Kuuluuko Nikodeemus pelastettuihin ?

Kuuluuko Nikodeemus pelastettuihin ? Ja todistaako Nikodeemus Johanneksen evankeliumin autenttisuudesta ?

Johanneksen evankeliumi esittelee meille mielenkiintoisen henkilön, jota muut ns. synoptiset evankeliumit eivät mainitse.

Henkilöhistoriaa:
Nikodeemus oli fariseus ja kuului San Hedrinin neuvostoon ( Joh 3:1 " oli mies, fariseusten joukosta, nimeltä Nikodeemus, juutalaisten hallitusmiehiä".)
https://en.wikipedia.org/wiki/Nicodemus_ben_Gurion
Hän oli myös Joosef Arimatialaisen tuttava, joka myös kuului neuvostoon (Luuk 23:50 Ja katso, oli neuvoston jäsen, nimeltä Joosef, hyvä ja hurskas mies. )
Talmud mainitsee Nikodeemuksen täydellisen nimen; Nakdimon Ben Gurion ja että hän kuului yhdeksi Jerusalemin rikkaimmista ylimyksistä.
Historioitsija Josefus mainitsee Juutalais-sodat kirjassaan useampia Nikodeemuksen sukulaisia. Esim. Hänen poikansa Gurionin ja tämän pojan Joosefin.
(Ja huom. Tämä suku on juutalaisessa kulttuurissa oli niin kuuluisaa, että puolalaissyntyinen Israelin ensimmäinen pääministerikin muutti alkuperäisen nimensä David Grunn nimen David Ben Gurioniksi. https://fi.wikipedia.org/wiki/David_Ben-Gurion )

Mutta mikä tekee tästä Nikodeemuksesta mielenkiintoisen evankeliumin kannalta on se, että juuri tälle Nikodeemukselle tai hänen seurueelleen Jeesus esittää nämä usein uskovan uudestisyntymiseen liitettävät sanat:
Joh 3:3 Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa" ja
3:5 Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, ei hän voi päästä sisälle Jumalan valtakuntaan."

Ja sitten se, että Nikodeemus puolusti Jeesusta hallitusmiesten joukossa Joh (7:50,51)

Ja se, että Nikodeemus oli pyytämässä Joosef Arimatialaisen kanssa Jeesuksen ruumista tuoden Jeesuksen ruumista varten voiteita. (Joh 19:38,39)

Mielenkiintoista on myös Joh 3 luvussa se, että siinä keskustelussa käytetään myös ME-muotoa ikäänkuin kertoen, että paikalla oli Jeesuksen ja Nikodeemuksen lisäksi muitakin kuulijoita kuten esim. ehkä opetuslapsi Johannes. (3:7 " TEIDÄN täytyy syntyä uudesti, ylhäältä."3:11 "ME puhumme")

Eli kun minä henkilökohtaisesti mietin tätä Nikodeemusta, niin en pitäisi kovin mahdottomana ajatuksena vaikka hänkin luettaisiin lopulta Jeesuksen opetuslapsiin ja Häneen uskovaksi... Jumala tietää...

Nikodemus kreikan kielessä tarkoittaa "kansan voittaja" tai "voittaja kansan"
"Nike" = Voitto ja "Demus" = Kansa

12

292

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Otakoppieikirj

      Ja mikä vielä aika mielenkiintoista tämän Nikodeemuksen kohdalla on tässä Joh 3 luvussa on se, kun hän yöllä ensimmäiseksi Jeesuksen tavatessaan toteaa:
      Joh 3:2 "Rabbi, me tiedämme, että sinun opettajaksi tulemisesi on Jumalasta, sillä ei kukaan voi tehdä niitä tunnustekoja, joita sinä teet, ellei Jumala ole hänen kanssansa."

      Eli fariseus/hallitusmies Nikodeemus kutsuu Jeesusta "Rabbiksi" , joka tarkoittaa herrani/ opettajani; nimi jolla kunnioitetaan/ arvostetaan toista...
      Liekö asiassa ollut mukana lievää "ironiaa" (Jumala tietää) tai sitten Nikodeemus todella tarkoitti mitä sanoi...

      Jeesus ei kuitenkaan jaellut tässäkään "säälipisteitä" vaan sanoo " "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti, ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa" ja että " Mikä lihasta on syntynyt, on liha; ja mikä Hengestä on syntynyt, on henki." ja jatkaa vielä tylymmin: " "Sinä olet Israelin opettaja ("didaskalos" = teologisesti pätevä opettaja") etkä tätä tiedä!"

      Noh, oli tässä Nikodeemuksella vähän nielemistä kun kuitenkin oppineena fariseuksena tunsi kirjoitukset hyvin läpikotaisin...
      Jeesus ei edes kommentoinut Nikodeemuksen "Rabbiksi" kutsumista mitenkään vaan ohitti sen suoralta kädeltä mutta toisessa yhteydessä Jeesus kuitenkin kertoo opetuslapsilleen näin:
      Matt 23:8 "Mutta te älkää antako kutsua itseänne rabbiksi, sillä yksi on teidän opettajanne, ja te olette kaikki veljiä."
      Jeesus ei siis halunnut mitenkään, että hänen opetuslapsiaan koskaan mitenkään nostettaisiin jollekin "jalustalle" !


      ...Mutta näinhän Johannes Kastajakin toteaa omille opetuslapsilleen Jeesuksesta:
      Joh 3:30 Hänen tulee kasvaa, mutta minun vähetä.
      3:31 Hän, joka YLHÄÄLTÄ TULEE, on yli kaikkien. Joka on syntyisin maasta, se on maasta, ja maasta on, mitä hän puhuu; hän, joka taivaasta tulee, on yli kaikkien.
      3:32 Ja mitä hän on nähnyt ja kuullut, sitä hän todistaa"

      Opetuslapsen kuuluu siis aina ja ensisijaisesti olla toisen "lähimmäisen" ja "rinnalla kulkija" oli sitten sosiaaliselta statukseltaan mitä hyvänsä.
      " Jumala ei katso henkilöön". (5 Moos 10:17/Gal 2:6/Ap 10:34/Room 2:11)

    • Kirjakääröt

      Hebr.10:28 Biblia (1776) Jos joku Moseksen, lain rikkoo, hänen pitää ilman armoa kuoleman, kahden taikka kolmen todistajan kautta. 4Moos.35:30 5Moos.17:6 19:15

      • Otakoppieikirj

        Tämän mukaan lainoppinut fariseus Nikodeemus ainakin on ollut vahvoilla että tämän kohtalon välttäisi... ;)


      • Otakoppieikirj

        "Hebr.10:28 Biblia (1776) Jos joku Moseksen, lain rikkoo, hänen pitää ilman armoa kuoleman, kahden taikka kolmen todistajan kautta. 4Moos.35:30 5Moos.17:6 19:15"
        __________________________________________________


        Sinulla on kyllä aika mielenkiintoista tämä raamatun siteeraaminen...

        " 4Moos.35:30 5Moos.17:6 19:15"

        Biblia 4 Moos 35:30 Joka lyö jonkun kuoliaaksi, se miehentappaja pitää tapettaman todistajain suun jälkeen, ja yksi todistaja ei pidä sielua vastaan täysi todistus oleman kuolemaan.
        5 Moos 17:6 Kahden eli kolmen suun todistuksesta pitää sen kuoleman, joka kuoleman on ansainnut; mutta yhden suun todistuksesta ei pidä hänen kuoleman.
        19:15 Ei pidä todistajan yksinänsä astuman edes ketäkään vastaan, jostakusta pahasta teosta ja synnistä, mikä ikänä paha teko se olis joka tehdään; mutta kahden eli kolmen todistajan suussa ovat kaikki asiat vahvat.

        Otat vähän sieltä sun täältä ("eri perheistä") vähäsen ja teet tulkinnan... ei näin :(

        Ja huomaa myös Hebrealaiskirjeen seuraava 29 jae:
        Biblia Hebr 10:28 Jos joku Moseksen lain rikkoo, hänen pitää ilman armoa kuoleman kahden taikka kolmen todistajan kautta.
        10:29 Kuinka paljoa enemmän rangaistuksen te luulette sen ansainneen, joka Jumalan Pojan jaloilla tallaa ja Testamentin veren saastuttaa, jonka kautta hän pyhitetty on, ja armon Henkeä pilkkaa?

        1992 käännös Hebr 10:28 Jos joku kieltää Mooseksen lain, hänet tuomitaan säälittä kuolemaan; siihen riittää kahden tai kolmen todistajan sana.
        10:29 Kuinka paljon ankaramman rangaistuksen ansaitseekaan mielestänne se, joka polkee jalkoihinsa Jumalan Pojan, pitää epäpyhänä liiton verta, jolla hänet itsensä on pyhitetty, ja häpäisee armon Henkeä!

        HUOMAA: Me kristityt elämme uudessa liitossa eikä lain vanhassa liitossa !
        Vrt. Matt 26:27 Ja hän otti maljan, kiitti ja antoi heille ja sanoi: "Juokaa tästä kaikki;
        26:28 sillä tämä on minun vereni, liiton veri, joka monen edestä vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi.


    • Kirjakääröt

      Joh.3:1 Biblia (1776) Niin oli yksi mies Pharisealaisista Nikodemus nimeltään Juudalaisten ylimmäinen.

    • Kirjakääröt

      Joh.3:2 Biblia. Se tuli yöllä Jesuksen tykö ja sanoi hänelle: Mestari, me tiedämme, että sinä olet Jumalasta opettajaksi tullut; sillä ei taida kenkään niitä tunnustähtiä tehdä, joita sinä teet, jollei Jumala ole hänen kanssansa.

      • Otakoppieikirj

        1776 Biblia käännös ei kyllä nyt tässä kohden aivan seuraa "Rabbi"- sanan kohdalla aivan alkukieltä vaan "tulkitsee" sanan yksipuolisesti "Mestariksi", jota se myöskin on yhdeltä merkitykseltään hebrean kielestä. http://biblehub.com/greek/4461.htm

        Bibliahan sekä myös King James biblehan seuraa ns. Textus Reseptusta mutta esim. King James bible kertoo myös Joh 3:2 kohdan yksinkertaisesti hebrean sanaksi "Rabbi"!
        vrt. https://fi.wikipedia.org/wiki/Rabbi

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Textus_Receptus

        Huomaa alkukieli: http://biblehub.com/text/john/3-2.htm
        Stephanus Textus Receptus 1550
        οὗτος ἦλθεν πρὸς τὸν Ἰησοῦν νυκτὸς καὶ εἶπεν αὐτῷ Ῥαββί οἴδαμεν ὅτι ἀπὸ θεοῦ ἐλήλυθας διδάσκαλος· οὐδεὶς γὰρ ταῦτα τὰ σημεῖα δύναται ποιεῖν ἃ σὺ ποιεῖς ἐὰν μὴ ᾖ ὁ θεὸς μετ' αὐτοῦ


    • ei.nimilistalle

      Olishaaa se hyvä, että kerran hääkii olisi perillä, meinaan tämä Nikodeemus.
      Mutta näistä nimirätingeistä. Pitäskö meitin pittää kirjaa, kuka on oekeel ja kuka vasemmal?
      Mielestään se on syntiä se, että aletaan laskemaan päälukkuu, kuka ny mihinkin kuuluu.

      Jokkaenenhan sen isonkirjan ees on henkilökohtaesesti vastuussa. Vasta perillä tiijetään, mittee se elämänkirjallisuus haastaa kullekin.
      Tiällä se ulukokuori voe pettää pahankerran. Siksi rätiki ei toimi, eikä oekein pijä jumalia tehdä ihmisistä.
      Eli - kukkii vaeltaa kammiostaan tottuuvessa Isän ees ja vastaa loppupäätelmässä sanostaan.
      Ei meitist taeja olla hyvää sanomista ja pahoo sanomista, se on Herra aluetta se.
      Siksii hän ensimmäistäkin aatamia ohjeisti, että älä hyvä mies mene tuohon halapaan, että alakasit syömään noit evväitä.
      Moni hyvältäkin maestuva voe harhauttaa, eikä arvaa, että se olikin väärltä puulta.

      Siksi ne oekeet evväät on Elämänpuulta, tarkoettaen tätä Luojaamme ja siinä on haste, kävellä lompsia hänen perässään. Kun siel perässä kulukee, näkkee Herransa selekäpuolelta, ja tavallaan Isänkii taevaast. No, mikä sen sitten kirkastaa on ite tää Henki.

      Siinähän se suurempi rätinki on ja haaste, että ihe olisi - nimi kirjassa Hengessä liikkeellä, vae mittee on kopittelijan pallot hallussa?=

      • Otakoppieikirj

        Hyvin on kopittelijalla pallo hallussa, kiitos kysymästä ja myös niinkuin edellä kirjoitin Nikodeemuksen kohdalla, niin "Jumala tietää". Asiasta voi aina spekuloida, se ei ole syntiä.
        Miten sinulla itselläsi menee ? Oletko "uudestisyntynyt" kristitty ? Tunteeko Jeesus sinut henkilökohtaisesti nimeltä ?

        Ilm 2:17 Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo. Sille, joka voittaa, minä annan salattua mannaa ja annan hänelle valkoisen kiven ja siihen kiveen kirjoitetun uuden nimen, jota ei tiedä kukaan muu kuin sen saaja.'


        Ps. Mutta tässä keskustelussa ei ole niin tärkeä asia se onko Nikodeemus pelastettujen joukossa vaan se, että voidaanko Johanneksen evankeliumiin ylipäätään luottaa autenttisena opetuslapsen todistuksena meille...

        Koska esim. näillä sivuilla Johanneksen evankeliumia vastaan on hyökätty ja muuallakin ns."liberaaliteologien" toimesta, niin kuitenkin minusta tämä Nikodeemus puoltaa kyllä Johanneksen evankeliumin autenttisuutta. Nikodeemus oli Jeesuksen aikainen todellinen henkilö, jonka historian kirjoitus ja juutalaisuus myös todistaa.


      • Otakoppieikirj
        Otakoppieikirj kirjoitti:

        Hyvin on kopittelijalla pallo hallussa, kiitos kysymästä ja myös niinkuin edellä kirjoitin Nikodeemuksen kohdalla, niin "Jumala tietää". Asiasta voi aina spekuloida, se ei ole syntiä.
        Miten sinulla itselläsi menee ? Oletko "uudestisyntynyt" kristitty ? Tunteeko Jeesus sinut henkilökohtaisesti nimeltä ?

        Ilm 2:17 Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo. Sille, joka voittaa, minä annan salattua mannaa ja annan hänelle valkoisen kiven ja siihen kiveen kirjoitetun uuden nimen, jota ei tiedä kukaan muu kuin sen saaja.'


        Ps. Mutta tässä keskustelussa ei ole niin tärkeä asia se onko Nikodeemus pelastettujen joukossa vaan se, että voidaanko Johanneksen evankeliumiin ylipäätään luottaa autenttisena opetuslapsen todistuksena meille...

        Koska esim. näillä sivuilla Johanneksen evankeliumia vastaan on hyökätty ja muuallakin ns."liberaaliteologien" toimesta, niin kuitenkin minusta tämä Nikodeemus puoltaa kyllä Johanneksen evankeliumin autenttisuutta. Nikodeemus oli Jeesuksen aikainen todellinen henkilö, jonka historian kirjoitus ja juutalaisuus myös todistaa.

        Hyvä biisi:

        "Minä leijun ja vajoan
        Unessani näin kiven valkoisen,
        Tuulessa keinuvat verhot
        Ja sinun äänesi kuulen sen"

        https://www.youtube.com/watch?v=fNwMl-yYfxM


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1224
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1036
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      60
      770
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      720
    5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      684
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      628
    9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      624
    10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      612
    Aihe