyttämään kiellettyjä keinoja mikäli urheilija haluaa jatkaa kyseisessä tallissa.Ainakin yksi suomalainen ammattipyöräilijä on tuon menettelyn joutunut kokemaan.Tosin tuo pyöräilijä vaihtoi heti suosiolla toiseen talliin ja jatkoi urheilemista sallituin keinoin.

Otetaan konkreettinen esimerkki.Alberto Contadorin dopingnäytteestä löytyi syyskuussa 2010 klenbuterolia.Siitä espanjan pyöräilyliitto antoi hänelle vuoden kilpailukiellon.Tuosta johtuen hän olisi menettänyt vuoden 2010 Tourin voiton joten espanjan liitto vapauttikin hänet pikaisesti. Kuitenkin helmikuussa 2012 päätti urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS antaa Contadorille takautuvasti kahden vuoden kilpailukiellon ja samalla hän menetti 2010 Tourin ja 2011 Giron voitot, kuin myös muut hänen 2010 Tourin voitosta lähtien tekemänsä tulokset mitätöitiin.
Jo vuonna 2006 Contadorin epäiltiin vahvasti liittyvän operaatio Puerto dopingvyyhteen mutta tuolloin hänet vapautettiin syytteistä.Mikäköhän instanssi tuolloin puhui Contadorin puolesta?
Noin näitä vilpillisin keinoin urheilevia kestävyysurheilun kuningaspettureita suojellaan.

Kaikki muistavat toistaiseksi kaikkien aikojen pahimman kiinni jääneen kilpaurheilun doping huijarin amerikan yhdysvalloista joka aina vain yhä uudestaan ja uudestaan kiisti jyrkästi kaiken dopingin käytön huolimatta kiistattomista todisteista häntä vastaan kuten esim. useista suunsa puhtaaksi puhuneista Lance Armstrongin dopingin käytön tienneistä henkilöistä huolimatta. Armstrong voitti seitsemän Touria vuosina 1999-2005.Lopulta vuonna 2013 Armstrong myönsi käyttäneensä dopingia kaikkien noiden seitsemän voittamansa Tourin aikana.Kaikki hänen vuodesta 1998 lähtien tekemät kilpailutulokset mitätöitiin.
Maineensahan nämä antisankarit onneksi lopulta menettävät mutta entäs se taloudellinen hyöty jonka he vilpillisin keinoin ovat saavuttaneet? Esimerkiski Armstrong on tehnyt merkittävän omaisuuden kiellettyjä menetelmiä käyttämällä eikä sitä häneltä saada pois otetuksi.
Toivottavasti ei enää koskaan tulla näkemään hänen kaltaistaan kuningashuijaria.

Toivotaan, että kaikesta huolimatta ammattipyöräily ja urheilu yleensä saisi ennemmin tai ennemmin pysyvästi puhtaamman suunnan mitä dopingin käyttöön tulee.Tosin pysyvä muutos parempaan on mahdollinen vain ja ainostaan sanktioiden totaalisella ojentamisella siten, että ilman järkevää epäilyä todetusta doping rikkeestä tulisi aina automaattisesti elinikäinen kilpailukielto.Riippumatta siitä onko kysymyksessä huipputallin ajaja vai alemmalla tasolla oleva.Se on kuitenkin niin, että muutoin tätä huippu-urheilun syöpäpesäkettä ei saada koskaan nujerretuksi.Jäljelle jää vain kysymys – Miksi ylipäätään urheilussa on sallittu näin pitkään kiellettyjen menetelmien käyttö?

Sanktion antajan pitäisi aina olla kansainvälinen eikä missään tapauksessa urheilijan kotimaan päättävä elin.Ratkaisun pitäisi olla pysyvä ilman mahdollisuutta muutokseen.Näin estettäisiin mahdolliset myöhemmät sanktioiden höllentämiset urheilijan kotimaan taholta.On nähty miten määräaikaiset lyhyet kilpailukiellot ovat toimineet pelotteena.Aina on toisteltu samoja fraaseja, että jotakin pitäisi tehdä dopingin poistamiseksi .
Kyllä siihen keinot ovat olemassa ne vain pitää ottaa käyttöön.

Olin aiemmin innokas ammattipyöräilyn seuraaja mutta nämä uudestaan toistuvat dopingtapaukset ovat nakertaneet syvästi luottamustani ja kiinnostustani ammattipyöräilyyn.Nykyisin nautin lähinnä siitä luonnon kauneudesta mitä kuvaruudun välityksellä on mahdollista havannoida.

10

473

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyyninen_ihminen

      Ammattipyöräilyssä sentään yritetään tehdä asialle jotain, mutta koska viimeksi on jäänyt kiinni huippu jalkapalloilija saati NHL kiekkoilija. Yleisurheilijoita kärähtää säännöllisesti, joten sielläkin on yritystä pitää annoskokoa kurissa. Et kai usko puhtaaseen huippu-urheiluun?

    • perapukama

      Vedetäänpäs nyt hiukan henkeä ja ajatellaan asiaa Kirkkonummen sukkahousuritareiden kanssa koska he , jos ketkään, ovat todellisia ammattipyöräilijöitä. Doping kuuluu pyöräilyyn yhtä ollennaisena osana kuin Lancen kivekset lasipurkkiin.

      Esimerkiksi Tourilla ajetaan, reitistä riippuen, noin 3000-4000 kilometrin matka keskinopeuden ollessa noin 40 km/h. Näppärä Kirkkonummelainen ammattipyöräilijä/ insinööri laskeekin tästä että satulassa istutaan yhteensä noin 100 tuntia. Vuoristo-osuuksineen Tour de Francen ajaminen on kiistatta maailman vaativin urheilusuoritus. Sitä voidaan verrata siihen, että joku kirjoittaa kieliopillisesti virheettömän tekstin Suomi24 keskustelupalstalle, tekstin jonka lauserakenne, muoto-oppi ja yhdyssanat muodostavat koherentin ja ajatuksia herättävän tekstin. Kaikki ymmärtävät että kyseiset suoritukset eivät onnistu ilman kemiallista apua. Jos spandexukot kilpailisivat Ranskassa puhtaina, katsoisimme kisaa jossa keskinopeus olisi noin 15 km/h ja vuoristo-osuuksilla pyörät talutettaisiin ylämäessä. Kuka sellaista haluaisi katsella saati sponsoroida? Ei kukaan.

      Annetaan siis pyöräilijöiden doupata ja Kirkkonummen pyörälymafian polkea pyöriään, ihmisoikeuksia ja toisiaan. Sillä siitähän ammattipyöräilyssä ja pyöräilyssä yleensäkin pohjimmiltaan on kyse; se on metafora poikien halulle polkea toisiaan.

      IIoisiin polkemisiin!

    • ammattiautoilia

      Mutta käyttävätkö pyöräteitä?

    • turskain-sanoin

      så lenge rent til det er påvist noe annet

      • kunosaavat

        Norjalainen pyöräilijä on kärynnyt, mutta hiihtäjät ovat aivan eri stepillä kuin testaajat.


    • Alkup_

      Nuo ammattipyöräilijät ovat kolleekoitani, eli työkavereitani. Tuttuja frendejä.

    • EiPelkkääUrheilua

      Tässä sekoitetaan nyt urheilubusiness pelkkään urheiluun. Urheilubusinekseen kuuluvat sellaiset lajit kuten koripallo, jalkapallo, tennis, nyrkkeily, autourheilu, pyöräily, yleensäkin kaikki ne lajit, joissa olympia voitto on lähinnä b-luokan koriste palkintokaapissa jos kyseessä edes on olympialaji. Näiiden lajien kiinnostavuus perustuu ihan muihin asioihin kuin "puhtaaseen" urheiluun, näiden lajien huiput tienaavat sievoisesti, mutta kuitenkin busineksen pyörittäjät, televisioyhtiöt, sponsorit ja tallit hyötyvät tai tienaavat vielä enemmän. Show tarvitsee tekijänsä ja jotta tekijät ovat kunnossa, kohtuullinen määrä lääkehoidollisesti tarpeetonta lääkitystä on lajien sisällä yleisesti hyväksytty. Urheilubusineksessä doping kohut syntyvät lähinnä viihteellisten huumausaineiden käytöstä tai siitä kun joku urheilija menehtyy mahdollisesti liiallisesta tai taidottomasta lääkinnästä seuranneisiin komplikaatioihin esimerkisi Erytropoietiinin käytössä.

      Rajan veto mikä on hyväksyttyä ja mikä ei on sekin hyvin kyseealaisesti tehty. Pelkän urheilun puolella hyväksytään myös monet lääketieteellisesti tarpeettomat toimenpiteet, kuten akillesjänteen puudutus yleisurheilijolla, jos se olisi kiellettyä, olisi lähdöistä tai hyppyjärjestyksetä aina joku mestarisuosikki poissa. Jos tavallinen tallaaja marssii lääkärin vastaanotolle ja kertoo, että illalla pitäisi mennä juoksulenkille, mutta jalka on kipeä. Nauraa lääkäri puudutusainetta pyytävän potilaan pihalle ja opastaa vaan jättämään lenkit vähäksi aikaa väliin...

    • huuulivoiteet

      Tietääkseni Juhaug ja Sundby kärysivät norjalaisista, mutta nehän väännettiinkin vain annosteluvirheiksi. Samat käryt pyöräilyssä olisi tuoneet kunnon rangaistukset.

    • vaikeita-asioista

      Froome antoi positiivisen Salbumatol-näytteen, mutta hänelle oli myönnetty osittainen lupa sen käyttöön.

      Hinault ajaa nyt lakkoa, jos asiaa ei selvitetä perinpohjaisesti.

      Hiihdossa Sundbyn vastaava käry peitettiin liki pariksi vuodeksi ja kilpailukielto annettiin kisakauden ulkopuoliselle ajalle, Sundbyllä ei ollut lupaa käyttää, ainakaan niitä pitoisuuksia, mitä verestä löytyi.

    • Kansaonpuhunut

      Niin vaan Froome on mukana. Tätä se tämä urheilun maailma, lajista riippumatta. Ihme, että yleensä rankaisivat Jouhaugia, vaikka norjalaiset kaiken koittivat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1565
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1404
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1295
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1248
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1176
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1106
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe