Olisiko marsin terraformaaminen ?

Ööööööööh

Ylipäätään laillista?
Moraalista ja mahdollista?

Eli muuttaa mars maan kaltaiseksi?

Ja mitä ne olisi?
Levät hapentuottoon
suprajohteet mangneetikentän luontiin
Ydinfissio kapselit, jotka vajoaa vesialueila höyrystäen niitä.

31

396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • setotuus

      Tarvitseeko niitä ongelmia keksimällä keksiä. Jos itsellä olisi rahaa, niin muuttaisin tuon kivenmurikan elinkelpoiseksi niin pian kuin mahdollista.
      Ps. eikö se ole moraalitonta pitää kaikkia munia samassa korissa? Sitten ei jää katastrofin sattuessa ketään murehtimaan moraalisia ongelmia.

    • Ressu1

      Ilmakehän lämmittäminen lisäämällä hiilidioksidia sekä pudottamalla ilmakehään jää.pitöisua asteroifea lisäten sekä pölykettosta että nestemäistä vettä..sitten vasta levät...ja jos mars on eloton eiköhän se ole moraalisesti oikein

    • Ei Marssia voi muuttaa elinkelvoiseksi, koska se on kuollut. Jos se olisi mahdollista, ihmiset olisi jo kauan sitten muuttanut Saharan erämaan viidakoksi tai viljelymaaksi. Mutta kuollut mikä kuollut, erämaa on liian kuiva, joten mikään ei enää kasva siellä, eikä Marsissa myöskään, koska koko planeetta on erämaa. Stephen Hawking sanoi että maapallosta voi myös tulla samanlainen erämaa kuten Venuksesta, jos ihmiset ei tule järkiin.

    • mr.data

      Ongelma Marsin maankaltaistamisessa on sen pienempi painovoima, joka ei jaksa pitää kaasukehää ympärillään. Jostain on tultava jatkuvasti lisää tavaraa ilmakehään, jotta poistuma korvautuu. Jos ilmakehä saataisiin luotua, ja yleensä ihmiset voisivat siellä asua, se pitäisi suojata jotenkin aurinkotuulelta ja cme purkauksilta, koska Marsilla ei ole riittävän voimakasta magneettikenttää ohjaamaan purkausia ohi.
      Carrington X luokan purkaus osuessaan tekisi valtavaa tuhoa Marsin ilmakehälle ja elämälle jos ei sitä suojattaisi. Yksi ehdotettu suojaustapa voisi olla kiertoradalla oleva asema tai laitos jolla luodaan magneettikenttä, joka ohjaa hiukkassäteilyn Marsin ohi.

      • Nahkatalja

        Ihminen kuitenkin kykenee liikkuun vuorilla ohuessa ilmakehässä joka olisi marsiin mahdollinen.
        Keskikokoinen ydinvoimala riittäis suprajohteela luomaan riitävän mangneetientän suojaamaan säteilyltä ja auringopurkauksilta.


      • Liian_ohutta
        Nahkatalja kirjoitti:

        Ihminen kuitenkin kykenee liikkuun vuorilla ohuessa ilmakehässä joka olisi marsiin mahdollinen.
        Keskikokoinen ydinvoimala riittäis suprajohteela luomaan riitävän mangneetientän suojaamaan säteilyltä ja auringopurkauksilta.

        Ihminen joutuu vuorilla käyttämään paineilmapulloja yli kuuden kilometrin korkeudessa vaikka ilmanpaine kuudessa kilometrissä on yhä yli 40% maanpäällisestä ilmanpaineesta.
        Jos Marsin hiilidioksidi-ilmakehässä paine on vain alle prosentin Maapallon merenpinnan ilmanpaineesta, niin noin pieni ilmanpaine ei riittäisi ihmiselle alkuunkaan vaikka se olisikin hengittämiseen kelpaavaa.


    • Marsissa ei taida olla kummempaa vulkaanista toimintaa mistä sen ilmakehä täydentyisi.

      Maastakin elämä loppuu jos ja kun Maan ydin tarpeeksi jäähtyy.

      • kalsaa

        Onhan Marsilla kuitenkin kaasukehä vaikka se ei ole ihmiselle sopiva, ja näyttäähän sekin pysyvän siellä. Aurinko on Marsissa huomattavast kauempana kuin Maassa, joten se ei paljon lämmitä. Aurinko näyttäisi Marsissa pieneltä kuin meillä Kuu ja se paistaisi heikosti.


      • kalsaa kirjoitti:

        Onhan Marsilla kuitenkin kaasukehä vaikka se ei ole ihmiselle sopiva, ja näyttäähän sekin pysyvän siellä. Aurinko on Marsissa huomattavast kauempana kuin Maassa, joten se ei paljon lämmitä. Aurinko näyttäisi Marsissa pieneltä kuin meillä Kuu ja se paistaisi heikosti.

        Se on pelkkää hiilidioksidia eli melko raskasta kaasua. Marsin ilmanpaine on vain 0,6 % Maan ilmanpaineesta.

        Kuitenkin Marsin ilmakehässä on absoluuttisesti ja suhteellisesti paljon paljon enemmän hiilidioksidia kuin Maan! Ja katsokaaa minkälainen jääkalikka se on!

        Maassa Maan Kuu muuten näyttää melko tasan samankokoiselta kuin Aurinko.
        Eihän muuten olisi täydellisiä auringonpimennyksiäkään.


      • kalsaa
        kekek-kekek kirjoitti:

        Se on pelkkää hiilidioksidia eli melko raskasta kaasua. Marsin ilmanpaine on vain 0,6 % Maan ilmanpaineesta.

        Kuitenkin Marsin ilmakehässä on absoluuttisesti ja suhteellisesti paljon paljon enemmän hiilidioksidia kuin Maan! Ja katsokaaa minkälainen jääkalikka se on!

        Maassa Maan Kuu muuten näyttää melko tasan samankokoiselta kuin Aurinko.
        Eihän muuten olisi täydellisiä auringonpimennyksiäkään.

        Jos Aurinko näyttää Maassa katsottuna suurinpiirtein vain samankokoiselta kuin Kuu, niin sitten Marsissa Aurinko näyttää vielä pienemmältä ja lämmittää heikosti.


    • planeetta_ei.kirj

      Hieno kysymys.

      Lyhyehkön kuuklauksen perusteella: on olemassa joitain kansainvälisisiä sopimuksia, joiden mukaan avaruuden kohteiden (celestial bodies) käyttö on määritelty ja rajattu ainakin jollain tasolla.

      Esim. tämä wikipedian artikkeli ( Linkki : https://en.wikipedia.org/wiki/Outer_Space_Treaty )

      Sopimusten mukaan, ja myöhemmin olleiden keskusteluiden mukaan, avaruuden kohteiden osalta tulisi menetellä enemmän suojelevasti. Vähän kuin luonnosuojelukohteet.

      Eli sanoisin, että Marsin maankaltaistaminen ei välttämättä ole laitonta.

      Mutta voi olla vastoin tehtyjä kansainvälisiä sopimuksia. Siitä voisi tulla siis sanomista, jos yllättäen jotain senkaltaista saisi laitettua vireille.

      • Pitäisi ainakin olla sellainen sääntö ettei ulkoavaruuteen saa paskantaa.


      • KapteeniHaddock

        Ulkoavaruuten paskantamisen sääntö pitäisi todellakin olla olemassa. Jos joskus (toivottavasti) siihen asti päästään, että ihmiskunta alkaa oikeasti kolonisoimaan marsia tai jupiterin kuita, niin uskon että uusia säntöjä luodaan.


    • aurinkotuuli.pyyhkii

      Marsin ongelmana on liian heikko magneettikenttä. Kun kenttä ei suojaa niin aurinkotuuli pääsee Marsin ilmakehään asti ja pyyhkii sen yläosasta kaasua pois sellaisella nopeudella, ettei painetta saisi kovin helpolla pysymään hengityskelpoisena.

    • SattumanSatoa

      Harvinaisen asiallista keskustelua tässä vitjassa! Silti eräs piirre ansaitsisi ehkä lyhyen maininnan. Tässä kirjoitellaan Maan kaltaistamisesta (joka olisi arvattavasti aivan järkyttävän pitkä ja lievästi ilmaisten hankala ja epäkiitollinen projekti), kun voisi ottaa joitakin kertaluokkia helpomman lähestymistavan ja funtsia lähinnä vain sitä kuinka jonkun ihmisen jälkeläisen saisi sopeutumaan Marsin olosuhteita sietäväksi. Sehän se vasta olisi laitonta, moraalitonta ja lähes joka tavalla kamalaa, mutta toteutettavaksi hitosti halvempaa kuin kokonaisen planeetan lukuisten piirteiden muuttaminen niin, että tulos muistuttaisi Maan olosuhteita.

      No, jos tuosta kv. sopimuksesta ja sen hengestä jotain käsitän, niin olisi kovin suotavaa ensin selvittää onko siellä Marsissa jo elollista elämää. Jos sitä löytyy, niin sitä kai pitäisi ensisijaisesti suojella ja varjella ennen kuin sen elinympäristöä aletaan muokata yhtään mihinkään. Semmoinen elolliseksi todistaminen taas on aikaa vievä prosessi, kun itse elämääkään ei ole vielä ehditty tappiin asti ja tasan tarkkaan määritellä.

      Marsin osalta auttaisi paljon, jos sieltä joku paikallinen tulisi koputtelemaan Maan asukkaiden luotaimen kuoreen ja selittämään selvällä ja uskottavalla kielellä olevansa täysissä ruumiin ja sielun voimissa oleva Marsin alkuperäisen väestön jäsen ja allekirjoittaisi kaikkien sikäläisten puolesta dokumentin, jossa antaisi luvan tehdä planeetalle ihan mitä vaan ihmiset tykkäisivät tehdä.

      No ei taida tuommoista tapahtua - ja kuka sitä ottaisi todesta vaikka tapahtuisikin? Siinä menisi silti paljon aikaa ja tupakkia juristeilta, (exo)biologeilta sun muilta sutenööreiltä ennen kuin homma olisi Maan asukkaiden kannalta selvä. Kaiken maailman mainostoimistot ja kaupallisten oikeuksien havittelijat löisivät kapuloita rattaisiin kilvan uskovaisten kanssa ja sopimus kusisi kuitenkin useampaan otteeseen ennen ratifiointia.

      No entä se "realistinen vaihtoehto", että jotakin levää tai sukuaan jatkavaa mikrobia löytyisi? Sen tutkiminen, näytteistäminen, kohnaaminen ja tutkimusten periaatteista kinaaminen vie vähintään vuosikymmeniä. Joku kaupallinen yrittäjä ehtii sinä aikana jo kiikuttaa muutaman laittoman Marsiin muuttajan paikan päälle ennen kuin kansainvälinen juristiikka ehtii edes kunnolla aloittaa pykälien sorvaamisen. Sieltä ne Marsut (Marsiin muuttajat) sitten saavat paikan päältä pirusti pikaisemmin ja mediatehokkaammin koukittua todisteet elollisista, jos semmoisia yleensä on (helposti) löydettävissä.

      Nyt kun tutkitaan vasta "etänä" noita Marsin paikallisten vuodenaikojen mukaisia metaanimäärien heilahteluja ja lähinnä geologiaan liittyviä ihmeitä (joita niitäkin piisaa planeetallinen) ei pikaista edistystä tapahdu juuri muussa kuin meikäläisten asenteissa, joita toki niitäkin kai tarvitaan. Siksi voisi mielestäni jo käynnistää ihmettelyn siitä mihin loogisesti ja rationaalisesti kannattaisi MEIDÄN lajiamme kehittää avaruusmatkailun edistämiseksi, eikä vaan pikkasen yksisilmäisesti haikailla kaikkien epämääräisten kohteiden pikaista (ja siksi käytännössä mahdotonta) muokkaamista juuri meille sopivaksi. Ihminen on synnyinplaneettansa (ja kulttuurinsa yms.) tuote. Mars muokkaa marsilaiset kun niitä ilmestyy - ja on kukaties jo muokannutkin.

      • planeetta_ei.kirj

        "No, jos tuosta kv. sopimuksesta ja sen hengestä jotain käsitän, niin olisi kovin suotavaa ensin selvittää onko siellä Marsissa jo elollista elämää. Jos sitä löytyy, niin sitä kai pitäisi ensisijaisesti suojella ja varjella ennen kuin sen elinympäristöä aletaan muokata yhtään mihinkään. Semmoinen elolliseksi todistaminen taas on aikaa vievä prosessi, kun itse elämääkään ei ole vielä ehditty tappiin asti ja tasan tarkkaan määritellä. "

        Kirjoitin jo tosi pitkästi, mutta päätin tiivistää lyhyempään.

        Q: Kuka omistaa avaruuden kohteet?
        A: Ei kukaan tai vaihtoehtoisesti kaikki.

        Q: Mitä ihminen tekee syrjäisille "ei-kenenkään-maille"?
        A: Niistä tulee kaatopaikkoja.


    • NakkiOliEilenPystyssä

      Ajatelkaa nyt helvetti omilla aivoillanne!

      Marsiin ei ole mahdollista mennä ja vaikka olisikin niin ajatus on aivan mielipuolisen mahdoton.

      NASAn Mars- projekti on luotu ainoastaan yhteiskunnan varojen kaappaamiseen eliitin taskuihin. Herätkää pahvit!!

      • VääräPalstaSalkkarilla

        Miksi Marsiin olisi mahdoton mennä? Onhan siellä jo mönkijöitäkin.
        Miten Mars-projektilla kaavitaan rahaa eliitin taskuihin?

        Juttusi kuuluvat salaliittopalstalle, eivät tähtitieteeseen.


      • salaliito

        Salaliittopalstat ovat maailmanlaajuinen pöhköjen salaliitto.


    • AikammeLegenda

      On vasta lähetetty muutamia rovereita tutkimaan marsin pintaa jotka lähettää dataa tiedemiehille. Tässä havainnollistettu video Insinöörien taidonnäytteestä saada Curiosity Rover laskeutumaan marsin pinnalle. Terraformaamista on turha miettiä meidän elinaikana.

      The Curiosity Rover Landing
      https://www.youtube.com/watch?v=a4YqNoLkmxE

      • SattumanSatoa

        " Terraformaamista on turha miettiä meidän elinaikana."

        Myöhäistä! Sitä on jo mietitty.

        Ks. esim: https://affs.org/space-law-for-mars/
        https://www.space.com/190-terraforming-mars-experts-debate.html
        https://space.stackexchange.com/questions/20635/what-is-stopping-us-from-starting-to-terraform-mars-right-now
        https://en.wikipedia.org/wiki/Ethics_of_terraforming
        (jne.)


      • AikammeLegenda
        SattumanSatoa kirjoitti:

        " Terraformaamista on turha miettiä meidän elinaikana."

        Myöhäistä! Sitä on jo mietitty.

        Ks. esim: https://affs.org/space-law-for-mars/
        https://www.space.com/190-terraforming-mars-experts-debate.html
        https://space.stackexchange.com/questions/20635/what-is-stopping-us-from-starting-to-terraform-mars-right-now
        https://en.wikipedia.org/wiki/Ethics_of_terraforming
        (jne.)

        En väitä etteikö olisi mietitty ja ajatusta heitetty ilmoille mutta nämä lähteesi oli aika heikkoja.

        Tässä on mun lähde
        https://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html


      • SattumanSatoa

      • AikammeLegenda

      • AikammeLegenda
        SattumanSatoa kirjoitti:

        Muutama "roveri" lisää:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_Mars

        Mä kyllä uskon että nämä nykyiset roverit eivät ole niitä ensimmäisiä =) Ihan asioista kirjoitellaan... se on vaan se sana "Terraformaaminen" mihin takerruin


    • pumppukikka

      Venuksessa on tuota kaasua liikaakin, pitäis vaan keksiä miten pumpattaisiin kaasut Venuksesta Marsiin.

      • SattumanSatoa

        Lappo (ks. yhtyvät astiat yms.) olisi siitä kiva, ettei tarvitsisi pumpata. Aika mittava haitariletku tms. voisi silti olla mukava noin havainnollistamismielessä, mutta menisi se virtuaaliletkullakin. Harmillinen planeettojen raahaaminen lähekkäin sen lapon toiminnan aloittamiseksi (ja ylläpitämiseksi) tuottaisi kenties ensimmäisellä kerralla hieman vaivaa. Varsinaista keksimistä tuossa ei tietenkään olisi periaatteen osalta. Paine-eroa hyödyntävä ratkaisu on keksitty ajat sitten. Ei tarvitse muuta kuin soveltaa aiempia hivenen vaativampaan tilanteeseen.


    • hähähähähähähähäähä
    • rajatuila_alueilla--

      Luultavasti pienimuotoinen terraformaaminen olisi mahdollista jo nykytekniikalla, rakennetaan vain suuria "kasvihuoneita" energiaa saa riittävästi ainakin alkuvaiheessa ydinvoimalla (ydinvoimalla käyviä sukellusveneitä ei juuri "tankata" käyttöikänsä aikana) auttaisi kyllä suuresti jos jostain löytyisi paikallinen vesilähde josta saataisiin happea

    • KYLLÄKYLLÄ

      On mahdollista ja moraalisestikin ihan oikein.
      Marsista saa riittän asuttavan jotta ei heti kuole.
      Ilmakehän paksuus saadaan riitävän tiheäksi ja pysyväksi. vastaamaan maan vuoristoilmaa.

    • Belisario

      Mielenkiintoisempi ja loogisesti Marsin terraformaamisesen mahdollisuudesta seuraava kysymys olisi että onko oma planeettamme terraformattu.

      Joidenkin venäläisten tutkioiden mukaan ainoa toimiva selitys Kuulle on että se on kirjaimellisesti parkkeerattu paikoilleen koska Kuun rata on lähes ympyrän muotoinen eikä ellipsi. Elämän syntyminen täällä tuskin olisi ollut mahdollista ilman kuun aiheuttamaa voimakasta vuorovesiilmiötä.

      Fyysiko John Brandenburgin mukaan Marsissa on niin suuria radioaktiivisuuteen liittyviä havaintoja että Marsin ilmakehä ja elämä tuhoutui ydinsodassa. Tom van Flandern (edesmennyt USA:n merivoimien tähtiteilijä) esitti että nykyinen asteroidivyöhyke on syntynyt planeetan räjähdyksestä ja esittin yhtenä mahdollisuutena sotaa.

      Ydinase ei kuitenkaan ole tähän tarpeeksi voimakas vaan tarvittaisiin Tesla-tyypisiä skalaariaseita joilla resonanssilla hajoitetaan planeetta hieman Star Wars leffan kuolemantähden tyyliin. Tätä on pohtinut J.P. Farrell kirjassaan Cosmic War.

      Tämä on tietysti äärimmäisen kiistanalaista mutta jos mekin nyt niin miksei jotkut muut kauan sitten....

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe