Voiko kaikkitietävällä olla vapaa tahto?

Jahve on kaikkitietävä ja kaikkivaltias. Kaikkitietävänä hän tietää tulevaisuuden tapahtumat, mukaanlukien omat tulevat tekonsa. Näin ollen hänellä ei ole vapaata valinnan mahdollisuutta koska hän joutuu toimimaan ennalta tietämänsä mukaisesti. Jos hän muuttaisi valintaa ennalta tietämästään, ei hän olisi enää kaikkitietävä.

Kaikkitietävyytensä vuoksi Jahve siis joutui luomaan maailman ja luomakunnan ja tiesi, että se olisi aluksi hyvä. Jahve ei kuitenkaan voinut perua luomistaan vaikka tiesi, että tulisi katumaan asiaa myöhemmin ja hävittämään luomakunnan tulvassa. Hän joutui luomaan paratiisiin hyvän ja pahantiedon puun ja puhuvan käärmeen. Hän tiesi, että käärme houkuttelee ihmisen lankeamaan syntiin ja luomakunnan ajautuvan tuhon tielle. Mitään noista hän ei kyennyt peruuttamaan tai edes muuttamaan koska muuten hän ei olisi enää kaikkitietävä.

Onko Jahvesta tullut pelkkä tahdoton matkustaja universumin kohtalossa ja oman kaikkitietävyytensä seuraaja? Kaikki on tämän vuoksi pre

37

434

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Avauksesta jäi loppu pois, koska jouduin kopioimaan alkuperäisen uloskirjautumisen vuoksi. Tässä loppu kokonaisuudessaan:

      Onko Jahvesta tullut pelkkä tahdoton matkustaja universumin kohtalossa ja oman kaikkitietävyytensä seuraaja? Kaikki on tämän vuoksi predestinoitu etukäteen tiettyä loppua kohti. Voiko ihmisellä olla vapaata tahtoa, jos edes Jahvella ei ole sitä?

    • aaveet

      Hyvä pointti. Tuntemattomat ovat Herran tiet

    • damnedyou

      Mutta se sukkien väri?!

    • aaveet

      Tulevaisuudessa tehtävät vapaat valinnat eivät ole välttämättömiä vaan kontingentteja, eli voivat olla tapahtumatta – niillä ei siis ole suoraa syy-seuraus -suhdetta, kuten vaikkapa siinä, että tiputettaessa kivi putoaa. Siksi vapaita valintoja koskevat totuudet ovat myös kontingentteja. Se, että Jumala tietää nämä totuudet, ei vielä tarkoita sitä, että ne olisivat Jumalan ennaltamääräämiä. Tulevaisuuden tietäminen ja määrääminen ovat siis eri asioita.

      • Yritätkö siis sanoa, että Jeesuksen lykkääminen maailmaan syntipukiksi oli niin sanotusti ”sohaisu pimeään”?


      • "Se, että Jumala tietää nämä totuudet, ei vielä tarkoita sitä, että ne olisivat Jumalan ennaltamääräämiä."

        Avauksen näkökulmana on erityisesti Jumalan oma toiminta. Kaikkitietävänä Jumala luonnollisesti tietää ennalta nämä totuudet, mutta kuka ne on määrännyt ennalta? Tämä on hyvä kysymys, jota itsekin tuot esille, tulevat tapahtumat eivät ole välttämättä Jumalan määräämiä. Tästä tullaan väistämättömään kysymykseen, onko Jumala kaikkivaltias, jos hän ei ennaltamäärää tapahtumia.


      • damnedyou

        "Tulevaisuuden tietäminen ja määrääminen ovat siis eri asioita."

        Toki, mutta ei jumalan kohdalla. Skenaario missä tapahtuisi toisin kuin jumala tietää tapahtuvan on mahdoton, eikö niin? Kaikkitietävyys raukeaa, jos näin ei kävisikään – hänen "tietonsa" olisi väärä. Ja jumala on kaiken luoja, alullepanija.


      • damnedyou

        Onko sinulla vapaus mennä tai olla menemättä naimisiin, jos jumala tietää(kaiken muunkin ohella) sinun menevän naimisiin?


    • damnedyou

      "Jumala on ajan (ja materian) 'ulkopuolinen' entiteetti."

    • Hemmo_h

      Pöh! Sellaiset ominaisuudet kuin "kaikkitietävä" ja "kaikkivoipa" johtavat aina paradokseihin. Jo vanha koululaisvitsi kertoo koulupojasta, joka kysyi uskonnonopettajalta: "Voiko Jumala luoda niin ison kiven, ettei hän itsekään jaksa sitä nostaa?"

      Lyhyesti mainitut ominaisuudet ovat mahdottomia, ja niitä on turha pohtia.

      • >>Lyhyesti mainitut ominaisuudet ovat mahdottomia, ja niitä on turha pohtia. <<

        Asia on siis uskovaisille kovin kiusallinen.


    • Eitsiisus

      Semmonen se meidän Jumbe on. Tulevat tapahtumat tietäen, myös helvettiin menijät on väistämättä tiedossa. Kertoo kaverista ihan riittävästi. Ihmiset saattaa jälkeenpäin tarkasteltuna katua tekojaan. Tämä suhari tiesi jo etukäteen tulevansa katumaan tekojaan. Menee vähän liian taitavaksi.

    • No sitähän se vapaa tahto juuri on, että tiedät tulevaisuuden. Esimerkiksi voit napsauttaa sormia 10 sekunnin päästä, koska sinulla on vapaa tahto. Se että tiedät että napsautat sormia on juuri se mitä vapaa tahto on. Jos et tietäisi sitä, ja kehosi vain liikkuisi miten sattuu, ei se olisi mitään vapaata tahtoa.

      • damnedyou

        Miksi valitsit juuri sormien napsauttamisen ja 10 sekunttia esimerkkiisi?


      • ”No sitähän se vapaa tahto juuri on, että tiedät tulevaisuuden. Esimerkiksi voit napsauttaa sormia 10 sekunnin päästä, koska sinulla on vapaa tahto.”

        Se olisi vapaata tahtoa, että 9 sekunnin kohdalla päätät olla napsauttamatta sormia. Tällöin et olisi enää kaikkitietävä.


      • damnedyou

        Kuka esittää Avengers-elokuvassa Iron Mania?

        Hetkeä aiemmin et ajatellut mitään mitä tuo lauseeni mieleesi toikaan. Pointti ei ole se, että minä laitoin sinut ajattelemaan jotain, vaan, että kokemukseesi (tietoisuudessasi) ei kuulunut sisäistä dialogia "voiko tämän päästää läpi?" tai vastaavaa. Vaihtoehtoisesti olet tehnyt sopimuksen kaiken läpi päästämisestä jo aikaisemmin.

        Ei mikään argumentti sinänsä...


      • damnedyou

        "No sitähän se vapaa tahto juuri on, että tiedät tulevaisuuden."

        Et tiedä seuraavaa ajatustasi, joten se siitä tietämisestä.


    • Ei me vajavaiset ja vähäiset ihmiset voida ymmärtää Jumalan kaikkivoipaisuutta ja kaikkitietävyyttä. Voidaan heittää kaikenlaisia arvauksia millaista se olisi, mutta tuskin koskaan osataan käsittää sitä.
      Ihminen ei voi koskaan ymmärtää, kokea eikä tietää millaista on olla Jumala.
      Voidaan vain tietää millaista on olla ihminen.

      • Kyllä te uskovaiset kovasti tunnutte tietävänne millainen se teidän jumalanne on, kun siitä niin saarnaattekin.


    • räyhräyh2

      Uskovaisen niin sanottu ajattelu on yhtä ad hocista toiseen loikkimista, mitä tulee ns. uskonasioihin.

      "Ad hoc on latinaa ja tarkoittaa ”tätä (tarkoitusta, tehtävää) varten”."
      "Ad hoc on psykologisesti helppo ratkaisu poistaa omalle suosikkinäkemykselle syntyvät ongelmat. Näin ongelmallinen data poistetaan tekemällä erityisiä oletuksia, joiden katsotaan toimivan tilanteen yhteydessä. Jos tällainen pelastava oletus valitaan siksi, että se pelastaa uskomuksen, se on ad hoc."
      Lainaukset wikipediasta.

      Uskovainen saattaa iloisesti hymyillen selittää, että totta kai kaikkitietävä Jumala tietää kaiken ennalta ja vetoaa Raamattuun, jonka mukaan Jumala sanoo tietävänsä jo äidin kohdussa ihmisestä kaiken.

      Seuraavassa hetkessä sama uskovainen selittää edelleen hymyillen, miten Jumala pettyi ihmisten syntisyyteen ja joutui järkkäämään vedenpaisumuksen, tai miten Sodomasta ja gomorrasta ei, ylläripylläri löytynytkään tarpeeksi hurskaita, että kaupungit olisi voitu säästää.

      Sitten hän paasaa, miten Jumala on kaikkivoiva, hänelle ei ole mikään mahdotonta. Hetken päästä hän lässyttää, että eihän Jumala sille mitään voi, jos ihminen vapaalla tahdollaan päättää elää synnissä.

      Eikä uskovainen näe tässä mitään kummallista, ihmettelee ymmärtämättömiä ateisteja.

    • Mistänäitäriittääkin

      Ateistievokin on ihan turha rukoilla sillä Jumala huomioi vain tottelevaisten rukoukset, siis Raamatun kirjoituksiin elämänsä sopeuttaneet.


      Mietihän mitä vastaat kun Pietari kysyy sinulta taivaan portilla kuolemasi jälkeen että miksi kummassa pridetit vaikka minä kuudesti kielsin kuoleman uhalla homouden?

      Ei siinä kuule auta silloin vikistä että se nyt oli ajan trendi ja että eikös Raamattukin käske rakastamaan lähimmäistään ja että onhan papeissakin homoja ja minua opetettiin korkeasti oppineiden suulla että homous on evoluution tuotosta koska kerran homoja on.

      Ja mitä vastaat kun pietari kysyy että miksi et pitänyt kiinni moraaliarvoista jotka Raamatussa kieltävät kaikenlaisen avioliiton ulkopuolisen seksin?
      Ei siinä auta silloin vikistä teit vain samoin kuin kaikki kirkossakävijätkin joten et arvellut siinä mitään pahaa olevan.

      Niin että siinä sitten enää auta rukoilla kun on tyrimällä tyrinyt läpi elämänsä vaikka varsin hyvin tiesit että mitä Raamattu asioista sanoo.

      • "Ateistievokin on ihan turha rukoilla sillä Jumala huomioi vain tottelevaisten rukoukset, siis Raamatun kirjoituksiin elämänsä sopeuttaneet."

        Raamattu sanoo, ettei Jumala muuta mieltää niin se on ihan turha uskovaisenkaan rukoilla.


    • 12____13

      Käytännössä väität siis, ettei kaikkivaltias voi tietää mitä tulee tekemään. Mielestäni aika absurdi väite. Tulevaisuuden tietäminen ei tarkoita, etteikö henkilöillä olisi ollut mahdollisuus valita, valinnat vaan on jo tiedossa ennen kuin ne tapahtuu. Vähän samalla tavalla kuin voi tietää mitä kello näyttää kolmen tunnin päästä, kun sen on käynnistänyt.

      • räyhräyh2

        HAH! Taas uskis tuli esittelemään hölmöyttään. Kellovertaus on täysin epäonnistunut ja uskisparka ei edes kykene tajuamaan miksi. Enpäs kerrokaan uskistollolle, mikä on pielessä...


      • ”Tulevaisuuden tietäminen ei tarkoita, etteikö henkilöillä olisi ollut mahdollisuus valita, valinnat vaan on jo tiedossa ennen kuin ne tapahtuu.”

        Milloin ne valinnat on tehty, jos on ikuinen kaikkitietävä? Hän on tiennyt aina tulevaisuuden eikä hän siksi voi tehdä mitään valintoja koska on kaikkitietävänä oman predestinoidun tulevaisuutensa orja.


      • 12____13
        Munuaistutkija kirjoitti:

        ”Tulevaisuuden tietäminen ei tarkoita, etteikö henkilöillä olisi ollut mahdollisuus valita, valinnat vaan on jo tiedossa ennen kuin ne tapahtuu.”

        Milloin ne valinnat on tehty, jos on ikuinen kaikkitietävä? Hän on tiennyt aina tulevaisuuden eikä hän siksi voi tehdä mitään valintoja koska on kaikkitietävänä oman predestinoidun tulevaisuutensa orja.

        "Hän on tiennyt aina tulevaisuuden eikä hän siksi voi tehdä mitään valintoja koska on kaikkitietävänä oman predestinoidun tulevaisuutensa orja. "

        Hän on tehnyt valinnat jo ennen kuin kaikki on tapahtunut.


      • 12____13 kirjoitti:

        "Hän on tiennyt aina tulevaisuuden eikä hän siksi voi tehdä mitään valintoja koska on kaikkitietävänä oman predestinoidun tulevaisuutensa orja. "

        Hän on tehnyt valinnat jo ennen kuin kaikki on tapahtunut.

        ”Hän on tehnyt valinnat jo ennen kuin kaikki on tapahtunut.”

        Eli jumala ei ole tiennyt etukäteen mitä tulee tapahtumaan, koska hän on joutunut tekemään valintoja. Jumala ei ole siis sinun mukaan kaikkitietävä.


      • 12____13
        Munuaistutkija kirjoitti:

        ”Hän on tehnyt valinnat jo ennen kuin kaikki on tapahtunut.”

        Eli jumala ei ole tiennyt etukäteen mitä tulee tapahtumaan, koska hän on joutunut tekemään valintoja. Jumala ei ole siis sinun mukaan kaikkitietävä.

        "Eli jumala ei ole tiennyt etukäteen mitä tulee tapahtumaan, koska hän on joutunut tekemään valintoja. Jumala ei ole siis sinun mukaan kaikkitietävä. "

        Valintojen tekeminen ei tarkoita, että henkilö ei voisi olla kaikkitietävä. Ja minä uskon Jumalan olevan kaikkitietävä.


      • Eitsiisus
        12____13 kirjoitti:

        "Eli jumala ei ole tiennyt etukäteen mitä tulee tapahtumaan, koska hän on joutunut tekemään valintoja. Jumala ei ole siis sinun mukaan kaikkitietävä. "

        Valintojen tekeminen ei tarkoita, että henkilö ei voisi olla kaikkitietävä. Ja minä uskon Jumalan olevan kaikkitietävä.

        Sinä et vaan oikeen käsitä kokonaisuuksia, etkä ymmärrä asioita. Meitä on moneksi ja sinä kuulut siihen tiettyyn koppaan. Ei voi mitään. Jotenkin aivan turha edes yurittää kommunikoida tuommoisen tajunnan kanssa.


    • Jehovah (väärin lausuttuna Jahve) on Israelin kansalle Jumalan ilmoittama nimi itsestään, joka kirjaimellisesti tarkoittaa ''Minä olen''. Meidän ei sitä tarvitse käyttää, eivätkä juutalaisetkaan käytä sitä Jumalasta, koska Jumalan nimi on heille niin pyhä etteivät he uskalla sitä lausua ääneen.
      Minä en usko mihinkään ''Jahveen'', joka oli yksi kanaanilaisten palvomista epäjumalista.

      Minun Jumalani on Herra Jeesus Kristus, joka on Jehovah-Jumala manifestoituneena lihassa.

      • ”Jehovah (väärin lausuttuna Jahve)...”

        Trollihan sinä olet, ei kukaan voi olla noin tyhmä, että ampuu jokaisella väittämällä itseään polveen.

        Wikipediasta:

        ”Jahve muodostaa pohjan juutalaisuuden ja muiden vanhaa seemiläistä kulttuuriperimää olevien yksijumalisten uskontojen, kuten kristinuskon ja islamin, jumala-käsitykselle.”

        ”Masoreettien käytäntö on myöhemmin johtanut virheelliseen lukutapaan ”Jehova”.”


      • ”Jehovah (väärin lausuttuna Jahve)...”

        Otetaan tähän vielä toinen argumentti. Sinä siis kehtaat väittää Herraa vääristelijäksi ja valehtelijaksi. Hän sanoo Raamatussa ihan itse Moosekselle olevansa Jahve.

        3 Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille minä olen ilmestynyt Jumalan, Kaikkivaltiaan nimisenä, mutta nimeäni JAHVE minä en heille ilmoittanut.


      • Munuaistutkija kirjoitti:

        ”Jehovah (väärin lausuttuna Jahve)...”

        Otetaan tähän vielä toinen argumentti. Sinä siis kehtaat väittää Herraa vääristelijäksi ja valehtelijaksi. Hän sanoo Raamatussa ihan itse Moosekselle olevansa Jahve.

        3 Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille minä olen ilmestynyt Jumalan, Kaikkivaltiaan nimisenä, mutta nimeäni JAHVE minä en heille ilmoittanut.

        Kuningas Jaakon Raamattu, joka on luotettavin kaikista Raamatuista sanoo seuraavasti:

        ''And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them. ''


      • asdfman kirjoitti:

        Kuningas Jaakon Raamattu, joka on luotettavin kaikista Raamatuista sanoo seuraavasti:

        ''And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them. ''

        suomalaiset 1933 ja 1992 käännökset sisältävät paljon vääristelyä ja väännöksiä, eivätkä ole pitäytyneet siinä mitä alun perin on henkeytetty ja pyhille kerran annettu.


      • asdfman kirjoitti:

        Kuningas Jaakon Raamattu, joka on luotettavin kaikista Raamatuista sanoo seuraavasti:

        ''And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them. ''

        Jaa, minun Kuningas Jaakon Raamattu sanoo seuraavaa:

        6:3 And I appeared unto Avrähäm, unto Yixçäk and unto Ya`áköv by [the name of] ´Ël Šadday but by my name YÄHWÈ was I not known to them.

        http://www.qbible.com/hebrew-old-testament/exodus/6.html


      • asdfman kirjoitti:

        suomalaiset 1933 ja 1992 käännökset sisältävät paljon vääristelyä ja väännöksiä, eivätkä ole pitäytyneet siinä mitä alun perin on henkeytetty ja pyhille kerran annettu.

        Tässä ei mitään henkeytystä tarvita. Tutkijat ovat yksimielisiä alkuperäisestä ääntämisasusta, joka on Jahve. Masoreetit alkoivat lisätä vokaalimerkit Tetragrammiin (YHWH) ja he käyttivät kielletyn nimen korvaavia Adonain (Herrani) vokaaleja. 1200 -luvulla tästä tuli virheellinen ääntämysasu Jehova. Jehovan nimen popularisoi William Tyndale englanninkielisissä maissa ja se tuli mm. Kuningas Jaakon Raamattuun.

        https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jehovah


    • Käsitys siitä, että olisi Kaikkitietävä tai Kaikkivaltias Jumala perustuu ilmeiseen käännösvirheeseen. El Shaddai joka käännetään Kaikkivaltiaaksi tarkoittaa itse asiassa aivan muuta. Ilmeisesti suomentajat ovat tahtoneet luoda oman käsityksenä siitä millainen LUOJA on ja ovat littäneet El Shaddaille kuuluvia asioita väärämielisesti LUOJA termin yhteyteen. Eli nuo sanat ovat itse asiassa suurta puppua.

      Muuten Jahve on Jehova - Jire eli takaisinmaksujen Jumala. Eli koston Jumala. Yksi Jehovan enkeleistä, joissa on hänen nimensä. Tätä selvitellään eräässä Psalmissa, josssa verrataan Jahvea eli Jehova - Jireetä itseensä Jehovaan.

      Jos tahtoo etsiä Jumalan tuntemusta niin näyttää siltä, että ensin on heitettävä kaikki Suomenkielinen uskonnollinen kirjallisuus roskakoriin sillä sen käsitykset Jumalasta eivät ole kansainvälisellä tasolla vaan nurkkakuntaiset. ESim. KJV antaa asioista melko erilaisen kuvan.

      Liittyykö käsite Kaikkitietävä tulevaisuudessa luotaviin braaneihin vai nykymaailmaan? Ehkä tuo käsite on toive tai profetia, jolla ei ole mitään vastaavuutta nykyisyydessä. Ehkä tulevaisuudessa kaikki ovat ennalta ohjelmoituja robotteja. Kaikki ajatukset tulevat silloin olemaan ennalta ohjelmoitua koodia. Jos tahdotaan, että on olemassa Kaikkitietävä Jumala se meidän ihmisten pitää itse luoda luomaan robottilandia niminen braani.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      67
      2073
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      80
      1435
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      87
      1408
    4. 52
      1273
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      1032
    6. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      1019
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      940
    8. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      908
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      41
      901
    10. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      893
    Aihe